Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2010-01-15

Jag behöver ingen homiatriker i mitt primärvårdsteam

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Jag vill tacka centerpartisterna Gunnel Wallin och Maria Kornevik Jakobsson för att de velat bemöta den kritik jag riktat mot dem och deras motioner i en blogg nyligen. Det finns väl inget värre än att mötas av tystnad, av repressiv tolerans; nej hellre ett rejält mothugg.

Däremot tycker jag att de är lite orättvisa när de hävdar att jag svartmålat dem. Jag citerade korrekt från deras motion, och lämnade länkar så att den som ville kunde läsa hela motionen där de ordagrant skriver att ”De [komplementärmedicinarna] borde ha en självklar plats i teamen runt patienten på vårdcentralen, lika viktig som psykolog, samtalsterapeut eller massör.”

Så jag kan inte riktigt se var jag felciterat eller förvrängt deras åsikter. De tycker att alternativmedicin står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, jag anser motsatsen. De menar att homeopatiska läkemedel för injektion enklare bör godkännas, jag är oenig. De vill registrera och certifiera naturläkare och zonterapeuter om de har en kortare basmedicinsk utbildning, jag tycker det är helt galet att legitimera sådant kvacksalveri.

Jag vill på inga villkors vis få in en homiatriker i mitt team, men jag är glad att jag har en bra psykolog. Att hävda att naturmedicinaren skulle vara lika självklar som psykologen är för mig en bisarr inställning, men det var precis det som stod i motionen. Gunnel Wallin företräder ett särintresse; att hon tidigare varit ordförande i den branschförening som hon förslår skulle få certifiera kvacksalveriet är nämligen helt sant.

Deras motion har följande förslag till riksdagsbeslut: ”Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening … att Kommittén för Alternativ Medicin (KAM) bör få ett bemyndigande att föra det statliga komplementär- och alternativmedicinska registret … att Kommittén för Alternativ Medicin bör få riksdagens uppdrag att utreda möjligheterna att starta ett nationellt center för information … att auktoriserade och kvalitetssäkrade komplementär- och alternativmedicinare även bör få behandla barn under 8 år med komplementär- och alternativmedicin.”

Jag vill ge motionärerna rätt på en punkt. Skolmedicinen har något att lära av alternativmedicinarna. Hur man ger patienten tid, hur man gör att patienten känner sig hörd och förstådd, hur man ger hopp. Men deras behandlingar är i sitt specifika innehåll lika meningslösa som riksdagens virvlade vatten.

Kommentarer

 • Agnostikern 2010-01-22 08:21:00

  Religiös övertro på att det finns en kost som är bra för sockersjuka eller vad menas? För enkelhetens skull så borde man behållit det gamla sjukdomsnamnet, så hade det kanske inte blivit så fel? Raka puckar är väl bäst!

 • Money talks 2010-01-22 01:11:00

  Är det inte bättre att bara strunta i allt som är jobbigt och istället vänta tills folk blir sjuka. Det leder till att; 1. Jag behåller mitt jobb 2. Läkemedelsbolagen säljer mer mediciner och tjäner mer pengar och direkt eller indirekt så 3. tjänar även jag mera pengar Fint va.

 • psykiater 60+ 2010-01-22 00:02:00

  Bättre stämma i bäcken... Om det nu är så att man vet att compliance är låg, så lär man (=sjukvården m fl) väl anpassa sig efter det, dvs inte gå efter hur man önskar att kartan såg ut, utan ta in verkligheten. Satsa på information och frisk- och hälsovård, gärna i grupp, vi människor brukar ju gilla att göra saker tillsammans.

 • Hanna 2010-01-21 23:41:00

  Hej Eva-Maria Karlsson! Förstod inte din fråga riktigt. Vad är jag "friad" ifrån?

 • Mats Reimer 2010-01-21 23:36:00

  Men jag är inte emot vettiga råd, helst vetenskapligt underbyggda. Jag skall läsa både Martin Ingvars bok och Gary Taubes nya. Det är den religiösa övertron på en viss sorts diet som jag tycker är påfrestande.

 • Eva Maria Karlsson 2010-01-21 22:32:00

  Så för den sakens skull så har man även i utbildningshandböcker för diabetes tagit bort sådana bra kostråd för diabetessjuka? Var är etiken? Inte konstigt att man då på våra överviktskliniker även kom fram till att magkirurgi är bästa metod vad gäller viktminskning! Dvs. lämplig/bra kost finns inte längre beskriven i vårdens böcker sedan 60-talet! Vänta nu, har det inte kommit ut en alldeles ny bok av en professor som beskriver en liknande kost! Sicket onödigt arbete när nu complience för den sortens råd är så låg. Självklart är det svårt att ändra livsstil, ändra matvanor men förvånansvärt många börjar med en bättre kost efter att ha informerat sig själv! Många blir även ganska så fort symtomfria. Tänk så mycken hälsa som kan vinnas och vårdpengar förstås.

 • Mats Reimer 2010-01-21 21:46:00

  Hej Eva Maria, jobbar du med patienter? Då hade du vetat hur låg complience är för råd om kost, motion och livsstil. Man kan nog öka sin impact lite grand med rätt material, FYSS-FAR och annat. Men det är i regel svårt att ändra patienters matvanor.

 • Eva Maria Karlsson 2010-01-21 17:23:00

  Uttömmande svar från... säger du Farmasöyten? Enbart väldigt dåliga ursäkter och bortförklaringar. Tycker det är lite dåligt att bara skylla på patienterna, laek! Laek han skriver. "compliance før kost- och livsstilsråd ær låg". Hos vem Laek? Vården eller hos patienten? Varför då börja köra med FYSS på recept - är det möjligt med den syn du har på patienten? Börja t ex att läsa prof. Ingvars bok Hjärnkoll så ökar förmodligen din förståelse. Den fettskräck som funnits sedan 30 år tillbaks med bl a en mängd lightprodukter har givetsvis förvärrat situationen och även det att man frångick dom kostråd som fanns för sockersjuka på 60-talet!

 • Farmasøyten 2010-01-20 18:20:00

  Jag tror du fick ett ganska uttömmande svar från Læk där, Eva Maria Karlsson. Jag har lite svårt att tro att kostråden från SoS innehåller 2 liter läsk om dagen och 1 kg smågodis i veckan samt att skippa frukosten som regel och att inte under några omständigheter äta skolmaten utan istället kompensera med att äta sin egen vikt i Delicatobollar för att öht kunna stå upprätt i slutet av dagen. Ungefär så åt vissa när jag gick i skolan och jag tror tyvärr inte att det har blivit bättre. PS. Ändrade kostråd för diabetiker lär ju knappast påverka nyinsjuknandet. DS.

 • Sjukgymnasten 2010-01-20 10:33:00

  På tal om framgångsrika kvinnliga idrottare höjde jag på ögonbrynen när jag läste att Anja Perssons "fysio" behandlade hennes smärta med stor mängder vitkål. Vad som döljer sig bakom titeln Fysio har jag ingen aning om (Inte en fysioterapeut/sjukgymnast får jag hoppas... http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/alpint/article6440138.ab

 • Læk 2010-01-19 23:36:00

  Eva Maria Karlsson - før øvrigt finns det ett viktigt begrepp som på engelska heter "compliance". detta begrepp anvænds oøversatt i svensk sjukvård. Man kan kortare formulera det jag skrev nedan med att "compliance før kost- och livsstilsråd ær låg". Førstår du?

 • Læk 2010-01-19 23:31:00

  Eva Maria Karlsson - Ska du børja nu igen? Har du inte redan haft långa debatter hær på DM och fått svar på dina påståenden? Ænnu en gång: Diabetesepidemin beror på att folk lever før bra och bekvæmt. Detta førsøker lækare i primærvården dagligen ændra på men eftersom mænniskor ær mænniskor ær det mycket svårt. Att folk inte føljer kostråd ær primært inte vårdens fel - vi har tyværr inte befogenhet att anstælla øvervakare som rycker chokladkakan ur munnen på de øverviktiga och piskar dem upp på træningscykeln. Førstår du? Mats Reimer: Tack!

 • Eva Maria Karlsson 2010-01-19 19:48:00

  Friar du Hanna? Varför då? Hur var det nu med relevanta kostråd - Farmasöyten? Hur i jössu namn kan 500 000 svenskar hamna i sockersjukegruppen om nu kostråden är relevanta och förebyggande! - Hjälp mig att förstå!

 • Leg. Naprapat Anders Dybdahl 2010-01-19 19:19:00

  Mats, klicka på länken, och där finns det en "full text download link", kopiera den in i din webläsare, så lastas .pdf filen ned! Angående blogg, så känns det ut som om mitt svenska skriftspråk vill hindra mig lite.. (lettere å skrive på norsk :)). När det är sagt, så hade det varit kul med en blogg från en manuell medicinera.. för den som vågar ;)

 • Mats Reimer 2010-01-19 18:28:00

  Hej Anders, jag fick inte din länk att funka? Jag tror inte att DM skulle säga nej om du eller Hanna ville starta en blogg här (men man kan inte göra det anonymt). Det hade varit kul att läsa mer än kommentarer från er.

 • Leg. Naprapat Anders Dybdahl 2010-01-19 16:16:00

  Hanna, Mats: Här kommer en liten artikkel som handlar om akupunktur/dry needling, om det är intressant. http://www.rehabgate.com/vb/journal-articles/1160-therapeutic-needling-osteopathic-practice-evidence-informed-perspective.html

 • Hanna 2010-01-19 15:25:00

  Hej Mats, vad jag förstår så har Kallur behandlats för återkommande sk "anteriort tibialis syndrom" samt en stressfraktur med läkningskomplikationer efter kirurgi. Läkaren verkar ej vilja berätta om metoden och jag vet inte vad som kan åsyftas.  Möjligen sk IMS, intramuskulär stimulering, vilket utförs med en längre akupunkturnål. Tror tanken är ungefär lika som med sk "dry needling" dvs "västerländsk" akupunktur. Det skulle kunna förklara varför det ibland beskrivs som "sprutor" då nålen kan ledas genom ett instrument, ser ut som en stor spruta. Har lite erfarenhet av detta då det har använts på bl a smärtkliniken på KS huddinge och har själv använt sk dry needling. Har upplevt viss effekt på spänningstillstånd i muskulatur med ingen bättre effekt än ex retström, stretch, massage. Vad jag förstår så vad det inget som injicerades? Isf har jag några fler förslag:)

 • Mats Reimer 2010-01-19 07:30:00

  Förlåt Hanna, jag tänkte inte på dig eller de som jobbar seriöst. :-) För att gå helt OT, såg du systrarna Kallurs behandling på TV4 igår - röra runt med akupunkturnålar kring smärtande benhinnor på underbenet, vad tänker du om sådant? Naprapat och läkare i kompanjonskap. http://www.dt.se/sport/article563268.ece

 • Hanna 2010-01-19 01:06:00

  @Mats, Ja, du är nog paranoid. Skulle iof kunna vända på steken och fråga om du inte kan försitta minsta möjlighet att koppla ihop kiropraktorer med "flum". Du har väl förhoppningsvis insett att det finns många kiropraktorer som inte pysslar med sådant. Och isf kanske du borde nämna det. Nån gång i alla fall:)

 • Mats Reimer 2010-01-18 22:32:00

  Nja, det är roligare att själv nosa reda på saker att skriva om, och detta vore väl att skjuta fisk i en tunna? Kolla på deras korta medlemslista http://www.spiritnet.dk/solidanmark/?side=1399 Det som bedrivs på förstanamnets mottagning får nästan Vidarkliniken att verka vetenskaplig... (Möjligen lätt paranoid undrar jag om "Namn" är en kiropraktor som tycker att jag är mindre kritisk när flummet praktiseras av kollegor.)

 • Namn 2010-01-18 20:01:00

  @Mats! Kan vi få se dig gå lös på dina flummiga kollegor? http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/01/18/andliga-lakare-bildar-natv/index.xml

 • Eva Maria Karlsson 2010-01-18 11:24:00

  Farmasöyten. Jag tror att nyinsjuknandet i diabetes hade varit betydligt lägre om relevanta kostråd hade getts till våra sockersjukedrabbade av vår sjukvård. Att ge kostråd till sockersjuka enligt en tallriksmodell där övervägande delen av maten  (55-75%)består av sockerarter kan inte vara rätt. Alla institutioner, skolor mm äter väl enligt SLV:s kostråd och det blir väl ganska många människor - Farmasöyten? Därav pågår smärre matuppror i vårt land igångsatta av oftast privatpersoner! Skatt på fett?? Bättre med mer skatt på socker bl a högre priser på läskedrycker mm. Är man väl metabolt drabbad så är SLV:kosten fel och det vet dom om, eftersom deras kostråd sedan några år tillbaks enbart gäller alla friska! Det var ju klokt, eller hur? Hur många av vår befolkning är metabolt drabbade? - överviktiga, prediabetes eller diabetessjuka, högt blodtryck. osv. osv. Det här är förstås helt off topic mot Mats intentioner, när han nu ville belysa att inga vårdpengar fick gå till sådant som inte är enligt vetenskap eller beprövad praxis enligt honom!  Nåväl - vetenskapen bakom det vi nu om skrev är även ifrågasatt och även omhändertagandet, vården av alla metabolt sjuka! De flesta behandlingsresurserna hämtas enbart hos dig, Farmasöyten och det är väl inte bra?

 • Farmasøyten 2010-01-18 08:54:00

  Hur många äter efter Livsmedelsverkets kostrekommendationer egentligen? Min spaning är att det inte är särskilt många och då kan de inte gärna klandras för diabetes-epidemien, eller? Finns det data på upplevd efterlevnad resp. faktisk efterlevnad? Jag tror att nyinsjuknandet i diabetes hade varit betydligt lägre om de rekommendationerna faktiskt följdes.

 • Mats Reimer 2010-01-17 19:11:00

  Bodycount: http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Documents/100115_Influenza_AH1N1_Situation_Report_0900hrs.pdf Befolkningsantal: wikipedia Talet för Frankrike inkluderar 1 i Guyana, 9 i Nya Kaledonien, 7 i Franska Polynesien, 7 på La Réunion, 1 på Martinique, 2 i Mayotte, 5 på Guadeloupe och 240 själva Frankrike. Och jag dubbelkollade inte om wikis franska befolkningstal inkluderade kolonierna. Men hur som helst borde det inte ändra mer än någon decimal.

 • Namn 2010-01-17 15:40:00

  Referenser?

 • Mats Reimer 2010-01-17 15:15:00

  Hej Vargen, du har en poäng där, kanske jag drar för stora växlar på för lite data. Jag kollade hur många som rapporteras ha dött av H1N1 per miljon invånare hittils: Sverige 2,7 Norge 6 Danmark 5,5 Frankrike 4,5 Tyskland 2,2

 • Eva Maria Karlsson 2010-01-17 14:53:00

  Angående magisk medicin och pengar, Mats. Kenneth Johansson som är riksdagsledamot (c) och ordförande i socialutskottet har skrivit en debattartikel i DM (lite aningslös). se länken. http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2010/01/13/det-kravs-en-ny-handlingsp/index.xml Han använder en rubrik som är helt rätt. Dvs. "Det krävs en ny handlingsplan för att minska typ 2-diabetes" Han anger att vården numera kostar 9000 miljoner vad gäller denna patientgrupp och berömmer sedan att vår sjukvård har en bra diabetesvård? Har vi verkligen det? Hur är det egentligen med förebyggandet? Ända sedan läkemedelsbehandlingen mer och mer tog över detta behandlingsområde så har insjuknandet, ohälsan och kostnaderna ökat... obegripligt. Handlar det inte om kvacksalveri i Vetenskapens namn? Att nu sockersjuka skall äta sockerarter? Säger Vetenskapen det? Bara inom detta område har säkerligen många komplementärmedicinare som sysslar med näringsterapi varit mer framgångsrika än vår vanliga sjukvård och givetsvis många gånger om, redan sparat in den där lilla registerkostnaden som du tog upp.  

 • Vargen kommer, även nästa år 2010-01-17 13:38:00

  Det där har du inget som helst belägg för Mats. Du drar ett rakt streck mellan två punkter för att det passar dina argument. Tämligen ovetenskapligt. Hur gick det i andra länder som vaccinerade ännu mindre än Sverige och Norge? Tex Danmark, Frankrike, Tyskland.

 • Mats Reimer 2010-01-17 12:37:00

  Hej Eva Maria, Norge köpte vaccin på samma sätt som Sverige men hann inte vaccinera så många i tid. Sannolikt var det därför fler riskpatienter avled i Norge. Min invändning mot statlig registrering och certifiering av utövare av magisk medicin är inte främst ekonomisk.

 • Eva Maria Karlsson 2010-01-17 12:12:00

  Satsningar beror nog mycket på hur väl inarbetade alla "lobbykanaler" är. Inte så många ord om dom 1200 miljoner som investerats i ett influensavaccin med ett förmodligt nollresultat, om ens det. Det var ju inte första gången tricket ”Vargen kommer…användes. Debatten och kritiken i Sverige är förvånande låg. ”Hur effektivt är vaccinet egentligen, ej färdigtestat som det är. Jämför med hur bra nu Tamiflu är och vad "lagerinköpen" här kostat! Och här ojas det om ett register för två miljoner där redan sådana motsvarigheter finns i Danmark och Norge. Är inte det ganska tydligt hur läkemedelsbotandet styr vården i vårt land. Vi var väl även bäst på att köpa in vaccin samt att solidaritetsvaccinera.

 • Mats Reimer 2010-01-17 08:38:00

  Hej Sonny, Riksdagen avslog samtidigt miljöpartiets förslag att satsa två miljoner på ett komplementärmedicinskt register. Hej Jonas, kanske du uppskattar detta klipp med Dara O'Briain? http://www.youtube.com/watch?v=VIaV8swc-fo

 • Jonas B 2010-01-16 17:51:00

  Ibland kan humor förklara vissa saker otroligt bra. Här är en underbar sketch om varför homeopati inte har något att göra på akuten: http://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0

 • Sonny Larsson 2010-01-16 15:32:00

  Vi kan ju konstatera att KAM gick på nöten i alla fall eftersom motionens första yrkande avslogs i Riksdagen. http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3120&doktyp=motion&bet=2009/10:So327

 • Farmasøyten 2010-01-16 14:30:00

  F-K Nilsson Jag menade inte att det finns skattefinansierad A"M" i Sverige i nuläget men tydligen finns det, som Mats skrev, särintressen i många partier som vill ändra på det. I England tex. finns subventionerad homeopati. Om det nu är så lite av medicinsk praksis som är evidensbaserad som du och andra gör gällande så får man ju bara hoppas att utvecklingen går framåt med att förankra verksamma metoder och förkasta overksamma. När läkare prövar olika terapier som inte har solida evidens litar jag på att detta görs baserat på djup och reell kunskap om människans anatomi och fysiologi. När dessa svåra avvägningar istället baseras på imagiära strukturer och processer inom oss och i andra dimensioner då har det övergått till kvacksalveri.

 • Eva Maria Karlsson 2010-01-16 09:07:00

  Bra beskrivning Hanna Kl 0032 i ditt första stycke. Det är ju det många läkare är och ser inte andra lösningar förutom dom som nu har ett genuint intresse och även intresserar sig för sådana bitar som nu inte han genomgås speciellt noga på utbildningen.

 • tarzan 2010-01-16 08:41:00

  Vill bara berätta, jag läser din blogg med stor behållning.

 • Hanna 2010-01-16 01:32:00

  Nu är det ju så att kiropraktorer/naprapater ska vara mer än "manuella terapeuter", de ska vara specialiserade på rörelseapparaten med allt vad det innebär. Att hänvisa till enbart manuell terapi är som att säga att en läkare är en "pillerförskrivare". Bra behandlingsmetoder är självklart viktiga men det är kunskapen rörande rörelseapparaten som isf skall ge dessa yrkesgrupper en plats i ditt team. Och är det något som behövs i primärvården så är det god kunskap i klinisk diagnostik.   Förhoppningsvis ges dessa yrkesgrupper chansen att bevisa sig själva och förhoppningsvis håller de måttet.

 • Mats Reimer 2010-01-15 23:07:00

  Hej Hanna, om jag sysslade med kronisk smärta så kanske en manuell terapeut så småningom kunde försvara sin plats i ett sådant team, men min känsla är att juryn inte är klar än med sina överläggningar... ;-)

 • F- K Nilsson 2010-01-15 22:41:00

  Farmasöyten kl 20:59 Förstår inte alls ditt räknex. Var finns det skattefinansierad alternativ medicin? Än har dom inte fått chansen att slarva med kapitalet som nu andra fått göra..... och sen återigen - Hur mycket av sjukvårdens egna vårdbehandlingar har fullständig vetenskapligt stöd? Vet du det eller du tror att allt har det? Se på vad som skrevs Kl 1521 - Det är bra och lite självkritik behövs nog på det som redan är skattefinansierad verksamhet! Tycker inte att du tänker rationellt eller kostnadseffektivt nu dvs. Var gör vi dom största inbesparingarna i vår skattefinansierade vård? Var och med vad kan vi vara kostnadseffektiva och dessutom få en bättre vård?

 • Apotekare - Varken farmaceut eller apotekspersonal 2010-01-15 22:15:00

  Du har rätt i allt förutom en sak, spär man någonting 10^-60 gånger så gissar man inte, då VET man att chansen att blir hjälpt av preparatet är lika stor som att stå på ett ben, blunda, ta ett djupt andetag, räkna till tio och hoppas på bättring. "Just because science doesn't know everything doesn't mean you can fill in the gaps with whatever fairytale most appeals you." -Dara O'Briain:

 • Farmasøyten 2010-01-15 21:59:00

  Namn 15:21 Miljoner svenskar spelar bort miljarder kronor på lotto, keno, hästar, poker etc. trots att sannolikheten är att gå med förlust i 99 på 100 (cirka). Jag själv får för mig att köpa en trisslott ibland. Det betyder inte att det är rationellt. Men vad händer om vi börjar spela bort varandras pengar? Det är vad skattefinansierad alternativ"medicin" skulle innebära. Har man inga evidens att luta sig mot gissar man bara!

 • Hanna 2010-01-15 19:10:00

  Jag förstår att du på inga villkors vis vill få in en homeatriker i ditt team men hur ställer du dig till en legitimerad kiropraktor eller naprapat?;)

 • Mats Reimer 2010-01-15 18:20:00

  Jag noterar också att miljöpartister, en kristdemokrat och två moderater motionerat i samma anda, men inte med lika långtgående konkreta krav: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=So271 http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=So228 http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GX02Ub413 http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GX02Sk329

 • Jan 2010-01-15 17:39:00

  Kära Fredrik, Efter att ha läst ett antal blogginlägg av Mats så har iaf jag fått den uppfattning att inget existerar som inte har kommit igenom det extremt smala svenska "vetenskap och beprövad erfarenhets"-nålsögat. Det som duger som "vetenskap" i utlandet gör i flera fall inte det i Sverige, vem har då rätt? Sverige i all sin upphöjda eminens antar jag du svarar.

 • Fredrik 2010-01-15 17:17:00

  Kära Jan! Det är ju inte Mats som påstår att han har hela sanningen, ingen vettig naturvetenskapligt skolad människa tror sig göra det. Vi vill bara att alla metoder/teorier skall genomgå/tåla samma granskning.

 • Jan 2010-01-15 17:06:00

  Varför måste allting ALLTID vara så otroligt polariserat?? För och emot, punkt slut! Hur kan någon endaste enskild människa anse sig sitta inne med orubbliga totala sanningar om "allt"?? Hur kan du Mats R med fullständig total säkerhet avfärda ALLT som du definierar som alternativmedicin? Likadant med de, som dock är få, som avfärdar skolmedicinen och anser den helt fel. Människan tar sig enormt mycket vatten över huvudet när hon tappar ödmjukheten inför att hela vår existens är så otroligt komplex och att vi trots det vi vet rimligen bara knappt har skrapat på ytan av "all" kunskap...

 • Namn 2010-01-15 16:21:00

  Den vanliga sjukvården är bäst på allt och där finns minsann inget hokus-pokus. Alla alternativare är lurendrejare och lyckas lura massorna att tro att de blivit hjälpta. Ett leende från öra till öra och en magisk sten är tydligen allt som ska till. Kan det verkligen vara sanningen? Kanske skulle Mats fokusera på varför folk söker sig bort från hans verksamhet till "lurendrejarna" istället. Kanske skulle han fråga sig varför folk hellre betalar dyra pengar privat när skattefinansierad vård finns gratis runt hörnet. Är det leendet, så kan väl Mats börja le på jobbet då, är det att folk måste betala pengar för vården så drar vi in skattemedlen till hans verksamhet. Då måste väl folk bli bra där också?

 • Vårdanställd 2010-01-15 14:40:00

  All eloge till dig Mats som driver dessa frågor! Har med stor förfäran sett hur dessa komplementärmedicinare flyttar fram sina posisitioner med sitt hokus pokus. Faran om om man lägger resurser på dessa är att de begänsade resurser som finns till sjukvården dräneras ytterliggare, och det på saker som inte fungerar!

 • Namn 2010-01-15 14:35:00

  "De tycker att alternativmedicin står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, jag anser motsatsen." Bra skrivet, torde dock vara självklarhet för alla, själva kärnan i alternativmedicin är ju att förkasta vetenskap samt naturens fysikaliska lagar. Ju mer urvattnade beredningar (eller åsikter för den delen)desto mer kraft får de. Märklig syn alternativmedicarna har. Kanske de grundar sin övertygelse på den Lancetstudie som pekade på den kraftiga ekonomiska vinsten som finns att hämta ut om man ägnar sig åt alternativmedicinska brygder istället för  läkemedel: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(96)91271-4/abstract Carl

 • Namn 2010-01-15 12:05:00

  Skönt att höra att du har en bra psykolog. Ni verkar ha mycket arbete framför er.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier