Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Lotta Fredholms blogg Publicerad 2020-09-16

Digitala möten är här för att stanna

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Efter ett halvår med corona har mycket av patientkontakterna i vården styrts om till nya lösningar, där rådgivning och besök sker via telefon eller videomöten. I en artikel beskriver verksamhetschefen Srinivas Uppugunduri vid RCC Region Sydöst hur de fysiska besöken inom cancervården i ett slag sjönk med uppåt en fjärdedel, men samtidigt täckte en 55-procentig uppgång i telefonmöten och digitala möten upp.

Andra läkare vittnar om att de tappar information. Att hämta patienten i väntrummet, ta i hand och småprata på väg till undersökningsrummet är viktiga pusselbitar i bilden av patientens dagsform. De är svårare att fånga via telefon, eller med en laggande videolänk.

Men i vissa sammanhang behöver den digitala övergången inte vara av ondo.

Hans Hägglund, ordförande för RCC i Samverkan, beskriver hur cancervården snabbt ställt om och att en stor del av återbesöken nu sker digitalt. ”En sådan snabb förändring i arbetssätt hade vi aldrig fått till utan corona. Och för en transplanterad patient i norr kan det ju vara en lättnad att slippa kuska upp till 50 mil från Gällivare till doktorn i Umeå, så jag tror de digitala mötena är här för att stanna”.

Dagens Medicin har också skrivit om andra digitala lösningar som stampar i farstun, häromveckan i artikeln ”AI lika bra som radiolog på att hitta bröstcancer”. I en studie testades tre AI-system och det bästa av dessa  ska nu utvärderas i en ny studie med 55 000 kvinnors mammografibilder för att se om systemet kan vara en granskare vid screening.

Sådan hjälp är efterfrågad, enligt Karin Leifland, ordförande för Svensk förening för bröstradiologi. Enligt henne är bristen på bröstradiologer stor – i exempelvis Uppsala finns bara en enda fast anställd bröstradiolog och ute i landet är verksamheterna beroende av pensionärer. Under pandemins inledningsskede drogs mammografiscreeningen ner och det är i dagsläget oklart hur stor den samlade vårdskulden är – bara i Region Stockholm fick inte 18 000 kvinnor sin mammografi. Här hoppas Karin Leifland främst på en ”god återväxt av nya bröstradiologer, men även på hjälp av de lovande, nya AI-systemen”.

---

Plus

En artikel beskriver en ny slags digital journal, så kallade patientöversikter, som på ett överskådligt vis tydliggör var cancerpatienten är i sin behandling – en hjälp för såväl vården som patienten själv.

Minus

Under coronapandemin har en viktig del av svensk cancervård försvårats: att erbjuda patienter behandling inom kliniska studier. Detta är viktigt både för patienterna och för att cancervården på sikt ska ligga i topp. 

 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier