Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Lisa Blohms blogg Publicerad 2020-09-09

Bristande transparens kring chefsbyte riskerar att skapa oro

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

När vi i förra numret presenterade en enkät till landets hälso- och sjukvårdsdirektörer, fick ett av namnen plockas bort kort före pressläggning. Efter bara nio månader som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna fick Lotta Olmarken Ingler nämligen kliva av.

I ett pressmeddelande från regionen uppgav regiondirektör Karin Stikå Mjöberg att de båda ”har olika uppfattningar om hur verksamheten ska bedrivas”. Officiellt är det ett beslut ”i samförstånd”, som ingen av de närmast inblandade vill kommentera.

Fackliga företrädare i regionen reagerar nu på hur snabbt det hela har gått, vilket vår reporter Malin Wernström skriver om.

Eftersom Karin Stikå Mjöberg i oktober ersätts med en ny regiondirektör, gnager också misstanken hos en del om att hon själv vill kliva in som hälso- och sjukvårdsdirektör – en post som hon har haft tidigare och nu blir tillförordnad på under hösten.

Bakom dessa chefsbyten finns motstridiga politiska åsikter om hur tillsättning av de högsta tjänstemannaposterna i Region Dalarna egentligen ska ske.

Kanske skvallrar det om att den mycket positiva bild som landets hälso- och direktörer ger i vår enkät om samarbete med de politiker som styr hälso- och sjukvården är lite väl glättig. I alla fall ibland.

Hälso- och sjukvården förtjänar riktigt bra chefer – på alla nivåer. Det är en komplex verksamhet att leda, oavsett om det handlar om en mindre klinik eller en stor region. Det senaste halvåret har dessutom ställt annorlunda och mycket stora krav på ledarskap.

Det kan naturligtvis ha bidragit till det som nu sker i Region Dalarna och ha skapat samarbetsproblem på högsta chefsnivå som aldrig hade funnits i mer normala tider.

Kanske ansåg Karin Stikå Mjöberg att Dalarna i denna situation behövde ett kvickt chefsbyte. Men det är lätt att, liksom Distriktsläkarföreningen i Dalarna, undra varför hon inte kunde låta den blivande regiondirektören besluta det när han tillträder i oktober.

Utan alla fakta på bordet om vad som verkligen ligger bakom chefsbytet går det inte att säga om det var vettigt eller inte. Det stora problemet är, som ofta i sammanhang som dessa, bristen på transparens. Utan en komplett bild är det lätt att rykten sprids och teorier skapas. Det riskerar att skapa oro och misstro i en hälso- och sjukvård som behöver fokusera på helt andra saker.

 ---

Toppen

Kunskapsutbyte om covid-19

Under pandemin har åtskilliga nya initiativ tagits för att sprida forskning och utbyta erfarenheter från olika delar av svensk sjukvård. Infektionsläkarnas återkommande webbinarier är ett av flera exempel som haft stor betydelse för många.

Botten

Skyddsutrustning till ockerpris

Bristande lager och en enorm efterfrågan på allt från andningsskydd till skyddshandskar gjorde att regionerna i våras köpte in skyddsutrustning till priser långt över det normala. Bortsett från den berättigade oro det skapade i våras, har det skapat rejäla merkostnader.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier