Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2010-05-07

Cognicore - kosttillskottet som Sahlgrenska kvalitetssäkrar

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Även om ni inte längre får se och höra FoUU-chefen professor Michael Nilsson så vill jag ändå rekommendera reklamfilmerna som Natures of Scandinavia lagt ut på YouTube nyligen. För mig ter sig detta som lika delar av misstänkt pseudovetenskap och bondfångeri där man försöker locka in folk att bli distributörer i bolagets nätverksförsäljning à la Tupperware.

I en reklamfilm kan ni få höra att ”Alla vet att broccoli är nyttigt, och har vetat det länge. Forskare har nu tagit reda på vad det är som gör broccoli så unikt effektivt, och resultaten sprids explosionsartat inom forskarvärlden och media. Broccolieffekten kan jämföras vid en rostskyddsbehandling av hela din kropp, varje dag. Ämnen i broccoli är centrala för att hålla tillbaka åldrandeprocessen i varje cell i din kropp, i synnerhet i hjärnan. Men den broccoli som du som vanlig konsument kan få tag på den räcker inte. Natures of Scandinavia leder forskningen om broccolieffekten som idag är det mest spännande hälsofenomenet.”

Och i en annan film kan ni få se en kort sekvens med Sahlgrenskas fasad och sedan en av sjukhusets forskare. Natures of Scandinavia har med sin ledande roll inom forskningen kring broccolieffekten tagit fram en helt unik metod för att utvinna och säkerställa de åtråvärda näringsämnena i broccoli. Natures produkter med broccolieffekt kvalitetssäkras, och det sker genom en unik mätmetod som är utvecklad av Natures vetenskapliga råd under ledning av docent Ola Hammasten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Det garanterar att varje produkt innehåller optimal mängd effektiv näring. Natures gör på så sätt broccolieffekten tillgänglig för alla. Kosttillskottet Cognicore skyddar dina hjärnceller på ett optimalt sätt och formulan är så effektiv att den faktiskt gynnar alla celler i din kropp.”

Jag tror att Cognicore biter sig själv i svansen här. När bolaget dels säljer tabletter med vad som påstås vara farmakologiskt aktiva mängder sulforafan, som kan påverka kroppens celler via transkriptionsfaktorn Nrf2 eller andra mekanismer, dels hävdar att detta kan bromsa den fysiologiska processen åldrande så bryter man rimligen mot läkemedelslagen.

Så här står det på Läkemedelsverkets hemsida: ”Enligt 1 § läkemedelslagen avses med läkemedel varje substans eller kombination av substanser som tillhandahålls med uppgift om att den har egenskaper för att förebygga eller behandla sjukdom hos människor eller … modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk … verkan ... Det är alltså avsikten med produkten och/eller dess medicinska egenskaper som är av betydelse vid klassificering.”

Det blir spännande att se vem som kommer att agera först. Blir det sjukhusdirektör Jan Eriksson, universitetets rektor Pam Fredman, Sahlgrenska akademins dekanus Olle Larkö eller Läkemedelsverket? Men kanske har jag fel, kanske är det ingen som bryr sig om sjukhuset och akademin kopplas samman med panaceapiller och något som liknar ett pyramidspel.

Kommentarer

 • Helena Kjellberg 2013-10-30 08:23:00

  Hej undrar om du fortsätter att bevaka den s.k. "broccolieffekten"? Som alternativmedicinare kom jag i kontakt med preparatet 2009 och rekommenderade preparatet till kunder. Efter att jag såg vissa bieffekter som begynnande magproblem, blodtrycksstegring och då min närmaste vän plötsligt drabbades av stroke slutade jag helt att rekommendera preparatet i avvaktan på ny forskning. Nu är jag nyfiken, vad hände sen?/ Med vänlig hälsning Helena

 • hönsan 2010-05-27 16:31:00

  Anmäl gärna t Läkemdelsverket som olaglig läkemedelsreklam käre Mats.

 • Mats Reimer 2010-05-27 01:09:00

  Nu har man städat. Många länkar funkar inte längre. Bloggande fungerar.

 • Erik 2010-05-10 12:37:00

  Jag har inget emot kosttillskott, men vad det gäller brocolli, så är jag tveksam. Brocolli är en av de mest mineralrika grönsakerna.   Varför ska man ta bort något från den ? varför inte bara marinera den lite och köra den snabbt i mikron så den blir lite mjuk.   Om det finns någon "brocollieffekt" så måste den väl visat sig när folk ätit brocolli? Tar man då bort något så är det en viss risk att man tar bort  effekten.   Men man får väl hoppas de gör lite studier på tabletten. En  grupp på tabletten, en på brocolli, och en på  en placebotablett.    Erik   

 • Broccoli naturellé 2010-05-10 01:18:00

  Det finns två grupper av människor. 1. Dom som tror på det här tramset pga att dom inte förstår ett smack om vad det handlar om, vare sig ur vetenskaplig eller ekonomisk synvinkel. Det är helt enkelt naiva och obildade stackare som torskat ditt pga att det byggts upp ett helt ekosystem av alternativmediciner och annat ruffel och båg. Dom kan inte skilja ut vad som är äkta vara pga dom har inte verktygen för fakta, analys etc. 2. Många av dom som startar den här typen av lite större företag är många gånger relativt välutbildade och drivna killar och tjejer som ser en bra möjlighet att tjäna pengar på just gruppen som nämndes ovan, dvs typ 1.

 • Mats Reimer 2010-05-10 01:11:00

  Hej Mirja, jag fick ett tips, men sedan har jag själv grävt vidare. Nätet är fantastiskt. Min ursprungliga blogg om broccolieffekten http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/mats_reimer/2009/11/20/broccolieffekten/index.xml startade också med ett insidertips från akademin, men sedan gjorde jag och internet resten. Så jag känner mig inte som någon nyttig idiot som går någon annans ärenden, jag tycker detta är verkligen illa. Jag önskar mig en akademi av högre klass, det är den som skall producera forskning vi andra skall konsumera...

 • Mirja 2010-05-09 23:35:00

  Onödig kommentar kommentar tycker jag. Jag Alla kan kackla i hönsgården och ha åsikter, men alla måste inte värpa. Men Matts, du verkar ju vara välinformerad av kollegan inom Akademins forskning, så distansen är kanske så lång.

 • Mats Reimer 2010-05-09 16:05:00

  Hej nutritionsspecialist, var än din specialistexamen kommer från. Som du förmodligen vet är jag en vanlig enkel kliniker, bara en arbetare i vårdens vingård. Akademin betraktar jag på distans. Men man behöver inte vara höna för att få lov att ha åsikter om kvalitén på ägg.

 • Nutrition Specialist 2010-05-09 14:31:00

  Vem som fått vilket jobb eller inte torde väl inte ha med diskussionen att göra. Vi får verkligen hoppas att rekrytering av chefsposter till nordeuropas största universitetssjukhus baseras på kreiterier utanför denna blogg. Har fått uppfattningen att forskningen såväl inom Sahlgrenska som på många håll i världen beträffande Nrf2-Keap är väldigt seriös. Det är väl bra om forskningsresultat kan användas praktiskt och komma människor till del. Ingen idag anser väl att broccoli är skadligt. Att servera den i koncentrerad form torde väl inte vara mer kontroversiellt än att inta vitaminer i tablett eller brusform, eller torrmjölk. Då jag inte känner till Reimers forskningsinriktning vore det intressant att veta inom vilken specialtiet den härrör sig från.

 • Gubben i lådan 2010-05-08 19:04:00

  VD och ägaren till Nässjö Läkarhus, Dr Alejandro Carballo har uppdaterat sin officiella hemsida. VD presenterar sin syn på vetenskap och forskning där alternativmedicinska metoder borde finnas med. http://mittlakarhus.se/om-naessjoe-laekarhus/personal/145 Totalt kommer det finnas 27 anställda i Nässjö Läkarhus. Skall skattepengar gå till sådan verksamhet där VD klart och tydligt deklararer sin åsikter om KAM i vården.

 • Maria 2010-05-07 19:14:00

  "Natures of Scandinavia" på Youtube..-det hörs ju redan på förnamnet att det inte är trovärdigt. Vart är vi på väg med samhället, skall sjuka luras att köpa detta när inget annat hjälper bara för att det finns en möjlig pengakälla här? Detta är väl i paritet med att t ex rättsväsendet skulle börja sälja antabus, och göra reklam på nämnda ställe.. -Att det får gå an! /Undersköterska och Friskvårdskonsult

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!