Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2012-11-01

Veckotidningens borrelialäkare varnad efter skadlig antibiotikaförskrivning

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Norska Allers har i många år haft en läkarspalt där allmänläkaren Rolf Luneng svarar på frågor och ger hälsoråd. Med tanke på att Luneng har en "allsidig bakgrunn i naturmedisin, blant annet som soneterapeut og kostholdsrådgiver" är det inte så förvånade att råden ofta befinner sig långt från den konventionella vårdens rekommendationer. Som exempelvis nyttan med håranalys.

Rolf Luneng driver Norsk Borreliose Senter i Oslo, och han var för ett par veckor sedan i Stockholm och föreläste i regi av Borrelia- och TBE-föreningen. Vid samma möte informerade Fecit EU Care AB om vad som gäller för att söka vård i annat EU-land och i efterhand få refunderat kostnader från Försäkringskassan. Samma sorts terapi som Luneng ger i Oslo kan man få vid Borreliose Centrum Augsburg i Tyskland, och Borrelia-föreningen gör reklam för den tyska kliniken på sin hemsida. Tyvärr är den diagnostik som sker vid dessa kliniker i Augsburg och Oslo undermålig och de behandlingar som ges rent farliga.

Norska Helsetilsynet har i år tilldelat Rolf Luneng en varning för att han vid sin klinik utsatt en patient för betydlig fara genom oansvarig diagnostik och behandling. Trots att Luneng väl visste att patienten hade en MS-diagnos valde han att starta behandling med 3 olika antibiotika (Claritomycin, Plaquenil och Azithromax) i förhoppningen att bota en "mulig og meget sannsynlig kronisk og aktiv infeksjon".

I sina anteckningar skrev han: "Tar blodprøver. Starter behandling med Clar. 500mg x 2 i to uker og deretter komb. med Plag. 200 mg x 2 i tils 6 uker, og deretter komb med Axitromax 500 mg x 1 i 3 dager og 2 dager pause i 2 uker. Må bruke probiotika under beh. kontr.blodpr.hos fastlegen. Ny time om 8 uker".

Då patienten inte blev bättre byttes från Plaquenil (ett gammalt malariamedel som hos oss används mot reumatiska sjukdomar) till metronidazol (som normalt används mot anaerober och protozoer). "Så evt. ny Metrokur i to uker på nytt. Tar LTT [lymphocyte transformation test, inte rekommenderat enligt vanliga guidelines] og Cd57 senere. Ny time om seks uker." För säkerhets skull gavs även annan alternativmedicinsk behandling. "Har ikke hatt merkbar bedring av den siste komb.beh., men prøvd 3 beh. med Bio-Photon og fikk mer energi. Tar også Quick Zap ca 1,5 time daglig om kvelden og blir mer rolig og avslappet. Tar ny CD57 nå. Dersom den ikke øker merkbart må man vurdere iv. beh. etter nyttår."

Trots att fyra olika antibiotika inte gett någon förbättring efter flera månaders behandling överväger alltså Luneng att trappa upp med intravenös behandling! Nivån av CD57-positiva lymfocyter (NK-celler) i blod, som nämns i journaltexten, används av Luneng och likasinnade läkare för att följa det man påstår är en svårutrotad borreliainfektion. Mer trovärdig expertis ser inget värde i att analysera CD57 vid misstänkt borrelios. Det verkar inte som Luneng hann ge någon intravenös antibiotika innan patienten insjuknade i en "primær multiresistent kolitt" som en biverkan orsakad av de perorala antibiotika Rolf Luneng behandlat med i över 4 månader. (Jag tror man avser pseudomembranös Clostridium difficile-kolit.)

Helsetilsynet är inte nådiga: "Det er ikke god praksis å foreslå behandling som ikke har dokumentert effekt, på bekostning av dokumentert effektiv behandling. Generelt er det ikke forsvarlig å gi behandling som kan medføre alvorlige og plagsomme bivirkninger, uten at ulempene er grundig vurdert opp mot mulig behandlingsgevinst. Etter vår vurdering har du gitt pasienten behandling med antibiotika over 19 uker på sviktende grunnlag. Behandlingen er ikke i tråd med god praksis, verken når det gjelder utredning, indikasjon, kombinasjon av antibiotika, dosering eller lengde av behandlingen."

Om det finns någon läkare i Sverige som bedriver samma typ av kritiserade vård som ges vid klinikerna i Oslo och Augsburg så annonseras det i varje fall inte öppet. Av olika patientbloggar att döma är inte så få patienter övertygade om att detta är behandlingen de behöver, och de reser iväg till Norge och Tyskland. Jag skulle önska att de fick rätt diagnos (som högst sannolikt inte är kronisk borreliainfektion) och var nöjda med en mindre farlig behandling i den svenska vården.

Kommentarer

 • B.F. 2012-11-07 22:00:00

  For de som lurer på om Rolf Luneng er en troverdig kilde, sjekk denne lenken: http://4brooker.wordpress.com/tag/rolf-luneng/

 • Skugge 2012-11-07 11:00:00

  Ojojoj det verkar inte finnas brist på energi hos de som skriver här iallafall. Kanske det är det som är problemet, man spenderar så mycket energi på att underhålla sina egna ideer och att skriva inlägg att man blir sjuk. OM det fungerade att behandla med långvarig antibiotika så skulle detta kunna visas entydligt i studier såsom krävs för alla nya läkemdel som det söks godkännande för. Kan man inte visa att ngt har effekt blir medlet helt enkelt inte godkänt. Kanske kan de effekter som individer ser bero på plaacebo eller på terapeutisk effekt av behandlarnas TLC?

 • Måns 2012-11-07 09:06:00

  Här behandlar en välkänd person ämnet kronisk borrelia: http://www.youtube.com/watch?v=reqyYSAFb9I Dessa sjuka vill Mats Reimer neka adekvat sjukvård och "bota" med terapi! Dr Phil bävar inför Mats Reimers anmälan om tendensiösa inslag (not).

 • Inga 2012-11-06 22:15:00

  Tror du vi får något svar Benny.. på det vi skrev Kl 2147 och 2144. Vad gäller amalgam (kvicksilver) så finns där studier som säger att har vi amalgamfyllningar så avger de kvicksilverångor och är det ofarligt i längden??? Ibland häpnar man över dina svar och antydningar, Reimer! Bra att du inte är Tandläkare, dom bötfälls numera om dom använder amalgam!

 • Inga 2012-11-06 21:44:00

  @Mats Reimer. Där kom din kommentar - Kl 2010!!! "Jag vet inte, men jag tror att många av de som anser sig ha kronisk borrelia har en sjukdomsblid som till stora delar liknar den som de har som anser sig sjuka av amalgam, mobilstrålning, hypo2, trötta binjurar, CFS/ME. " Du tycker alltså på allvar att AMALGAMSJUKA inte finns och att det var FEL att det förbjöds att ANVÄNDAS! Där ser man...patienterna anser... och DU vet förstås bättre..... Du har tydligen svårt att ta till dig vad nu nyare(även gammal) vetenskap säger om kvicksilver! Eller var det bara att du var inne i en gammal "trall" och fick med ordet AMALGAM? dvs. Det du tyckte/trodde innan.....???? Det här kräver en förklaring, ett svar om du skall vara trovärdig som AMALGAMKRAMARE! Varför förbjöd man då användningen?????

 • Måns 2012-11-06 21:24:00

  Terapi som behandling vid en infektionssjukdom? Den inställningen är en del av svaret på varför borrelia är en dödlig sjukdom i Sverige idag.

 • Mats Reimer 2012-11-06 20:43:00

  Här är en norsk kändis som tror mer på Rolf Luneng än på norska experter och en blank likvor vid LP. Mycket omskrivet i Norge de sista dagarna. http://tv.nrk.no/serie/lindmo/muhu04005912/03-11-2012#t=3m20s

 • Lisa 2012-11-06 20:15:00

  Det kunde inte varit mer fel framställt än så.

 • Marianne Malmstrøm 2012-11-06 20:03:00

  Kan Mats Reimer vennligst opplyse hva "mindre farlig behandling" er og hvor lenge den skal pågå, og dokumentere at den virker?

 • Mats Reimer 2012-11-06 16:49:00

  Tack till moderatorn som raderat de inlägg som inte kunde hålla ett vårdat språk.

 • C Olsson, forskare 2012-11-05 23:39:00

  Du, Mats! Varför länkar du till en studie om CD57 hos fall med PTLD när patienten ju istället hade misstänkt LÅNGVARIG (dvs, kronisk) borreliainfektion? PTLD ju är INTE ALLS samma sak som en långvarig, aktiv INFEKTION! Gör du likadant med dina egna patienter? Ger du dom kanske diagnosen "restsymptom" redan från början?

 • Britt 2012-11-05 20:08:00

  De patienter du behandlar och som blir friska, Mats Reimer, är de som har en AKUT borrelia. Alltså de kommer direkt de blir smittade för de vet att de har haft en fästing och har också den typiska röda ringen. DE botas i regel med den behandling som rekommenderas enligt er. MEN, de som inte vet att de blivit smittade och som gått med difusa symtom under lång tid , där bakterierna har kapslat in sig i cellerna och inte lever i blodet, de får ingen hjälp. Diagnosen kallas då kronisk borrelia. De får ingen diagnos för att de analyser som finns i Sverige är inte så att de klarar av att se bakterierna i cellerna och därmed säger ni att sjukdomen inte finns. Alltså, det NI inte kan se, det finns inte. Borreliabakterien kallas för spiroket och det är samma typ av bakterie som syfilis. Hur behandlas syfilis? Med två veckor Kåvepenin? Du kan ju kolla i riktlinjerna. Det är lustigt, innan det fanns prover att tillgå för att ställa diagnos då fick patienterna hjälp p g a att läkaren kunde ställa en klinisk diagnos av symtomen. Nu kan inte läkare ställa en diagnos om inte de har ett prov som visar positivt hur mycket symtom man än har. Om inte det är depression förstås. DEN diagnosen kan ställas utan något som helst provsvar. Och snabbt kan den ställas också.

 • Mats Reimer 2012-11-05 19:16:00

  Sebbe, jag står inte för någon extrem åsikt. Tvärtom så tycker svenska borreliaexperter precis som jag, och även amerikanska och åländska experter tycker ungefär samma även om de vill behandla ECM lite bredare för säkerhets skull. När jag själv fick ECM häromåret svarade infektionen snällt på PcV, och det har fungerat bra att behandla barnpatienterna enligt svenska officiella rekommendationer. Det är minoriteten i ILADS som står för den extrema åsikten. Men lyckas de visa trovärdiga data som talar för att de har rätt så kommer konsensus ändras, och jag kommer ändra mig.

 • sebbe 2012-11-05 18:36:00

  Borrelia är väldigt stigmatiserat i Sverige, det mesta beroende på prestige. Ett av de stora problemen är att vi envisas med att använda penicillin V som förstahandspreparat vid erythema migrans, vilket man inte gör någon annanstans i världen, och det leder ofelbart till en mer svårbehandlad infektion för somliga. (Se t.ex. http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=3376) Hade vi satt in doxyferm eller amocillin i någon veckas längre duration direkt, hade vi kunnat slippa de flesta av de mer svårbehandlade infektionerna. (Att sedan läkare tycker det är ok att behandla t.ex. twar eller mycoplasma med ibland flera månaders långa kurer med lika dåligt eller ibland sämre diagnostiskt underlag är ganska bisarrt, men visar på hur stigmatiserad borrelia är). Att sedan många av symptomen för "kronisk borrelia" är lika som symptomen för t.ex. CMS, fibromyalgi, kvicksilverförgiftning och annat gör inte saken lättare. Men att bara förkasta de sjuka som inbillningssjuka som Mats och många andra läkare gör, är tragiskt och leder helt enkelt in dessa till mer oseriösa och vetenskapligt underbyggda "terapeuter". Någonting händer helt klart i kroppen men vad det är verkar ingen veta riktigt.

 • Exilapotekare 2012-11-05 16:35:00

  Det uppskattas att ca 2% av läkarna i US-delstater med förekomst av Borrelia burgdorferi erkänner och behandlar "kronisk borrelios". Varför så få? Jo för att det vetenskapliga underlaget är mycket svagt. Diskussionen kan följas i: Marques (2008) Infect Dis Clin N Am 22: 341-360 Nau & al (2009) Dtsch Arztebl Int 106: 72-82 Baker (2010) FASEB J 24: 4175-4177 - med efterföljande diskussioner Stricker & Johnson/Baker (2010) FASEB J 25: 4085-4087 och Stricker & Johnson/Baker (2010) FASEB J 24: 4632-4633 O'Connell (2010) Curr Opinion Infect Dis 23: 231-235 Coumou & al (2011) Neth J Med 69: 101-111 - med associerade diskussioner Kullberg & al (2011) Neth J Med 69: 98-100 och Klempner & al (2012) Neth J Med 70: 3-5 Auwaerter & al (2011) Lancet Infect Dis 11: 713-719 - och efterföljande diskussioner Huyshe-Shire/Perronne/Tuttle/Auwaerter & al (2012) Lancet Infect Dis 12: 360-363 Lantos (2011) Expert Rev Antiinfect Ther 9: 787-797 Stanek & al (2011) Clin Microbial Infect 17: 69-79 Stanek & al (2012) Lancet 379: 461-473 ...för att inte tala om kliniska guidelines från Tyska Neurologföreningen och Amerikanska sällskapet för infektionssjukdomar (IDSA) med flera. När "kronisk borrelios" kan diagnosticeras objektivt ska jag fundera på att ändra åsikt - tills dess håller jag med Mats: korrekt diagnos är ett krav för behandling.

 • Charlotte 2012-11-05 14:54:00

  Hej! Undrar vad exakt du menar med: "Jag skulle önska att de fick rätt diagnos (som högst sannolikt inte är kronisk borreliainfektion) och var nöjda med en mindre farlig behandling i den svenska vården." Vad är det för mystisk diagnos som alla borreliasmittade som inte blev friska efter 10 dagars penicillinkur, egentligen har, som ingen läkare i Sverige lyckas ställa? Och som antibiotika under lång tid i stora mängder faktiskt tycks hjälpa mot. Varför forskas det inte om varför det hjälper? Om nu inte patienters egna erfarenheter är något värda.... Och vad skulle du rekommendera för ofarlig behandling till alla dessa som enligt dig (utan att någon undersökning gjorts!) sannolikt inte har kronisk borrelia? Som det är nu lämnas kroniskt borreliasjuka utan hjälp i Sverige, med resultatet att de blir sjukare och sjukare för varje år som går utan behandling. Fortskridandet av infektionen samt eventuella coinfections innebär otroligt plågsamma lidanden för dem som drabbas. Är det denna "ickebehandling" som är önskvärd? Varför är det annars den enda som ges?

 • Isma 2012-11-05 14:43:00

  Jag kan absolut inte förstå skillnad mellan dessa alternativ som jag skriver nedan: - Inte ge "vårdbehandling" för människor som blivit drabbade av fästingbet eller att "bedriver den typ av kritiserade vård som ges vid klinikerna i Oslo och Augsburg". Att inte göra något alls, kan inte vara bättre än att erbjuda behandling som gör skillnad och som kan förbättra sjukdomsbild. Och ni vet bättre än jag att varje människa reagerar olika på olika behandlingar. Till några människor blir det bättre, och till andra tar det längre tid att bli bättre, och vissa ha det gått så pass länge att man ser inte resultat. Men ingen människa kan bli bättre av att inte få någon möjligheter till behandling. Ville egentligen bara säga att: man ska inte förkasta något utan att presentera en bättre lösning! :-)

 • Joan i Danmark 2012-11-05 14:33:00

  Hej, hvor skrækkelig holdning - Hva' skal vi då få af behandling? Lykkepiller og stærk smertestillende medicin som nu ? Kognetiv terapi hos psykolog og/eller antidepressive medicin og tilbud om electrochok hos psykiaterne - eller som de allerfleste oplever: Gå du hjem og tænk positivt! Det er det som tilbydes i den svenske, norske og danske vården, men ikke en er blevet frisk af det som "tilbydes" der - sikke en skræmmende fremtid vi får om vi følger sådant råd! Antibiotika er sikkert ikke det bedste som findes for at bekæmpe alvorlig infektion, men det er meget bedre end de tilbud der ligger i den etablerede vården!

 • Mats Reimer 2012-11-03 11:49:00

  Hej Måns, man kan inte ta ifrån Lars Monsen hans upplevelse men på samma sätt som många patienter och läkare trodde sig se goda effekter av åderlåtning är inte personlig erfarenhet metoden som vinner pålitlig kunskap om verkligheten.

 • Inga 2012-11-02 16:33:00

  Varför är du en sådan motståndare till håranalys? Blodet ger ju mest omedelbara värden och räcker det alltid?

 • K 2012-11-02 16:14:00

  Och hur kan de komma sig att de i så fall reser till Tyskland eller Norge. Om de blev tagna på allvar, fick träffa kompetenta läkare och fick den hjälp de sökte skulle de ju inte behöva söka hjälp/kunskap på annat håll

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier