Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Maria Gustavssons blogg Publicerad 2018-11-22

Sociala robotar kan vara framtiden

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Efter bara några sekunder var jag såld. När den söta roboten tog några steg emot mig och långsamt vred på huvudet för att etablera ögonkontakt var mina mungipor ungefär i nivå med öronen. Sedan kunde jag inte hålla mig längre utan sträckte fram handen och petade på den människolika figuren och kände på de små robotfingrarna.

Roboten Nao lyckades väcka mitt intresse. Fast ännu viktigare, Nao verkar även kunna fånga intresset hos barn med autism. Dessa patienter får ofta ångest och blir stressade vid interaktioner, och att träna sociala förmågor tillsammans med en annan person kan därför kännas som en stor utmaning. Men vad händer om terapin i stället sker med en robot?

Det utvärderas inom ett internationellt projekt som leds från Högskolan i Skövde. Uppemot 70 barn med svår autism deltar i en randomiserad studie som blir klar nästa år.

Det pågår även liknande forskningsprojekt på andra håll i världen. I en nyligen publicerad pilotstudie från Yale University i USA fick barn med autism öva på sociala förmågor tillsammans med autonoma robotar. Det skedde i patienternas hemmiljö och träningen pågick dagligen under 30 minuter i en månads tid.

Resultaten talar för att barnen blev bättre på ögonkontakt och de tog oftare initiativ till interaktion än tidigare. Man såg också förbättringar när det kom till samordnad uppmärksamhetsförmåga, och flera barn ville fortsätta använda tekniken efter att studien avslutats.

Nu planerar forskarna att ta fram ett robotsystem som kan användas i hemmen under längre perioder, och som ska utvärderas i en randomiserad studie.

Sociala robotar är minst sagt fascinerande, men de har också sina svagheter. Det finns situationer som robotarna inte kan hantera, exempelvis om den unga patienten bestämmer sig för att sticka ut och leka mitt under terapin. Eftersom tekniken är begränsad kan det också hända att barnens intresse svalnar efter att ha genomfört samma övningar ett par gånger.

Sannolikt kan vissa hinder av det här slaget övervinnas med alltmer avancerad teknik. Och vem vet, i framtiden kanske robotar som Nao är en självklar del av vården. 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier