Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Maria Gustavssons blogg Publicerad 2019-09-12

Ny terapi gör succé men till vilket pris?

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Immuncheckpointhämmare, en ny form av immunterapi, har revolutionerat behandlingen av flera cancerformer. Upptäckter som resulterade i läkemedelsklassen, som enkelt förklarat höjer immunförsvarets förmåga att bekämpa tumörer, belönades även med fjolårets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Men att gå in och påverka immunsystemets aktivitet är inte helt riskfritt. Dessa läkemedel kan exempelvis orsaka biverkningar i form av svåra inflammationer i leder och organ.

I ett försök att ge de här patienterna bästa möjliga vård har man dragit i gång ett nytt samarbete vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sedan en tid tillbaka finns en specialiserad mottagning där reumatologer, efter remiss från onkolog, tar emot cancerpatienter som har utvecklat reumatiska biverkningar vid behandling med immuncheckpointhämmare.

Mottagningen har inte varit i gång särskilt länge och hittills har runt 20 patienter remitterats dit. I nuläget kan verksamheten beskrivas som liten – men betydelsefull.

Det är viktigt att reumatologer vill – och ges möjlighet – att engagera sig i dessa patienter. Reumatiska besvär är svårt att ställa mot en cancerdiagnos, men man ska ha med sig att dessa immunrelaterade biverkningar kan orsaka stort lidande. En reumatolog som jag nyligen talade med berättade om en cancerpatient som hade drabbats av så pass svår artrit i händerna att denne inte ens kunde hålla i en gaffel längre. ”De överlever sin cancer men samtidigt blir det ganska lite kvar av livet”, som reumatologen uttryckte det.

Det är inte bara vid Sahlgrenska som man satsar på patientgruppen. Vid exempelvis Norrlands universitetssjukhus i Umeå och vid Universitetssjukhuset Örebro har arbetsgrupper med olika specialistläkare satts samman för att kunna bidra med expertis kring hur biverkningar av immuncheckpointhämmare bäst ska tacklas.

Det är glädjande att se den här typen av initiativ, och förhoppningsvis hakar fler sjukhus på. Vården måste göra sig redo att möta och hantera de här patienterna som med all sannolikhet kommer bli fler i takt med att användningen av immuncheckpointhämmare breddas.   

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier