Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Maria Gustavssons blogg Publicerad 2019-04-12

”Många olika åsikter om vem som ska få göra vad”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Att mekaniskt avlägsna stora blodproppar i hjärnan, så kallad trombektomi, är en revolutionerande behandling. Jag har fått berättat för mig hur personer med svår ischemisk stroke klarat sig helt utan kroniska hjärnskador tack vare ingreppet, och redan nästkommande dag har de varit på benen igen.  

Trombektomi har dock ett tidsfönster. Behandlingen har också bättre effekt ju tidigare den initieras efter första strokesymtom. Det här ställer till det för patienter högre upp i landet som kan ha långt till både Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det finns neurointerventionister som utför trombektomi.

Nu utreds därför om länssjukhus i Sundsvall, Östersund och Södra Sunderbyn utanför Luleå kan få starta egen trombektomiverksamhet. Och eftersom Sverige har brist på neurointerventionister är tanken att kardiologer med stor katetervana – så kallade PCI-operatörer – ska utbildas i ingreppet.  

Vid länssjukhusen välkomnas den nya utredningen. Hur tiden till behandling skulle kunna kapas för strokepatienter målas tydligt upp av en PCI-operatör. ”I stället för att patienten ska in på iva och förberedas för flyg till Umeå skulle personen kunna rullas direkt från datortomografin in på vårt PCI-labb. Det är 50 meter. ”

Men på annat håll möts utredningen av oro. Företrädare för Nationella arbetsgruppen för stroke ser tydliga risker för patientgruppen om kardiologer skulle bedriva trombektomiverksamhet. Experterna betonar att det är stor skillnad på att göra ingrepp i hjärnan och i hjärtat, och man rekommenderar i stället länssjukhusen att satsa på fler helikoptrar så att patienterna kan flygas till erfarna neurointerventionister.

Nationella arbetsgruppen för stroke har en tung rådgivande funktion gällande svensk strokevård. I slutändan är det dock regionerna själva som bestämmer om man vill följa arbetsgruppens rekommendationer.

Det kan ta tid innan vi får veta vad utredningen kommer att landa i. Fast vissa tror sig veta svaret redan nu. En kardiolog jag talar med anser att det bara är en tidsfråga tills man får utföra trombektomi vid länssjukhusen. ”Och när det väl blir grönt ljus är vi redo.”

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier