Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2011-12-01

Göran Greider tiger om strålningen i Dalarna

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Dalademokratens chefredaktör, poeten Göran Greider, är en flitig kommentator i olika media. Jag hör honom ofta i P1, som när jag på söndagarna lyssnar på Godmorgon Världen, där han är en återkommande deltagare i en panel med journalister som kommenterar veckans händelser. Göran Greider verkar ha åsikter om det mesta, men jag ser inget fel i det (även om hans ställningstaganden ibland är rätt förutsägbara).

 

Än så länge har Greider varit helt tyst om den lokala socialdemokratiska konflikten kring elallergi och det eventuella upprättandet av en strålningsfri zon utanför Mora. Det socialdemokratiska kommunalrådet Bengt-Åke Rehn tänker inte kräva att TV-sändningar eller mobilnät stängs av, medan den likaledes socialdemokratiske ordföranden i miljönämnden Hans Nahlbom inte vill ge sig. Han tyckerdet är viktigt att man inte viker sig för att det är stora rubriker”.

 

Den 21 december kommer frågan upp i Mora-Orsa miljönämnd, och tidigare har alla ledamöter i miljönämnden varit överens. Miljöpartiet brukar tro på elallergi, och Moravänstern motionerade för några år sedan i frågan: ”Vänsterpartiet yrkar: Att kommunen kartlägger och planlägger de områden som har minimal strålning. Att dessa områden undantas från planer att bygga master, kraftledningar etc. för att bevara de områdena minimalt strålningsfria. Att kommunen undersöker intresset bland de personer som är elöverkänsliga, för att bosätta sig i dessa områden.”

 

Medan Dalademokratens ledarredaktion tiger så har konkurrenten Dalarnas Tidningar tagit tydlig ställning för vetenskap och förnuft, och det har även Göran Greiders krönikörskollega i Metro, Johan Norberg, som skriver det självklara: Hallå, elallergi existerar inte.

Kommentarer

 • Mats Holmen 2011-12-08 20:12:00

  Elallergi existerar inte, men diskussionen handlar om elöverkänslighet. Allergi och överkänslighet är inte samma sak. Det är givetvis inte möjligt att upprätta en strålningsfri zon och det har inte heller miljönämnden föreslaget. Det hela handlar om att försöka begränsa strålnivåerna inom ett mindre område. Som jag förstår det har miljönämnden ännu inte fattat något beslut, utan det förekommer endast vilda spekulationer i massmedia pga felaktiga uppgifter i denna typ av bloggar.

 • Bengt Håkansson 2011-12-05 17:29:00

  Varken Bengt-Åke Rehn eller Hans Nahlbom behöver stänga av TV eller mobiltelefoni. De 50 nW/m2 som nämnts räcker till täckning från 30 mobilmaster för GSM eller 3G inom tätort eller 188 mobilmaster för 3G utanför tätort. Om man nöjer sig med Post- & telestyrelsens krav för täckning vill säga. För TV och FM-radio räknar PTS med ungefär samma signalstyrka som för GSM, d v s minst 1,6 nW/m2. 5 FM-radio plus 2 GSM plus 2 3G plus 7 TV blir 25,6 nW/m2. Återstoden upp till 50 nW/m2 lär räcka till för 4G och en del annat samt klara PTS krav med marginal. Med andra ord skulle vi alla kunna ha det som Mora miljönämnd tänker besluta om - av försiktighetsskäl.

 • Greger 2011-12-05 15:34:00

  Vetenskapen säger att människan orsakat klimatförändringen, vetenskapen säger att det är naturliga variationer och att människan är oskyldig; vetenskapen säger att 2 glas vin om dagen är bra för hälsan, vetenskapen säger att vin varje dag är farligt för hälsan, etc, etc. Förnuftet säger att vetenskapen inte är så vetenskaplig. Intressant är dock att ett flertal personer i bekantskapskretsen drabbats av oförklarliga symptom som börjat med borrelia för vissa, virus för andra, utbyte av amalgam för andra och bara plötsligt för en del. Jobbigast har nog en granne, en framstående specialistläkare, som 3 månader efter han bytte sina 4 amalgamfyllningar mot porslin (då de börjat gå sönder), inte längre kan sitta mer än 10 minuter framför datorn utan att känna sig konstig på alla möjliga sätt. Men han törs knappt prata om det för att inte bli betrakta som fånig. Vad ska läkarna göra nu när många som drabbas är män i 35-55 årsåldern? Det går ju inte att köra med SVBK längre..... Eller ta Gunde Svan, har han plötsligt fått CFS eller är han bara simulant?

 • Veritas 2011-12-02 09:37:00

  Kan tipsa politikerna i Mora att det finns en enklare lösning på problemet – homeopati. En av grunderna i homeopatin är ju "similia similibus curentur”, dvs lika botar lika. Klockrent att bota en inbillad sjukdom med ett inbillat läkemedel.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier