Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2012-10-04

En del svenska politiker tror fortfarande på elallergi

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det finns fortfarande politiker i olika partier som vill göra de upplevt elöverkänsliga en björntjänst genom att stödja dem i deras vanföreställning, men detta är ingen höger-vänster-fråga. De färskaste exemplen jag sett kommer från Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Vänsterpartiet i Växjö vill att kommunala medel skall gå till att elsanera bostäder. Motionens författare är Carin Högstedt, men hela fullmäktigegruppen står bakom.Carin Högstedt har varit ansvarig för handikappfrågor i kommunen och till och med gått runt i kommunhuset och gjort egna mätningar tillsammans med de elöverkänsligas förening.

Intervjuad i Smålandsposten 2 oktober säger Högstedt: ”De upplever verkligen något och forskarvärlden har haft fel förr. De flesta var till exempel överens om att asbest var ofarligt. ... Även om det handlar om psykosomatiska symtom, so what, blir de bättre är det väl bra oavsett.” I motionen till kommunfullmäktige i Växjö påpekas att det finna andra kommuner som beviljar bidrag för bostadsanpassning till elöverkänsliga; Örnsköldsvik, Skellefteå, Umeå, Luleå.

Till riksdagen har kristdemokraten Roland Utbult lämnat in en motion om elöverkänslighet där det är lite oklart vad han menar med att ”vidta åtgärder som underlättar elöverkänsligas situation. Jag tror han vill hindra nedmonteringen av det fasta telefonnätet och ge bidrag till elsanering av bostäder, men jag är inte säker.

Utbult har engagerat sig för de elöverkänsliga utanför Filipstad som bett kommunen att inrätta en lågstrålande zon i Rakhöjden. Fastighetsägare i området har i sin tur lämnat in en protestskrivelse till kommunen då man tvärtom vill ha en bra mobiltäckning där man bor. När Roland Utbult besökte Filipstad tidigare i vår menade han att elallergi är en lika verklig sjukdom som amalgamförgiftning.

I dag är dock de flesta forskare överens, elöverkänslighet existerar, bland annat har en finsk studie visat att vissa proteiner i hjärnans celler påverkas av mobilsignaler. Samtidigt är inte elöverkänslighet någon sjukdom som läkarna diagnostiserar. Det är inte första gången i historien, amalgamet är ett exempel.”

Kommentarer

 • Johnny 2012-10-08 19:06:00

  Hampus, hur skall en sådan studie designas/vara uppbugd?

 • Hampus 2012-10-08 18:26:00

  Ni är roliga ni läkare. Ni tror på vitrockssyndromet där pat. får högre blodtryck, etc. bara de ser en vit rock, men ni tror inte på det åt andra hållet där en pat. blir så nervös av att det är en " vetenskaplig" studie resultatet blir fel? Det finns INGA seriösa vetenskapliga studier om elöverkänslighet gjorda. Punkt.

 • Pragmatiker 2012-10-08 14:22:00

  Sjukdomstillstånd är som regel summan av alla negativa faktorer man utsätts för. Det kan vara både de mängder av hälsofarliga ämnen vi utsätts för dagligen (både kända som okända) kombinerat med ärftliga defekter, stress, brist på sömn, motion, kombinerat med bristfällig mat och svåra motgångar i livet. Den diffusa ohälsa detta skapar är förutom ett stort problem för de drabbade, även ett problem för samhället. Att då som läkare sitta och säga att det eller det är ofarligt, är bara löjeväckande och patetiskt. Forskningen vet idag väldigt lite om hur människan fungerar i alla lägen och coktaileffekter som uppstår. Jag är personligen övertygad om att en person som känner sig helt okej både själsligt och fysiskt, med all säkerhet inte känner någon påverkan av vare sig elfält eller amalgam, medan en person som ligger på gränsen mycket väl kan känna av både amalgam och elfält.

 • Funderaren 2012-10-08 14:08:00

  Tobias skriver: " I ljus av elöverkänsligas oförmåga att under vetenskapliga tester avgöra om elektriska fält är på eller av, så stämmer fallstudierna överens med hyposesen om psykosomatiska besvär. " Tanken att man inte kan vara överkänslig mot något, om man inte automatiskt kan avgöra om man vid ett visst tillfälle är utsatt för det man är överkänslig emot är en uppfattning, som inte stämmer in på många överkämnslighetsreaktioner. T ex överkänsliga mot gluten eller mjölkproteiner eller laktos kan ofta inte avgöra sådana saker. Reaktionen kan komma långt efter exponeringen. Känsligheten kan variera från tid till annan beroende på ett antal faktorer. Många är överkänsliga länge, utan att förstå de ibland diffusa symtomen, som man är utsatt för om man är överkänslig. Skeptiker rörelsen är en obskyr grupp som har som uppgift arr föra ut visa lobbyisters stånpunkter. De försöker också med tysta människor med mycket agresiva kampanjer. De mest kända offret för deras hat är förmodligen läkaren Annika Dahlkvist so de påstår vara "förvlllare" pga hennes arbete för att hjälpa folk bli friskare. En vetenskaplig syn på elöverkänslighet uttrycks här t ex.: http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/elektromagnetiskafalt/fokuseloverkanslighet.4.303f5325112d733769280004226.html Skeptiker rörelsen är en grupp som har som för ut visa lobbyisters ståndpunkter. Medlemmarna i gruppen uttrycker sig ofta nedsättande och hatiskt om de som inte delar sektens ståndpunkter.

 • Funderaren 2012-10-08 09:51:00

  Mats reimer är anhängare av religiös medicin. Han TROR att elöverkänslighet är en vanföreställning och då är det BEVIS nog för honom. De som är anhängare av vetenskap VET INTE ännu vad elöverkänslighet beror på. Före svininfluensa vaccineringen VISSTE vof-ordföranden att Vaccin var ofarligt . Nu är de inte lika säkra.

 • Funderaren 2012-10-08 09:35:00

  Varför kommer IARC och Interphonne studien till olika Resultat? Kan det ha att göra med att Interphonne studien var finansierad av industrin? KAN BIAS HA FÖRELEGAT? Se: http://www.plosmedicine.org/article/info:doi/10.1371/journal.pmed.0020124 IARC fann dosberoennde mellan mobilanvändning och hjärntumörer(De som använde mobilen mest hade mer hjärntumörer, och hjärntumörerna var vanligare på den sidan där de höll telefonen.). Det är en indikation att det kan finnas ett orsaks samband. På samma sätt som med rökning och lungcancer. Naturligtvis vet inte jga vad som orsakar Elövarkänslighet, men ännu kan man inte avfärda någon förklaring. Om t ex psykoterapi botade elöverkänsliga, så vore det ett starkt argument för en psykologisk förklaringsmodell, men så är inte fallet.

 • Krakatoa 2012-10-08 08:57:00

  Varför minskar antalet upplevda elallergiker, trots att elanvändningen ökar? De enda som är intresserade av att elallergiker ska finnas, är alternativarna som ser sig kunna tjäna en hacka på dem.

 • Fundersam 2012-10-08 00:52:00

  Konstigt att Mats Reimer inte länkar till någon vetenskaplig källa som bevisar att svensk sjukvårds synsätt på elöverkänslighet är att det är en "vanföreställning"?

 • Mats Reimer 2012-10-07 18:08:00

  Hej, Christina. Stort tack för din personliga kommentar.

 • Morgan 2012-10-07 14:20:00

  De läkare som fortfarande, trots alla vetenskapliga studier, säger att amalgam är ofarligt borde få sin legitimation indragen. Att anse att amalgam är ofarligt vittnar om bristande logisk slutledningsförmåga och det är något som alla läkare borde testas för att de har med jämna mellanrum.

 • Christina Johansson 2012-10-07 00:28:00

  När jag var tonåring var jag helt övertygad om att jag var elallergisk. Jag blev dock brutalt avslöjad när det visade sig att jag "kände" symtomen när jag blev lurad att det fanns en högspänningsledning bakom kullen i skogen jag befann mig i. Likaså när jag mådde jättebra i ett hus som påstods helt sakna elektricitet förutom några lampor. I källaren visade man senare att det fanns elektriska maskiner som hade kunnat ge energi till flera villor. Varför var jag så övertygad om detta och varför levde jag så intensivt in i de inbillade symtomen? I mitt fall kanske för att jag uppfostrades att modern teknik och vetenskap var ondskefullt. Dessutom var det lite coolt i de kretsarna att ha en sjukdom som etablisemanget var tvivlande till. En anledning till skolskolk var ju inte heller så dumt, även om det var ett undermedvetet självbedrägeri.

 • Inga 2012-10-05 19:30:00

  @ Reimer, blir lite osäker när du skriver.. "att elallergi är en lika verklig sjukdom som amalgamförgiftning." Hur är det nu med amalgamförgiftning? Finns den i din värld?

 • Ingvar 2012-10-05 15:53:00

  Det verkar bara vara folkpartiet som inte tar upp denna typ av frågor. Det är också det enda parti som har tagit avstånd från humbug i vården.

 • Skeptikern 2012-10-05 14:48:00

  http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf "IARC CLASSIFIES RADIOFREQUENCY ELECTROMAGNETIC FIELDS AS POSSIBLY CARCINOGENIC TO HUMANS Lyon, France, May 31, 2011 ‐‐ The WHO/International Agency for Research on Cancer (IARC) has classified radiofrequency electromagnetic fields as possibly carcinogenic to humans (Group 2B), based on an increased risk for glioma, a malignant type of brain cancer1, associated with wireless phone use."

 • Skeptikern 2012-10-05 14:37:00

  Lite info: http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2010/pdfs/pr200_E.pdf "Interphone study reports on mobile phone use and brain cancer risk The Interphone Study Group today published their results1 in the International Journal of Epidemiology (direct media link). The paper presents the results of analyses of brain tumour (glioma and meningioma) risk in relation to mobile phone use in all Interphone study centres combined. This interview-based case-control study, which included 2708 glioma and 2409 meningioma cases and matched controls was conducted in 13 countries using a common protocol. Analyses of brain tumours in relation to mobile phone use have been reported from a number of cohort and case- control studies, including several of the national components of Interphone. No studies, however, have included as many exposed cases, particularly long-term and heavy users of mobile phones, as this study."

 • Skeptiker 2012-10-05 14:27:00

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/13/s-f-r-mobilbranschen-forskare-och-journalister-att-tiga-om-riskerna#comment-205691 http://mobiltelefoni.tv/2012/09/16/expertmonopolet-om-halsorisker-med-mobiltelefoni-for-industrin-mot-folkhalsan/

 • Merkurius 2012-10-05 14:09:00

  Matte Patte Kan du inte länka till den forskning, som bevisar att elöverkänslighet är psykosomatiskt? Jag känner inte till någon forskning som bevisar det!!!!! Kom nu inte med en länk till de gamla provokationsstudierna, för med den metodiken skulle man kunna "bevisa" att gluten och laktos intolerans är psykosomatiskt, och det är det inte!!

 • Micke 2012-10-05 12:44:00

  Mats. Luleå slutade ge bidrag till elsanering 2009, eftersom elallergi inte är ett godkänt funktionshinder och bidraget därför är ett gynnande av enskild och strider mot kommunallagen. Se http://www.lulea.se/download/18.5c75c8d711f605775f3800020549/2009-02-09+%C2%A7+29+Utv%C3%A4rdering+av+f%C3%B6rs%C3%B6ksperioden+med+elsaneringsbidrag.pdf

 • peter 2012-10-05 10:50:00

  Oroande med så vaga kunskaper av en Läkare eller ska vi säga att det inte är förvånande... Man behöver inte undra längre varför mer och mer folk söker sig till alternativvården?? Okunskap är ganska pinsam, många läkare har fel lika fel som att man påstod att jorden var platt... Och är en fara för dina patienter... då många vill straffa istället för hjälpa dom... Vilket i sig är mycket intressant ur psykologiska termer, varför??

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier