Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Linda Berglunds blogg Publicerad 2020-03-10

Jag kväver hostattacken i väntrummet

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det är covid-19-panik i samhället. Handsprit och handskar påstås försvinna fortare ur hyllorna än en isglass smälter i Sahara, skolor stänger, företag inför långtgående reseförbud, krigsrubrikerna blir större och presskonferenserna fler och fler. På säljsajter finns annonser med så väl ansiktsmasker som handsprit och våtservetter. Samtidigt svämmar sociala medier över av ”experter” som på en natt hunnit doktorera i epidemiologi och virusspridning och som ifrågasätter allt som kommer från myndighetshåll. Sunt förnuft verkar ha försvunnit helt i krisreaktionerna.

Som Thomas Di Leva sjöng på 80-talet: Vem ska man tro när det är så här?

Jag tror faktiskt att Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna vet vad de gör. Men det ska visa sig att jag inte är helt opåverkad av nyhetsflödet ändå.

På grund av en enklare åkomma har jag behövt göra ett par vårdcentralsbesök den senaste veckan. Själv har varken jag eller någon i familjens närmaste omgivning varit i riskområden eller träffat någon som varit det, men jag pratar ändå extra mycket med barnen om vikten av handtvätt och att nysa i armvecket. Det borde vi göra mer överlag, inte bara när ett nytt virus härjar. Vanlig influensa eller vinterkräksjuka slipper vi gärna också.

På väg in på vårdcentralen har jag mötts av flertal anslag om att inte gå in om jag kommit dit för att jag har något av de uppräknade influensaliknande symtomen. I stället ska jag ringa 1177. Det sitter flera anslag i huset, på dörrar och i receptionen. På vårdcentralens hemsida finns dock inte ett ord om hur man som patient ska bete sig, vilket i sig blir någon slags dubbla budskap till patienter som försöker göra rätt. Inte förrän de kommer till ytterdörren, får de veta att de kanske gjort fel.

Jag sätter mig i väntrummet och trots att jag vet att jag inte är i någon farozon för att vara smittad, kommer jag på mig själv med att kväva den spontana hostattacken. För tänk om de andra patienterna tror att jag ...

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier