Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-06-23

Försäkringskassan gav bidrag till felaktig borreliavård i Oslo

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Även om det rör småpengar tycker jag detta fall är principiellt viktigt. Det är inte rimligt att medan våra folkvalda i landstingen får vara med och ta ansvar för vilken vård som vi väljer att bedriva för gemensamma pengar här i Sverige, så kan patienter få statliga bidrag till sådan utlandsvård som här hemma bedöms som medicinskt omotiverad eller så lågt prioriterad att patienterna bör bekosta den med egna pengar.

Har man ett missbildat eller sargat ansikte betalar samhället förstås plastikkirurgin; om man är frisk men upplever sig estetiskt handikappad får man betala själv. En ung man med tydlig ensidig gynekomasti som inte tillbakabildas efter puberteten tycker jag kan opereras i offentlig vård, medan en adipös kille som vill fettsuga sina båda "moobs" bör ta det ur egen ficka. Jag är frågande inför att företaget Svettmottagningen får lov att behandla svenska patienter gratis i Köpenhamn för att sedan mjölka pengarna ut Försäkringskossan. Det låter som en lukrativ verksamhet då injektionerna med botox kanske bara verkar några månader innan handsvetten kommer tillbaka.

Men nu gällde det behandling av patienter som anser sig ha "kronisk borrelia" men där svenska läkare bedömer att så inte är fallet. Norska patienter som söker sig till Norsk Borreliose Senter i Oslo får betala allt privat, så även för prover från ett samarbetande icke ackrediterat laboratorium. Men en svensk ung man har av svenska Försäkringskassan fått 7500 kr i ersättning för utlägg på prover och konsultation i Oslo. Men vården han fick i Norge var under all kritik.

Där träffade den unge mannen läkaren Alina Maftei Thordarson, och om de kortfattade anteckningar som mannen själv lagt ut på internet är hela journalen så är det magert. Anamnes och status består av sju meningar; inget känt fästingbett, huvudvärk för 18 månader sedan och därefter nedsatt hörsel på ett öra, trötthet, ljuskänslig, ont i alla leder, oregelbunden puls. Den sista tiden fått balansproblem, körtelförstoring på halsen, blodsockerfall, "Fikk diagnose Epilepsi uten å ha hatt epileptiske anfall eller påvist aktivitet på EEG".

Jag antar att det som får läkaren att efter denna summariska utredning skriva ut behandling är att de prover som togs en månad tidigare redan var bedömda av ägaren till Norsk Borreliose Senter, Rolf Luneng. Denne ansåg att mannens prover visade en "kronisk aktiv borreliainfeksjon som vil kreve langtidsbehandling med antibiotika for å kunne gjøre han frisk igen". Så Thordarson började med att skriva ut doxycyklin, 300 mg per dag, i tre veckor, och därefter ytterligare tre veckor med kombinationen av doxy och malariamedlet Plaquenil (som numera bara används mot reumatiska sjukdomar). Efter dessa sex veckor med antibiotika skulle mannen komma på återbesök, men vilken behandling han fick efter det vet jag inte.

Vad var det för prover som gjorde Dr Luneng övertygad om att mannen hade "kronisk aktiv borreliainfeksjon"? Vanlig ELISA-serologi togs ej, men däremot Western blot som var negativ för både IgM och IgG. Några antikroppar mot borrelia kunde alltså inte påvisas, vilket vid så långvariga symtom med hög sannolikhet utesluter borreliainfektion. Istället lutar sig Norsk Borreliose Senter mot dåligt utvärderade metoder som LTT och CD57+.

"Pas. har Borreliosis pga pos. utslag på Borrelia Elispot LTT og den lave CD 57+ verdien støtter diagnosen som en immunsupresjon pga infeksjon eller betennelsetilstand." Enligt europeiska neurologers riktlinjer för diagnostik av neuroborrelios saknas evidens för användning av dessa två metoder. Lymfocyttransformationstest, LTT, innebär att patientens T-celler stimuleras med antigen (i detta fall olika borrelia-ag) och T-cellernas produktion av gamma-interferon mäts.

Denna princip används i Sverige för TB-diagnostik under varumärkesnamnet Quantiferon, men metoden är vad jag vet inte utvärderad och godkänd för annat än TBC och CMV. Även norska experter menar att Elispot-LTT inte är tillförlitligt. Nivån av CD57-positiva lymfocyter (NK-celler) i blod kan inte heller användas för diagnostik av borreliainfektion.

Försäkringskassans handläggare kan inte förväntas veta om den diagnostik och behandling som den unge mannen betalade för i Oslo var korrekt. Så därför tillfrågades en försäkringsmedicinsk rådgivare om den givna vården överensstämmer med metoder som skulle vara aktuella att använda i Sverige i ett liknande fall. Här har då den allmänläkare som agerande sakkunnig antingen missförstått eller helt enkelt struntat i att ta reda på vad som gäller i Sverige. För i offentlig vård används inte dessa otillförlitliga tester, vi behandlar inte så länge med doxycylin och ger inte antireumatisk malariamedicin vid borrelia. Trippelfel.

Kommentarer

 • Christina 2014-08-07 09:05:00

  Mats, detta är en allmän kommentar till din propaganda: hur kan du vara så säker, på så mycket, när de som forskar i ämnet är betydligt mindre säkra? Om så bara för att rädda ditt ansikte, borde du försöka att stilla din affekt och lägga ner din ivriga propaganda.

 • Moderator 2013-08-24 19:08:00

  Vi påminner om att Dagens Medicin inte tillåter personangrepp i kommentarer. Vänligen läs och följ våra kommentarsregler.

 • Johan 2013-07-03 00:30:00

  http://botaborrelia.wordpress.com/ Träffat rätt tror jag...

 • Mats Reimer 2013-06-28 20:41:00

  Skräckbakterie lurar i din egen trädgård - du kan dö av stelkramp! Snorbakterie kan ta ditt liv! - pneumokockmeningit/sepsis/pneumoni Halsflussmördarbakterie kan döda dig! - streptokockmyosit Döden lurar i din tarm! - colisepsis Munsår kan ge hjärnskada!! - herpesencefalit

 • C Olsson 2013-06-28 15:25:00

  "Ny skräckbakterie sprids med fästingar Fästingar kan bära på smitta som kan ge plötslig dövhet och oförklarig ansiktsförlamning. Enligt en studie som Upsala Nya Tidning tagit del av är rickettsiabakterier vanligare än borrelia. – Det öppnar nya möjligheter att behandla patienterna med antibiotika, säger överläkare Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett till tidningen." http://www.aftonbladet.se/halsa/article17036981.ab

 • Mats Reimer 2013-06-27 20:15:00

  Hollands färska försök till en kompromiss i borreliakriget, länk i kommentarstråden för blogg 24/6.

 • C Olsson 2013-06-27 20:07:00

  Jag själv tror att det kan finnas några fler möjliga orsaker än dom ofta nämnda förklaringarna, dvs, cyst form osv, till att en långvarig infektion ofta är mer svårbotad (= kräver en längre behandling). Om vi nu bortser från att dom allra flesta med en mer svårbotad/svårbehandlad (oftast) långvarig borreliainfektion har en eller flera ytterligare infektioner och/eller immunbrist, så finns det några ytterligare hypoteser, och här kommer en av dom: Klipp (från länken nedan): "A possible explanation for these attenuated antibiotic-tolerant spirochetes may be because of plasmid loss, in which spirochetes have lost critical genetic material that favors robust growth. It has been known for decades that during in vitro passage, B. burgdorferi is highly prone to plasmid loss [46,47,48], and therefore plasmid loss is likely to also occur during the course of infection and increase over time. This may explain why treatment success in humans [3,8] and laboratory mice [2,38] appears to be most effective during early infection." http://www.poughkeepsiejournal.com/assets/pdf/BK193586818.pdf

 • Mats Reimer 2013-06-26 18:08:00

  Europeiska neurologers syn på L-former "Cyst formation: So-called cysts, spheroplasts or L-forms of Bb can be induced in vitro by stressors such as high temperature or change in pH. Whether or to what extent such forms may have significance for pathogenesis or for the diagnosis of LNB is uncertain."

 • Mats Reimer 2013-06-26 08:41:00

  Kate, jag tror som du. Inom subkulturen verkar "kronisk borrelia" oftast betyda att när antibiotika inte kan ta bort alla symtom permanent så måste det finnas kvar "svårbehandlad borrelia" i kroppen och man tycker sig se bevisen i mikroskopet. Sedan kan det skyllas på olika saker, borrelia sägs gömma sig i "cystform" (vad jag vet aldrig säkert påvisat in vivo) eller intracellulärt, co-infektioner med fan och hans mormor (det sista jag läste som förslag på co-infektion var det i regel ganska snälla parvovirus B19) eller att immunsystemet är "nedsatt" på något diffust sätt.

 • Kate 2013-06-25 22:18:00

  Definiton av kronisk? Det verkar omöjligt att få borreliaentusiasterna att ge en förklaring av "kronisk" Jag har frågat C men inte fått något svar, så jag tolkar det som Kronisk alltid innebär borreliabakterier i blodet. Det är väl lite som de som bryter benet och efter det har läkt får en hälta. Jag har minsann ett aktivt benbrott....

 • Bo 2013-06-25 19:50:00

  Redan 2003 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varden-missar-fall-av-borrelia_103744.svd "– De så kallade Elisatesterna kan vara negativa fast patienten har borrelia – och tvärtom, berättar Mona Widhe, medicine doktor på Linköpings universitet. Hon disputerade nyligen med en avhandling om kroppens immunförsvar och dess påverkan på borrelia. Hon har upptäckt att vissa av de patienter som får den kroniska varianten av borrelia har ett annat immunförsvar än de som blir friska efter antibiotika."

 • Mats Reimer 2013-06-25 11:49:00

  @Helle Bättre metoder behövs. Men jag blir bekymrad när man på HILYSENS hemsida kan läsa många rejält kontroversiella påståenden om "kronisk borrelia". Vad finns för bevis för att borrelia skulle lägga grunden för det mystiska begreppet "autoimmune-related infections"? Och även bra metoder brukar ha en risk för falskt positiva svar, och testar man hej vilt på personer med diffusa symtom får man förstås fler falskt positiva än om man riktar provtagningen till dem med mer rimlig misstanke på "äkta" borreliainfektion.

 • l j 2013-06-25 00:39:00

  "The aim of HILYSENS [an EU Commission project] is to develop a novel lab-on-chip diagnostic tool to improve clinical diagnostic, disease monitoring and treatment of Lyme Disease by enabling specific and sensitive detection of the human serological response against its causative agent: Borrelia burgdoferi. Lyme Disease is the most common tick-borne infection in Europe with around 85,000 new cases per year and its incidence is increasing due to climate change. Current laboratory diagnostic methods lack sensitivity and specificity to detect early cases as well as late manifestations of the disease such as chronic or autoimmune-related infections..." "The The aim of HILYSENS project is formed by a Pan-European consortium composed by 4 SMEs and 3 RTD performers of 6 different Member States of the European Union..." - Spanien, Portugal, Italien, Belgien, Finland, och Tyskland - inkl. Borreliose Centrum Augsburg (BCA). Norsk Borreliose Senter (NBS) använder BCA labb. Båda BCA och NBS följer ILADS behandlingsrekommendationer. http://www.hilysens.eu "The European Commission is the EU's executive body and represents the interests of Europe as a whole (as opposed to the interests of individual countries)..." http://ec.europa.eu/about/index_en.htm

 • Mats Reimer 2013-06-24 22:06:00

  Tack David för att du delar med dig av info. Jag tycker nog att det var en väl generös tolkning. "Det föreligger ingen tydlig internationell praxis kring vilken provtagning som kan anses evidensbaserad, stora avvikelser föreligger mellan enskilda länder." Hmmm...? Det skiljer väl inte nämnvärt mellan officiella riktlinjer i Sverige, Norge, Tyskland eller USA?

 • david 2013-06-24 21:07:00

  3 Om vårdmetoden/undersökningen inte överensstämmer med svensk metod, överenstämmer vårdmetoden/undersökningen med vetenskap och beprövad erfarenhet ur ett internationellt perspektiv och som skulle vara aktuell i Davids fall? Ja vårdmetoden överenstämmer delvis med vetenskap och beprövad erfarenhet ur ett internationellt perspektiv och som skulle vara aktuell i den försäkrades fall. Se resonemanget ovan om rätt till 2nd opinion samt som led i detta rimlig laboratorieprovtagning som led i utredningen. Det föreligger ingen tydlig internatinell praxis kring vilken provtagning som kan anses evidensbaserad, stora avvikelser föreligger mellan enskilda länder. Då större studief och literaturgenomgångar är otillräckliga har såväl Smittskyddsinstitutet som SBU tagit nya intiativ nu under 2013 att analysera det vetenskapliga underlag som föreligger för diagnostik respektive behandlingsrekomendationer. De alternativa metoder som kommer att undersökas av Smittskyddsinstitutet är: mörkfältsmikroskopi av bloddroppe urinantigentest, immunföuorescensfärging, Lymfocyttransformationstest, PCR-detektion i blod och urin, gråskaletest, alternativt användande av immunoblot tester, CD57+/CD3,CXCL13 påvisande av atypiska borreliaformer, neuroimaging vid neuroborrelios samt flytande fokusmikroskopi.

 • david 2013-06-24 20:45:00

  Försäkringskassans försäkringsmedicinska rådgivare har yttrat sig över din ansökan. Frågeställning 1 Behandlas sjukdomen/ tillståndet inom vårt allmänna sjukvårdssystem i Sverige? Ja, sjukdomen Borrelia behandlas inom det allmänna sjukvårdssystemet i Sverige. Den försäkrade har även i Sverige genomgitt Borreliaserologi samt fått behandling med någon form av antibiotika i 14 dagar, han ska även ha träffat flera neurologer och infektionsläkare i Sverige som ansåg sig kunna utesluta neuroborrelios. 2 Är vårdmetoden/undersöknigen identisk eller överensstämmer den i flera avseenden med en metod som används inom det svenska allmänna sjukvårdssystemet och som skulle vara aktuell i Davids fall? Nej, vårdmetoden är inte indentisk med metoder för Borreliabehandling i Sverige. Vad gäller den laboratoriemässiga utredningen som företagits i Tyskland bedömer jag därmot delar av denna som adekvat och rimlig del i en 2nd opinion. Således bör det första läkarbesöket(2nd opinion) liksom vissa labprovrer ( Borrelia-Blot IgG och IgM antikroppar snses som adekvat utredning och provtagning enligt rådande evidens. Tillgänglig alternativ diagnostik har ofta låg sensitivitet eller är otillräcklig utvärderad. Det senare gäller så kallade lymfocyttransformations-tester,som för närvarande inte officiellt rekommenderas. Källor: Läkemedelsbehandling av Borreliainfektion ny information från läkemedelsverket Mikrobiologi vid svenska läkaresällskapet och smittskyddsinstitutet. BorreliaReferensmetodikwik

 • Bo 2013-06-24 18:22:00

  Reimer kritiserar andra hårt,, hyklare? Varför tar Dagens medicin bort detta? Det visar ju hur fult vissa undanhåller forskningsresultat för att gynna sin egen plånbok. "Inblandade psykiatriker och barnläkare – alla med sekretessavtal med Eli Lilly – har tigit om bolagets falska och bedrägliga marknadsföringsbudskap, som i pressreleasen från 2007. Det gäller i högsta grad den skenbart oberoende kolumnisten och barnläkaren Mats Reimer som haft alla chanser i världen att göra upp med läkemedelsbolagets kriminella agerande. Det bör påminnas om att Eli Lilly 2009 slog nytt världsrekord i kriminell verksamhet när man dömdes att betala 9 200 000 000 kronor (1,4 miljarder dollar). [2] Det var samma år som den svenska Stratterastudien, helt i skymundan utan några pressreleaser, publicerades i European Child & Adolescent Psychiatry, med Mats Reimer som angiven prövare. [3]" http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/barnlaekaren-mats-reimer-och-eli-lillys-stratterastudie-789578

 • Mats Reimer 2013-06-24 18:13:00

  Hej Yvonne, jag vill att allt jag skriver skall vara sant, och rättar gärna faktafel om du finner några sådana. Redaktionen tyckte inte att jag skulle ha med någon länk till det material som bloggen baseras på, men med lite fantasi kan man nog googla sig fram till källan. Red ville nog skydda patienten, även om det sades att han lagt upp materialet själv.

 • Yvonne Löfquist 2013-06-24 16:21:00

  Egentligen vill jjag inte hjälpa Mats Reimer med reklamen somI detta med kommentarer innebär, kan bara hoppas att ni som läser detta också har förmåga att förstå vad han sysslar med. DESINFORMATION!

 • david 2013-06-24 15:28:00

  Hej Mats Har också fått sånt svar från f-kassan och där står det att dessa tester är internationellt beprövade och korrekta. Tycker också att det är lite skumt när läkarna här säger att man inte har borrelia men läkare och f-kassan säger att man har det???

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier