Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2011-11-27

Alternativprofessorn diagnostiserar elallergi som en psykisk sjukdom

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I Sverige förväntas läkare använda WHO:s internationella klassifikation av sjukdomar, ICD-10, när vi väljer vilken den diagnos som bäst beskriver patientens sjukdom, besvär eller symtom. Man kan lätt göra sig lustig över ICD och hitta märkliga eller onödiga diagnoser, men det handlar nog mer om att det mesta är föga kontroversiellt och därför står missarna ut så tydligt.

 

En av mina käpphästar är att ICD har fel när nattenures kodas som F98.0 eftersom F utgör gruppen psykiska sjukdomar och symtom. De barn som bara sover tungt och kissar ned sig nattetid har inte mer primära psykiska problem än andra barn, förutom att de kan skämmas och deppa över att de mognar sent i detta avseende. (Enkopres däremot, F98.1, tycker jag hamnat rätt, för barn som regelbundet bajsar på sig i skolåldern brukar ha bakomliggande svårigheter, kanske oftare psykiatriska funktionshinder än rent psykologiska orsaker.)

 

Som ni kunnat läsa i media skall miljönämnden i Mora strax ta ställning till om man lokalt skall sänka gränsvärden för elektromagnetisk strålning till förmån för en man som anser sig överkänslig för sådana fält. Med tanke på att elallergi inte har kunnat visas existera i verkligheten, undrar man vilken dokumentation som miljönämnden bygger sina överväganden på.

 

En privatperson som begärt ut de offentliga handlingarna i målet har vänligen försett mig med kopior av en del av dem, och jag tänkte ägna ett par bloggar åt de mycket märkliga turerna i Mora. Vi börjar med själva grundfrågan: hur vet man att mannen alls är elallergisk?

 

Enligt egen utsago har han arbetat med datorer ända från 1975, och mot slutet av 1980-talet började han uppleva olika kroppsliga obehag, som han först inte kopplade till bildskärm eller elektriska fält. När han i en anmälan om arbetsskada beskriver sin arbetssituation så fanns det även buller och dålig ventilation med i bilden, och först när han 1996 läste en skrift från TCO om elallergi förstod han vad som orsakade hans många symtom.

 

Mannens allmänläkare kunde inte finna någon förklaring till huvudvärk, stel nacke, ögonproblem, minnesförlust och stickningar i ansikte och i hjärttrakten. Men 1999 besöktes en läkare som kunde verifiera den diagnos mannen redan själv ställt. Per-Arne Öckerman har varit professor i medicinsk kemi i Lund, men som emeritus jobbar han med alternativ biomedicin. Jag har tidigare skrivit en blogg om hans mottagning.

 

I läkarutlåtande till Försäkringskassan intygade Öckerman att han varit patientens läkare sedan 1999 och att han vid undersökning 2001 inte kunde hitta något enda undersökningsfynd talade för att patienten var fysiskt sjuk. Detta menade Öckerman styrkte hans diagnos, som enbart grundades på de symtom patienten uppgav sig få när han vistas i ”elexponerade miljöer”.

 

Men det intressanta är att när Öckerman skall välja i ICD-10 så fastnar han för samma diagnos som kanske även jag hade valt, ”somatoform autonom dysfunktion F45.3” (även om han klämmer till med elöverkänslighet på slutet). Öckerman ställer alltså en psykiatrisk diagnos samtidigt som han ordinerar elsanering på arbetsplatsen.

 

Somatoform autonom dysfunktion betyder att patienten har stressutlösta symtom (som är nog så verkliga, och förstås kan bero på en dålig arbetsmiljö) men fastnat för en felaktig somatisk orsaksförklaring till symtomen. Det tragiska är att TCO, Öckerman och nu även miljönämnden i Mora understött en vanföreställning om elallergi som orsak till besvären. Det är säkert i all välmening, men hjälper knappast elallergiska patienter på sikt.

 

Den vetenskap som finns har visat att de akuta symtom som elallergiker upplever vid exponering för elektriska fält handlar om förväntanseffekter. Man reagerar på om man tror att fältet är på, men om exponeringen sker blindat kan inte längre personen skilja på en verklig och simulerad exponering. En kraftfull nocebo med andra ord. Jag är glad att Expressens ledare talar med förnuftets röst i detta fall.

Kommentarer

 • Solveig Silverin 2012-06-03 20:46:00

  Vad jag förstår var det Annika Rullgård medlem i VoF som försåg dig Mats Reimer med material. Det var hon som bevakade Mora Kommun åt mobilindustrins lobbyister VoF. Jag är dock förvånad över att du som läkare visar en sådan respektlöshet mot den grupp människor som skadas av mobilindustrins miljöfarliga verksamhet (spridning av teknisk radiofrekvent strålning) i vår livsmiljö. Du bryter mot Hälso- och sjukvårdslagen men också mot läkarnas etiska regler. Du missbrukar din läkarlegitimation genom att lobba för mobilindustrin. Jag anser att du bör prickas då du inte följer Socialstyrelsens råd som läkare i bemötande av elöverkänsliga patienter. Det du gör är inte förenligt med god läkaretik. Du hånar och förlöjligar patienter som skadats av den nya trådlösa tekniken. Du och Lena Hillert står på tur att anmälas till Socialstyrelsen för brott mot Hälso- och sjukvårdslagen Solveig Silverin, miljöingenjör f d handläggare i miljöövervakningsgruppen länsstyrelsen Kalmar

 • Josef Boberg 2012-05-09 13:40:00

  T ex IT-myntet har en förskräckande baksida - och då särskilt för barn och tonåringar - som jag ser det. Mera i sak om det här http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/07/it-smog-stress

 • Mats Bladh 2012-04-20 02:59:00

  Det finns inte en enda vetenskapligt utförd undersökning om påståndet att elallergiker inte vet om fältet är på eller av. De "undersökningar" man hänvisar till finns inte, eller så är de påhittade eftersom det aldrig finns varken namn på deltagare/utförare och ej heller tillvägagångssätt vilket är minimumkrav för att få kalla undersökningar för vetnskapliga. Det är inget annat än högt kvalificerat skitsnack på ren svenska. (som högst troligt härstammar från mikrovågsindustrin/telekomindustrin. Money talks och det gängse läkarvetenskapen inte känner till är de också livrädda för att erkänna sin okunskap om, precis som vanligt och så även i fallet elallergi.

 • Mats Bladh 2012-04-20 02:52:00

  Det är sådant här översitteri som gör att alternativmedicin och annat växer i vårt land. Maken till idiotiska "sammanställningar" får man leta efter. Mikrovågsstrålningen ÄR farlig för allt levande. Och Jag tror inte att varken tomatplantor eller möss kan drabbas av "psykisk sjukdom" (något som gängse lärkarvetenskapen i vårat land visat sej fullständigt oförmögen att behandla till det bättre. (Nej pillerutskrivning ger ju större bonusar och aktieutdelningar)

 • Martin R 2011-11-28 20:08:00

  Oj, P-A Öckerman! Han gjorde reklam för alternativpreparatet Longovital i min farmors tanttidningar redan när jag var liten i början på 80-talet. Vi brukade skratta åt honom för han var lite skelögd på bilden och därför inte världens bästa reklam för preparatets effekter. Otroligt att han fortfarande är igång. Han är född 1933. Måtte vara hans magiska piller som ligger bakom...

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier