Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-01-15

Akta er för foliehattar

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

En god vän mejlade mig om en aktuell tävling för aluminium-modister. Tidningen PC för Alla försöker skoja till det och driva med teknikfientligt motstånd mot trådlösa nätverk genom att anordna Folie-VM 2012 där man tävlar genom att vika en foliehatt och sända in en bild på skapelsen. Hattmakaren som av den virtuella allmänheten får flest röster (jag röstade på retrievern) vinner en iPad.

Men risken finns att detta inte är bara ett sätt att skämta om de elfobiska. Det kan i värsta fall vara en djävulsk plan för att underlätta storebrors kontroll över våra hjärnor, paradoxalt nog genom att få fler att använda foliehatt. Det är nämligen inte alla varianter av foliehatt som skärmar radiovågor; seriös forskning har tvärtom visat att vissa typer av huvudbonader i metall fungerar som antenner och underlättar mottagandet av just de radiofrekvenser som reserverats för amerikanska myndigheter.

En studie från Massachusetts Institute of Technology år 2005 visade att även om de tre testade modellerna (badmössa, fez och romersk hjälm) skärmade radiovågor av en del frekvenser, så förbättrade foliehattarna mottagningen kring 1,3 och 2,6 Ghz. "The helmets amplify frequency bands that coincide with those allocated to the US government between 1.2 Ghz and 1.4 Ghz. According to the FCC [The Federal Communications Commission], these bands are supposedly reserved for ''radio location'' (ie, GPS), and other communications with satellites. The 2.6 Ghz band coincides with mobile phone technology. Though not affiliated by government, these bands are at the hands of multinational corporations."

"It requires no stretch of the imagination to conclude that the current helmet craze is likely to have been propagated by the Government, possibly with the involvement of the FCC. We hope this report will encourage the paranoid community to develop improved helmet designs to avoid falling prey to these shortcomings."

Istället för att idka hemslöjd med stanniol är mitt förslag att den som seriöst vill skärma sin tankeverksamhet från obehörig påverkan köper professionellt tillverkade huvudbonader. Det finns både svenska, danska och norska försäljare.

"Smart og subtilt. Beskyt din hjerne mod EMF stråler! Specielt designet til at beskytte hovedet mod højfrekvente elektromagnetiske stråler - d.v.s. stråler fra mobilmaster, mobiltelefoner, trådløse netværk etc. Foret med bomuldsstof indeholdende 10% metal for effektiv beskyttelse mod stråling. Reducerer EMF strålerne med op til 90%."

Kommentarer

 • xxxx 2013-04-11 23:14:00

  foliehatten ska vara jordad för att fungera som den ska. typ faradays bur asså..

 • Solveig Silverin 2013-01-23 00:17:00

  Att foliehatt inte funkar det har elöverkänsliga känt till länge, det är mobilindustrins lobbyister som skapat myten att elöverkänsliga nyttjar folihattar i tron att det avskärmar. Men folihatt bör ju de som har nomofobi skaffa sig så att de alltid har bästa mottagning med mobilen. En nomofob är ju livrädd att inte vara tillgänglig via mobilen dygnet runt. Nomofobi är ett av nya svenska ord enligt Språkrådet.

 • Eva 2013-01-21 13:11:00

  Hej Eva och Eva Jag tycker att det är mycket bra att någon granskar diverse pseudomedicinska påhitt där man lurar sjuka på pengar. Däremot är jag inte så förtjust i censur.

 • Eva 2013-01-20 20:08:00

  Jag har inte förstått det här med foliehattar riktigt. Kan det inte istället snarare vara så att de som mest talar och skriver om foliehattar, har just en sådan på sitt eget huvud. Och anledningen till att jag tror att det kan vara så, är att den som har en hatt gjord av folie på huvudet, har skärmat av sig från omgivningen. Foliehatten fungerar ju nämligen åt andra hållet också, inga signaler går från huvudet och ut. Det blir rundgång helt enkelt. Och det är det som vi sett senaste tiden (senaste åren) på Remier. Samma skit kommer ut i hans blogginlägg gång på gång på gång. Och jag rekommenderar Mats att bums ta av sig foliehatten så han kan börja tänka litet klarare, för fortsätter han skärma av sina elektromagnetiska hjärnfrekvenser med foliehatt, kommer det snart bli överhettat där inne.

 • Solveig Silverin 2013-01-20 10:15:00

  Yrkesansvar Som legitimerad yrkesutövare i vården har du ett personligt yrkesansvar Socialstyrelsen Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område anger samhällets krav på dem som arbetar inom hälso- och sjukvården, formerna för Socialstyrelsens tillsyn och formerna för HSAN:s verksamhet. Tystnadsplikt För dig som arbetar inom offentlig vård gäller sekretesslagens bestämmelser om tystnadsplikt. För dig som arbetar inom privat vård gäller de bestämmelser om tystnadsplikt som finns i lagens andra kapitel. Där sägs bland annat att personalen i allmänhet inte får röja vad de fått veta om en patients hälsotillstånd eller andra Kompetens- och behörighetsregler Legitimation Legitimationen är sedan länge det viktigaste beviset på en yrkesutövares kompetens inom hälso- och sjukvården. Den anger att en person står under samhällets tillsyn och har godkänts för yrkesutövning inom sitt område med hänsyn till kunskaper och personliga egenskaper. Det viktigaste motivet för att ha legitimation är patientsäkerheten. För allmänheten uppfattas legitimationen som en slags varudeklaration – som patient ska man känna sig trygg i kontakten med någon som är legitimerad. Det har stor betydelse att samhället i allvarliga fall kan reagera med kraft genom att dra in legitimationen om en legitimerad yrkesutövare av olika skäl inte längre kan eller bör ha kvar sin behörighet. Återkallelse av legitimation En legitimation kan återkallas om den legitimerade • varit grovt oskicklig eller visat sig

 • Martin 2013-01-18 08:03:00

  Det är inte första gången den Mats Reimer driver med sjuka. Är det inte dags för Mats Reimer att gå vidare och slå sig ihop om en humor blogg med några av hans vänner?

 • Mats Reimer 2013-01-18 06:41:00

  Man måste kunna skämta och skratta åt det mesta, annars står man inte ut. Jag skulle dock aldrig i patientmötet driva med en enskild drabbad och hens sjukliga vanföreställningar.

 • Tobert Uitro 2013-01-18 01:29:00

  Hur vet vi att den där undersökningen från MIT egentligen inte är riggad av just stat och kapital för att ... , nä nä jo jo ...

 • In Folium Veritas 2013-01-17 23:46:00

  Foliehattar är ett symptom på en underliggande åkomma. Skall läkare göra sig lustig över personer med sjukdom? Ett antagningskrav på läkarutbildningen borde vara att den sökande inte uppvisar ett behov av att skratta åt människors sjukdommar och lyten. Läkarrollen handlar väl mycket om empati, eller har jag missuppfattat varför människor blir läkare?

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier