Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Lotta Fredholms blogg Publicerad 2019-11-08

Telemedicin är inte alltid svaret

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Känns dagen sådär osedvanligt gråmulen och beter sig alla runtomkring på ett irriterande vis? Då kan en inte alltför djärv gissning vara att du inte har sovit något vidare under natten. Sömnen ger livsnödvändig återhämtning och städar ur hjärnan med hjälp av det så kallade glymfatiska systemet. Men den som drabbats av sömnapné får extremt dålig sömnkvalitet på grund av återkommande syre-brist. Den som diagnosticeras med sömnapné kan via vården få tillgång till CPAP, en behandling som innebär aktiv ventilering via en speciell ansikts-mask kopplad till en apparat – som en omvänd dammsugare.

Men enligt läkare packar ungefär var tionde som får CPAP utskrivet inte ens upp maskinen. På Svensk förening för sömnforskning och sömnmedicins 30- årsjubilerande kongress i Uppsala häromveckan lyftes just fråga om följsamhet vid sömnapné.

Här diskuterades då alldeles färska resultat från två olika projekt inom telemedicin, där sammanlagt 600 randomiserade patienter vid sömnkliniker i såväl Uppsala som Västra Götaland ingick. Idén bakom studierna var att se om distanskontroll av behandlingen gav bättre följsamhet (och i förlängningen sparade pengar), jämfört med regelbundna återbesök hos klinikerna.

Men båda studierna gav samma snopna bild: Användningen av CPAP-masken var lika i båda grupperna, omkring 70 procent, och patienterna var också lika nöjda med uppföljningen. Några kliniker sparade tid, medan telemonitoreringen för andra kliniker visade sig ta mer tid än traditionell uppföljning.

”Det har varit en hype kring telemedicin”, säger Ludger Grote, sömnspecialist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han menar att själva tekniken fungerar bra, men att man inte ska utgå från att resultatet alltid är bättre för klinikerna ”även om det spar patienten besväret att komma till oss”, som han uttrycker det.

En slutsats som går att dra utifrån dessa resultat är att om nu vården väljer att införa telemedicinsk teknik behövs även mycket noggrann planering och anpassning till respektive verksamhet.

Sömn kan också vara ett problem för personer med kol, där många sover illa utan att ens veta om det. Vid Kol-centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg drar man därför nu igång en sömnstudie för att mäta hur det ser ut i detta klientel, som framförallt inbegriper personer med allvarlig sjukdom. Läs mer om detta och om Kol-centrums patientcentrerade arbetssätt här.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhetschef:
Jens Krey 070-735 16 61

Teamledare nyheter:
Linda Berglund 073 558 66 66

 

 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier