Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2008-03-17

Borrelia på hjärnan - doktorsguiden tappar huvudet

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Ett rykte nådde mig häromveckan att en av mina bekanta placerat sig i doktorsguidens absoluta botten, fast det verkade otroligt. Under min randutbildning jobbade jag ihop med denna kollega och fick stor respekt för hans goda kliniska omdöme och lugna sätt. Med honom som bakjour hade jag verkligen känt mig trygg som underläkare. Hur kunde han hamna på nedflyttningsplats i tabellen?

Min teori är att det är kronisk-borrelia-aktivister som bestämt sig för att ge igen då han, som en av landets experter på borreliainfektioner, inte hållit med dem om att ”kronisk borreliainfektion” är ett reellt problem.

Jag kan ju inte vara säker på detta, jag har ju bara indicier:
a) Han är både mer kunnig och ödmjuk än jag, och kan omöjligt förtjäna en jumboplats.
b) Läkaren ifråga har just nu administrativa arbetsuppgifter som inte medför direkta patientbesök, och de helt färska dåliga betygen kan därför inte hänföras till några patienter han träffat den senaste tiden.
c) Han har dragit på sig patientföreträdares kritik när han i svenskspråkig medicinsk fackpress avfärdat diagnosen ”kronisk neuroborrelios” och avrått från långa antibiotikakurer vid behandling av borrelia.
d) Hans kollega och medförfattare har drabbats av samma öde på doktorsguiden.
e) Patientföreningen har på sin hemsida en direktlänk till doktorsguiden.se.
f) Jag kan inte komma på några andra fiender som han skulle ha kunnat skaffa sig.

Vår mottagning ser en hel del borrelia hos barn, mest vanliga erytema migrans, men då och då även multipla migrans, lymfocytom och så förstås neuroborrelios. Vi gör LP för att bekräfta vid misstanke om neuroborrelios, och brukar behandla enligt vanliga riktlinjer, det har inte varit några problem när väl diagnosen ställts (men den kan vara lurig ibland).

Så jag hade inte riktigt förstått att det finns en sådan mängd personer som anser sin hälsa varaktigt förstörd av borrelia. SVT hade i november 2007 ett inslag om borrelia (som jag missade), och programmet gav upphov till livlig debatt på SVT’s forum. När jag läser inläggen på detta forum, blir jag bestört över det lidande och den känsla av vanmakt som förmedlas av dem som anser sig drabbade av ”kronisk borrelia”. Men hjälper man dem bäst genom att ge dem vad de tror sig behöva: månader och år med antibiotika? Patientföreningen kräver i ett upprop att SBU omprövar svenska riktlinjer för behandling av borrelia, och föreningen tipsar om läkare i Tyskland som är mer tillmötesgående.

De etablerade experterna i Nordamerika har i en översikt i NEJM nyligen gått igenom varför ”chronic Lyme disease” är en lika dåligt underbyggd diagnos som ”kronisk candida” och ”kronisk körtelfeber”. De symtom som beskrivs tycker jag liknar andra ifrågasatta sjukdomar som lever sitt liv till största delen utanför det medicinska etablissemanget: kroniskt trötthetssyndrom, el-allergi, amalgamsjuka, sjuka-hus-sjukan.

När jag hörde att min bekant fått bottenbetyg, så gick jag in på doktorsguiden – men där fanns han inte. Via mail kunde han berätta att han blev varse sina kassa opinionssiffror genom en journalist vid den lokala tabloiden, som ville kolla upp vilka som fått sämst betyg i hela stan. Kollegan kontaktade då doktorsguiden med följande förslag: Vi kunde väl låta en oberoende jurist och en oberoende läkare kolla upp vad som föranlett ett tjugotal personer att ge så låga betyg. Om detta verkligen rörde sig om patienter han själv behandlat lovade han att skriva en artikel om hur betyg på internet kan hjälpa honom att bli en mer empatisk doktor. Men om det visade sig vara personer han inte haft som patienter, som givit betygen med andra motiv, då skulle doktorsguiden vara med och skriva en artikel om hur nätet tyvärr kan användas för personförföljelse.

Doktorsguiden avböjde, och med argumentet/svepskälet att läkaren ifråga bara jobbade administrativt idag, valde man att plocka bort honom ur databasen.

Kollegans kollega som också fick ett telefonsamtal från tabloid-journalisten löste det på ett annat sätt: Han ringde runt till ett antal kompisar som gick in och gav höga betyg på doktorsguiden. Så kunde han strax ringa tillbaka till journalisten och meddela att det där med låga betyg inte stämde, utan han hade faktiskt helt genomsnittliga betyg.

Kommentarer

 • C Olsson 2013-07-09 01:02:00

  "Antibiotikabehandling är effektiv vid alla stadier och kliniska manifestationer av borrelios. Visserligen är optimal behandlingstid för borreliainfektion ännu inte fastställd för någon av de olika borreliamanifestationerna. Det finns dock inga data som talar för något behov av onödigt långa eller upprepade antibiotikakurer." http://ltarkiv.lakartidningen.se/2004/temp/pda27830.pdf Nu skall vi se, man vet alltså inte riktigt hur några "manifestationer" (kan det vara ACA?) skall behandlas, men eftersom man inte vet det, så hänvisar man till "några andra studier".

 • C Olsson 2013-07-08 22:18:00

  Var behandlingsstudierna gällande ACA (=Europeisk chronic/late Lyme Borreliosis) alldeles för dåliga? Är det månne därför som detta inte nämns på länken nedan?: "Recommendations for diagnosis and treatment of Lyme borreliosis: guidelines and consensus papers from specialist societies and expert groups in Europe and North America" Eller ser jag bara dåligt? Men, kanske dom inte hade kunnat skriva nedanstående, om ACA hade inkluderats?: "The majority of guidelines and reviews listed here give explicit details about quality of evidence and strength of recommendations."

 • C Olsson 2013-07-08 14:17:00

  Och, jag som just (här i detta blogginlägg) har lyckats bevisa att kronisk borrelia faktiskt finns! "”Kronisk borrelia” är en påhittad sjukdom" http://www.aftonbladet.se/debatt/article17095848.ab Men, han skriver det ju MED citationstecken och därmed förstår jag alla precis vad han menar. Eller? Menar han möjligen istället att (kronisk) PERSISTERANDE borrelia inte finns?

 • C Olsson 2013-07-08 10:20:00

  Nu, när ALLA (även här i detta blogginlägg) förhoppningsvis har förstått att jag INTE avser något annat med chronic/late Lyme BORRELIOSIS än vad EUCALB faktiskt menar, så KANSKE :) det kan vara MÖJLIGT, att vi kan titta lite mer på hur det ligger till med studier på detta. "Chronic Lyme; diagnostic and therapeutic challenges" http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ane.12048/pdf Först deras definition av kronisk borrelia (som alltså är densamma som jag använder): "This condition is termed late Lyme or chronic Lyme.." Och, sedan STUDIERNA: "These recommendations are considered to be good practice points, and not heavily evidence based, as treatment trials on chronic Lyme are scarce." Det ser alltså ut som att dom bekräftar vad jag har försökt påpeka.

 • C Olsson 2013-07-07 21:21:00

  Meddelande till moderatorn. Det är helt ok att radera hela diskussionen som (mig ovetandes) flyttades hit (av Helle), vilket ledde till en (i mina ögon) rent idiotisk debatt. Jag gav faktiskt bara Mats ett råd en i en kommentar, där jag inte ens nämnde borrelia, och sedan så fick jag frågor om borrelia, som jag alltså inte överhuvudtaget ansåg skulle riktas till mig. Problemet var ju istället Mats.

 • C Olsson 2013-07-06 18:37:00

  Jag frågade ju (i en tidigare kommentar nedan) om någon kunde hjälpa mig med att hitta var någonstans det hade skrivits om att borrelia "alltid botas med 14-21 dagars antibiotikabehandling". Från länken nedan: "När väl rätt diagnos är ställd brukar det inte vara några problem att ta kål på spiroketerna med lämpligt antibiotikum i ett par veckor.." http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/norske-professor-laane-hittar-pseudospiroketer-vid-pseudoborrelios/ Och, jag har även vid något sådant tillfälle (här i bloggen) efterfrågat en källa som bevisar att detta påstående är riktigt (även i ett sent stadium av infektionen, alltså), men jag kan inte minnas att någon källa postades.

 • Gråsten 2013-07-06 12:47:00

  C.Olsson läser Eucalbs web och vetenskapliga studier som Lucifer läser Bibeln. Hennes (svårförstådda) definition av kronisk borrelia och konsekvenserna av hennes diagnos tycks inte vara i linje med den flitigt hänvisade Eucalb. Hon vägrar i princip att tillhandahålla referenser, och när hon ger oss referenser är deras relevans inte helt klar alternativt är referenserna inaktuella eller så sönderklippta att det inte framgår om hon läst dem eller bara inte förstått dem. Hon tror uppenbarligen att när vi talar om osäkerhet bekräftar vi teorier utan evidens, och att man genom att upprepa dåliga argument tillslut kan övertyga om att man har rätt. Den här kommentaren är bara till för att påpeka att hon inte har lyckats bidra till någonting i den vetenskapliga diskussionen, annat än att visa vad som händer när man har vigt sin uppfattning åt en hypotes istället för att värdera resultat...

 • C Olsson 2013-07-06 07:10:00

  Nu får du "hålla tillgodo" med all den info som jag har samlat ihop här (från andra ställen i din blogg), Mats! Det var ju tack vare några deltagares "omåttliga nyfikenhet" :), som jag nödgades lägga in denna info även här. Nu vet du (och andra som läser här) kanske lite mer om kronisk borrelia och vad det står i behandlingsstudierna, vilka kombinationer av kroniska infektioner som verkar vara vanligast bland svenska långvarigt borreliadrabbade och vad IDSA säger. Det kan ju vara info som du (eller någon annan) kan ha nytta av någon gång.

 • C Olsson 2013-07-06 04:54:00

  Det har förövrigt ändrat sig rätt mycket sedan detta inlägg skrevs av Mats. För inte så värst många år sedan, så var "aktivisterna" inte så insatta i hur vanligt det var med olika komplikationer (som tex ytterligare infektioner och/eller immunbrist) så man talade huvudsakligen bara om borrelia, men idag så anser dom mer pålästa läkarna att dom allra flesta med en mer svårbehandlad (oftast långvarig) borreliainfektion har en eller flera ytterligare infektioner och/eller immunbrist. Och (som jag redan har skrivit på andra ställen) så är nog den allra vanligaste ytterligare infektionen (bland svenskar) ihop med långvarig borrelia, en kronisk TWAR/Cpn-infektion. Och, ibland frågar jag faktiskt mig, om det inte vore bättre om dom personer (som har dessa båda kroniska infektioner) fokuserade mer på att diskutera sin kroniska TWAR/Cpn-infektion istället, för detta är ju mer svårbehandlat en en kronisk borreliainfektion (i alla fall om vi jämför svensk info gällande behandlingen av dessa båda infektioner).

 • C Olsson 2013-07-06 02:35:00

  Jag kanske också bör påpeka att upp emot 10% av dom svenska borreliadrabbade, diagnosticeras i en sent/kroniskt stadium (av svenska läkare), dvs dom får den diagnos som EUCALB benämner chronic/late Lyme BORRELIOSIS, så att "anta" att alla medlemmar i den svenska borreliaföreningen lider av något "inbillat" och/eller bara får sin diagnos och sin behandling utomlands, nog är att "ta i" något väldigt.

 • C Olsson 2013-07-06 01:46:00

  Nu har ni (i en annan kommentar) fått dom studier som ligger till grund för behandlingen av KRONISK neuroborrelios, och jag kan inte se någonstans att det finns en enda studie som bevisar att det räcker med 10-14 dagar oral Doxyferm (vilket alltså dom svenska neuroborreliosexperterna hävdar). Här kommer nu dom båda studier som behandlingen av den vanligaste yttringen vid kronisk Europeisk borrelia är baserad på här i Sverige (jag fick studierna av Läkemedelsverket): "Peripheral neuropathy in acrodermatitis chronica atrophicans - effect of treatment." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12371917 Och denna: "Antibiotic therapy of early European Lyme borreliosis and acrodermatitis chronica atrophicans." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3056202 Ett klipp (från den sista studien): "Later extracutaneous manifestations developed in 27% of the patients with erythema migrans and in 47% of the patients with ACA despite antibiotic therapy. We could not prove the superiority of any antibiotic tested in either early or late European Lyme borreliosis."

 • C Olsson 2013-07-05 21:05:00

  Helle skriver (i en kommentar): "talar vi om studierna till grund för LVs behandlingsrekommendationer (som jag inte förstår vad du har för problem med)" Jag svarar: "Ja, det gör vi och då gällande behandlingen av EUCALB:s definition av chronic/late Lyme BORRELIOSIS." Och, nu är det alltså upp till dom personer som fortfarande "vill hävda" (Helle har redan skrivit att terapisvikt förkommer) att "alla med borrelia botas med 14-21 dagars antibiotikabehandling" lägger fram SINA BEVIS för att detta verkligen stämmer.

 • Helle 2013-07-05 17:14:00

  Du misstar dig också i att jag (och så vitt jag kan bedöma MR) hävdar att det inte förekommer terapisvikter - de är dock inte den största bidragande orsaken till persisterande symtom och problem enligt det vetenskapliga stödet. Vad de orsakas av - vet inte, det behöver vi bättre diagnosmetdoer för (vilket du inte vill, kan eller är intresserad av att diskutera eller inse).

 • Helle 2013-07-05 17:12:00

  Vi postade ju i princip samtidigt - och min enda kommentar är: vad menar du egentligen med kronisk borrelia? Jag får inte ihop din argumentation - den är för mig fortfarande inte i linje med Eucalbs texter eller LVs behandlingsrekommendationer som du hänvisar till.

 • C Olsson 2013-07-05 16:58:00

  Och, jag får tydligen (igen) ge er följande info: Mina egna "ståndpunkter" i denna debatt. Jag anser att: 1: Kronisk borrelia finns (hänvisar då till EUCALB:s definition, vilket ju är chronic/late Lyme BORRELIOSIS) 2: Kronisk persisterande borrelia (=en fortfarande aktiv, pågående borreliainfektion efter "standardbehandling") också finns (hänvisar då till info om att patienter i denna "kategori" i dom allra flesta fall har en eller flera ytterligare infektioner och/eller immunbrist, dvs något som "komplicerar saken") 3: Att borreliatester faktiskt KAN missa en borreliainfektion (hänvisar då till dom svenska labbens egna info) Och, nu kanske dom båda deltagare som om och om igen frågar mig om detta börjar "hänga med"? Jag har faktiskt inte alls sagt att det är något fel på EUCALB, och EUCALB:s definitioner. :) Utan jag anser definitivt att dom (och så även Läkemedelsverket skulle jag tro) har rätt, dvs att gällande fall med kronisk borrelia så skall behandlingen också baseras på godkända studier gällande EUCALB:s definition, dvs chronic/late Lyme BORRELIOSIS.

 • C Olsson 2013-07-03 21:19:00

  Mats skriver (i detta gamla inlägg): "Han har dragit på sig patientföreträdares kritik när han i svenskspråkig medicinsk fackpress avfärdat diagnosen ”kronisk neuroborrelios” och avrått från långa antibiotikakurer vid behandling av borrelia." Kanske du inte har varit helt rättvis mot denna läkare? Klipp (från länken nedan): "Neuroborrelios, inklusive kronisk neuroborrelios (obehandlad infektion med duration mer än 6 månader).." http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8371 Men, vad visar behandlingsstudierna gällande kronisk neuroborrelios? Har någon granskat dom studierna (gällande KRONISK neuroborrelios, alltså) "i sömmarna"?

 • Helle 2013-07-02 09:35:00

  C.Olsson fortsätter argumentera om att definitionerna mellan Nordamerika och Europa är så olika att erfarenheterna från USA och Kanada inte kan användas i eruopeiska behandlingsrekommendationer. Detta argument är inte ett stöd för att upplevda problem i Europa beror på en aktiv infektion, och eftersom C.Olsson inte hittills har lyckats redogöra för vetenskapligt stöd för aktiv infektion förekommer i den europeiska patientgruppen kan man inte låta bli att bli lite irriterad igen. Käre C.Olsson - ta den utlovade pausen från kommentarerna i den förra MR-bloggen och fundera över dina argument och din argumentationsteknik. Att posta om samma luddiga kommentarer, att citera andra kommentatörer och sedan inte bemöta argumenten utan bara komma med nya påståenden, att envetet hålla fast vid missuppfattade stipulativa definitioner utan vidare förklaring eller eftertanke leder absolut inte någonstans. Som forskare borde du vara betydligt mer lyhörd och ha betydligt lättare för att förklara dig när publiken påtalar att de är problem med dina argument eller din argumentation.

 • Nyfiken 2013-06-03 20:47:00

  Detta är ju manipulering! Att läkarens kompisar gick in och höjde hans omdöme på Läkarguiden är ju manipulation och lika illa som åt andra hållet. För att ge ett omdöme på Läkarguiden bör väl omdömesutlåtandet bygga på ett läkar/patientförhållande, förmodar att hans vänner ej var hans patienter.

 • Annika 2013-05-04 13:54:00

  Att du är dåligt insatt i orsakerna bakom fibromyalgi och me/cfs innebär inte att diagnoserna inte finns. Många anser att de orsakas av underliggande infektioner. I Norge och flera länder i Europa finns särskilda kliniker för drabbade patienter. Här är sverige långt efter vad gäller vård och forskning. Resonemanget du för är sorgligt och djupt okunnigt vad gäller ovan nämda diagnoser och även vad gäller långt gången Borrelia. Svårt sjuka åker inte till Norge eller Tyskland för vård för att de tycker det är roligt, de åker för att ingen vård finns att få i Sverige. Tonen i inlägget illustrerar väl den ignorans som dessa patienter möter i vården. "Ingen kunskap=finns inte" är av digniteten: jorden är platt.

 • Emma 2013-04-05 13:49:00

  Bra artikel Mats! Tack! Mvh Emma,

 • Tommy 2013-02-25 12:15:00

  Det finns en radikal åtgärd som skulle kunna göra något för att bota de flesta läkares ovilja att göra "ett bra jobb" och leva upp till den lön dom oftast inte är värda, det kan också bota oengagemang och det otrevliga bemötande av patienter många läkare har "när ingen tittar på dom" samt få dom att sluta kultivera fantasin att dom tillhör något slags elit. SÄNK LÄKARLÖNERNA! till en sjuksköterkas nivå Då kanske läkare vaknar upp till att det har hänt en hel del med samhället och att de sjukdomar vi har idag är mer komplexa än på 70-talet och kräver ett KREATIVT INTELLIGENT ENGAGEMANG inte 5 + 2 år med näsan i böcker som grund för ett läkande yrke. Tommy SSK

 • Måns 2012-06-26 10:16:00

  Som C Olsson hänvisar jag till FK för referens/mer information angående ersättning för utlandsvård av kronisk borrelia. Jag vill även lyfta fram att jag nåtts av uppgifter att en expertpanel i USA (Steere-gruppen undantagen) ska göra en omprövning av IDSA guidelines (som svensk borreliavård baseras på) bl a på grund av att Statsåklagaren funnit "...uncovered serious flaws in the IDSA process... conflict of interest undisclosed financial interests.... forcing a reassessment of the IDSA guidelines".

 • C Olsson, forskare 2012-06-02 00:20:00

  Hej Mats! Jag såg din fråga till Måns. Nu har ytterligare en långvarigt borreliadrabbad fått ersättning från FK för utlandsvård, och detta till och med för delar av behandlingen. Som du kanske redan vet, så saknas det kunniga läkare i Sverige gällande långvarig (dvs, kronisk), och ofta komplicerad borrelia (dvs, där man även kan ha en, eller flera ytterligare infektioner och/eller immunbrist), och då måste man ju åka utomlands. Kan tyvärr inte ge dig namnet på personen, men jag kan försäkra dig om att detta stämmer. Kanske FK kan informera dig om detta istället?

 • Mats Reimer 2012-05-07 17:28:00

  Hej Måns, kan de ge referens till ditt påstående att FK bekostat borelliabehandling i Tyskland?

 • FL 2012-02-22 02:33:00

  Eller också är han en usel läkare. Vet flera som är omtyckta av sina arbetskamrater som tror att de är bra läkare, men sedan stängs dörren och då visar läkaren en helt annan personlighet mot patienten. Jag tror att en del läkare är väldigt omedvetna om hur deras kollegor beter sig. Vissa är till och med grymma och vill att man ska krypa för dem. Då spelar det ingen roll hur "duktig" man är, attityden förstör all möjlighet för behandling.

 • MVH Z 2010-12-14 18:08:00

  Adressen blev fel i första inlägget, men här är den exakta adressen; http://www.fls.fi/files/fls/flsh204/FLS_s68-73.pdf

 • C.Z 2010-12-07 23:37:00

  Har haft borrelia till och från sedan 2003 trots omfattande pencillinkurer och självläkning! Har nu drabbats av neuroborrelios som ledde till att jag blev förlamad i stort sett hela kroppen! Försöker nu med örtmediciner (12 Mån) efter ytterligare 21 dagars Doxyclin behandling. Om dessa "läkare" säger att det inte existerar så hoppas jag att de själva får uppleva paniken att få förlamnade kroppar!!! Svensk sjukvård måste lära sig av den internationella erfarenheten och riktlinjer! Innan en hel generation borreliaoffer är döda eller svårt handikappa.

 • C Olsson, forskare 2010-02-09 21:22:00

  Utklipp ur dom nyaste rekommendationerna för borrelia från Läkemdelesverket: "C. Långvarig sjukdom och kvarstående symtom Långvarig sjukdom Kronisk sjukdom i betydelsen av infektion som pågår undermånader till år kan förekomma om ingen antibiotikabehandling ges och om spontanläkning inte sker. Denna kan yttra sig som akrodermatit, kronisk meningit, encefalomyelit eller artrit." Men, när man ringer till mottagningen där dessa läkare ifråga jobbar/jobbade, så får man svaret: "Långvarig borrelia finns inte."

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier