Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2009-05-19

Morgellons kryper under huden på dig

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det är ofta svårt att hitta på vettiga presenter till barnen, men senaste julen kom jag på att en bra gåva till vår dotter fick bli ett stereomikroskop (preparerlupp). Det är mycket roligare än ett vanligt mikroskop; plötsligt öppnar sig en ny värld när man kollar på småstenar, lite mossa eller ett snäckskal.

Sedan kan den som inte är äckelmagad även inspektera sin hud, fingertopparnas Grand Canyon, sina spruckna nagelband och håren på händerna. Och det som ser ut som fin hel ren hud avslöjas i förstoring inte alls som så slät och ren, och i småsåren kan man ofta se att fibrer från kläderna fastnat.

En sommar för länge sedan då jag vikarierade som distriktsläkare i Burträsk ingick att även ta en del jourer på akuten i Skellefteå. Där mötte jag flera minnesvärda patienter, som damen med ett fiskben i halsen, grabben med en insekt i örat, och en kvinna med feber och makrohematuri, kanske var det sorkfeber.

Men den patient jag minns bäst från Västerbotten för 25 år sedan var en dam som helt krafsat sönder sin stackars hårbotten. Klådan skyllde hon på de små djuren som hon upptäckt i huvudsvålen, och hon visade fram sina fynd för mig.

 Det hon visade kunde inte jag känna igen som djur; hudflagor, fett och blodiga hårrester var allt jag kunde se. Långsamt gick det upp för mig att damen hade en sjukdom som jag bara läst om, men aldrig tidigare träffat på, parasitofobi.
 
På akutmottagningen visste jag inte vad jag skulle göra åt hennes vanföreställningar, jag vill minnas att jag sände problemet vidare till hudläkare och psykiater (det sista såg nog inte kvinnan meningen med).
Parasitofobikan från Norrland hade inte något mikroskop till sitt förfogande, men det hade Mary Leitao I USA. När den lille sonen år 2001 fick klåda och konstiga utslag som läkarna inte kunde få diagnos på så plockade mamma fram barnens leksaksmikroskop och fann mystiska färgade fibrer i de små sår man i förstoring kunde se på pojkens hud.
 
Och så föddes en ny sjukdom. När väl tanken att fibrerna var någon slags nytt mikrobiellt liv etablerats så rullade det hela på, och nu finns det en väletablerad sammanslutning på nätet som lever i denna kollektiva villfarelse. Med sina mikroskop hittar de allt möjligt intressant i och på sin hud, och allt verkar tolkas som tidigare oupptäckta parasiter.
 Namnet morgellons kommer från en sjukdom beskriven 1690. Efter mediauppmärksamhet har amerikanska väljare tryckt på via sina politiker så att CDC blivit tvungna att utreda denna ”unexplained dermopathy”! Det skall bli spännande att se resultatet, men mitt tips är att om utredningen blir negativ kommer det inte att övertyga morgellon-sekten. (Och bedöms fibrerna vara bevis på nya patogener blir det den största nyheten sedan Helicobacter!)
 
Det är intressant att se hur pseudovetenskapliga idéer och olika aktivistgrupper korsbefruktar varandra. Så har till exempel patienter med morgellons och ”kronisk Lyme funnit att de har mycket gemensamt. Alternativmedicinska behandlingar brukar rekommenderas, och jag fann en kollegasom föreskrev en kombination av lokalbehandling, diet, elektromagnetism, detox (kaffelavemang), svampmedel och desinfektion av bostaden.

Kommentarer

 • Joe Siri Ekgren 2015-10-17 15:39:56

  Kjære kollega Reimers, Dine synspunkter imøtegås av en grundig artikkel som finnes i fulltekst: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4328066/ Artikkelen dokumenterer 1) at filamenter består av keratin og kollagen, som jo ikke er anvendt i tekstil produksjon, mens tekstil komponetner som cellulose og kitin ikke ble påvist. 2) borrelia spiroketer ble påvist med flere modaliteter Har du noen konkret kritikk av denne forfatternes metoder, funn og konklusjoner? Med vennlig hilsen, Joe Siri Ekgren, lege Exploring the association between Morgellons disease and Lyme disease: identification of Borrelia burgdorferi in Morgellons disease patients Marianne J Middelveen1, Cheryl Bandoski2, Jennie Burke3, Eva Sapi2, Katherine R Filush2, Yean Wang3, Agustin Franco3, Peter J Mayne1 and Raphael B Stricker14*

 • Mats Reimer 2015-05-30 13:35:02

  Bevisen hopar sig? Är det en slump att de som tror på Morgellons också tror på "kronisk borrelia" och/eller chemtrails? https://www.facebook.com/sanna.ehdin/posts/10153034605647535:0

 • Erik 2015-03-25 17:36:30

  Bevisen hopar sig, mycket intressant nyligen publicerad artikel: http://www.biomedcentral.com/1471-5945/15/1 Läge att skrota tesen om delusional parasitosis "We undertook a detailed microscopic and molecular study of North American MD patients to investigate the presence of borrelial spirochetes systemically and in dermatological specimens. Based on culture, histology, immunohistochemistry, electron microscopy and molecular testing, we present extensive evidence for spirochetal infection in MD patients. Our study confirms that MD is a true somatic illness associated with Lyme disease." MD = Morgellons disease

 • Mats Reimer 2013-11-10 22:36:00

  "Kronisk borrelia" är i regel lika påhittat som morgellons så det är en slags logik i att vanföreställningarna kopplas ihop. På samma sätt som de amalgamsjuka och elallergikerna börjat göra gemensam sak.

 • Erik 2013-10-14 23:48:00

  Hej igen, Tänkte bara göra ett tillägg till kommentaren tidigare: Här finner du en intervju med en av forskarna till artikeln om Morgellons, http://www.blogtalkradio.com/cehf/2013/01/20/marianne-middelveen-discusses-new-morgellons-research. Du kan gå fram till 3.30 och lyssna. Rätt så intressant faktiskt. Sen så hittar du också en förklaring till CDCs tvivelaktiga resultat. Morgellon finns, och tusentals människor lider! Den primära orsaken stavas Borrelia burgdorferi, och INTE chemtrails eller nåt annat mystiskt!

 • Erik 2013-10-14 15:58:00

  Hej Mats, Jag förstår att du är skeptisk till denna sk vaneföreställning. Men du kanske borde ha tonat ner din arrogans en smula. Enligt de senaste vetenskapliga rönen verkar det finnas en koppling mellan "Morgellon" och Borrelia, se tex http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23326202.

 • Mats Reimer 2012-08-19 09:15:00

  Och nu har visst både Joni Mitchell och Sanna Ehdin drabbats av Morgellons...

 • Andy 2012-05-30 23:15:00

  Kolla detta! http://video.google.com/videoplay?docid=-6914650033464787209

 • roger 2012-05-01 17:05:00

  http://www.youtube.com/watch?v=pKwJGTBtAOQ&feature=relmfu

 • Mats Reimer 2012-04-18 22:55:00

  Här är resultatet av undersökningen från CDC http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0029908 Morgellons finns inte...

 • Stig Olsson 2012-02-27 12:46:00

  Hej, Folk lider i tusental över hela världen och du raljerar och gör dig lustig på andras bekostnad!? Hur seriöst ska man då kunna ta dig vad gäller s k vanliga sjukdomar? Du kanske skulle vara intresserad av att se detta korta videoklipp om denna av dig beskrivna psykotiska sjukdom. http://www.youtube.com/watch?v=RLpEnluld40

 • Joel 2012-02-04 20:49:00

  Du kan gärna få förklara för mig varför polyethylene fibrer med spår av GNA som är syntetiskt DNA och en nanotekniskt byggsten har påträffats i såren hos morgellons offer?

 • Bosse 2011-09-17 00:04:00

  Nelle använde du kleen free outspäd eller ?

 • Kemikalievanvård 2011-08-02 17:32:00

  Vanvården (=kemikalievården) har inte gjort annat än att påstå att otaliga åkommor, från ADHD, tinnitus, el-allergi, mögelbesvär etc etc. är 'psykosomatiska'. Men ibland händer det att just dessa människor drabbas själva. Journalisten Barbro Backberger är ett berömt fall - hon skrev och bortförklarade allting som 'psykosomatiskt' tills hon själv drabbades av el-allergi. Så vi får vänta tiden an. Tyvärr händer det inte så ofta, för människor med känsliga nervsystem är såklart känsligare för alla sorts sjukdomar och attacker, och är det något som dessa kemikaliemänniskor inte är, så är de känsliga. Oxar har glest mellan nerverna, och ett starkt immunförsvar är typi9skt för dessa oxar. jag menar inte astrologiskt utan mentalt.

 • Carolina 2011-06-06 23:34:00

  Finns det en läkare vilken kan något om detta? Hade aldrig hört om Morgellons förens förrra månaden. Sökte på "parasit explosion". Livet en historia om loppor, larver, annat läskigt -vidare till strån och plötsliga ödem av fett/ m.m. (efter dusch över timman på det förstorade partiet släpper det. Det hette visst Morgellons, inbillat? Scifi? Parasit -Ja. Började med aggressivt och konstig lopp angrepp? Grävde sig ned lite under hyn. Strån, fel färg, snabbt växande, vita med blåsor, trådar på golvet, trasiga kläder. Var som tropiska Parasiter då de kom aggressivt här och var -i Sverige! En mardröm, jobb och vardag har vuxit till skulder, dålig hälsa. Ingen på infektion har fått hela bilden -prova och nämn mask... Är det olika faser? Vi har slutat söka vård, hoppas det ska gå över. Ingen vård, inget försäkringsbolag, ingen tillit. Hur sjutton kan man drabbas av detta här i Stockholm? Hur kan de röra sig? Växa från ena dage till andra? Carolina

 • C Olsson, forskare 2011-05-21 15:17:00

  http://www.lymeinfo.net/sensiblepursuit.html Ett klipp: ""Disease is very old and nothing about it has changed. It is we who change as we learn to recognize what was formerly imperceptible." -John Martin Charcot, De l'Expectation en Medecine"

 • Masken 2010-12-07 23:42:00

  Låter som samma attityd som många okunniga läkare haft genom åren, magsår orsakas av bakterie ha, ha, tvätta händerna efter obduktion innan vi opererar, löjligt hade Mats Reimer sagt om han levt på den tiden. MS sjuka betecknades som lata... behöver jag ta upp mer - det finns nämligen hur mycket som helst av samma sort. Tyvärr tar forskning lång tid och att övertyga konservativa och inskränkta läkare tar ännu längre tid.

 • Lime 2010-12-07 23:37:00

  Du må vara förlåten eftersom detta skrevs maj 2009, men kronisk lyme som du nämner, togs ju faktiskt upp i läkemedelsverket sammanställning i juni 2009. I och för sig döpte man om det till persisterande borrelia, men Dag Nyman citerades att upp till 15 % av borreliadrabbade faktiskt fick kvarstående problem och att det med stor sannolikhet berodde på en persisterande borrelia. Men den finns ju inte enligt allomvetande Mats Reimer.

 • marie 2010-10-29 03:50:00

  Om jag har morgellons eller ej, men i över 3 år har jag varit sjuk. Haft alla symtomer som man kan läsa under morgellons, tex morgellons- research.org är en sida! Jag hade inte hört talats om morgellons förrän ca 1 år sedan. Legat på hudkliniken Lund för 2 år sedan, mött ca 20 tal läkare. Men ofta "skyller" man på stress, och nu 3 år senare, utan hår och fortfarande ont i kroppen, inget svar. Oavsett vilket, vill jag bara bli frisk,få mitt hår tillbaka, detta har kostat mitt företag,hamnat i ekonomisk kris, en riktig mardrömsresa har det varit och är inte slut än. Att inte bli betrodd, det är något jag aldrig trodde skulle hända mig. Ps. det har tagit mig dessa år att våga göra mig hörd igen. Hoppet är det sista som överger en!    Mvh Marie

 • Lena 2010-09-27 21:25:00

  Ska inte en läkare ta sina patienter på allvar? Att förlöjliga människor som har allvarliga besvär bara för att man ännu inte har en proper diagnos att komma med - är det etiskt.

 • Erik 2010-04-26 19:59:00

  > Vi får se vad CDC kommer fram till... Om de hittar morgellon skall jag göra avbön. Då är det försent eftersom du redan visat respektlöshet och arrogans utan synbarliga ansträngningar till verifikation.

 • Britt Härnestav 2009-09-29 19:51:00

  Såg precis ett läkarprogram på TV4+, Doctor´s och där tog man upp just Morgellon´s....En kvinna som lidit av detta att det kryper över hela henne hade sökt en massa läkare men ingen kunde förstå vad det var..... Det fanns en läkare som hade sökt vidare på detta och fått tips av vetrinärer, detta genom en mamma sominte gett sig utan fått fram att detta skulle betecknas som en sjukdom och hon gav sjukdomen namnet Morgellon. Denna proffessor som hade fått fram en medicin, antibiotika,  kunde bota kvinnan som framträdde i programmet Doctor´s.

 • Mats Reimer 2009-08-06 00:17:00

  Men någon annan kanske läser den? Och hur vet du att den existerar? Vi får se vad CDC kommer fram till... Om de hittar morgellon skall jag göra avbön.

 • Catarina 2009-07-29 22:18:00

  Innan du kategoriskt avfärdar dessa människor som parasitofober kanske du bör ta reda på mer om denna sjukdom som faktiskt existerar. Vänta bara, detta kommer att drabba många på vår jord och kanske du blir en av dem. Jag läser inte din eventuella kommentar,så bespara dig mödan.

 • Mats Reimer 2009-05-19 23:05:00

  Medicinen kanske redan finns: Koblenzer CS. Arch Dermatol. 2006 Oct;142(10):1364. Pimozide at least as safe and perhaps more effective than olanzapine for treatment of Morgellons disease.

 • Namn 2009-05-19 16:46:00

  Sannolikheten är väl ganska stor att de väl etablerade läkemedelsbolagen utvecklar en medicin emot dessa åkommor. Effekten blir väl ungefär som den som fås genom flitigt användande av Minifom, vilket är en  lika flitigt rekommenderad, "evidensbaserad" behandlingsform mot kolik och har sålts på apoteken under tiotals år. Att detta har skett och än idag faktiskt sker med diverse distriktsläkares och barnläkares överinseende säger väl det mesta om de verkliga kraven på vetenskap inom den svenska vården...

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier