Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2012-06-30

Miljöpartiets Carl Schlyter vill införa elallergi som diagnos i ICD-11

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Ett sätt för våra europeiska folkvalda att föra fram sina åsikter är att försöka samla en majoritet av parlamentarikerna bakom en skriftlig förklaring från parlamentet. Man kan likna det vid riksdagens motionsförfarande. Ett upprop till skriftlig förklaring har 3 månader på sig att skrapa samman minst 377 underskrifter. Om skrivelsen antas sänds den till berörda EU-institutioner som ett uttryck för folkviljan tolkad av våra valda ombud.

Carl Schlyter undertecknade nyligen en skriftlig förklaring från den gröna gruppen om att medlemsstaterna bör införa elöverkänslighet och "multipel kemisk överkänslighet" som godkända diagnoser i ländernas nationella klassifikationer, och WHO borde göra sammalunda när ICD-11 håller på att färdigställas.

Medlemsländerna uppmanas vidare att striktare tillämpa försiktighetsprincipen för att skydda dessa överkänsliga individer vars antal man (utan att ange källa) påstår ökar exponentiellt. "The European Parliament ... Urges Member State governments to apply existing rules regarding EM radiation and exposure to harmful substances and to apply the precautionary principle strictly, with effective health and environmental measures, in order to immediately protect those affected, whose number is growing exponentially".

Jag vet inte om några andra svenskar än Carl Schlyter skrev på, men även om deklarationen inte samlade det nödvändiga stödet så fick man ändå en fjärdedel av parlamentarikerna att skriva på för att två pseudovetenskapliga diagnoser skulle införas i International Statistical Classification of Diseases. Det är häpnadsväckande att så många politiker ser sig kompetenta att diktera den medicinska taxonomin.

Nu är detta inte första gången Miljöpartiet drar en lans för pseudovetenskap och alternativmedicin. Carl Schlyter författade själv en skriftlig deklaration för tre år sedan "om riskerna med exponering för elektromagnetiska fält till följd av användning av trådlös teknik". Där påstods att elöverkänslighet är ett godkänt funktionshinder i Sverige, vilket bara stämmer om man med "godkänt" menar att patientföreningen får bidrag från staten.

Vidare hävdade Schlyter att "Det finns bevis för att en ökad användning av trådlös teknik i hem och skolor i vissa fall kan ge hälsoeffekter redan under de aktuella värden som fastställs i riktlinjerna för EMF strålning." En övertygelse han förmodligen delar med partibrodern Mats Pertoft som sitter i styrelsen för Elöverkänsligas Riksförbund. Jag väntar nyfiket på att Helene Öberg denna vecka skall offentliggöra partiets nya sjukvårdspolitik i Almedalen. Kommer hon säga något om elallergi eller alternativmedicin?

Kommentarer

 • Inger Jochnick 2012-08-02 11:09:00

  Det är en vanlig " åkomma" att raljera när t. ex. elöverkänslighet och även kvicksilverförgiftning kommer på tal. Okunskapen är tyvärr stor. Jag är själv inte drabbad men vet att det ären realitet och är ett fruktansvärt handikapp för många människor.

 • Mats Reimer 2012-07-07 10:10:00

  Solveig, jag kan hålla med dig om att Schlyters halva pudel är ologisk. Jag har inte kritiserat honom för att vilja ställa diagnoser utan för att han tycker att politiker som han har synpunkter på vilka diagnoser som är valida.

 • Solveig Silverin 2012-07-06 18:20:00

  Om personer inom Miljöpartiet fått för sig att det är politiker som skall sätta diagnos, så har dessa personer läst fel, det var inte det de skulle skriva under på. Jag litar dock inte på vad Jon K skriver här då han verkar lite fnurrig i huvudet, tycks inte veta mycket om hur demokratin fungerar inom EU-parlamentet. Helt klart skadar Jon Karlfeldt Miljöpartiet som miljöparti eftersom han inte arbeta för Miljöbalkens mål och försiktighetsprincipen samt för nu levande och kommande generationer. Jon Karlfeldt arbetar för kortsiktiga vinstressen som skadar miljö och hälsa. Det har aldrig varit Miljöpartiets mål som parti att företräda en miljöförstörande verksamhet som mobilindustrin är. Så man kan undrar vad gör Jon Karlfeldt i Miljöpartiet ? Solveig Silverin, miljöingenjör

 • Solveig Silverin 2012-07-06 18:19:00

  Om personer inom Miljöpartiet fått för sig att det är politiker som skall sätta diagnos, så har dessa personer läst fel, det var inte det de skulle skriva under på. Jag litar dock inte på vad Jon K skriver här då han verkar lite fnurrig i huvudet, tycks inte veta mycket om hur demokratin fungerar inom EU-parlamentet. Helt klart skadar Jon Karlfeldt Miljöpartiet som miljöparti eftersom han inte arbeta för Miljöbalkens mål och försiktighetsprincipen samt för nu levande och kommande generationer. Jon Karlfeldt arbetar för kortsiktiga vinstressen som skadar miljö och hälsa. Det har aldrig varit Miljöpartiets mål som parti att företräda en miljöförstörande verksamhet som mobilindustrin är. Så man kan undrar vad gör Jon Karlfeldt i Miljöpartiet? Solveig Silverin, miljöingenjör

 • Mats Reimer 2012-07-06 10:34:00

  Apropå efobi: Kammarrätten går emot FK (som avslog med hänvisning till att elöverkänslighet inte är vetenskapligt påvisat). Kvinnan hade fått beviljat bidrag/sjukersättning tidigare för samma besvär och därför har hon rätt till ytterligare 25.000 kronor till en ny "elsanerad" datorskärm. Om man får tro Sigtunaposten http://www.sigtunabygden.se/sigtunabygden/sigtuna/sigtunabo-far-ratt-om-elallergi-1777241.aspx

 • Solveig Silverin 2012-07-05 23:22:00

  Mats Reimer din läkarkompetens måste jag ifrågasätta då du felaktigt skriver elallergi. Elöverkänslighet är ingen allergi i medicinskt mening och det borde du känna till som är läkare. Du känner säkert heller inte till att Nicola Tesla (om du nu känner till honom) troligen är den förste elöverkänsliga personen Nicola Tesla fick samma symtom som elöverkänsliga. Ja han var väl den första elöverkänsliga personen troligen? ”Citat: Den första kända personen som drabbades av symptom som liknar dagens elöverkänslighet var fysikern Nikola Tesla (1856 – 1943), vars namn har fått tjänstgöra som enhet för magnetisk flödestäthet(T). Tesla utvecklade symptom i form av stickande och brännande hud, krypningar och darrningar i kroppen samt ljud- och ljusöverkänslighet” http://solveig21.mpbloggar.se/

 • Mats Reimer 2012-07-04 23:33:00

  För info: Det är INTE jag som modererar tråden och plockar bort inlägg. DMs moderator tar bort inlägg som uppenbarligen kommer från patienter/personer som inte jobbar i/med vård.

 • Mats Reimer 2012-07-03 07:42:00

  På Twitter verkar det som om Schyter ångrar sig? --- Alexander Bard: Carl Schylter claims electricity allergy is a disease. Educated intelligent people, run away from Miljöpartiet NOW! Carl Schlyter: I think doctors should be able to do the diagnoses they want shall I forbid them? If one is a quack he will be convicted as such ---- Per-Ola Mjömark: ‏ Seriöst @carlschlyter, det här är inte okej. Carl Schlyter: Jag vill bara att lækare ska få bestæmma diagnoser, ska jag førbjuda dem? Gør de fel får de bli dømda før kvacksalveri Carl Schlyter: Fick intryck av att det handlade om att inte førbjuda lækare att få stælla en diagnos, inte tvinga dem till det. De ska bestæmma inte jag.

 • Elsa 2012-07-02 23:14:00

  Vad är syftet med VOFF-drevet mot bl.a elöverkänsliga och andra grupper som du uppviglar från den här bloggen egentligen? Och om du är läkare - varför benämningen "elfobiker" - finns ingen som helst grund för att elkänslighet är en fobi. Det ger ju bara ett löjes skimmer över alla dina inlägg och tidningen som sådan.

 • Inga 2012-07-02 20:52:00

  Hur är det nu? Mig veterligen så erkände regeringsrätten elöverkänslighet som fysiskt funktionshinder 1995. EU-parlamentet varnar för elektromagnetisk strålning och manar om att försiktighetsprincipen bör gälla. Europarådet har förslagit ett beslut om att förbjuda trådlösa nätverk i skolmiljöer. I nuläget så avråder dom..... Jössus, vilka lobbyorganisationer har lyckats påverka, så det blivit så?

 • Mats Reimer 2012-07-02 20:12:00

  Det här tror jag är förtal eller satir: http://topsy.com/twitter.com/markus_uvell/status/219846197094006784 Jag tror inte på att Mp släckt ned Visbys 3G-nät, mer troligt att så många miljöpartister har iPhone så att bandbredden inte räcker...

 • Jon Karlfeldt 2012-07-02 18:58:00

  De ståndpunkter som redovisas här är inte representativa för mp:s partilinje. Så sent som i maj i år avslog Miljöpartiets kongress med bred marginal flera motioner med liknande innebörd. Miljöpartiet anser att det är läkare och forskare, inte politiker, som ska ställa diagnoser. Vi strävar efter att driva en sjukvårdspolitik som vilar på vetenskaplig grund.

 • Sven 2012-07-02 14:45:00

  Bra att få en påminnelse då och då om att människor med en rationell världsbild ska avstå från att rösta på Miljöpartiet.

 • Mats Reimer 2012-07-02 11:43:00

  Det var en sak som föll bort i bildtexten: Bilden kommer från freedigitalphotos.net och föreställer en maskros som gått i frö.

 • Mats Reimer 2012-07-02 09:47:00

  Hej Exilapotekare, om du är i exil i trakterna av Oslo kan vi gärna träffas över en bägare, redaktionen kan nog vidarebefordra ett mail till mig. Mp sticker ut, även om också de andra partierna har representanter som tror på woo-woo. Men i Mp är det flera centralt placerade företrädare som aktivt för fram pseudomedicinska tokigheter. Fast jag känner till vettigt folk i Mp och jag vet att det sker en intern kamp där den mer rationella falangen försöker flytta fram positionerna. Det vore kul om någon journalist ställde frågor om woo-woo i Almedalen idag när det är miljöpartiets tur att stå i centrum.

 • Exilapotekare 2012-07-02 09:23:00

  Visst är det fantastiskt med demokrati - det bästa av alla politiska system i bristen på alternativ. Man undrar ju hur det ska gå med EU när parlamentet genomför dylika populistiska aktioner samtidigt som kommissionens instruktioner till de gemensamma myndigheterna ställer högre och högre krav på vetenskaplighet, transparens med beslutsunderlag och evidensbasert stöd för besluten. Inom medicinen har vi problemet med homeopatika som i Sverige tvingades in i läkemedelsfacket av EU-direktiv efter enorm lobbying av franska och tyska homeopater. Inom livsmedelssektorn ser vi reaktionerna på EFSAs ställningstagande kring den överväldigande majoriteten av "hälsopåståenden" för livsmedel - "avvisat på grund av obefintligt eller bristande underlag" - med påföljande vattenglasstormar hos tillverkare och "ortomolekylärmedicinare". Vi behöver en uppfräschning av kunskaperna om "vetenskap" hos svenska, och helst även europeiska, politiker - även om de kanske i någon mån ska avspegla väljarpopulationen...

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier