Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-05-09

Okritisk reklam för ayurveda i Kropp & Själ i radions P1

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Radions hälsoprogram i P1 har sänt flera personer ur redaktionen på reportageresa till Indien vilket resulterat i ett totalt okritiskt program om ayurvedisk medicin. Man har bland annat besökt den holistiska kuranstalten Soukya utanför Bangalore där rika indier, turister och brittiska kungligheter köper olika kurer från en meny som innehåller mycket mer än traditionell indisk medicin. Soukya är på sanskrit ordet för välmående.

Hälsocentret grundades 1989 av den i London utbildade homeopaten Isaac Mathai. Företaget maximerar sin kundbas genom att vara eklektiska (läs principlösa) och inte bara erbjuda homeopati och klassisk indisk medicin utan också kraniosakralterapi, magnetbehandlingar, zonterapi och mycket annat. Lerinpackningar kan fås inte bara med lokal lera, utan à la carte kan kunden beställa lera från Österrikes våtmarker, Ungern eller Great Salt Lake i Utah.

Det är ingen hejd på allt som kan behandlas på Soukya. Bara den homeopatiska terapin påstås kunna behandla så varierade och svåra tillstånd som stroke, Parkinson, muskeldystrofi, MS, ulcerös kolit, gangrän, hjärndystrofi(?), Alzheimer och AIDS. Till och med smittkoppor säger man sig kunna behandla, om nu detta utrotade virus en dag skulle slippa ur sin fångenskap på laboratoriet.

Radioprogrammet nämner i förbigående den ayurvediska medicinens märkliga indelning av oss i ett urval av människotyper styrda av olika dosha, de tre kroppselementen vata (vind), pitta (galla) och kapha (slem). Enligt humoralteorin om tridosha är hälsan avhängig en korrekt balans mellan dessa mytiska kroppsvätskor.

En av de behandlingar som beskrevs lite mer ingående i P1 var shirodhara, där särskilt utvald ayurvedisk olja får droppa ned i pannan på patienten. Behandlingen sägs på Soukyas hemsida vara särskilt lämpad för ångest, förlamning, demens och andra minnesproblem. Tyvärr tog inte programmet upp de lite mindre mysiga behandlingarna.

Vid vamana ger man patienten kräkmedel, och uppkastningarna skall vara särskilt nyttiga mot astma, förkylning, psoriasis, akne och diabetes. Vatsi är lavemang som skall få ut gifter och balansera de tre kroppselementen. Tillstånd om gynnas av vatsi-lavemang sägs vara epilepsi, MS, njursten, fetma och RA. En annan spännande behandling är att med rakthamokshana rena sig med hjälp av blodsugande iglar.

Kropp & Själs programledare gillade att patienterna man träffat i Bangalore använde de alternativa eller traditionella metoderna som komplement till vanlig västerländsk skolmedicin. För att få ett svenskt perspektiv på sådan integrativ medicin hade man till studion bjudit in Johanna Hök som på Karolinska är ansvarig för en kurs i alternativmedicin. Hök är legitimerad apotekare, shiatsuterapeut och projektledare på antroposofiska Vidarinstitutet (numera omdöpt till Integrative Care Science Center).

Föga förvånande var Johanna Hök väldigt positiv till att integrera olika sorters alternativa behandlingar som komplement i den vanliga svenska vården. I programmet sades inte ett enda kritiskt ord om ayurveda, vilket nog hade varit på sin plats eftersom ayurvediska läkemedel är riskabla då de alltför ofta innehåller farliga tungmetaller, ibland som förorening, ibland helt avsiktligt. Av public service-radion kunde man förvänta sig lite mer balans och inte en naiv dyrkan av andra kulturers förvetenskapliga behandlingstraditioner.

Både från Indien och Sverige har rapporterats fall av blyförgiftning efter intag av ayurvediska mediciner. JAMA publicerade 2008 en artikel där forskarna hade funnit bly, kvicksilver och arsenik i många av de ayurvediska preparat som fanns till salu i USA, och en svensk analys av 14 indiska preparat som Livsmedelsverket gjorde visade att alla innehöll bly i mängder som inte kan anses riskfria om man tar större doser av flera preparat samtidigt. Men denna nyttiga information fick inte lyssnarna till Kropp & Själ.

Kommentarer

 • Mats Reimer 2013-05-14 19:14:00

  Hej Stina! Tack för din kommentar. Jag tycker ändå att ni gjorde att alltför okritiskt program som bara plockade ut de mest aptitliga körsbären ur den förvetenskapliga röran.

 • Stina Näslund 2013-05-14 11:55:00

  Hej Mats, vårt program visade på hur forskning bedrivs kring traditionell indisk medicin i Indien. Ingen säger i programmet att man ska bota svåra och akuta sjukdomstillstånd med traditionell medicin. De exemplen vi tog handlade om att behandla stress och biverkningar eller att ge avslappning som kan få skolmedicinen att fungera bättre. Bästa hälsningar! /Stina Näslund, producent Kropp & Själ

 • Mats Reimer 2013-05-13 21:39:00

  Hej Elvira, detta var nog första gången jag lärde mig något av Sassersson. Men skillnaden är att medan mikroskopiska mängder thiomersal, eller rester av andra metaller från biologiska komponenter i vaccinet är så små att de inte gör skada så innehåller bevisligen de indiska medicinerna bland farliga mängder bly, och ibland finns bly och kvicksilver i ayrvedamedicinen där för att den indiska läkekonsten menar att det är nyttigt... Bloggen handlar inte i första hand om metaller utan om att journalister borde göra sitt jobb.

 • Elvira 2013-05-12 23:07:00

  @Mats Reimer du påstår att man hittat bly, kvicksilver och arsenik i ayurvedisk medicin, men varför skriver du inte lika starka blogginlägg om att man hittar arsenik, tenn och kvicksilver i vaccin. Skulle det vara mindre viktigt att man hittar tungmetaller i vaccin? Och kom inte dragandes med att det är mindre mängder i vaccin, för betänk att det går åt mindre mängd gift att förgifta en människa via injektion än att äta giftet. Tänk bara tanken att injicera en nubbe istället för att svälja den !!! Här kan man läsa om att vaccinet Pandemrix innehåller kvicksilver, tenn och arsenik och även förstås också skvalen; http://newsvoice.se/2013/04/16/svensk-ki-lakare-och-kth-hittade-hoga-halter-av-arsenik-och-tenn-i-pandemrix/

 • Vitrock 2013-05-11 15:47:00

  Du kanske istället skulle fråga dig varför alltfler människor söker sig till alternativa lösningar? Vad gör traditionell sjukvård för fel, hur har det blivit så och vad kan vi göra åt det?

 • Lennart Forsberg 2013-05-10 14:16:00

  Inte första gången Kropp & Själ har flirtat med konstigheter. Man ska väl inte bli förvånad, SR har ju fler och fler medier medverkande i programmen - i P4 men i alla fall. Undrar om det är smittsamt?

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!