Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Linda Berglunds blogg Publicerad 2020-01-20

Nej MP, varslens tid är inte förbi

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Kommuner och regioner får fem miljarder extra i den kommande vårändringsbudgeten. Fördelningen sker enligt principen 70/30, vilket innebär att landets regioner får 30 procent, det vill säga 1,5 miljarder.

Kommuner och regioner kan ställa in varslen, sade en nöjd Karolina Skog (MP) på den gemensamma presskonferensen.

Men riktigt så enkelt är det inte. Slår vi ut 1,5 miljarder jämnt över landets 21 regioner handlar det om ett tillskott på 71,5 miljoner kronor vardera. Det täcker inte ens de 90 miljoner i besparingar på personalkostnader som ekonomiskt krisande Region Jämtland Härjedalen redan beslutat om för i år, och där prognoserna pekar mot ännu större besparingar för att nå en budget i balans 2022. Region Norrbotten har aviserat besparingar på 700 miljoner fram till 2022.

Att pengarna skulle komma var väntat. Hotet från oppositionspartierna om att förhandla ihop sig och driva kravet på en extrabudget genom riksdagen tvingade ut regeringen och dess stödpartier på banan, även om de fyra företrädarna inte kändes vid det, utan i stället pratade om sedan länge planerat besked, på grund av att prognoserna för den ekonomiska tillväxten skrivits ner och att kommuner och regioner har ett pressat läge.

Det omstridda beslutet om det kommunala utjämningssystemet innebär förvisso pengar till både kommuner och regioner, men fakta är att 19 av 21 regioner gjorde minusresultat 2019. Tillskottet är välkommet, men det löser inte den stora frågan. Hur ska regionerna klara ekonomin och i förlängningen att finansiera hälso- och sjukvården?

Så nej Miljöpartiet, varslens tid är förmodligen inte förbi.

Tidigare har fyrklövern bakom januariavtalet lovat totalt 20 miljarder under mandatperiodens fyra år, vilket innebär fem miljarder årligen, plus de extra pengar som nu då aviserats. Noterbart är också att dagens besked bara gäller för i år. Någon förlängning för 2021 meddelades inte.

Finansminister Magdalena Andersson (S) sade efter pressträffen att hon hoppades att beskedet skulle innebära att oppositionen drog tillbaka kravet på extrabudget. En from förhoppning som genast gick i kras via ett samfällt "det räcker inte" från M, V och KD, som tänker fortsätta förhandla. Slaget om välfärden är definitivt inte avslutat.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier