Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2009-08-26

Kraniosakral Queckenstedt med bara händerna

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Även när jag i det civila träffar bekantas bebisar och stryker dem över huvudet är det svårt att låta bli att palpera fontanellen i förbifarten, det går helt automatiskt, förmodligen en yrkesskada jag delar med andra pediatriker. Om fontanellen är stor kan man både se och känna pulsen, för trycket i ryggmärgsvätskan som hjärna och ryggmärg simmar i varierar lite i takt med blodtrycket.

Det är inte bara rynkor och åderbråck som är påtagliga bevis på att man har framtiden bakom sig. Det har hänt en hel del sedan jag började läsa medicin för 30 år sedan. CT och MR har gjort gamla metoder som luftskalle, färgskalle och Queckenstedt till antika reliker man knappast undervisar om längre.

Dr Queckenstedt kom 1916 på ett test för att kontrollera om tryckförändringar intrakraniellt kan fortplantas till ryggmärgskanalen. Efter lumbalpunktion kopplas ett stigrör till nålen och så kan trycket i likvor mätas, och man kan med egna ögon se tryckvariationerna som blodtrycket ger upphov till. Komprimerar man sedan patientens halsvener stiger trycket i skallen något vilket normalt snabbt kan avläsas i stigröret, så länge det inte föreligger en spinal stenos eller tumör som hindrar trycket att fortplantas.

Denna långa inledning för mig över till en alternativmedicinsk terapi som också sysslar med flöden och tryckförändringar i likvor, men av en annan sort än de som jag beskrivit ovan. De som tror på kraniosakral terapi tror nämligen på tryckvågor (cranial rhythmic impulse) från lillhjärnan med frekvens 6-14 per minut. Dessa vågor påstår de sig kunna känna med händerna(!) längs din spinalkanal från hjässan till korsbenet. Och då menar de inte alls de tryckvariationer på grund av puls, krystning eller skrik som jag på en bebis kan känna i fontanellen, utan de inbillar sig att de känner sina påhittade vågor genom en vuxen människas hårda skallben eller sacrum.

Har du ett upplevt hälsoproblem så brukar kraniosakralterapeuten mena att orsaken är att ryggmärgsvätskan inte kan flöda normalt, och med mycket mjuka tryck på de rätta punkterna ställer terapeuten det hela till rätta för dig. Hela idén bakom terapin saknar förstås stöd i normal anatomi och fysiologi, kunskaper som ändå fanns när osteopaten William G. Sutherland grundade det hela runt 1930.

Denna pseudovetenskapliga terapiform har ändå överlevt in i detta sekel, men förutom en del kiropraktorer är det få legitimerade vårdgivare som tror på detta nonsens. Därför blev jag mycket förvånad när jag fick veta att min arbetsgivare i år gett en kvarts miljon kronor till ett FoU-projekt om kraniosakral behandling av foglossning hos gravida.

Det är lite ironiskt att denna studie utgår från sektionen för arbetsterapi och fysioterapi som sorterar under institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Det mesta som har med kraniosakral terapi att göra strider mot basala fakta inom neurovetenskap och fysiologi, förutom placeboeffekten förstås.

Placeboeffekten gör att denna studies resultat verkar givet på förhand. De kvinnor som väljer att vara med vill förstås pröva denna mjuka kraniosakrala behandling. Försökspersoner som får totalt tre timmar av handpåläggning uppdelat på fem tillfällen kommer rimligen att uppleva en större smärtlindring än de besvikna som lottas bort och bara får standardbehandling. Ett korrekt upplägg hade innehållit en sham-behandling för att försöka få lika stor placeboeffekt i interventions- och kontrollgrupp. (Fast delvis samma forskare blev nog lite brända vid en tidigare studie som jämförde skarp akupunktur med sham-akupunktur mot foglossning, det blev då ingen egentlig skillnad, en vettig placebo är avslöjande).

Jag är osäker på om de som beviljat pengar till studien var helt medvetna om att själva behandlingarna av det ”kraniosakrala systemet” inte kommer ges av sjukvårdspersonal utan av privata terapeuter utan legitimation (men en uppger på FoU-sidan sin amerikanska titel som ”Dr Complemetary Medicin”). På den alternativmedicinska kliniken som skall utföra behandlingarna är de förstås själaglada över att få komma in under akademins vingar och äntligen bli betraktade som respektabla. Jag däremot är nedslagen över att pseudovetenskap korroderar Göteborgs universitet inifrån.

Detta är ett exempel på ”tooth fairy science”. Man kan säkert komma på olika typer av forskning rörande tandfén, om hon betalar bättre för framtänder än för kindtänder eller om någon parameter hos familjen gör att tandfén lämnar mer eller mindre pengar i utbyte mot tanden. Men ingen sådan forskning, inte ens en RCT, kommer i grunden ge några bevis för att tandfén finns på riktigt. Man måste ta med ”prior probability” när man bestämmer vad det är rimligt att lägga forskningsresurser på.

Kraniosakral behandling bygger på teorier som är orimliga, nästan lika orimliga som tron på tandfén. Att då inte bara utföra detta projekt, utan dessutom designa försöket så att det genom placeboeffekten nästan säkert kommer att ge ett skenbart stöd för denna orimliga teori är ett intellektuellt lågvattenmärke för Sahlgrenska Akademin. Kan det bli värre?

(Den mest kände nutida förespråkaren för kraniosakral behandling är John E. Upledger, vars bok forskarna har med på sin referenslista. Varken etikkommittéen eller som beviljade FoU-pengar har nog satt sig in i vad Upledger och Bröderna Tranbergs klinik står för.)

Kommentarer

 • Leif 2015-04-23 16:48:09

  Hej!! Är nyfiken på vad dom fick för resultat på den kraniosakrala forskningen som gjordes på Sahlgrenska, finns den att läsa för oss nyfikna??

 • roger 2009-09-17 20:55:00

  Bästa Hanna. Jag respekterar gott och väl dina kunskaper,men när du börjar kalla faktaböcker om akupunktur för ankeborgtidningar blir jag lite trött.Ja det står det,men det var inte inte det du skrev,du skrev att jag höll kurser i detta. Jag respekterar dina åsikter och respekterar dig på den nivå du befinner dig.Vad jag tycker är lite tråkigt är dina kommentarer om flickan och den nervärdering och misstro du visar i fallet.kan visa dig många liknade fall det kommer dock inte förändra ngt,är jag rädd för. Jag ifrågarsätter inget om människokroppen. Har som jag själv sa tidigare läst ca 40 poäng basmedicin,har utifrån dessa kunskaper ochså ansvarat för blivande masageterapueters grundutbildning i anatomi,fysiologi och ivärtesmed.mm.Så jag förstår dessvärre inte vad du menar. Däremot har jag en annan tillämpning av det hela,där skolmedicin använder piller till allt är jag mer intresserad av annat medicinskt tänkande,och andra behandlingsmöjligheter. Du vet väl att det finns rätt många leg kiropraktorer som ägnar sig åt kraniosakral terapi ? Tyvärr så tvingas jag hålla mig på ruta ett i detta forum,men i annat forum står mina dörrar öppna den dagen du vill veta lite mer.   Med detta föringar jag inte din nuvarande kunskaper,utan erbjuder dig möjligheter att behandla kroppen utifrån en helhetssyn. Vad tex mentala blockeringar leder till,hur dessa sätter sig i olika organsystem och förändrar gravitationen över si-leden mm. Hur psykisk smärta sätter sig i kroppen (sorg,saknad frustration mm) och vad som händer med strukturen osv. Hur man jobbar med cellminne mm..Tror att skolmedicinen börjar närma sig dessa saker,bla genom den s,k epi-genetiken,den som lever får se,som det heter. Jag säger absolut inte att det jag säger är ngn form av sanning,det är bara lite av min syn på det hela,som man självklart omgående kan förkasta. Ja,då var det ännu en dr här,dr dängrot,ja titeln tycks ha sitt berättigande.Vet inte vad jag ska svara på ditt dravel,gyttjebad mot cancer?? avocado???  lite för lågt för att ens kommentera..framträd med titel och namn,så ska jag svara dig i en seriös diskussion..

 • Hanna 2009-09-17 13:14:00

  @Roger, det står på första sidan att du arbetar med "kiropraktik", när man sedan klickar på "övrig verksamhet" står det som jag hänvisade till innan. Jag tycker detta är missvisande för någon som söker vård. Du ska inte kopplas samman med kiropraktik. Använd annan benämning så är vi överens! Tycker vi kan komma överens om att respektera varandra trots våra skilda "åsikter". Jag söker svar på mitt vis och du på ditt. När JAG ifrågasätter så har jag ett "konstigt synsätt" men DU får ifrågasätta allt vi hittils vet om människokroppen med alternativa sanningar och det kan inte kommenteras eller granskas utan att få till replik att vi är i "våra ramar" och "symtombehandlar" och "letar fel" och "inte är ödmjuka nog". Tråkigt.

 • Dr.Dängrot 2009-09-17 12:57:00

  Den kunnige är stol över vad den lärt, den vise ödmjuk inför det som den inte förstår. Redan de gamla romarna hade god kännedom om vilka egenskaper en person behöver besitta för att anses ha "god moral" : gravitas, peitas, dignitas och iustitia. Att man har lärt sig inhämta, bearbeta, tillämpa och värdera kunskap, har god självkännedom, retorik, förmåga att skilja det som är av vikt och att kunna se världen från den andres perspektiv och värderingar. Många av oss - oavsett titel - har en stark narcissistisk ådra där vi alla vill ha våra patienters uppmärksamhet och glömmer att vi är till för dem, inte tvärt om. Att lyssna är faktiskt också en konst. Ofta har alternativ medicin större utrymme för detta än konventionell medicin i dagens samhälle. Gyttjebad mot bröstcancer? Veganer som matar sina spädbarn med enbart avocado me följd att barnet får permanenta hjärnskador? Disiminerad prostatacancer med skelettmetastaser? Mycket av allvarlig kroppslig - och även psykisk - sjukdom börjar med värk. Skall alternativ medicinen ta hand om dessa? Alternativ medicinen är dyr, bara det är ett starkt placebo, mycket dyrare än ett läkarbesök. Tiden man får är mycket större än hos sjukvården i 9 fall av 10 och faktaunderlaget i vetenskapliga termer är mycket begränsad. Men moderna läkare är ofta fast vid datorn och labprover, ingen tid i stunden att lyssna, ta på och vara närvarande i mötet med patienten. Rekommenderad läsning: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/halsa/artikel_3526275.svd

 • Leg. Naprapat Anders Dybdahl 2009-09-17 12:18:00

  Roger, Det är svårt att sammanfatta en hel bok på några rader, men den boken är obligatorisk för alla som jobbar med manuell medicin (kiro, napra, sjukis). Eyal Lederman tar ett uppgör med många av myterna och förklarinsmodeller innom manuell medicin. Han lägger fram nya teorier bakom effekterna av manuell medicin, baserad på vetenskapliga fakta. Se även: http://www.somasimple.com/forums/showthread.php?t=4944

 • roger 2009-09-17 08:09:00

  Ja,det är det som skiljer oss åt i våra synsätt.Vi jobbar utifrån ett perspektiv med både kropp och själ och sätter de djupaste kropparna i centrum när vi tittar på orsak och verkan.Ni befinner fortfarande mestadels i den fysiska kroppen,och det ni inte kan mäta i denna kropp finns inte.

 • Mats Reimer 2009-09-17 07:23:00

  Jag skulle snarare tro att upplevda sjukdomssymtom behöver vara främst "mentala" om homeopati skall ha klar framgång.

 • roger 2009-09-16 22:15:00

  Hej Mats. Malariabehandling har jag ingen direkt erfarenhet av,personligen tycker jag nog inter att homeopati är det som gäller i dessa fall. Finns vissa sjukdomstillstånd där homeopati har ett mycket begränsat värde. Som klassisk homepat sätter man dock de mentala bitarna i fokus i första hand.Alltid prioritet ett i kroniska fall. I akuta fall kan man tvingas bortse från detta och behandla det mest framträdande symtomet. Vid en halsinfektion och framförallt i början då patienten drabbats av röda svullna mandlar/tonsiller ges omgående belladonna,dvs prioriteten ligger här på det akuta symtomet. Man bortser då från det konstitutionella tillståndet och de mentala bitarna.Om jag missförstod ngt,så säg till.

 • Mats Reimer 2009-09-16 21:41:00

  Hej Roger, vad tänker du om detta http://www.youtube.com/watch?v=6g9VQcDGklU homeopati mot malaria (eller kanske "malaria"?)

 • roger 2009-09-16 21:06:00

  Ja, hej igen Hanna. Fick för mig att det var på Mars vi skulle synas nästa gång,ja,ja..För det första håller jag inga sådana kurser längre,vart på min hemsida står det??? Jag förstår att detta är ett forum för lite innebördes beundran,och att lite gratispoäng kan vara gott.Vad vill du att jag ska kommentera?? Som jag sagt tidigare,så ägnar jag mig numera ett stort sett enbart åt kraniosakral terapi,och därmed en form av låghastighetsmanipulation,mjuk och skonsam för patienten. Ja,dina frågor och din rädsla visar mig hur osäker du är,slappna av lite istället.Oro dig inte,jag varit verksam i 20 år,utan några missöde,det enda som jag fått tagit del av är en patient som hamnade på sjukhus efter manipulatation av en leg.kiropraktor.Blev inlag på en fredag,ringde mig på söndagen,fick komma omgående för kraniosakral behandling,lämnade sedan tillbaka kryckorna på måndag och gick hem. Märklig syn du har,söker fel stup i ett!! Flickan i fråga,hade svår migrän i stort sett dagligen,hon gick på mycket starka tabletter,med en vuxendosering,och hade haft sina besvär i 2 år.Förstår inte din frågeställning riktigt,men efter varje behandling blev hon succesivt bättre och bättre.Först med en veckas mellan rum,sedan med två och slutligen med tre. JA;VISST,LÄKNINGEN HAR TROLIGEN SKETT SPONTANT.FÖR MIG ÄR DET VIKTIGASTE ATT HON BLEV BÄTTRE!!!!! vi som jobbar med alternativ medicin har bara två utvägar.Antingen funkar det via placeboeffekten,eller så spontanläker saker och ting....:) Om du sett vad kraniosakral terapi och homeopati kan göra för människor,skulle du tvingas omvärdera din värlsbild..kan vara både jobbigt och smärtsamt,så blunda och håll dig kvar i din ram. Som liten fick jag både hjärn och lunginflammation,efter vaccination,så på din fråga vem jag går till,Kan jag säga att jag hellre går till jeppe på berget.De flesta tillstånd behandlar vi dock med homeopatisk medicin i min familj,ja,du vet det där vattnet eller de små overksamma sockerkulorna. Hej Anders. Skulle du kunna skriva ett par rader om dina länkar,är lite trött i huvudet just nu."L" och min engelska är inte den bästa. Skulle som sagt vara tacksam om du kunde göra en kort sammanfattning.                       roger

 • Leg. Naprapat Anders Dydbahl 2009-09-16 19:39:00

  Hei Roger! Kudos till dig för att du skriver under med eget namn! Om du är sugen på ännu en bok så kan jag rekommendera följande: http://www.bokus.com/b/9780443074325.html Den ger dig svar på varför du får dom resultat du gör med dina patienter. Boken är även "godkänd" av mina super-skeptiker-kompisar över på http://www.somasimple.com Du måste dock va förberedd på att få din världsbild omskakad. En liten tråd från samma websida som jag tycker är lesvärd i denna sammanhang: http://www.somasimple.com/forums/showthread.php?t=3885&highlight=abducted Go kväll!

 • Hanna 2009-09-16 18:33:00

  Hej det är jag igen. Roger, det står på din hemsida att du undervisar i och behandlar med "kirorpraktik-en målinriktad manipulationsteknik för skelettet". Är nästan hundra på att detta är olagligt. Poängen är: Det är med manuell behandling som med vilken behandlingsform som helst!! Det är inte svårt att skriva ut ett recept, men vill du att jeppe på berget ska skriva ut medicinen eller en läkare? När du behandlar har du inte kunskap att avgöra vad du ska behandla och inte. Du kan gör illa någon!! Det är inte bara för syns skull som vi har legitimation. Det är för att det måste ligga en grundlig undersökning och en god differentaldiagnostisk kunskap bakom ett omändertagande och ev behandling. Det är bättre med de homeopatiska läkemedlen ur patientsäkerhetssynvinkel, tycker jag, då det bara är vatten och endast kommer skada om personer undviker att gå till läkare med en underliggande sjukdom. Vilket självklart är ett problem också. Vilket gäller för alla alternativa behandlingar. Läste i en artikel att du behandlat flickan med migrän i 5 månader, får jag fråga hur många behandlingar dessa fem månader innehöll? Vad kostar en behandling? Är det alltid låååånga behandlingsserier, hör det till teorin att det ska behandlas under lång tid? Det brukar nämligen ofta gå hand i hand av någon outgruuundlig anledning. Hur vet du att symtomen inte försvann spontant när du behandlade under en så lång tid?  Tack för ordet!

 • roger 2009-09-16 17:26:00

  Hej. Till att börja med skulle jag uppskatta och få veta vem jag pratar med,människor som gömmer sig,har jag svårt att ta på allvar. Jag väljer inte bort allt inom den"riktiga medicinen" ibland måste man symtombehandla och givetvis finns det mkt gott i den medicinen också. Men i det stora hela!!! Du får gärna spalta upp vad den vanliga medicinen botar. Ägnar  mig inte åt kiropraktik,däremot händer det att jag använder mig av manipulationsbehandling för de som vill ha den typen av behandling. En typ av manipulation som har sin grund i "Ackermanns chollege of chiropraktik" Behandlingen bygger på 30 års ryggforskning. Om det är detta du vill kritisera,så råder jag dig att kontakta dr. paul Ackermann,leg ortoped och smärtforskare på karolinska,samt ansvarig för den nuvarande utbildningen. Jag kallar mig inte heller för ngt speciellt och har en annons typ en gång om året,konstigt nog har jag överlevt rätt många år nu,på min verksamhet. De fantasier jag tror på är bla akupunktur utifrån kinesisk medicin,En metod som används en del i kina,kanske har du missat att det på de stora sjukhusen är så accepterat att du kan välja vilken avdelning du vill gå på..tex en akupunkturavdelning,en örtmedicinsk avdelning,eller skolmed.avdelning..ibland också intergrerat. Även  den s.k skolmedicinen i Sverige använder sig av akupunktur,fast givetvis i sin egna form,eftersom de vet bäst. De andra behandlingsformerna jag använder mig av är homeopati och kraniosakral terapi,även de är två stycken mycket stora behandlingsformer utomlands. Skulle du kunna definera vad du menar med bluffbehandlingar??..de kan ju upplevas så olika,bla annat tänker jag på en flicka med så svår migrän att hon knappt kunnat gå i skolan trots all tänkbar skolmed.beh.,som efter ett antal kraniosakrala behandlingar fick ett annat liv.Tänker på pojken,som inte kunde äta, som var trött,håglös,ständigt febrig,inte orkade med skolan..osv..som nu oxå har ett helt annat liv. Jo,jag vet..placebo,placebo..denna effekt är ju väldigt kraftfull på en tjej/kille i 9 års åldern.Ja,vill du ha ett kvitto på dessa bluffbehandlingar så säg till,dessa förädrar e så tacksamma för denna behandling,så de skulle gladerligen ställa upp.Finns du i min närhet så kan vi ta en sittning. Har väl ca 100 böcker i ämnena ovan,en del tjocka som biblar,som ngn stackare suttit i flera år med för att få berätta om sina fantasier. Fair play.framträd åtminstonde med din titel.  Väntar på din defination av ordet Bluff.                              roger.

 • Dr. 2009-09-16 15:49:00

  Men snälla Roger! Tycker du inte att det är lathet att kalla sig kiropraktor utan att ha den 5-åriga utbildning samt 1 års allmäntjänstgöring som LAGEN kräver? Är det inte lathet att välja bort allt inom den riktiga medicinen som inte passar din tro för att tro på fantasier utan nån som helst sanning i. Är det heller inte lathet att erbjuda bluffbehandlingar, fara med osanningar och lura folk för ditt eget ego? Kan det inte kallas lathet att påstå att det finns en metod (kraniosacral terapi) som hjälper vid så många olika symtom endast för att du inte orkar lära dig hur kroppen fungerar i den verkliga världen? Eller att man endast med en bok kan "para" ihop symtom och läsa sig till vilket medel man ska ge patienten? Jag tycker du givit lathet en helt ny innebörd.

 • roger 2009-09-16 14:34:00

  Nej,ni får gärna fortsätta er symtombehandling. Jag har svårt att bemöta ditt meridiantänk eftersom det är organsystem man behandlar meridianer fungerar nbara som transport för qi och blod mm.Men det kan ju inte du veta,tror inte det står med i dina ankeborg tidningar. Vidarkliniken kan jag inte så mycket om,men där är väl flertalet leg läkare i botten. Vem vet,vi kanske syns på mars allihop efter detta livet,tills det får du ha det fint.                         mvh roger

 • Hanna 2009-09-16 14:13:00

  Är inte speciellt orolig för att det ska "ta slut" på medicinsk kunskap och risken att jag skulle börja behandla meridianer är ungefär lika stor som att Mats Reimer skulle sluta på sitt jobb, bli talesman för Vidarkliniken och skriva en bok om sin nya bästis från Mars. Chansen finns ju dock. Låter obönhörligen spännande med andra världar..Jag läser Kalle Anka varje morgon och är helt övertygad om att Ankeborg är en mkt verklig stad.  Det får duga så länge. Tack för din tid och dina svar Roger!

 • roger 2009-09-16 13:12:00

  Lathet va ordet,sa Bull,precis sa Bill!!! Misstänker att du är relativt nyutbildad och då är det svårt att ta in annat,när du jobbat med dina nuvarande kunskaper ett antal år,så kommer du nog per automatik söka dessa kunskaper eller liknande.På ngt sätt brukar man få de patienter tills sig,på den nivåen man själv kunskapsmäsigt befinner sig.När tiden sedan är mogen öppnas nya dörrar och en ev. också en ny värld.

 • Hanna 2009-09-16 12:55:00

  Ville bara läsa för nöjes skull, tror absolut inte det är ngt jag kan använda mig av i mitt arbete. Frågade av ren lathet för att slippa leta själv:)

 • roger 2009-09-16 09:27:00

  Nej,den artikeln säger inte speciellt mycket. De va väl ändå en välsignad tur att det inte fanns några mikroskåp på den tiden,då hade vi förmodligen missat det funktionella helhetssynen av tex ett organ,och ägnat åt små detaljer och undertryckande symtombehandling.

 • Mats Reimer 2009-09-16 07:41:00

  Jag hittade detta http://pregnancy.health-info.org/pregnancy-acupuncture-chinese-medicine/chinese-medicine-embryology.html Är dessa tankar något som går 1000-tals år tillbaka? Jag trodde att de gamla kinserna inte var så pigga på obduktioner och de hade i varje fall inte mikroskop...

 • Namn 2009-09-15 22:30:00

  Nej, kinesisk medicin baseras inte på vanlig västländks anatomi,däremot har det intressanta kopplingar till den vanliga embryologin enl,den västl.med. förklaringsmodellen. Tex genom mesodermet där du har alla de strukturer du nämner i sista inlägget,och en hel del andra intressanta saker,bla njuren. om man väljer att se dessa som en familj från samma groddblad(mesoderm) och sedan lägger till förståelsen för njurens funktion enl. kinesisk medicin så finns det många intressanta saker att beakta,detta är dock inte det mest relevanta forumet för sådana diskussioner. Min fråga här på bloggen va i första hand vad Mats menade med "kamfolk som luras" och om Mats med det menade att det inte finns en enda seriös människa då inom kam? fick dock inget svar på den frågan.

 • Mats Reimer 2009-09-15 21:10:00

  Ööööh... nej, jag vet inte var fosterutveckling, primitive streak, notochord och neuralrör kommer in i den lite speciella mix som Roger företräder. Kinesisk medicin baseras vad jag vet inte på anatomi som vi känner den, än mindre embryologi.

 • roger 2009-09-15 21:07:00

  Har inget att ge dig iform av ngn länk,du skulle nog inte har så stor nytta av det heller.(ur kiropraktisk synvinkel) Jo,kanske att du skulle  få en större förståelse för axis inverkan på mer eller mindre hela strukturen och varför denna kota så ofta får en lateralglidning,samt roterar. En mkt viktig kota,med stor inverkan på den benlängdsskillnad vi tidigare diskuterat. Bäst att fråga vad din utgångspunkt är utifrån det resonemanget innan jag går vidare. Embryologi kan du ju läsa via nätet.Men för att få den funktionell krävs kraniosakrala kunskaper.Är man dessutom öppen för kinesisk medicin,så kan detta också intergreras med mycket fina resultat. Inte heller här har jag ngt att länka till,då grunderna för detta resonemang har sin förankring i en 3 årig s.k Tcm utbildning. Har svårt att ge dig ngt bra,skulle gärna göra det annars.

 • Hanna 2009-09-15 19:33:00

  Som sagt, jag företräder mig själv och ingen annan. Att många är skeptiska till vissa kiropraktorer beror, tror jag, till stor del på ovetenskapliga förklaringsmodeller samt att sådana som jag inte gör tillräckligt mkt väsen av oss för att visa att vi också finns. Du får gärna länka till någon bra information om "fosterutvecklingsperspektiv". Tack på förhand.

 • roger 2009-09-15 17:49:00

  Hanna,låt mig påpeka att det du själv företräder fortfarande ses som ett alternativ av många trots leg,många skolmedicinare är fortfarande skeptiska till manipulationer. Glöm inte bort dit ursprung!!! Även om du nu vill sitta i samma båt... Vet inte riktigt vad jag kan tillägga mer ur ett fosterutvecklingsperspektiv,om jag går vidare,så kommer vi in på s,k cellminnesnivå och du kommer vi ytterligare 200 ljusår ifrån den det hela.Det va lite det jag menar i min inledning,att förstår man inte grundläggande biomekanik i tex bäckenet,så kan man inte diskutera saken vidare.(menar nu inte dig i det sistnämda).

 • Hanna 2009-09-15 15:31:00

  Jag svarar för mig själv och mig själv endast. Legitimationen är, tyvärr, ej en garati för kvalite. Tycker dock att du ska följa de lagar som finns. Orkar du förklara närmare detta med fosterutveckling och vad du kan behandla hos en vuxen? Jag förstår att du är frustrerad över mitt fyrkantiga tänk men det behövs också. Som jag sagt innan gällande andra alternativa behandlingar: Vi söker svar på olika ställen och vem vet, du/ni kanske har rätt. @Mats: Kan du kommentera Rogers inlägg om fosterutvecklingen? Är som sagt inte sakkunnig. Tycker tvärtom det verkar lättare att finna alternativa förklaringar. Tack.

 • roger 2009-09-15 14:28:00

  Hej igen. Dina svar och ditt agerande är ganska väntade. Jo,jag vet att ni numera är legitimerade och att det utgör en viktig del i eran marknadsföring,den rubriken syns tydligt i massmedia i eran iver att framstå som garant för kvalite. Många av mina patienter upplever just att deras behandling utgörs av max 5 minuters behandling och känner sig inte nöjda,men det kanske bara är ett lokalt "kvick fix" problem här i trakten. Nej,du kan inte kommentera embryologin/fosterutvecklingen för att du inte har någon praktisk tillämpning för att jobba med detta.Har man bara en hammare,får man utgå ifrån att det är en spik man behöver. Dvs du/ni har inte tillgång till rätt verktyg. Embryologin kan ses utifrån flera synvinklar Skolmedicinskt men också utifrån en kinesisk medinsk tillämpning,men om man utgår från skolmedicinen,så finns många grundläggande saker att beakta såsom:primitiva strimman roll för anläggning av riktningar eller notochorden utveckling av skelett och neuralrör. ser man det hela utifrån kinesisk medicin så finns mkt viktiga saker att beakta,förutsatt att man vet vad de olika organen har för inverkan på fosterutvecklingen. Med dessa kunskaper kan man sedan arbeta utifrån den kraniosakral mekaniken.Med viktiga kärnlänksstrukturer via bla sbs-leden,axis,atlas komplexet och sacrum. Ingen ide gör mig att gå längre en så,eftersom man så lätt somnar av sagor. Kraniosakrala systemet och ryggradens bio-mekanik är skilda saker,men kan inte separeras utifrån ett större perspektiv när man känner till orsak och verkan. Ödmjukhet och förstålse för hur lite jag egentligen förstår skapar nya utrymme till mer kunskap och är ett av mina nyckel ord i mitt arbete. Om man ändå hade haft den vetenskapliga utbildning och kompetens ni har,så mycket lättare allt varit!!!

 • Hanna 2009-09-15 12:57:00

  Hej igen Roger! Jag förstår att vi inte förstår varann. Vi pratar inte riktigt samma språk helt enkelt:) Så du menar att du hittar "grundproblemet", kan du ge mig några exempel och hur du kommer fram till dessa geneser. Nyfiken! Det du beskriver om fosterutveckling etc kan jag inte kommentera då min kunskap är undermålig i ämnet. Jo då :) mina besök tar upp till en timme också, tror dock vi fyller ut tiden väldigt olika även om vi båda hävdar att vi söker orsaken til problemet. Att man spenderar lång tid med en person betyder inte per automatik något annat än just det. Då rörelseapparaten är så komplicerad och den kliniska diagnostiken har många fallgropar föds "alternativa" förklaringar som enligt min åsikt oftast är "enklare". Man kan helt enkelt vinkla resultaten till sin fördel. Det är helt enkelt upp till terapeuten att försöka upprätthålla en så EBM baserad approach som möjligt. Om man nu är legitimerad. Nu är ju du inte legitimerad och jag hoppas du vet om att det inte är helt förenligt med svensk lag att marknadsföra kiropraktik utan legitimation.  Jag ville få fram att det "kraniosakrala systemet" och ryggens biomekanik är två vitt skilda saker. Ödmjukhet.. okej jag skulle kalla det brist på vetenskapligt resonemang. Men jag respekterar din "ödmjukhet", blanda inte ihop termerna bara. Tack igen!  

 • roger 2009-09-14 20:29:00

  Hej Hanna. Inte för jag vet vad ditt syfte är,även om jag kan läsa mellan raderna.Vet inte riktigt vad du vill att jag ska svara på? Vad det gäller benlängdsskillnad,så kan den uppstå av ganska många orsaker.Allt måste beaktas: från fosterutv/embryologi,förlossning organbelastningar,mentala orsaker och yttre trauma. Den benlängdsmätningen du nämner känner jag inte riktigt igen,så det har jag svårt att kommentera..dom där 2 rycken du pratar om är väl vad ni själva gör,om jag inte har helt fel:) Själv går jag bakom denna symtomatiska behandling för att se vad som utgör grundproblemet.En behandling tar därför 50 min (inte 4 minuter) De normala anatomiska differenserna utgör endast en bråkdel,De flesta fall utgörs av en skenbar benförk. och är därför mkt tacksamt att behandla. Om det var ordet grova felställningar,du störde dig på,så kan vi ändra det till ngt bättre. Vet inte vad du menar med min tro,men faktum kvarstår.Vill man ta del av det kraniosakral systemet måste man gå in med ödmjukhet.

 • Hanna Brus Leg. kiropraktor 2009-09-14 19:06:00

  Hej Roger!! Din grundmedicinska utbildning var inte mycket värd om detta är dina teorier. Inte heller dina kunskaper i "biomekanik". Vill klargöra att det Roger pratar om gällande "grova felställningar" i bäckenet inte har en förankring i den verkliga biomekaniken, detta bygger på lättillgängliga förklaringsmodeller av människor som väljer att "tro" och vara "ödmjuka". Att suturerna i skallen skulle vara skapta för rörlighet.. Hur är det med andra tillväxtcentran, kan du behandla dem också efter att de slutits? Angående benlängsmätningar och palpation av SIPS så är det en mkt effektiv, och tyvärr vanlig, metod att lura människor med. Detta pga när du lägger en person på mage eller rygg kommer nästan alltid han/hon att få en viss benlängsskillnad initialt. Dels pga av att när man lägger sig så kommer kroppen inte helt rakt, patienten kanske har ont, kramp, normala anatomiska differenser etc etc. Detta är ett typexempel på hur man använder en enkel förklaringsmodell som går att använda på många för att sedan sko sig! För vad gör du med denna person om jag får gissa. Du gör ett par magiska ryck eller besvärjelser och sedan är båda benen lika långa!!! Fantastiskt!! Tyvärr är det inte så enkelt. Tyvärr.. Det är som TV-shop:) Jag är öppen, nyfiken och ödmjuk. Fult av dig att koppla ihop din tro med trevliga personlighetsdrag. Tack för ordet!

 • Namn 2009-09-14 09:34:00

  Nej,Mats du kan inte mäta upp min puls,eller känna dess kraft och flöde,du är alldeles för långt ifrån den verkligheten.För att ta del av det kraniosakrala systemet krävs en öppenhet,nyfikenhet och ödmjukhet. Inga som helst bevis skulle räcka för dig. Jag inget större intresse av att överbevisa människor,i min praktik får jag dagliga bevis via mina patienter. Patienter som själva väljer att komma tillbaka och få mer av den kraniosakrala behandlingen. Det finns på verktyg man skulle kunna andvända för att "mäta" effekter.Bla genom att se vad som händer med strukturen efter behandling. Via enkla benlängdsmätningar och palpation av tex sips kan man på ett tydligt sätt se vad som händer före och efter behandling.Men då måste man förståss kunna göra dessa mätningar vilket innebär att man måste börja på ruta ett då större delen av den skolmedicinska personalen inte vet hur detta ska göras,mina läkarelever hade ingen aning om hur man palperar dessa strukturer..man måste liksom lära sig krypa innan man kan gå.Ni har så stora grundläggande brister i förståelsen för ryggradens biomekanik inom skolmedicinen,vilket gör att ni kommer hundra ljusår ifrån den kraniosakrala mekaniken. Kroppen är skapad för rörelse och all struktur är uppbyggd för rörelse,ta en titt på ett kranium.Har du aldrig funderat varför våran herre utrustat oss med olika suturer?? Om det inte bygger på att kraniet ska kunna andas/röra sig,så borde vi väl kunna haft ett kompakt slutet kranium istället? Någon neurokirurg känner jag inte till,däremot har jag lite kontakt med en neurolog som tycker detta är intressant,Jag har vid tillfälle också fått remiss från en av dina kollegor,dvs en överläkare på en barnklinik.

 • Mats Reimer 2009-09-13 22:37:00

  Nej Roger, vi kan inte samarbeta är jag rädd. Det du lär ut på din tredagarskurs i kraniosakralterapi tror jag är sagor för 3850 kronor. Du kan inte med lätta tryck påverka nervsystemet på något meningsfyllt sätt varken via duran eller benen som omger CNS. Det handlar inte i första hand om prestige eller att en 226.000 kronor kunde använts bättre. Det handlar om att alla påståenden inte är lika sanna, och att de som vill få oss på otroliga saker måste presentera otroligt bra bevis om de vill bli tagna på allvar. Visa mig hur jag kan mäta upp din kraniosakrala puls. Eller visa mig en neurokirurg som tror på dessa fantasier.

 • roger 2009-09-13 21:10:00

  Hej Mats. Tack för svar!! Ja,nu va det kanske inte riktigt det du la ditt fokus på i ditt svar som var mitt budskap.Själv har jag ett rätt så bra patient/kundunderlag i min verksamhet. Om människor hade en större valmöjlighet och det fanns en större vilja till samarbete, där man kunde lägga prestige,personliga egon och rädsla åt sidan,så skulle vi snabbt få en mkt positiv förändring i samhället.Dvs minskat lidande för patienter och minskade kostnader för sjukskrivningar mm.Som jag ser det,stora samhällsekonomiska vinster. O m viljan fanns,vore det inte speciellt svårt att utarbeta ett system med ngn form av kvaliteskontroll via socialstyrelsen mfl. Krav på oss som jobbar med alternativ med,genom tex en bred basmedicinsk utbildning i botten och medverkan i ett större förbund tex sv akupunkturförbundet eller kraniosakrala förbundet osv... Det är alltså inte brist på patienter,utan ett systemfel som gör att många behövande och inte minst långtidsjuka hamnar i en ond cirkel,där de får svårt på det ekonomiska planet att bryta sin cirkel..De snurrar runt i ekorrehjulet och möter dvs människor som saknar relevant kompetens. Den alternativa sidan,är bla mkt duktiga på strukturella problem,vilket dessvärre skolmedicinen inte behärskar,jag tänker då på bla.på rygg och nackbevär,hvk.mm Varje vecka möter man dessa patienter på sin klinik,patienter som oftast varit runt hos läkare,sjukgymnaset,ortopeder mm. Jag menar inte att den alternativ medicinska sidan löser allt i ett trollslag,men ett samarbete skulle gagna alla. Jag har utifrån vad jag skrivit ovan mycket svårt att de 250 000 tusen kronor som getts i forskningsanslag ska behöva resultera i gap om skattepengar mm..Vore det inte på sin plats att folja det med intresse  och fokusera på möjligheterna istället?? Vad är det som svider så oerhört??

 • Mats Reimer 2009-09-13 20:26:00

  Hej Roger, jag vet inte helt vad jag skall svara på ditt inlägg. Det är tråkigt om du lagt så mycket pengar på utbildningar som kanske inte leder till det du hoppats. Jag har länge misstänkt att de mer lättförtjänta pengarna inom KAM (förutom naturläkemedlen) ligger i utbildningarna i de olika terapiriktningarna medan de som går kurserna kommer ha mycket svårt att hitta tillräckligt  många patienter, konkurrensen är för stor.

 • roger 2009-09-13 13:24:00

  Mats reimer måsta ha en mycket gedigen kompetens och utbildning.Allt som inte passar i hans livsåskådning tycks vara trams och baserat på kvacksalveri och placebo. Detta tröttsamma tjat om placebo i tid och otid.Att ni inte inom den vanliga sjukvården ägnar er mer åt detta tillstånd,då ni håller det så högt.?? Tror inte era patienter på era piller?? Då de i så stor grad senare måste besöka den alternativ medicinska sidan? Jo,de flesta jag möter har från början haft en stark tilltro,men har efter utebliven effekt,sökt sig vidare..placeboeffekten tycks inte fungerat. Självklart finns det en viss placeboeffekt hos de flesta av våra patienter,vilket förståss förbättrar behandlingsmöjligheten. Vad ni tycks förbise är alla de barn och djur som behandlas med alternativmed,med mycket gott resultat.Resultat baserade på placebo? I flertalet andra länder där man har möjlighet att behandla små barn med alternativ med såsom homeopati,akupunktur,kraniosakral terapi får man fina resultat..Placebo??.. Ni glömmer också att det finns en mycket stor grupp av västländska leg.läkare som använder sig av dessa möjligheter. Jag har inte lusläst inläggen men en del inlägg,skrämmer mig!! citat: "Som Kamfolket,fast utan att luras"..Ehh..menar du då att det inte finns en enda seriös människa inom Kam??.. De flesta terapeuter verksamma inom den alternativa sidan,har en mkt gedigen utbildning.I min yrkesroll bla,som tcm-akupunktör finns en grundmedicinsk utbildning (anatomi,fysiologi,invärtes med.mm) motsv.40 poäng,en förutsättning för att kunna diplomeras som akupunktör,därtill kommer en 3 årig akupunkturutb med en 2 årig vidar utb. i kinesisk örtmedicin. Personligen har jag för att på bästa sätt"luras" vidarutbildat mig i manuell med.Utbildat mig till homeopat och för att komma tillbaka till ämnet även diplomerat mig till kraniosakral terapeut.Ett av mina största problem är just nu,hur jag ska kunna få tillbaka dessa pengar..utbildningar för över en halvmiljon..Jag får nog förlita mig på naiva människor och placeboeffekten,misstänker jag. Vid en tidpunkt höll jag också kurser i manuell medicin för ett antal leg läkare. Dessa läkare med en ödmjuk inställning hade ingen som helst kunskap om Bäckenets biomekanik,grova felställningar/rotationer av bäckenet,och hur man med manipulation kunde behandla detta..Vi diskuterade vad som ingick i deras läkarutb.Det visade sig då att det va noll och ingenting,som ngn skrev har tidigare Vi visste nu inte om vi skulle skratt eller gråta,vi valde att skratta och se möjligheterna istället,vi har nu ett fint samarbete,med det bästa för våra patienter. Utifrån min egen erfarenhet och med bakgrund av ovan,kan jag förstå att det kan vara svårt att förstå sig på den kraniosakrala terapin och dess subtila rörelsemönster,vad jag saknar hos flera debattörer är en smula ödmjukhet,för människor som mer eller mindre viger sina liv för att hjälpa andra. Som Strinberg sa."det är synd om människorna"                         Roger Gabrielsson.

 • Tänkaren 2009-09-02 21:11:00

  Tänk om jag ändå kunde maximera placeboeffekten så den blev 100% på alla icke-skadliga smärtåkommor med användandet av en helt ofarlig behandlingsform. Då skulle jag vara riktigt nöjd. Tyvärr finns det väl ingen sådan...

 • Mats Reimer 2009-09-01 19:03:00

  Placebo är helt centralt i all sjukvård, speciellt för oss som sällan sysslar med dödliga tillstånd. Jag har köpt en hel bok om placeboeffekten men inte hunnit läsa den än. http://www.bokfynd.nu/0199559120.html

 • Leg. Naprapat Anders Dybdahl 2009-08-31 23:48:00

  Et lite artikkel tips om placebo effekten innom behandling av smärta: http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=19003447 Innom manuell behandling av smärtillstånd från rörelsesapparaten är det specifika perifera mekanismer (t.ex. inhibering av C-fiber input) och centrala ospecifika mekanismer (t.ex. placebo) som ligger bakom patientens subjektiva förbättring. Vilka mekanismer som dominerar kan variera enormt från patient till patient, då jag själv har behandlat mkt skeptiska patienter med omedelbara positiva resultat, och andre kommer inn och närmast "beställar" en typ av behandling som har "funkat förr". Att uppfylla en förväntan är ett prakt exempel på "placebo" i mitt tycke :) Fascinerande ämne, och hur skal man på ett etisk försvarbart sätt maximera placebo effekten!?

 • Mats Reimer 2009-08-31 21:26:00

  Du menar Quecksalveri? Det hade jag inte tänkt på!

 • Greta 2009-08-31 16:47:00

  Kul namn, "Dr Queckenstedt", med tanke på ämnet:).

 • Mats Reimer 2009-08-29 14:25:00

  Jag har inget säkert svar på den frågan, om varför folk söker humbug och verkar nöjda med det. Det har nog delvis att göra med att patienten bara kan bedöma tillgänglighet och bemötande men inte innehållet i vården. Det är väl inte lika illa i Sverige som i England, men när vi var där på besök så träffade vi en GP som hade runt 5-10 minuter per patient medan man vid ett besök på det homeopatiska sjukhuset fick tre kvarts konsultation. Sedan kan en del patienter önska den trygghet som ett tydligt svar ger, även när svaret är meningslöst. Om jag kallar barnets nattliga oro för nattskräck eller det onda i benen för växtverk så har jag egentligen inte sagt något mer bestämt än att jag tror att det är ofarligt och att det går över, men det verkar som föräldern blir lugnare av ett namn på problemet. På samma sätt kanske en del blir nöjdare om deras trötthet rubriceras som "candida i blodet" än om doktorn säger som det är: jag vet inte varför du känner så här, men jag hittar ingen farlig sjukdom.

 • Karl Fredrik 2009-08-29 13:33:00

  Intressant eget ex) det där med miniform och att man måste tro. Det gäller nog att ha ett öppet sinne och även se andra lösningar. Väldigt många tror ju på den vård som vår sjukvård bedriver och därmed bör ju just "placeboeffekten" i vår vård vara väldigt hög, eller hur? Ändå ökar andelen som söker sig till komplementärvården. Hur kan det komma sig?

 • Mats Reimer 2009-08-29 00:23:00

  Stopp och belägg Karl Fredrik, nu lägger du ord i munnen (tangentbordet?) på mig! Det är klart att placeboeffekten (och tyvärr ibland nocebo) förekommer vid all behandling, även skolmedicinsk, det är ju därför man är så extremt noga att göra placebokontrollerade och helst blindade studier. Numer skriver jag e-recept, men förr skrev jag gärna recepten med reservoarpenna, för kanske kunde det ge en gnutta mer placeboeffekt än kulspetspennan (och så gillar jag känslan i den gammaldags bläckpennan). Jag försöker aktivt öka placebo genom att tala väl för en behandling jag tror patienten skulle ha glädje av. Och jag försöker få patienten att känna sig sedd och lyssnad på, men lyckas säkert bara ibland. Det jag menade var att jag själv inte kan förmå mig till att luras genom skriva ut något som jag vet bara är placebo, som till exempel Minifom mot kolik. Jag utvecklade det lite mer i en gammal blogg http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/mats_reimer/2008/06/23/placebo-far-man-lura-patie/index.xml

 • Karl Fredrik 2009-08-28 23:50:00

  Hej sjuksystern - du berör intressanta bitar! Placeboeffekten är bedömd att kunna vara upp till 35% och det är det Mats menar oftast enbart sker vid alternativa/komplementära/intergrativa behandlingar som sedan även rånar folk på pengar! Precis som du skriver så är det bra om patienten har förtroende för behandlingen och då får man givetsvis bättre resultat - självklart! Varför söker sig sen ändå många till dom behandlingar som han har en liten "vendetta" emot? Är det enbart för att läkaren ofta inte har nog med tid för patienten? Engagemangstid eller....?

 • sjuksyster 2009-08-28 23:01:00

  Ska kanske tillägga att om man visar patienten att man förstår sjukdomen, lyssnar på honom och får honom att bli sedd som en hel människa som man är engagerad i - då känner patienten förtroende både för behandling och för läkare/sjuksköterska och just det där att våga tro att man ska bli bra/bättre ger hopp - det är så man tar tillvara den placeboeffekt som finns i den behandling som ges.

 • sjuksyster 2009-08-28 22:33:00

  Tack Mats för svar. Till Karl Fredrik: Jag vet inte om jag fattar vad du är ute efter. Placeboeffekten är inget hittepå eller inbillning, det tror jag få läkare tycker. Om jag tar en alvdeon vid huvudvärk, så är en del av effekten placebo. Vid dubbelstudier där en av grupperna får "sockerpiller" så finns det ibland upp till 15% (rätta mig om jag har fel Mats) som upplever förbättring. Precis som det i sockerpillergruppen finns ungefär lika många som upplever biverkningar. Sen kväll nu - jag tror detta kallas nocebo??? Vår hjärna och kropp samverkar. Personligen tror jag placeboeffekten beror på att vår hjärna "ger order" till kroppen om att nu är det dags att bota sig. Ok - en hemsnickrad teori, men vad jag vill säga är att man inte kan se på placeboeffekten på ett föraktfullt sätt som om det vore inbillning. Den är högst påtaglig och verklig i alla behandlingar.

 • Karl Fredrik 2009-08-28 21:10:00

  Mig veterilgen så finns det kurser/temadagar i USA på hur man bättre kan utnyttja placebo-effekten i vården, istället för att föraktfullt förklara vissa märkliga tillfrisknande med detta fenomen (när man saknar förståelse för vad som hänt. Mirakel?)! Problemer är väl bara vem som skall betala deltagandet i en sådan studie/konferans när nu ett sådant tänkesätt aktivt motarbetas av vissa läkemedelstroende läkare! Det är svårt det här - vem som nu vet mest? Luras - Hur skall man då kunna utnyttja effekten på bästa sätt - Feltänk!

 • Mats Reimer 2009-08-28 20:08:00

  Hej sjuksyster, jag vet inte om jag vill anmäla till någon, jag är lite rädd att odla min rättshaveristiska ådra mer än jag gjort redan. Men det vore kul om någon tog denna information vidare. Tack för länken till Newsmill, den artikeln var kul. Har du inte redan läst Ben Goldacre's Bad Science som de talade om så gör det! Jag tror som du att det vi verkligen borde lära av KAM-folket är hur man tar vara på placeboeffekten (fast utan att luras) och god omvårdnad är viktig där.

 • sjuksyster 2009-08-28 08:50:00

  Hej Mats! Bra text (o sorglig...)Kan du inte anmäla detta till Socialstyrelsen (de borde väl ha någon kvacksalverinämnd?) eller någon etiknämnd? JAg beundrar dig för den envisa kamp du för mot allt kvacksalveri. Har du förresten läst denna artikel på newsmill om "pop-psykologer"? Ämnena tangerar varandra. http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/13/poppsykologi-och-behovet-av-ett-bull-shit-filter Varför är det så här? Varför får all sådan här pseudovetenskap lov att breda ut sig mer och mer? Tror du som jag att det kan bero på en brist i den sjukvård vi har idag, som är mycket materialistisk. Dr tittar på det onda benet i en halv minut, skriver sedan ut ngt piller och lämnar patienten. Tänk om vi inom sjukvården slapp alla möten och kurser (så vi tex slapp säga till pat: Jag hinner inte med dig för jag ska på värdegrundskurs...), och kunde lägga lite mer tid på våra patienter/kalla det gärna handpåläggning om du vill. Få lov att ge dem den där placeboeffekten som det innebär när någon bryr sig, lyssnar och i o med det utstrålar auktoritet och hopp om läkning. Alltså hade mer tid för helhetssyn och i vår behandling kunde jobba även med den psykologiska biten som inte behöver vara så avancerad, det handlar om att SE patienten och lyssna.Det är det kvackarna gör, eller åtminstone låtsas att de gör så patienterna ska söka sig till dem- o så får kvackarna pengar. Det är sköra, utsatta patienter som inte upplever sig få den vård de behöver i vår vanliga sjukvård. Tror jag.

 • ledsen läkare 2009-08-27 16:54:00

  Man kan gråta lite, speciellt om man jobbar inom Sahlgrenska, - och sen kan man hoppas att någon därifrån redovisar Akademins vetenskapssyn och standarder. Man borde från Akademins sida inte låta Reimer stå oemotsagd.

 • Olle Kjellin 2009-08-27 02:44:00

  Beklämmande och skandalöst! Vilka beviljar pengar,  våra skattepengar, till sånt och tror att det är "forskning"?? Hur kan någon läkare ställa upp på det? Här blir allting fel! I ansökan står det "Studiedesign, Kvantitativ experimentell (=interventionsstudie)". Men bara några rader längre ner står det "Kvalitativ metod med fenomenografisk ansats har valts som analysmetod." Hur går det ihop? Och i bröderna Tranbergs egna hemsidor avslöjar de själva att de saknar all möjlig kompetens: Förutom att innehållet är gallemattias ("Genom att behandla njurarnas tjocka bindväv/fascia och få upp dess elasticitet så att den inte drar i organet återställs njurarnas fysiologiska rörelser") är språkbehandlingen på nästan varje rad så dålig att det blir komiskt: "Det finns en s.k. original rörelse som innebär att kroppens vätsketransporter kan fortlöpa utan problem, och vävnadsrörelse kan uttrycka sin ursprungliga original rörelse (naturlag)", och "idag finns en medicinsk förståelse hur man skall kunna återställa alla kroppsvävnader orginalrörelser så som ledstruktur, muskelgrupper, organ, ryggkotor, och hur allt detta är sammanlänkad med bindväv" Och deras tidsuppfattning är uppseendeväckande: "Sutherland upptäckte på 1920-talet den KranioSakrala mekaniken" och "Därefter har en drygt 100 års utveckling skett"!!! Ska man skratta eller gråta?

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!