Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2012-12-26

Energibehandling med Healing touch på Karolinskas akutvårdsavdelning

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I sökandet efter ett eget forskningsfält har en del sjuksköterskor på den omvårdnadsakademiska banan hamnat på villovägar när de velat särskilja sitt område från biomedicin och psykologi. En av dessa återvändsgränder leder till alternativmedicinsk mysticism och "energimedicin". Jag har tidigare skrivit om hur man på Borås högskola tog reikihealing på allvar och hur det på Sahlgrenska Akademin har förelästs om auramassage med Healing Touch.

I Nordamerika tror en del sjuksköterskor så fast på auran att det i katalogen över omvårdnadsdiagnoser från NANDA (North American Nursing Diagnosis Association) ingår diagnosen "Störning av energifält" med diagnosnummer 00050. Disruption of the flow of energy surrounding a person's being that results in disharmony of the body, mind, and/or spirit. Det definieras som en skada i auran beroende på "deficit, hole, spike, bulge, obstruction, congestion, diminished flow in energy field". Diagnosen finns med även i förlaget Studentlitteraturs svenska översättning.

NANDA tar inte ställning till frågan om Healing touch kan läka trasiga energifält, och de kommer att överväga om diagnosen skall tas bort nästa gång man reviderar sin taxonomi till 2015. Det framgår av NANDAs ordförande Heather Herdmans svar på en förfrågan från magikern och skeptikern James Randi. Tills vidare får diagnosen bli kvar, även om bland andra svenska sjuksköterskor lär ha protesterat mot den.

Healing genom handpåläggning är det få i svensk sjukvård som tar på allvar. Men healing verkar ibland få ingå i det luddigare begreppet terapeutisk beröringsmassage eller vårdande beröring. De som för fram denna urvattnade variant av healing talar offentligt hellre om hur hudstimulering sägs frisättning av oxytocin än om hur man lagar auran. Men frågan kvarstår: är det rimligt att behandla patienters aura med Healing touch på Karolinskas akutvårdsavdelning?

Sjuksköterskan Fanny Airosa har nu kommit halvvägs i sitt doktorandprojekt som 2007 beskrevs så här av Sveriges Radio: "Vi besöker landets största akutvårdsavdelning ... där behandlas patienter som har misshandlats, skadats i en bilolycka eller råkat ut för något annat trauma och har svåra smärtor även med alternativmedicinska metoder, integrativ medicin som det kallas för inom hälso- och sjukvården. För att öka deras egen förmåga att läka ger projektledaren och smärtsjuksköterskan Fanny Airosa patienterna terapeutisk beröringsmassage. Det är en blandning av healing touch, kinesisk tuinamassage, klassisk massage och en variant av taktil massage."

I den svenska titeln på det forskningsprojekt som nu nått halvtidskontroll göms healing och traditionell kinesisk medicin undan och kallas "Vårdande beröring - Studier inom akutsjukvård". Men i den engelskspråkiga postern heter det fortfarande "Tactile massage and Healing touch - caring touch for patients in emergency care - a qualitative study". Handledare och sakkunniga är hämtade från den förhållandevis lilla skara akademiker som vill släppa in alternativmedicinen i skattefinansierad vård och forskning.

Handledare till Fanny Airosa är, förutom Gunnar Öhlén som är chefläkare på Karolinska, antroposofiska sjuksköterskan docent Maria Arman och docent Torkel Falkenberg från Vidarinstitutet (numera omdöpt till Integrative Care Science Center). Sakkunniga i bedömningen av Airosas forskning är docent Dan Hasson (som själv säger att han i grunden är alternativmedicinare), professor Karin Dahlberg (som jag debatterat med tidigare) och professor Robert Hahn (som tycker att mina bloggar är en belastning för Dagens Medicin).

Docent Torkel Falkenberg var för några år sedan handledare åt läkarstuderande Sven Tostar när denne som projektarbete på KI gjorde en litteraturstudie om "energimedicin" och bland annat kom fram till att "den helande kraften i den projicerade energin vid healing [skulle] kunna bero på dess förmåga att genom entrainment skapa samma koherenta rytmer i patientens vävnader som hos terapeuten".

Jag vet inget om hur Fanny Airosas dagliga arbete med patienterna ser ut, och hon är säkert en utmärkt sjuksköterska vars massage upplevs lugnande och kanske även kan vara psykologiskt läkande. Men det borde för de flesta forskare på Karolinska upplevas pinsamt att där på fullt allvar bedrivs ett forskningsprojekt om "energifältsbehandlingen" Healing touch.

Kommentarer

 • Jan Oleby 2013-08-24 13:38:00

  Mats Reimer ser jag inte som något sanningsvittne och i min värld är han djupt okunnig. Jan Oleby, läkare och healer.

 • Daniel L 2013-03-27 02:35:00

  Är det bara jag som reagerar främst på användandet av begreppet "energi"? Vi kan mäta olika energiformer - är det elektrisk energi de menar? I sådana fall har de potentiellt hittat en miljövänlig ersättning till olja och kol, då beröring påstås kunna producera energi (Energiprincipen motbevisas dessutom.) genom influens av materian i patienternas kroppar. Jag tvivlar dock på att de menar att det skulle ske någon form av fusion av atomer när behandlingen utförs, då detta sker i bland annat detonationer av kärnvapen... Säger inte att de har fel... Grundskolans fysik gör det däremot.

 • Mats Reimer 2013-01-27 07:34:00

  Robert Hahn kommenterar texten ovan http://roberthahn.nu/2013/01/26/mats-reimers-healing-touch/

 • Mats Reimer 2013-01-13 22:42:00

  Hej Jan, betyder det att du tror att människan har en aura som en healer kan påverka med sina händer?

 • Jan 2013-01-13 17:50:00

  Det enda som jag ser som pinsamt är Din grundläggande oförmåga att kunna förstå olika dimensioner i läkningsprocessen.

 • Mats Reimer 2013-01-05 10:19:00

  @Marianne Thomsen Det vore intressant att höra från dig (som är dansk sjuksköterska utbildad i healing touch) hur du ser på Fanny Airosas forskning. Är det bra eller dåligt att hon blandar healing med massage?

 • Dr Botox 2013-01-03 16:26:00

  Förstår att alla djupt troende skolmedicinare är oroade om det skulle visa sig att "flum-flum" fungerar bättre än det skolmedicinska "flum-flummet". För ska vi vara riktigt ärliga sker väldigt mycket inom sjukvården, som om man hårdgranskar det, utan tillräcklig konklusiv vetenskaplig evidens. Men när det gäller allt från kemoterapi vid cancer till meniskskrapning vid artros, lyfter inga läkare på ögonbrynen trots att det saknas vetenskapliga bevis för att det fungerar, tvärtom.

 • John 2013-01-03 12:07:00

  Varför måste man använda begreppet "healing touch" överhuvudtaget? Det säger ingenting och kan jämföras med att blanda in religion och spiritualitet etc. MEN detta innebär inte att vårdpersonal inte kan bedriva "omvårdnad" genom att t.ex. ge patienter på en avdelning avslappnande massage, samtala med patienter om deras situation/känslor mm. Dessa metoder lugnar i många fall patienter och ger då ofta positiva effekter som minskad stress, som i sin tur leder till sänkt blodtryck och energiomsättning, vilket ger mer energi för att hålla immunförsvar och läkningsprocesser vid optimal funktion. Varje patient som väljer alternativmedicinska metoder är enligt mig ett misslyckande för sjukvården. Många känner sig inte omhändertagna och betydelsefulla vid sjukvårdsbesök, utan känner att de blir bemötta av stressad och negligerande personal som bara ger dem det läkemedlet som ska bota/lindra deras sjukdom/symptom och sedan skickar hem dem. Biologi är komplicerat och det är viktigt att ta tillvara på de positiva effekter som uppmärksamhet och medkänsla ger till patienter - det är denna placebo som håller hela alternativmedicinrörelsen vid liv.

 • Kate 2013-01-02 09:44:00

  Primalterapi i 2013 års variant är en social media utveckling numera kallad "Reimerterapi" Pararörelsens neuroser kan lindras med hjälp av social skrikträning, den unga new age patientens sanna föreställningar, eg tomten finns, tandfen etc. Kommer fram och den äldre patienten kommer succesivt förstå att man inte kan stanna kvar i ungdomens naivitet. "Reimerterapin" går ut på att läsa obehagliga sanningar i bloggform för att sedan skrika ut "det är inte sant, det är inte sant" vatten har minne!!! Efter ca 5 min lägger sig ångesten men är strax tillbaks, terapin bör fortgå lika länge som rekomendationen för psykodynamisk terapie. Veckovis under flera år och enligt min forskning så försvinner ca 80% av "nicken" efter ca 12 månaders bloggande. Kate

 • Marianne Thomsen 2012-12-31 12:10:00

  godt at ikke alle læge ser så ensidigt på at undersøge komplementære behandlingsformer. Det er jo et faktum at rigtig mange patienter opsøger alternative og komplementære behandlinger og rigtig mange af disse oplever bedring af deres tilstand. Derfor tænker jeg at det er vældig spændende at få en videnskabelig undersøgelse af hvad det er som virker og hvordan der virker, det må vel altid være videnskabens fremmeste formål. Jeg ved at der på Odense Universitets Hospital i Danmark pågår et interessant forskningsprojekt, hvor cancerpatienter også behandles med healing.

 • Sara 2012-12-31 11:03:00

  Jag läste er diskussion och kände att jag ville tillägga ett par ord. Varför kastas det så mycket skit på homeopatin? Jag är snart färdigutbildad klassisk homeopat på Arcanumskaolan i Brastad. Under dessa tre år jag studerat så har jag fått erfara mer positiva effekter av homeopatisk behandling, när det gäller kroniska åkommor, än vad den allopatiska medicinen kunnat göra för mig under hela mitt liv. Några exempel är mina kroniskt svullna mandlar och lymfkörtlar,de har återfått sina normala storlekar. Mina eksem har försvunnit helt. De har jag haft hela mitt liv. Som säker de flesta vet så behandlas eksem med hydrokortison, som man vet är skadligt för kroppen på sikt. Men eftersom detta som hände mig inte är vetenskapligt bevisat så antar jag att det inte är sant ;) - MEN det räknas som erfarenhet! Vet ni vad, det gör inget. Jag har höjt min livskvalité oerhört och är varje dag tacksam för de alternativa behandlingar som finns. Och när jag är klar med min utbildning kommer jag att hjälpa dem som vill bli behandlad med läkemedel utan farliga biverkningar. Jag skulle vilja se en framtid där vi kunde arbeta ihop och ta det bästa av båda världar. Sara

 • Lorenzo 2012-12-28 23:28:00

  "det borde för de flesta forskare på Karolinska upplevas pinsamt att där på fullt allvar bedrivs ett forskningsprojekt om "energifältsbehandlingen" Healing touch" är en mycket korkad kommentar, för om man inte skulle bedriva forskning på saker som man inte tror på skulle vi inte ha den sjukvård eller dem alternativa metoder som vi idag vet fungerar. Forskare på Karolinska borde istället vara stolta att man arbetar på en arbetsplats som vågar forska inom nya områden.

 • Eva Cannervik 2012-12-28 23:00:00

  Healing Touch är en av många omvårdnadshandlingar som sjuksköterskor (och andra vårdgivare) kan använda sig av. Vårt huvudsakliga uppdrag som sjuksköterskor är att ge bästa möjliga omvårdnad till våra patienter. Omvårdnad är vårt karaktärsämne, dessutom utför vi en mängd uppdrag på delegation från doktorn, men det är omvårdnad som är den centrala sjuksköterskeuppgiften. Om vi då kan lindra oro, smärta, sömnsvårigheter, stress m.m. med Healing Touch, varför inte? Motargumentet är ju alltid att det inte har någon effekt. Kan man då inte låta mottagaren avgöra om de mår bra av Healing Touch behandling eller ej? Alla i vården vet att någon som är lugn och i balans läker bättre än någon som inte är det. Vi påstår aldrig att denna metod ska användas istället för vetenskap och beprövad erfarenhet, men gärna som ett tillägg, om patienten önskar det. Det är alltid på patientens uppdrag, aldrig för att försöka vara i läkarens ställe. Det är verkligen inget hotande eller farligt på något sätt, bara medmänskligt och omvårdande. Prova gärna du som känner att det känns konstigt, så kan du själv utvärdera hur det påverkar dig. Med vänlig hälsning, Eva Cannervik, sjuksköterska utbildad i Healing Touch.

 • Jolande Broeders 2012-12-28 21:25:00

  Jag är sjuksköterska och anser att healing är en fantastiskt komplement till det vanliga skolmedicin. Om man tittar på http://www.healingtouchinternational.org/ ser man att man har forskat kring positiva effekter av Healing Touch på patienter med smärta, oro, stress mm. Jag är stolt Certifierad Healing Touch Praktiserande. Jag tycker att det är pinsamt att det inte bedrivs MER forskning i Sverige kring detta. Om healing fungerar hos patienter i bland annat Amerika, skulle det då inte fungerar hos patienter i Sverige? Är vi så olika ? Jag hoppas att jag få möjligheten att ge Healing Touch behandlingar på lasarett, sjukhem, hospice osv. inom kort.

 • Inga 2012-12-27 20:40:00

  @Kate Kan ju bero på att detta problem enbart verkar vara marginellt i vår sjukvård, vilket sen kanske inte andra saker är. :)

 • Kate 2012-12-27 18:35:00

  Inte en enda kommentar! Har pararörelsen tagit semester? Eller är de ute och tittar på det helande Aurora Borealis? Kate

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier