Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2009-01-08

Biodynamisk astrologi och homeopati för jordbruket

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Den antroposofiska medicinen i Rudolf Steiners efterföljd blandar ”andevetenskap” med homeopati och något mindre utspädda naturläkemedel (plus valda delar av ortodox medicin). Denna bloggen skall dock inte handla om mistlar, vaccinmotstånd eller lökomslag mot otit, utan om ett annat arv efter Steiner.

I ett debattinlägg i Läkartidningens julnummer propagerande en randande ST-läkare i onkologi för Vidarklinikens fortsatta verksamhet. Anna Wrangsjö hade sett många positiva element i den antroposofiska vården, och var inte heller negativ till de antroposofiska läkemedlen.

Hennes artikel innehöll dock ett litet faktafel som blir utgångspunkt för dagens skriverier; hon skrev att patienterna får ekologiskt odlad mat. Så tror jag inte att det förhåller sig, utan på ett antroposofiskt sjukhus serveras mer sannolikt biodynamiskt odlad mat. Och det är en väldig skillnad.

För liksom antroposofisk medicin utgår från Steiners uppenbarelser, så utgår biodynamiskt jordbruk från sanningar levererade av samme guru. Det som är specifikt biodynamiskt är bland annat den hänsyn som tas till himlakropparna, samt de biodynamiska fältpreparaten som skall spridas på marken, och kompostpreparaten som i små mängder skall tillsättas komposten/gödseln.

Fältpreparaten är dels humuspreparatet bestående av kogödsel som övervintrat nedgrävt i ett kohorn, dels kiselpreparatet med mald kvarts som legat nedgrävt över sommaren i ett annat kohorn. Dessa preparat rörs sedan ut i vatten på ett mycket speciellt sätt. Man rör runt i spannen tills det blir en tydlig virvel nästan ända ner till botten. Sedan byter man riktning tills en ny virvel bildas innan man byter håll igen, och så fortgår det i en timma. ”Utrörningens syfte är att "väcka" preparatet ur dess vila, dvs överföra livskrafterna i dem från vilande till aktiv form.”

Doseringen av dessa kraftfulla grejor är nästan homeopatisk. Ett gram kvarts sägs räcka till ett hektar, vilket jag får till 0,1 mg per kvadratmeter. Kogödseln doseras lite starkare med 5 mg per kvadratmeter.

Kompostpreparaten skall inte mogna i kornas horn, utan här är det andra organ som skall vara behållare för de sex biodynamiska preparatväxterna: brännässla, ekbark, maskros, kamomill, rölleka och valeriana. Röllekan skall ned i urinblåsa från kronhjort (jag tror inte att det duger med älg), kamomill förvaras i tarm från ko, ekbarken skall ligga i kraniet från ko eller annat husdjur, maskrosorna skall omslutas med oment från ko. Allt nedgrävt under olika tider på olika specificerade sätt, utom vänderoten vars blommor det pressas olja ur.

Gödselpreparaten sättes vanligen punktvis till gödseln, oftast i samband med uppläggning av kompost.”  Även här är mängderna som används åt det homeopatiska hållet, två gram per ton gödsel/kompost och valerianaoljan 0,02 ppm!

Varför gör man på detta viset? Svaret är helt enkelt att detta är vad Rudolf Steiner lärde ut på en lantbrukskurs i Polen 1924, och de nedtecknade föreläsningarna är en helig skrift för en riktig biodynamiker.

Bara ett exempel till, om hur man bekämpar skadedjur som gnagare och rådjur enligt Steiner. Man fångar musen vid rätt tidpunkt (när Venus står i Skorpionens tecken), flår den, bränner pälsen till aska som sedan strös ut för att hålla mössen borta. Detta håller antroposofiska lantbrukare på med ännu på 2000-talet.

Min morfar var lärare på Alnarps lantbrukshögskola, och skulle förmodligen ha tyckt att allt detta låter komplett vrickat. Jag tror att antroposoferna inser detta, för de talar inte gärna om dessa detaljer med utomstående. Det framgår inte direkt att Rosendals trädgårdar eller Saltå Kvarn med sin biodynamiska odling håller på med detta hokus pokus. Antroposofin verkar för mig vara en lika bokstavstrogen och hemlighetesfull sekt som scientologerna (fast trevligare).

Kommentarer

 • Mats Reimer 2013-07-01 23:19:00

  Hej Johan, håller med dig om det. Men vad gjorde Annika Åhnberg i styrelsen till Saltå Kvarn från början, visste hon inte vad biodynamisk betydde? http://www.lantbruketsaffarer.se/Artiklar/Debatt/tabid/1325/ItemId/871/View/Details/AMID/3191/Default.aspx

 • Johan Zandin 2013-06-30 11:05:00

  Bra att ni lyfter fram antroposofernas påhitt i ljuset. Men Wrangsjö har rätt i att biodynamisk odling även är ekologisk. Man kan säga att biodynamisk = ekologisk + hokus-pokus. (Jag har köpt det själv ibland när alternativet ekologisk-utan-hokus-pokus saknats.)

 • tomas kindahl 2012-07-29 14:10:00

  Jag fattar inte poängen. De är nån sorts religiösa, ... så vad ...? Är det bra eller dåligt? Det saknas i texten argument för att "biodynamiskt" inte är "ekologisk". Jag har svårt att tänka mig att "biodynamiskt" är en sorts "ekologisk", men utan argument i texten måste jag titta efter själv, och eftersom jag är rejält filosofisk-skeptisk mot det klassiska logiskt-positivistiska tänkande som karakteriserar naturvetenskap (om än jag gillar och respekterar naturvetenskapen självt) så kommer jag att bedöma detta inlägg högst misstänksamt.

 • Mats Reimer 2009-04-01 21:58:00

  Hej Torbjörn, vad betyder OM efter ditt namn? Jag antar att du inte är den Torbjörn som är mediamogul och gift med Amelia... Tack för länken till antroposofisk kreationism, det är så många som är rädda för att evolutionen tar bort meningen med livet. Hasse & Tage hade rätt: livet är som en påse, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något.

 • Torbjörn Larsson, OM 2009-03-26 21:09:00

  Eftersom artikeln berör biodynamisk odling och tråden är aktiv, ska jag passa på att tacka Mats Reimer för lite färdigserverade referenser till vidskepelsen inom ekologisk (biodynamisk) odling, som jag just letade efter. Lite skrämmande att dessa människor och deras 'metoder' har nästlat sig in i både EU-projekt (till exempel BERAS) och gällande EU-förskrifter avseende ekologisk odling (biodynamisk odling omnämns speciellt). [Mer relevant för medicin och dess grund i biologi är kanske att jag i vevan upptäckte att svenska antroposofer ägnar sig åt antivetenskaplig propaganda i klassisk kreationistisk denialistanda, med lögner om "två vetenskapsläger" och evolutionen som ej lagbunden "slump" (i rak motsats till vad biologer hävdar).]

 • Mats Reimer 2009-03-18 01:18:00

  Hej anonyme namn. Jag förstår inte hur du menar... att antroposofiskt hokus pokus (som inte rimligen kan tillföra vanlig ekologisk odling någonting) är mer OK bara för att vården ofta ger för många piller till de gamla? Two wrongs don't make a right.

 • Namn 2009-03-14 21:29:00

  Hej! Själv ser jag lite mer fördomsfritt på den biodynamiska odlingen och tycker att den i de flesta avseenden är ett enastående sätt att bruka jorden. Själv tycker jag att man inom skolmedicinen ägnar sig åt hokus pokus då man bla inom äldrevård blandar medicin utan att ha större koll på hur medikamenterna inbördes ger för biverkningar.1000 tals (mycket lågt räknat)männsikor går runt och tror att de har diverse åkommor t ex magproblem eller betydligt värre saker och blir inte informerade att det hela handlar om biverkningar.Så var det för 25 år sedan då undertecknad arbetade inom sjukvården och så är det än idag.Hur många livshotande blandningar/läkemedelskombinationer det finns vågar jag inte gissa på.Tyvärr har väldigt många av dagens läkare inte heller någon koll på de biverkningar och de som har det är enligt mig och anhörigas erfarenheter dåliga på att informera om dessa biverkningar. Men jag tror att man om kanske 50 år ser vi tillbaka på denna som tiden då vi förgiftade varann med piller.Detta trots att behandlingen idag sägs vila på en så kallad modern vetenskaplig grund.

 • Mats Reimer 2009-01-22 23:04:00

  Det kallas nocebo-effekt...

 • Dr vsh 2009-01-22 21:54:00

  Tack Mats R. Nu vet jag varför 570 g Dinkelknäcke från Saltå kvarn är så totalt smaklöst, det är det jag köpte senast. Annars brukar produkter gjorda på dinkelmjöl  vara goda.

 • Johan G 2009-01-18 02:24:00

  Pekka, den där förklaringen närmar sig lyteskomiken... :D

 • Olle, läkare 2009-01-15 01:40:00

  Ojojoj... Människans fantasi och godtrogenhet är otrolig. Det tar ju aldrig slut! Se beviset för det i den långa listan här: http://www.quackwatch.org/ Och den fantastiska "forskningen" här: http://www.mr-ab.se/forskning.html

 • Mats Reimer 2009-01-09 19:41:00

  Tack Pekka, men jag kollar hellre på James Randis förklaring av homeopati: http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U

 • Pekka S 2009-01-09 17:10:00

  Wow... Saknar nästan ord. Klart i nivå med denna förklaring av homeopati: http://www.youtube.com/watch?v=C0c5yClip4o

 • Johan G 2009-01-09 16:51:00

  Det här var ju rent ut sagt skitroligt, att höra om denna gödsling. Jag hade ett hum att det var nåt hokuspokus med planeter inblandat i den biodynamiska odlingen, men dina efterforskningar visar att sanningen var ännu mer otrolig. Tack för ett stort leende!

 • Med stud 2009-01-08 13:07:00

  Men snälla. Låt detta vara ett skämt! Biodynamiskt är ju ett ord som många människor "slänger" sig med. Om det råkat slinka ut min mun (eller in i för den delen) så ska jag sluta med det nu. Tack för upplysningen!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!