Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2012-01-30

Sveriges Radio tar ställning för ”kronisk borreliainfektion”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Jag skrev för ett par år sedan en blogg om pseudodiagnosen "kronisk borreliainfektion", och får sedan dess då och då mail från en person som upplever sig drabbad och med mörkfältsmikroskop letar efter spiroketer och "sporer" i sina egna blodutstryk. I kommentarerna här på DM titulerar sig personen "forskare", och det är väl sant om man ger ordet en lite vidare innebörd.

En av allmänläkarna i vårdcentralen bredvid vår barnmottagning tipsade mig nyss om ett radioprogram i P4 som fört de "kroniskt borreliasjukas" talan. Programmet Pionjärer utomlands räddar borreliapatienter var så tendensiöst att jag för första (och förhoppningsvis sista) gången faktiskt gjorde en anmälan till Granskningsnämnden för radio och TV.

Texten i min anmälan följer nedan. Lyssna själva på programmet och bilda er en egen uppfattning. Jag återkommer i en senare blogg till verksamheten vid den norska alternativmedicinska Arenaklinikken som programmet höjde till skyarna. Jag skall först kolla med norska myndigheter hur de ser på klinikens antibiotikaförskrivning. 

”I programmet framförs ensidigt en pseudovetenskaplig tes om att proverna för att diagnostisera borreliainfektion i svensk sjukvård är undermåliga och att borreliainfektion kan vara så svårbehandlad att antibiotika i ett år eller mer kan behövas.

Programmet har enligt min mening brutit mot kravet på opartiskhet genom att ett kontroversiellt ämne behandlats på ett ensidigt sätt och att programledaren Gunnar Gramnes i programmet tar ställning i denna kontroversiella fråga.

Vidare anser jag att programmet brister i saklighet genom att risker med långvarig antibiotikabehandling bagatelliseras, och att ingen läkare ges möjlighet att förklara varför den är olämplig.

I intervjun med Anders Tegnell gör Gunnar Gramnes det osannolika påståendet att det är vanligt att svensk sjukvård rekommenderar patienter att söka alternativmedicinare, utan att belägga sitt påstående.

GG: Anders Tegnell på Socialstyrelsen, vad säger du om det faktum att väldigt många överläkare, duktiga specialistläkare, ger upp sina patienter och skickar dem till alternativmedicinare.

AT: Det är inte en beskrivning som jag känner igen.

Intervjun slut.

GG kommenterar: Anders Tegnell på Socialstyrelsen har alltså inte hört talas om att alternativmedicinare får sina patienter från den alldeles vanliga sjukvården.”

Kommentarer

 • Måns 2013-01-29 09:54:00

  Mats, vilken information missade du när du förskrev Strattera till oskyldiga barn?

 • Mats Reimer 2013-01-18 18:33:00

  Informationen om Gramnes missade http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/veckotidningens-borrelialakare-varnad-efter-skadlig-antibiotikaforskrivning/

 • Måns 2012-12-30 16:45:00

  Heder åt SR som inte låter sig censureras: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/129832?programid=3375 Ge de sjuka i kronisk borrelia adekat vård i Sverige, svik inte!

 • Måns 2012-10-29 10:19:00

  I länken nedan belyses vård av långvarig borrelia, i enlighet med svensk yttrandefrihet: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27055&a=2415853 I inkluderas gruppen av långvarigt borreliasjuka inte den svenska sjukförsäkringen.

 • C Olsson, forskare 2012-06-10 01:30:00

  Nu har CDC (i USA) ändrat sig, och efter Embers (och Co:s) studie (på apor) så har man nu istället skrivit att det behövs mer studier. Och, det behövs ju även bra studier gällande Europeisk långvarig (dvs, kronisk) borrelios vilket du kan läsa om i en av mina tidigare kommentarer, dvs klippet om vad IDSA säger om detta i sina riktlinjer.

 • C Olsson, forskare 2012-05-17 01:03:00

  Hejsan Mats! Har du inte förstått att man skriver kronisk (dvs, långvarig) borrelios utan några citationstecken? För skriver man det MED citationstecken, så menar man (liksom dom gör i några amerikanska studier på restsymptom efter TIDIGT behandlad borrelia) att man INTE talar om någon långvarig/kronisk eller sen borrelios. Kronisk borrelios finns förövrigt tom med i dom svenska behandlingsrekommendationerna, och ACA (akrodermatit) är en mycket välkänd yttring vid kronisk borrelios. Man kan också kalla det för sen eller tertiär borrelios. Kolla gärna studierna på detta (dom hittas i behandlingsrekommendationen), så kan du se att väldigt många, och detta tom med okomplicerad borrelios, faktiskt inte botas med behandlingen. IDSA talar dessutom om detta problem med just långvarig B Afzelii-borrelia i sina riktlinjer, och dom skriver: "There are NO prospective, randomized studies on treatment." Så, vi kanske inte skall tro att vi vet allt idag när det gäller speciellt långvarig (dvs, kronisk) Europeisk borrelios. Kronisk/sen borrelios är förövrigt rätt sällan enbart borrelios, utan man har då något som komplicerar saken, som tex immunbrist och/eller någon eller några ytterligare infektioner. En fästing kan ju innehålla mer smittor, än borrelia, vilket varje kunnig infektionsläkare känner till. Anders Tegnell vet förresten numera (efter att jag har talat med honom) vad som avses med en kronisk borrelios (skrivet UTAN citationstecken, alltså).

 • Mats Reimer 2012-02-13 21:40:00

  SR handlägger anmälningar betydligt snabbare än SoS: "Granskningsnämnden för radio och tv övervakar genom granskning i efterhand om program som har sänts i tv eller radio eller tillhandahållits i beställ-tv står i överensstämmelse med radio- och tv-lagen och de programrelaterade villkor som kan gälla för tjänsterna. Granskningen sker efter anmälan eller på initiativ av nämnden eller av Myndigheten för radio och tv. Anmälningar och synpunkter från allmänheten är viktiga som underlag för nämndens tillsynsarbete. Enligt Myndigheten för radio och tv:s instruktion ska nämndens granskning främst avse de anmälningar vars prövning bidrar till effektiv kontroll och en god efterlevnad av gällande regler. Frågor av principiell betydelse eller som berör en enskilds personliga intressen eller liknande intressen för företag ska dock alltid prövas. För att effektivt utnyttja myndighetens och gransknings- nämndens resurser behöver nämnden prioritera vissa anmälningar. Detta innebär att alla anmälningar inte kan prövas. Din anmälan kommer inte att prövas av nämnden. Den kommer dock att utgöra en värdefull del i nämndens fortsatta tillsynsarbete."

 • Bo Eriksson 2012-02-01 15:58:00

  Anders Tegnell på Socialstyrelsen är uppenbart en alldeles förträfflig person, med kompetens och integritet som heter duga. Men maken till tendentiöst radioprogram! Man blir mörkrädd...

 • singelinus 2012-02-01 15:13:00

  Gunnar Gramnes på min svarta lista fr o m nu tillsammans med Janne Josefsson och Lennart Ekdal. Skönt att kunna stänga av när de går på.

 • Anders 2012-02-01 14:58:00

  Vårt behov av tröst är visst omättligt. Säg "ospecifika symtom" och de MÅSTE ha en extern förklaring (patogener, whiplash, elektromagnetism) säkert som amen i kyrkan. Det gemensamma är alltid att orsaken till upplevt lidande förläggs utanför den drabbade, och att upplevelsen av "det var inte jag", missförstånd och kränkning ligger väldigt nära till hands. Den intresserade kan läsa mer på http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1473309911700342

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier