Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-03-02

Gunnar Gramnes i radions P4 fortsätter desinformera om borrelia

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

En av mina arbetskamrater gjorde mig uppmärksam på att radions P4 ånyo tagit upp frågan om långvariga antibiotikakurer som påstås vara boten vid "kronisk borreliainfektion". Det är Gunnar Gramnes i Karlstad som förestår P4 Granskar, och som i borreliafrågan inte alls granskar kritiskt utan driver en minst sagt kontroversiell syn på vad som är korrekt diagnos och behandling.

"För knappt ett år sedan fick jag kontakt med flera svenskar som lider av borrelia. En sjukdom som förstör musklerna i kroppen på ett relativt diffust sätt. Det gemensamma dessa människor har är att de har blivit fästingbitna, och efter angreppet inte fått den vård som behövdes utan stadierna av sjukdomen har fritt fått breda ut sig i kroppen. Programmet fick ett enormt genomslag och jag tvingades göra ett till direkt efter."

"Nu skall vi återvända till de två program om alla som drabbas av kronisk borrelia, som vi gjorde för ett knappt år sedan. Det blev två program eftersom reaktionen på det första var mycket kraftig både från drabbade som kände att de äntligen togs på allvar och från arga kritiker som hävdade att det första programmet, som beskrev verksamheten vid den privata Arenakliniken i Oslo och deras borreliacenter bara gjorde reklam för privat humbug. I det andra programmet hade jag med den allra argaste kritikern, urologen och cancerkirurgen i Malmö, Göran Ahlgren."

Så följer ett utdrag ur det andra programmet där Göran Ahlgren försöker förklara för Gramnes att man inte kan veta hur väl en behandlingsmetod är fungerar om man inte gör placebokontrollerade studier, och att det faktiskt har gjorts sådana studier som visar att kurer med långvarig antibiotika inte har bättre effekt än sockerpiller mot restsymtom efter borreliainfektion som fått vanlig behandling.

Gramnes: Min huvudinvändning mot den svenska vården är att det finns tusentals människor som inte får riktig vård och alla som försöker hjälpa dem borde ju, tycker jag, uppmuntras istället för att sågas jäms med fotknölarna och kallas för lurendrejare. Om nu inte ni kan hjälpa borde inte någon annan få försöka då?

Ahlgren replikerar att om man erbjuder en dyr behandling utan dokumenterad verkan så måste den i varje fall vara oskadlig. Och antibiotikaresistens är ett verkligt problem. "... vi vet ju idag att hundratals människor i Europa, bland annat Tyskland och England, har dött av sådana här bakterier som är helt okänsliga för alla typer av antibiotika. Och vi har bara i år haft två sådana fall i Malmö med bakterier i blodet där ingenting biter. Det är därför det här blir så allvarligt, om man börjar använda [antibiotika] på det vis som beskrivs [i programmet].

Gramnes: Det är många människor som blivit friska av den här rätt aggressiva behandlingen, betyder inte deras tillfrisknande någonting?

Ahlgren: Man måste då återigen ha ett krav på att här behandlingen som beskrivs har bättre effekt än sockerlösning.

Gramnes: I det förra programmet hörde vi två patienter som båda blivit mycket bättre av den här norska behandlingen. Den ena genomgår just nu behandlingen, den andra är klar och friskförklarad. Det finns flera hundra till som blivit friska, men du tror alltså inte på dem?

Ahlgren: Jo, jag tror säkert på att de har blivit bättre, men det är återigen så att de kanske hade blivit bättre spontant eller det omhändertagande som skett.

Gramnes: Men många har ju varit sjuka i sju-åtta-tio år utan att ha fått någon hjälp, och sedan så blir de helt plötsligt bättre när de får den här behandlingen.

Ahlgren: ...och det är för att någon tror på dem och tar hand om dem på ett bra sätt.

Efter denna tillbakablick låter Gramnes en värmländsk patient som sökt privat vård i Oslo komma till tals. "Härom veckan fick jag ett mail från B... S... en 52-årig kvinna som just avslutat sin behandling med mycket aggressiva antibiotikakurer från och till på privatkliniken i Oslo. Och när jag träffade henne beskrev hon vad som händer under behandlingen."

BS: Endera är det ungefär en timme eller två och en halv, beroende på vad man får för antibiotika.

Gramnes: Nu är det väldigt många kritiker som säger att detta är fullständigt livsfarligt att få antibiotika i så höga doser under så lång tid. Är du inte rädd?

BS: Vad har jag för val? Det valet jag har är ju att endera vara sjuk eller bli frisk, och då måste jag ju ta det. Det är klart att jag känner att det inte är så roligt att få i sig så mycket antibiotika, men gör det mig frisk så tar jag det.

Gramnes: När blev du sjuk?

BS: 2003 blev jag riktig sjuk.

Gramnes: Det är nio år sedan det. Vad hände då?

BS: Då var jag ganska vältränad, spelade golf, sprang, styrketränade, och sedan helt plötsligt på hösten 2003 orkade jag plötsligt ingenting. Orkade knappt gå upp för en lite trappa eller ta en promenad. Jag visste inte så mycket om borrelia då så jag fick ingen behandling eller någonting, utan det sades att jag var utmattningsdeprimerad...

Gramnes: Jag gjorde ju två stycken program om det här för ganska precis ett år sedan och efter det första programmet så fick jag så mycket mail att jag var tvungen att göra ett program till. Inte minst [mail] från kritiker då som sade att "vad är det här för humbug och hokus-pokus", och den argaste av alla kritiker var han som var med i andra programmet, som sa att man blir resistent mot antibiotika, [att] det finns ingen antibiotikabehandling som hjälper mot någonting på sådana människor som har fått sådana här doser. Vad säger du om det?

[Här visar Gramnes att han inte alls förstått vad som menas med antibiotikaresistens hos bakterier, utan han tror att det är patienten som blivit "resistent mot antibiotika". Lite absurt eftersom det är hela poängen med antibiotika: ett gift som dödar bakterier men som vi tål. I den meningen är alla människor "resistenta" mot alla antibiotika.]

BS: Ja, det är klart att jag är rädd för det, naturligtvis. Jag kan ju inte säga varken ja eller nej till det.

Gramnes: Hur mycket bättre har du blivit?

BS: Från att knappt ha orkat gå från sängen till toaletten så orkar jag i alla fall nu jobba halvtid och vara vaken hela dagen.

Gramnes: Vad jobbar du med?

BS: Jag jobbar på P... som handläggare.

Gramnes: Ett sådant där jobb som man inte kan vara trött på för då somnar man.

BS: Det går inte, man måste använda hjärnan hela tiden.

Gramnes: Försökte du få behandling i Sverige?

BS: Nej, egentligen inte. Det var först när jag läste om det här och var i kontakt med en tjej som hade haft samma problem som mig, mått likadant och varit iväg till Norge, som jag tog kontakt med Oslo. Så var jag där och fick ta prover och då visade det sig att jag hade borrelia och TWAR, och började på behandling på antibiotika.

Gramnes: När jag gjorde de här programmen så kände jag själv att jag skulle ha väldigt svårt att... alltså det som stöter bort mig är att det kostar en massa pengar, och då känner jag direkt att de är bara ute efter att tjäna pengar. Hur reagerade du?

BS: Nej, jag hade hört om så många som hade blivit så mycket bättre, och en del som hade blivit friska till och med. Så jag kände att det var värt att åtminstone testa och se om man blev bättre. Det tog ungefär ett halvår av medicinering innan jag kände en bättring, i början mår man sämre, man får en massa herx-reaktioner, en massa bakterier som dör, och man mår väldigt dåligt, men sedan började jag sakta men säkert må bättre och bättre. Jag kunde börja jobba lite grand.

Gramnes: Men de här välutbildade läkarna som säger att det finns inga vetenskapliga bevis, utan du hade kunnat bli bättre ett halvår senare utan behandling?

BS: Men hade jag gått i nio år utan att ha blivit frisk, då hade jag inga större förhoppningar på att bli frisk det närmaste halvåret utan behandling ändå.

Gramnes: Hur mycket pengar har du lagt ned?

BS: 120 000 ungefär.

Gramnes: Och idag är det värt varenda krona?

BS: Ja, jag har i alla fall ett drägligt liv som det är nu och är på väg att bli mycket mycket bättre. Nu har jag inte kunnat äta tabletter för min mage krånglar, och jag mår inte bra av dem, det sista halvåret innan IV-behandlingen här så kunde jag inte äta några tabletter och då blev jag sämre igen, och då bestämde vi att jag skulle göra en IV-behandling för att det skonar magen.

Gramnes: Så du märkte direkt att när du inte åt medicin så blev du sämre?

BS: Ja, det gjorde jag.

Gramnes: Du skrev till mig i ditt mail att du har betalat med ett lån på bostaden, och att det här är en klassfråga. Vad menar du med det?

BS: Ja, det är inte alla som har möjligheten att ta ett lån för att få den här behandlingen. Och det är många som är sjuka som har olika diagnoser, fibromyalgi, MS, Parkinson, ALS, kroniskt trötthetssyndrom, som kan ha de här bakterierna i kroppen, som kan bli bättre eller bra på antibiotika.

Gramnes: Sedan jag gjorde de här programmen så har två utredningar startats, svenska statliga utredningar som skall vara klara nästa höst. Tror du att det kommer hända saker nu?

BS: Jag hoppas det. Jag hoppas det kommer fram att kroniska infektioner finns och att vi kan få hjälpen i Sverige, så att vi slipper åka utomlands och betala en massa pengar.

Gramnes: Ungefär 10 000 människor får någon form av borrelia i Sverige varje år. Hur skulle det se ut här i Sverige om det fungerade?

BS: Framförallt måste vi ha bättre analyser, så att det syns att vi har borrelia. För de vi har nu de är ju undermåliga.

Gramnes: De som går i behandling hos Rolf Lungen i Oslo de har tagit prover utomlands, för de proverna i Sverige de visar ingenting.

BS: Nej, de har tagit prover på mig under åren, och jag har inte haft...

Gramnes: Tror du det har haft något att göra med att provet är väldigt dyrt?

BS: Ja, det tror jag.

Gramnes: B... beskriv den skräckfilm som du säger att du har varit och är med i.

BS: När man har varit så sjuk som jag har varit i perioder under de här nio åren och inte blivit trodd av Försäkringskassan, av läkare, blivit illa behandlad av läkare, fått en diagnos som inte är rätt och en massa mediciner som gör mig sämre istället, det är som en skräckfilm. Och sedan få lägga ut en massa pengar på vård utomlands, det är inte heller så kul.

Gramnes avslutar programmet: B... S... - en av tusentals borreliadrabbade som vittnar om att inte mycket positivt hänt sedan det första programmet i ämnet för snart ett år sedan. P4 Granskar är tillända.

Men patienten som blev intervjuad av Gramnes ger på sin egen blogg en mörkare bild av den behandling hon dyrt betalt för. I ett inlägg skrivet samma vecka som hon framträdde i radio skriver kvinnan: ”Åter hemma och nu för gott. Ingen mera IV i Oslo tack! … Känns som om man slängt pengarna i sjön”. Hon beskriver svår klåda och tolkar det som svampinfektion, en mycket vanlig biverkan av bred antibiotikabehandling. Patienten vill inte ha mer antibiotika, fast Dr Luneng vill egentligen fortsätta behandling med Azitromyzin och Artemisisa. Däremot behandlas hon med Cowdens protokoll,"örter som är antibacteriella, detoxande och vitaminer/mineraler", och hon skall på återbesök till Oslo för att kontrollera nya prover. 

Om Gunnar Gramnes hade gjort lite mer grundlig research hade han funnit att Dr Rolf Luneng som behandlat BS med så många antibiotika är lika kontroversiell i Norge som Sverige och att han under förra året fick en varning från Helsetilsynet för sin oansvariga diagnostik och behandling av en man med MS. Luneng verkade ha utgått från att den patientens neurologiska sjukdom i själva verket berodde på borrelia, men antibiotikabehandlingen ledde till att patienten drabbades av en svår kolit. I värsta fall leder Gramnes program till att fler svenska patienter söker sig till Luneng i Oslo och i så fall riskerar svåra biverkningar.

Kommentarer

 • C Olsson, testskrivare :) 2013-03-07 01:03:00

  Varför jag själv inte talar om "dåliga borreliatester"? Jo, det är för att jag faktiskt inte riktigt vet vilka borreliatest olika svenska labb använder längre. :) Men, om jag har förstått rätt så bytte många svenska labb ut det gamla ELISA-testet (2005), och sedan dess har man använt något som tydligen heter CLIA, och något labb använder tydligen båda testen (ELISA och CLIA), och något labb har nog bytt tillbaka till ELISA igen (eller kanske något annat ELISA-test) och några svenska labb har ytterligare tester, som tex Western Blot, PCR/DNA, och kanske det finns något mer. Men, jag vet redan att för att kunna påvisa en borreliainfektion, så kan det krävas att man även använder ett annat borreliatest. Öystein Brorson, Norge har gett oss en ganska bra sammanfattning av olika tester. Ett dåligt (kanske inte avsett för just den borreliasorten?) boreliatest (och nu talar han nog inte om en alldeles ny infektion) kanske hittar ca 20% av fallen, medans ett bra borreliatest kan hitta ca 80% av fallen. Han rekommenderar därför att man (ifall det behövs, alltså) åtminstone gör två olika borreliatest. Och ifall jag har skrivit något fel här i denna kommentar, så får ni så gärna rätta mig. :)

 • Henrik Vogt 2013-03-06 23:39:00

  Vern barn mot politisk borreliose. http://henrikvogt.com/2012/12/04/vern-barn-mot-politisk-flatt/

 • Mats Reimer 2013-03-06 22:20:00

  När SBU är klar med sin genomgång, så kommer jag att rätta mig efter eventuella nya rön. Men jag tror tyvärr att många av er som kommenterar inte kommer ändra åsikt om slutsatserna går er emot. Bo, varför försökte man inte immunfärga med antikroppar mot borrelia? Då hade man kunnat göra mer troligt att det man ser inte är artefakter...

 • Mats Reimer 2013-03-06 21:59:00

  @Bo Tack för länken till artikeln om mikroskopi. Har du läst den? Mitt svar blir rätt långt, så det får blir en separat blogg. Jag skall också rådfråga någon som är mikrobiolog så att jag inte missförstår. Men mitt första intryck är att det är en kass artikel och det är skälet till att den inte publiceras i någon mer känd tidskrift. http://www.biomedicalreports.org/index.php?journal=bbr&page=article&op=view&path%5B%5D=98&path%5B%5D=69

 • Karin 2013-03-06 21:55:00

  Så alla som lider av kronisk borrelia osv lever i villfarelser enligt Mats. (trots provtagningar som verifierar det) Skrämmande inställning, undrar jag hur många patienter du behandlar fel och spottar på dagligen? Tror att patienter ofta kan mer och vet mer än vissa Läkare om just deras besvär, sjukdom, speciellt om dom gått med symtom i åratal. Att dumförklara patienter är du bra på Mats.

 • Mejt 2013-03-06 21:36:00

  Men Mats, om Lunengs behandling hjälper de allvarligt borreliasjuka såsom personen i intervjun, varför kan de borreliasjuka inte få den behandlingen genom svenska landstinget? Är det inte empatilöst?

 • Mats Reimer 2013-03-06 21:29:00

  Att en del som kommenterar här inte verkar ha empati med den norska patient som Luneng skadade är trist. Jag begriper att patienter som anser sig ha amalgamsjuka, elallergi, trötta binjurar, hypo2, morgellons eller "kronisk borrelia som trotsar normal antibiotikabehandling" är sjuka på riktigt. Men man gör dem i längden ingen tjänst genom att (låtsas) hålla med dem i deras villfarelse I'm vad deras lidande beror på.

 • Inga 2013-03-06 21:00:00

  Mats Reimer borde väl istället blogga om exvis nedanstående ämne.... http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/barnsjukvard/borjan-pa-ny-tid-for-lakemedel-till-barn/ Istället är han inne på andra ämnesområden jämt och ständigt och en kan undra vilka egna erfarenheter han har egentligen? Man måste kunna se utanför Sveriges eget "Mainstream" / vårdstyrningar för annars går utvecklingen aldrig framåt. Att något inte stämmer inom Borreliavården torde stå helt klart, men inte enligt Reimer! Märkligt? Vad krigar han för egentligen?

 • Skärgårdsdoktorn 2013-03-06 20:15:00

  Så var det dags igen. Det finns inga diagnostikverktyg som är ens 50%-iga för borrelia. Punkt. Många personer (typ 30-40% enligt min erfarenhet) blir inte botade med PcV, vid EM utan får en mer svårbehandlad borrelia. Punkt. Det är många som får co-infektioner med borrelia, omfattningen vet vi inte då ingen testning för detta görs. Jämför med hundar där c:a 30% drabbas, att det skulle vara mindre för människor är bara trams. Punkt. Jag ger aldrig kortare kurer än 4 veckor doxyferm. Symptombehandling är vad som gäller då man med svenska tester lika gärna kan singla slant. Det pågår flera stora studier runt om i världen där man, vad jag hört av vissa inblandade, blivit förskräckt över vad borrelian kan ställa till med, hur lömsk den är och hur svårbehandlad den är. Om några år kan se tillbaka på denna sandlådedebatt med ett leende. Att ha en attityd som Mats vittnar om stort förakt mot klienterna, vilket är vad de är då de betalar vår lön.

 • Karin 2013-03-06 19:58:00

  http://www.newsmill.se/print/7986 "Om svensk sjukvård inte tror på dem som fått sina liv förstörda av nämna sjukdom så kanske ni ändå lyssnar på den kände forskare, som givit namnet åt själva borreliabakterien, Borrelia Burgdorferi. Här kan ni läsa en intervju med Willy Burgdorfer , högmeriterad forskare och läkare som t o m nämnts i Nobel-sammanhang. Borreliainfektion är inte en simpel, lättbotad sjukdom. Det är en multisystemsjukdom, som kan slå sig på vilket organ som helst i kroppen. Det är inte heller så enkelt som att det enbart handlar om diagnos, behandling och testmetoder. Det är mycket värre än så. Det handlar om en epidemiskt växande sjukdom i världen och den kan smitta på fler sätt än genom ett direkt fästingbett. Exempel; en kvinna som besökt sin infektionsläkare i Göteborg frågade honom om det var OK nu då att hon gick och lämnade blod. Han hade just förklarat för henne att hon inte kunde ha några aktiva borreliabakterier i blodet. Det emotsatte han sig direkt, inte lämpligt att lämna blod. Varför det? Döm själva. Sverige måste vakna, vi är inte alls världsbäst på sjukvård längre och det är skamligt att låta svårt sjuka människor vara hänvisade till vård utomlands för egna pengar."

 • Bo 2013-03-06 18:44:00

  Great minds discuss ideas Small minds discuss people

 • Karin 2013-03-06 17:24:00

  Mats visar gång på gång vad han är för sorts människa och Läkare när han försöker nedvärdera alla som inte tycker som han. Ödmjukhet och empati och en förmåga att lyssna & ta in info från andra saknar han, skulle han lyssna mer på drabbade skulle han ha en annan uppfattning. När en som tidigare fått 3 månaders doxy behandling återfaller i samma besvär nån månad efter avslutad behandling och då tar nya prover som visar på borreliainfektion, bartonella varav en ny lång behandling hjälper så kan man inte neka patienten möjligheten att bli frisk från detta elände. På några månader uppnås mätbara resultat som är helt otroliga, att då se denna behandling som felaktig är så verklighetsfrämmande. Personen i fråga har lidit svårt i 8år och fått en massa symtomlindrande medicinering innan utan effekt. Utan funktionsnedsättningarna blev svårare med tiden. Men nu går det åt rätt håll trots tidigare felaktiga diagnoser som borde göra patienten sämre om dom hade stämt,,,,

 • Bo 2013-03-06 17:12:00

  http://www.biomedicalreports.org/index.php?journal=bbr&page=article&op=view&path%5B0%5D=98 We have developed a simple method for the detection of live spirochaete stages in blood of patients where chronic borreliosis is suspected. Classic techniques involving phase-contrast and fluorescence microscopy are used. The method is also quite sensitive for detecting other bacteria, protists, fungi and other organisms present in blood samples. It is also useful for monitoring the effects of various antibiotics during treatment. We also present a simple hypothesis for explaining the confusion generated through the interpretation of possible stages of Borrelia seen in human blood. We hypothesize that these various stages in the blood stream are derived from secondarily infected tissues and biofilms in the body with low oxygen concentrations. Motile stages transform rapidly into cysts or sometimes penetrate other blood cells including red blood cells (RBCs). The latter are ideal hiding places for less motile stages that take advantage of the host’s RBCs blebbing-system. Less motile, morphologically different stages may be passively ejected in the blood plasma from the blebbing RBCs, more or less coated with the host’s membrane proteins which prevents detection by immunological methods.

 • Ödmjukhet skadar aldrig 2013-03-06 16:54:00

  Mats Reimer, varför är det ok att ge pat. t.ex. doxyferm under 1-2 år om de har akne, är infertila eller för andra mindre besvärande omständigheter, men helt fel att ge borreliapat. några extraveckor piller (bevisläget är i detta fall solklart, 2 veckor räcker inte i många fall, och PvC ger en stor risk att drabbas av värre komplikationer)? Visa upp referenser till vetenskapliga studier som bekräftar att all borrelia som finns i t.ex. vävnad eller hjärnan, också visas i plasma. Visa upp referenser till de vetenskapliga studier som bekräftar att den borrelia som finns i t.ex. vävnad eller hjärnan, aldrig kan blomma upp igen. C:a 8 personer om dagen dör av felbehandling inom svensk sjukvård, ytterligare 12-15 dör varje dag av biverkningar från läkemedel som skrivits ut av läkare som sällan eller aldrig har koll på biverkningar eller interaktioner med andra läkemedel.

 • Mats Reimer 2013-03-06 16:25:00

  Som jag förstått det så har C.Olsson köpt ett eget mörkfältsmikroskop och forskar hemma. http://friends-forum.mosken.com/viewtopic.php?f=95&t=12957&sid=d6f46ab100dbd54184bdf27f6026484a

 • Henrik 2013-03-06 14:13:00

  C Olsson, att skriva att du är forskare är väldigt flummigt. Att du inte specificerar vad du är forskare i gör mig snarare misstänksam mot ditt användande av titeln. Det är ingen skyddad titel och ingen titel som garanterar någon form av kompetens. Vad forskar du i? Länkar till publicerade artiklar? Osv något som ger stöd till att vi ska bry oss om din titel vore trevligt.

 • John 2013-03-06 13:14:00

  Ponera att en orolig man i 60 års åldern besöker dig på kliniken. Anamnesen förtäljer att mannen tidigare har blivit diagnostiserad med borrelia och genomgått en antibiotikabehandling under några veckor. Behandlingen avslutades förra året och mannen ansågs vara botad, då inga antikroppar upptäcktes i blodet. Nu ett år senare är han drabbad av stelhet och smärtor i ena vaden. Han har sökt efter information via internet och vänner, och anser det troligt att han är drabbad av en kronisk borreliainfektion. Denna borreliainfektion beror enligt mannen inte på sekvele (kvarstående symtom efter genomgången sjukdom eller skada) utan på att borreliabakterier är kvar i kroppen (han har genomgått olika tester utomlands som ej används i Sverige). Han vill att nu att du ska hjälpa honom att lägga upp en plan för en långvarig antibiotikabehandling (av den typ som bedrivs i Tyskland och Norge), annars planerar han att åka till någon av de länderna och bekosta behandlingen själv. Vad säger du till patienten?

 • Karin 2013-03-06 12:25:00

  Du attackerar Gunnar Gramnes på lösa grunder. Det är reportrar som han som behövs i ett Sverige där vården havererat. Han tar här upp ett problem som drabbar tusentals årligen i Sverige. Ja vissa blir inte friska annat än av längre behandling och nonchaleras i vården. Folk blir svårt handikappade och några har även dött av den dåliga vården av svårt borrelia drabbade. Vari ligger felet i att belysa detta? Gunnar Gramnes lyssnar på patienter och lyfter fram deras åsikter, vad gör du jo du nonchalerar dom,

 • Bo 2013-03-06 11:16:00

  Lustigt att du Mats Reimer tar svag, lös kritik mot forskningsresultat som talar emot din inställning på så stort allvar men när det gäller befogad kritik mot forskning som ligger bakom dagens behandlingsrekommendationer så kan du inte ta in det? Men det kanske är så att du driver denna hårda linje mot Kronisk Borrelia pga andra åtaganden? Du vet att det finns forskning, studier som stödjer en längre behandling men väljer helt enkelt att inte tro på dessa. Gynnar denna inställning dom patienter som är drabbade av långvarig borrelia? När det gäller svårigheterna pga co infections så är du inte påläst, råder dig att lära dig av specialister i södra Europa. SBU och SMI hoppas jag tar och kollar på detta rejält, för att det finns starka indikationer på att vi bör ändra behandlings rekommendationerna för dom med kronisk Borrelia som ofta har co infektions, det står helt klart. Denna är intressant, även om du såklart inte gillar den. http://www.grin.com/en/e-book/166179/prolonged-antibiotic-therapy-in-pcr-confirmed-persistent-lyme-disease

 • Mork 2013-03-06 09:04:00

  Det vore klädsamt om Mats Reimer slutade blogga om borrelia tills han lärt sig om sjukdomen. Tänk även på att en urolog inte är specialist inom infektioner som borrelia, och inte är en god referens.

 • Kate 2013-03-06 07:58:00

  Till C Olsson, forskare. Är du samma C Olsson som i denna tråd? http://mama.artonplus.se/2011/09/borreliamannen/ Där skriver C Olsson (Du?) "Hejsan! Jag är svenska borreliaföreningens kontaktperson gällande våra svenska behandlingsrekommendationer, detta på Läkemedelsverkets egen önskan, då jag (som dom själva uttryckte det) vet vad jag talar om!" Ifall detta är du, vore intressant vem på LMV som ansåg detta? Tittar man på länken http://www.borrelia-tbe.se/index.php som gavs på den bloggen hittar inte jag någon C Olsson?? Ifall C Olsson här är samma C Olsson där, vad forskar du någonstans? Kate

 • Mats Reimer 2013-03-06 07:54:00

  Tror du att TWAR sprids med fästingbett??

 • Mats Reimer 2013-03-05 23:10:00

  Det är klart att "kronisk borrelia" finns om man med det menar en infektion som inte läkt ut av sig själv och inte fått adekvat antibiotika i några veckor. Likaså kan en långvarig infektion skada vävnad så att det efter utläkt infektion ändå kvarstår sekvele. Ingen hävdar något annat. Men det finns inget trovärdigt stöd för att borrelia är så svårbehandlat att aktiv infektion kvarstår efter några veckors behandling. Behandlingsresistent kronisk borrelia verkar inte finnas.

 • Angelica Johansson 2013-03-05 22:48:00

  Här skriver din egen tidning om en studie i USA som visar att LÅNGVARIG antibiotikabehandling kan vara relevant: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/lang-kur-hjalp-mot-borrelia/ MvH Angelica Johansson

 • Bo 2013-03-05 22:04:00

  http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0029914 The persistence of symptoms in Lyme disease patients following antibiotic therapy, and their causes, continue to be a matter of intense controversy. The studies presented here explore antibiotic efficacy using nonhuman primates. Rhesus macaques were infected with B. burgdorferi and a portion received aggressive antibiotic therapy 4–6 months later. Multiple methods were utilized for detection of residual organisms, including the feeding of lab-reared ticks on monkeys (xenodiagnosis), culture, immunofluorescence and PCR. Antibody responses to the B. burgdorferi-specific C6 diagnostic peptide were measured longitudinally and declined in all treated animals. B. burgdorferi antigen, DNA and RNA were detected in the tissues of treated animals. Finally, small numbers of intact spirochetes were recovered by xenodiagnosis from treated monkeys. These results demonstrate that B. burgdorferi can withstand antibiotic treatment, administered post-dissemination, in a primate host.

 • Isma 2013-03-05 21:23:00

  Hej Mats, Vi har absolut sett folk dött pga de inte hade blivit insatt för abx behandling i god tid eller inte fått abx beh alls. Så vad tänker du just om såna (o)handlingar? Vem har betalt høgst priset med eget livet før dessa lækaremisstag?.........patienter, :-) Så vart går grenser mellan inte behandlas alls med abx och resultat er dødsfall, eller en långtids behandling som førbettras eller håller patienter vid liv?

 • BS 2013-03-05 21:00:00

  Men va faaaaaaan!! Mats Reimer! vad har du för rätt att använda mina blogginlägg i din blogg hur som helst utan att ens fråga mig!! Sen måste jag fråga Dagens medicins ledning och vilka idioter som helst får blogga under ert namn. Mats Reimer har ingen som helst kunskap vad gäller kroniska infektioner utan ska hålla sig till den lilla psykologi han verkar tro sig kunna. Han har ingen rätt att ge sig på varken mig eller min läkare i Oslo för min vård. Att jag efter 1½ års behandling mår så otroligt mycket bättre än innan är ingen han har tagit upp i sin blogg, bara lösryckta delar av hur jag mådde precis efter IV behandlingen när kroppen självklart var full i svamp, som är en biverkan av antibiotikan som de flesta får av den. Det är något jag varit fullt medveten om hela tiden och något vi bekämpat. Jag slutade blogga för att jag är så trött på att vara sjuk så länge och inte få någon hjälp här hemma i Sverige. Behandlingen i Norge har tagit på mig både p g a att jag fått resa fram och tillbaka, vara borta från familjen och att det har kostat mig mängder med pengar. Hade jag fått vården i Sverige hade jag kunnat arbeta under tiden och sluppit resor. Därför lade jag ner bloggen för ett tag för att hämta andan och få energin tillbaka. Detta vet du ingenting om , MR!! Ingenting! Och att behandla mig på det här sättet är fruktansvärt illa gjort. Jag hoppas verkligen att Dagens Medicin lägger ner din blogg för den är så illa behandlande av oss sjuka så du borde avstängas som läkare

 • C Olsson, forskare 2013-03-05 20:54:00

  Här kommer ILADS (dvs, Burrascanos) definition av kronisk borrelia: "CHRONIC LYME DISEASE (PERSISTENT/RECURRENT INFECTION) By definition, this category consists of patients with active infection, of a more prolonged duration, who are more likely have higher spirochete loads, weaker defense mechanisms, possibly more virulent or resistant strains, and probably are significantly co-infected." http://www.borrelia-tbe.se/media/burrguide200810.pdf

 • C Olsson, forskare 2013-03-05 20:35:00

  Och ett, som jag själv tycker MYCKET GOTT RÅD! Ett klipp (från länken nedan): "The terms “late” and “chronic” Lyme disease, as in syphilis, are synonymous and define tertiary Lyme disease. The use of “chronic” Lyme disease as a different entity is inaccurate and confusing." http://www.benthamscience.com/open/toneuj/articles/V006/SI0078TONEUJ/146TONEUJ.pdf

 • C Olsson, forskare 2013-03-05 20:23:00

  Du tar upp behandlingen av kronisk borrelia här (och jag vet redan att man på NBS menar den Europeiska definitionen), Mats. Och då bör du väl tala om detta istället, och inte försöka får det att verka som om detta inte ens finns eller "babbla" om någon eller några amerikanska definitioner? Om du inte vet vad kronisk borrelia står för i Europa, kontakta då en kunnig expert som kan hjälpa dig med detta. Jag kan dock hjälpa dig lite: Akut borrelia = tidig borrelia, kronisk borrelia = långvarig borrelia. Det finns fall med kronisk borrelia som (fortfarande) har en relativt lättbotad (dvs, behandlingsmässigt) borreliainfektion, men det finns också fall (som pga ytterligare infektioner och/eller immunbrist, tex) har en eller flera mer svårbehandlade infektioner.

 • Bo 2013-03-05 20:05:00

  http://www.hindawi.com/journals/ipid/2010/876450/ The evidence continues to mount that Chronic Lyme Disease (CLD) exists and must be addressed by the medical community if solutions are to be found. Four National Institutes of Health (NIH) trials validated the existence and severity of CLD. Despite the evidence, there are physicians who continue to deny the existence and severity of CLD, which can hinder efforts to find a solution. Recognizing CLD could facilitate efforts to avoid diagnostic delays of two years and durations of illness of 4.7 to 9 years described in the NIH trials.

 • Bo 2013-03-05 19:53:00

  Resultat: Av alla patienter, visade 75% avvikelser i perfusion till olika områden i hjärnan, främst fronten, tidsmässiga och parietala loberna. Patienterna anses vara seropositiva och de som anses seronegativa hade liknande priser, typer och svårighetsgrad perfusion defekter. Avvikelser i MRT av hjärnan sågs hos 14% av patienterna. Behandling med antibiotika, särskilt de med intracellulär-penetrerande aktivitet, resulterade i upplösning eller förbättring av avvikelser i 70% av patienterna under en 1 - till 2-årsperiod. Slutsatser: Brain SPECT skanningar är onormala hos de flesta patienter med kronisk borrelia, och dessa skanningar kan användas för att ge objektiv bevisning till stöd för den kliniska diagnosen. Användningen av vissa antibiotika regimer tycks ge förbättring i både kliniska status och SPECT skanningar. http://journals.lww.com/nuclearmed/pages/articleviewer.aspx?year=2012&issue=09000&article=00033&type=abstract

 • Bo 2013-03-05 19:50:00

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/lang-kur-hjalp-mot-borrelia/ Forskarna anser att den långa antibiotikakuren kan vara värdefull för patienter med kroniska besvär efter borreliainfektion, men att det är viktigt att diskutera för- och nackdelar med patienten innan behandlingen sätts in.

 • Mats Reimer 2013-03-05 18:09:00

  Hej ST-läkare, vilken är din blivande specialitet? Underbygg gärna dina påståenden med referenser från någon av de etablerade tidskrifterna. Lästips: Förnyad äkta borreliainfektion är inte reaktivering av borrelia som "gömt sig" http://211.144.68.84:9998/91keshi/Public/File/35/367-20/pdf/nejmoa1114362.pdf Förlängd antibiotika till patienter med kvarstående symtom hjälper inte https://www.poughkeepsiejournal.com/assets/pdf/BK193583818.pdf

 • Mats Reimer 2013-03-05 18:09:00

  Hej ST-läkare, vilken är din blivande specialitet? Underbygg gärna dina påståenden med referenser från någon av de etablerade tidskrifterna. Lästips: Förnyad äkta borreliainfektion är inte reaktivering av borrelia som "gömt sig" http://211.144.68.84:9998/91keshi/Public/File/35/367-20/pdf/nejmoa1114362.pdf Förlängd antibiotika till patienter med kvarstående symtom hjälper inte https://www.poughkeepsiejournal.com/assets/pdf/BK193583818.pdf

 • Tänkande ST 2013-03-05 16:31:00

  Ha ha, och så ger sig Mats på något han inte förstår sig på. Alla svenska borreliaforskare är överens om att det finns många personer för vilka behandlingen som ges i Sverige är otillräcklig, att diagnstiken är extremt trubbig och att borrelia är mycket mer komplex än vad lekmanna-Mats och många infektionsläkare vill veta av. En översyn pågår, men försvåras av få vetenskapliga studier. Det finns dock, vad Mats och andra än påstår, flera studier som pekar på att 3-4 eckors terapi är att föredra framför 10-14 dagar, samt att kombos ger bättre resultat. Och vad är problemet? När vi ger 2 preparat mot magsår rycker ingen på ögonbrynen, när vi ger par. 1 år mot akne är det ingen som bryr sig, och skulle vi ge mindre än att pat. blir helt frisk av t.ex. syfilis eller tbc skulle det bli ramaskri, men borrelia verkar vara lika stigmatiserat som invandringen, varför? Coinfektioner ÄR ett stort problem, det vet man i andra länder, här testar vi inte för det alls. På djursidan kommer snart testning för ytterligare 2 till de 2 man redan restar, och man måste ha rätt stora skygglappar för att tro att bara hundar drabbas... Mats far här med rena osanningar, men vi förstår ju i vilket syfte.

 • Gråsten 2013-03-05 14:21:00

  Säga vad man vill Mats, men modig är du! Två inlägg på rad om mycket kontroversiella ämnen som i bloggar domineras av Google-forskning och länk-cluster i kommentarsfälten. Med dig och Ingvar som "folkförvillare" kan man inte annat än hoppas på ett ökat debattinflytande för titelinnehavarna, vilket kanske skulle kunna leda till ett något ökat intresse för att förstå naturvetenskaplig forskningsmetodik!

 • Bo 2013-03-05 13:30:00

  Borrelian uppför sig på liknande sett som sin kusin syfilis, vilken också är en spiroket. Borrelia burgdorferi spiroketen existerar i olika former, cellvägg-, speroplast, L-form, (som i sin tur kan se olika ut) och i cyst-form gömt inne i kroppen. Under infektionens förlopp kan Borrelia skifta mellan de här olika formerna. Den har över 1500 gensekvenser, 133 gener, 21 plasmider (3 gånger mer än någon annan känd bakterie) undviker immunförsvaret och har en anmärkningsvärd kvantitet av DNA med olika virus. Borrelia bakterien förmår binda människans inflammationsdämpande protein (komplementfaktor H). Normalt skulle antikropparna och komplementet döda bakterierna, men genom denna geniala kapning av proteinet kan borreliabakterien kamouflera sig, och blir därför inte direkt dödade eller uppätna av inflammationsceller. På så vis kan bakterierna gömma sig i vävnaden och sprida sig i kroppen och nå hjärnan. Även ett normalt och intakt immunsystem har således inte förmåga att eliminera Borrelia burgdorferi i alla dess former, ty för att skydda sig mot kroppens immunförsvar maskerar den sig och döljer sig. http://www.fls.fi/Site/Widget/Editor/884/files/fls/flsh204/FLS_s68-73.pdf

 • Charlotte 2013-03-05 13:11:00

  Jag förväntar mig svar på mina frågor nedan angående bl.a. apstudien och mikroskopi. Tycker att vetenskaplig bevisning för långvarig borrelia som inte går över med några veckors antibiotikabehandling förtjänar ett seriöst svar. Eller vågar du inte bemöta argument som går emot dina vanföreställningar om borrelia?

 • Bo 2013-03-05 09:53:00

  http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/flaattsyke-nordmenn-kan-ha-blitt-feilbehandlet-i-en-aarrekke-3990023.html "Professor i molekylærbiologi, Morten Laane, har forsket på bakterier i over femti år og skrevet lærebøker om mikroskopi. Laane har gransket blodet til Maj-Britt og har, i motsetning til helsevesenet, funnet det han mener er borreliabakterier i blodet hennes." "Han har også studert blodet til en rekke andre pasienter, som mener de er kronisk syke etter flåttbitt, i mikroskop. Nå publiserer han en oppsiktsvekkende studie i det internasjonale fagtidsskriftet Biological and Biomedical Reports, der han hevder helsevesenet tar feil når de betviler diagnosen kronisk borreliose"

 • Bo 2013-03-05 09:50:00

  http://aretsforvillare.nu/tag/arets-forvillare-2012/ "Dr Mats Reimer till vardags barnläkare och kolumnist på Dagens Medicin röstades fram till Årets förvillare 2012 av folket. Motiveringen handlar om Reimers förespråkande för amfetaminmedicinering av barn och ungdomar diagnostiserade med den kontroversiella benämningen ”ADHD”.

 • Charlotte 2013-03-05 09:32:00

  Mats, känner du till borreliastudien som har gjorts på apor? Efter en månads kraftig antibiotikabehandling (bl.a. IV), hittade man fortfarande borreliabakterier hos dem. Behandlingen var alltså för kort. Eller tror du kanske att de obotade aporna bara lider av vanföreställningar? Eller är det så att borrelia beter sig på ett mycket lättbotat sätt så snart det drabbar människor, men inte hos apor? Även hos människor går det att påvisa bakterier i blodet efter lång behandling genom mikroskopiska undersökningar. Är patienterna alltså friska då? Är det restsymptom bara - när det fortfarande finns en aktiv infektion som syns i blodet om man behagar titta efter? Eller om man använder andra mer effektiva tester än ELISA. Alla andra svåra infektioner botas utan minsta tvekan med massor av antibiotika när det behövs, då är det ingen som säger ett knyst om resistens. Friska djur behandlas med massor av antibiotika - saknas det plötsligt resistensproblem även där? Människor som har borrelia som inte gick över efter 10-14 dagar med antibiotika och som dessutom (vilket är vanligt) har flera andra fästinginfektioner som komplicerar sjukdomsbilden och behandlingen, får oftast ingen hjälp från svensk sjukvård. Århundradets vårdskandal - om du frågar mig!!

 • kerran 2013-03-05 08:11:00

  Några funderingar inställer sig. Varför för Mats Reimer ett krig mot de läkare som behandlar långvarigt borreliasjuka? Och varför har han inte infektionsspecialisterna i ryggen? Kan det vara så att infektionsläkarna vet mer än Mats Reimer och har vett på att inte skriva saker som de snart kommer att ångra? Tycker också att om man raljerar angående resistensproblematiken så kan man göra sig omaket att förklara vad man menar. Mats Reimer menar att vi ska lämna de långvarigt borreliasjuka utan behandling för att inte resistensproblemet ska öka för våra medborgare som helhet. En mycket cynisk tanke.

 • Mats Reimer 2013-03-05 06:33:00

  Det är inte behandlingen av borrelia som är svår, det är att inte missa diagnosen när symtomen är luriga. Men svårast är att ta hand om patienter som felaktigt fått för sig att de har "kronisk borrelia". Det blir ungefär som med elallergi, är vanföreställningen djupt rotad så kan det vara omöjligt att hjälpa. Så har jag uppfattat läget.

 • C Olsson, forskare 2013-03-05 00:08:00

  Mats, känner du någon svensk specialist som kan behandla den EUROPEISKA definitionen av kronisk borrelia (dvs, en AKTIV, PÅGÅENDE, LÅNGVARIG borreliainfektion även benämnt stadium 3-borrelia, i mitt fall är detta en svensk diagnos) som innan behandling hade varat i 8 år (detta pga att sjukvården hade missat den), detta ihop med flera andra kroniska (dvs, långvariga) infektioner (bland annat kronisk bartonella), och allt detta ihop med immunbrist (IgG och IgA-brist, också svensk diagnos). Jag vill också gärna se dom godkända behandlingsstudier på just detta som denna svenska specialist skall följa. Tack på förhand!

 • FG 2013-03-04 18:09:00

  Mycket olustigt!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier