Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-06-24

Behandla "kronisk borrelia" utan antibiotika

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Den svenske Dr X som behandlar ”kronisk borrelia” anser att patienterna kan behöva kronisk antibiotikabehandling. Blir man inte bra på åtta veckor med antibiotika kan man ”fortsätta behandlingen tills man är fullt frisk. Även då kan det vara fel att sluta behandlingen, rekommendationen är nya lite mindre omfattande prover till Augsburg för att se hur kroppen reagerat”.

Men Dr X nämner också att ett alternativ till långvarig antibiotika kan vara ett ”örtprotokoll”. Det han avser är sannolikt en amerikansk läkares dyra alternativmediciner. Lee Cowden är inte bara kardiolog, han är också homeopat, kinesiolog, nutritionist, zonterapeut. Han jobbar med detox och magneter och säljer via bolaget Nutramedix ett kit för behandling av ”kronisk borrelia”: Cowden Support Program.

Fyra gånger per dag skall patienten ta olika preparat; en halvtimme före frukost, lunch och middag samt vid läggdags. Fjorton olika örtmediciner tas i olika kombinationer under ett halvår. Man måste dricka tre liter vatten varje dag om kuren skall fungera och helst ha tagit bort eventuella amalgamfyllningar, ”since mercury can block healing”. Den som känner sig väldigt trött och medtagen under behandlingen kan lägga till Nutramedix Adrenal Support.

Bland Dr Cowdens många fantasifulla teorier om sjukdomars uppkomst och bot fann jag under googlingen inför denna blogg att han även har förklaringen till att allt fler barn får diagnosen autism. Elektromagnetiska fält som mobiltelefoni och WiFi samverkar med parasiter och svampar i kroppen så att tarmens permeabilitet påverkas, och denna ”läckande tarm” kopplas till utvecklingen av autism. En annan orsak till autism är enligt Cowden borrelia.

Vad jag vet har Lee Cowden aldrig föreläst i Sverige, men 9 juni var han i Oslo vilket uppmärksammades i en debattartikel på NRK:s webbplats. Förutom Cowden talade ytterligare två läkare på Radisson Blu Plaza Hotel. Alina Thordarson från Norsk Borreliose Senter berättade om de patienter hon behandlat med Cowdens protokoll och Armin Schwarzbach från Borreliose Centrum Augsburg talade om en pilotstudie man gjort där.

Cowdens produkter sägs vara präglade med specifika energier: ”These products have been energetically imprinted with a proprietary process using a scalar generator for the purpose of enhancing the effectiveness of the natural chemicals in each product. All of the Microbial Defense products have been imprinted with specific energies to aid the body in dealing with specific microbes.”

På Norsk Borreliose Senter tror personalen (otroligt nog) själva på dessa örter som de gör reklam för. Enligt en svensk bloggande patient som sökt sig till Oslo så var det både en läkare och en sköterska vid kliniken som behandlade sina egna borreliainfektioner med Cowdens örtprotokoll. Kanske får de köpa Nutramedix till ett rabatterat pris.

I varje fall fick de som deltog i Cowdens möte i Oslo ett erbjudande om att köpa örtkuren billigare, bara €100 per månad istället för €2100 för ett halvårs behandling. Det känns inte bra att patienter som tror sig ha ”kronisk borrelia” stoppar sina pengar rätt i Dr Cowdens ficka, men de slipper i alla fall biverkningar av antibiotika och späder inte på resistensutveckling hos mikrobiota.

Kommentarer

 • Gråsten 2013-07-04 12:11:00

  Yvonne och Karin ägnar sig åt oinitierad naturromantik. Det är helt okej så länge man inte gör otillbörliga marknadsföringspåståenden eller ger oetiska behandlingsrekommendationer (som att använda örtbehandlingar vid sjukdomar som kräver medicinsk kompetens för sin diagnos eller uppföljning). Tämligen få av dagens läkemedel kan direkt hänföras till naturprodukter, och om man räknar in de läkemedel som tagits fram med hjälp av kunskap om naturprodukter hamnar siffran inte högre än ca 50% i alla fall. Kanske kommer denna siffra öka den närmaste framtiden pga introduktion av fler sk biologiska läkemedel - men jag tror inte Yvonne och Karin innefattar dessa i sin "naturalistiska" syn. Kanske har vi som vill ha en vetenskapligt grund inom medicinen fel när vi hävdar att "specifika energier" och "potensieringar" inte har någon inneboende funktion i "läkemedelsbaserade" terapier (såsom örtmedicin och homeopati) - men jag tvivlar starkt och kommer endast byta åsikt baserat på framlagda bevis. Men om terapeuterna hela tiden upplyser om att det saknas vetenskapligt stöd och att effekterna endast baseras på subjektiv uppfattning/empiri blir det ju upp till patienterna att avgöra om de vill betala.

 • Yvonne Löfquist 2013-07-04 11:51:00

  Att ha eller ta makten är ju förstås ett ställe där såna som Mats Reimer kommer in, dem som inte skäms för sig utan skjuter på låga mål, lätt att träffa den som redan ligger. Numera står det ju helt klart att en som är barnläkare men ändå ställer upp I smutskastningen måste ha en ganska kraftig ersättning I någon form, annars kan det väl knappt vara värt det, att få credit inom yrkeskåren det tror jag inte på, men det tystar dem säkert, hur ska man våga påtala den sortens skjutjärnspolitik. Så dessbättre så tror jag faktiskt att det finns ett bättre basvirke hos vår svenska läkarkår, önskar bara att ni hade lite mer av "djävlar anamma".

 • Yvonne Löfquist 2013-07-04 11:37:00

  Det är ju faktiskt så att I princip alla mediciner har sitt ursprung I växter, möjligen ibland vätskor från något djur, typ ormgift osv. Men det är väl isåfall något man borde vara tacksam för, att det finns nedärvd väl tillvaratagen kunskap att tillgå att vi har några människor med naturligt förekommande förmåga/bildning och I viss mån familjetraditionen att föra kunskapen vidare till nästa generation. Tänker då I första hand på medicinmän/kvinnor/häxor t.o.m. - jag tror att det finns kvar, att några nuvarande läkare känner kallelsen från urtiden men att det uppfattas som farligt av dem som sas. sköter ekonomin, det har blivit till frågan om vem ska ha makten

 • Mats Reimer 2013-07-04 11:24:00

  Hej Karin, men du var det ju inte vilken örtmedicin som helst utan Cowden har med en apparat laddat lösningarna med "specifika energier" - vem kan tro på sådant, gör du det?

 • karin 2013-07-04 10:15:00

  Örter i sig har effekt det finns det massor med studier på vilket du vet! Du gör dig bara löjlig, http://sv.wikipedia.org/wiki/Medicinalv%C3%A4xt http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/astrazeneca-samarbetar-om-kinesisk-ortmedicin-10183 ". Samarbetet med Astrazeneca är inriktat på att förstå verkningsmekanismen i leonurin, som utvinns ur örten Herba leonuri. - Det är en traditionell kinesisk terapi som använts under lång tid. Men det finns ingen kännedom om hur den fungerar exakt. Om vi kan förstå de kemiska komponenterna i leonurin ger det oss öppningar att göra moderna läkemedel med basen i traditionell kinesisk medicin, säger Gunnar Olsson, global forskningschef för hjärt-kärlsjukdomar vid Astrazeneca." "Herbal remedies are medicines. As with any other medicine, you should use them with care while first ensuring they are the correct products for you." vilka skriver det? Jo medicine and healthcare products agency (MHRA)

 • Mats Reimer 2013-07-04 06:38:00

  Hej Yvonne, det var ett bra tips du gav. Här ser man att Cowden som jag skrev om ovan även rekommenderas i Sverige. Men tror du verkligen att man kan ladda örtlösningar med "specifika energier" riktade mot vissa mikrober?

 • Yvonne Löfquist 2013-07-04 01:03:00

  https://borreliablogg.wordpress.com/2013/07/01/behandla-borrelia-med-orter-vitaminer-och-mineraler/ Här har ni en bra länk om ni vill ha kunskaper istället för skitsnack från Mats Reimer.

 • Kate 2013-07-04 00:08:00

  Mats, har du skrivit eller kommer du att skriva om den landstingsfinansierade VG mottagningen som behandlar ME/CSF o Fibro. ?

 • Mats Reimer 2013-07-03 22:53:00

  Ett lästips om somatisering (med beröringspunkter till kronisk pseudoinfektion) http://www.vof.se/folkvett/ar-2000/nr-2/fran-skrivkramp-till-bildskarmssjuka/

 • Mats Reimer 2013-07-03 22:42:00

  Hej igen nyfiken, du har förstås rätt i att det handlar om patienter som inte känner att skolmedicinen gett dem tillfredsställande svar. Men annars tycker jag diskussionen är väldigt lik striden om amalgamsjuka, elallergi, hypo2, trötta binjurar, ME/CFS, sjuka hus, kronisk foglossning, Whiplash, morgellons, kronisk TWAR, generell candida. Vissa av dessa finns som skolmedicinska diagnoser, fast de glidit över i något annat, som kronisk borrelia. Gemensamt är att patientaktivister för dessa kontroversiella diagnoser gillar dem som ser deras problem som ren somatik och ogillar alla som ser det psykiatriska i somatiseringen.

 • Nyfiken 2013-07-03 22:02:00

  Här är det status que eller tvärt om. Ena sidan påstår det ena och andra det andra. Problemet är väl att ett flertal inte anser sig vara förstådda, lyssnade på, lindrade, botade eller rent av trodda. Om nu en nästintill världsomspännande diskussion blossat upp, ställer sig inte sjukvården frågande till orsaken? Att flertalet personer i flera länder skulle gå samman i en stor aktion för att svärta läkarvetenskapen om inget grundproblem fanns låter väl lite långsökt. Hur går tankarna, varför finns inte samma diskussion inom andra områden och varför har just fästingöverförda bakterier skapat sådan stor debatt? Nyfiken...

 • C Olsson 2013-07-03 18:57:00

  Mats, jag minns faktiskt inte i vilket blogg-inlägg det var som du skrev något om att borreliaantikroppar kvarstår "resten av livet" (eller något liknande), och jag frågade dig då efter någon källa till ditt uttalande, men eftersom jag inte längre hittar din kommentar, så vet jag inte om du har svarat. Jag hittade nu lite info i den svenska behandlingsrekommendationen (sid 14): "Antikroppsnivåerna kan kvarstå flera år efter utläkt infektion." http://www.lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/Borrelia-rek_webb.pdf Och, då är frågan om det är samma sak vid en aktiv, pågående infektion, dvs att man har kvar dessa antikroppar bara "några år" efter att man har smittats, eller om det är så att det "kontinuerligt" tillverkas nya antikroppar. Och, kan man alltid påvisa en borreliainfektion (även i ett sent stadium) med ett test som är baserat på OspC och VlsE (vilket ju CLIA-testet är)? Kanske detta egentligen hör hemma i något av dina andra blogg-inlägg, men eftersom någon deltagare har frågat MIG om negativa borreliatest i just detta inlägg, så kanske denna fråga också hör hemma här?

 • C Olsson 2013-07-03 16:12:00

  Som ni kanske har sett så har jag försökt att ta upp dom behandlingsstudier som används gällande behandlingen av en långvarig, aktiv, pågående borreliainfektion (EUCALB:s definition, alltså), men det tycks vara mycket svårt att göra det utan att också behöva tala om fall som INTE är med i dessa studier. Nåja, jag skall inte bli långrandig, utan jag vill bara fråga Mats, som ju så ofta tar upp "problem i vården", varför han inte även tar upp dessa behandlingsstudier och "granskar kvaliteten" på dom?

 • Annelie 2013-07-03 10:59:00

  Att mina skattekronor bidragit till Mats Reimers läkare utbildning och ersättningar genom åren gör ont i hjärtat. Lyssnade på ett klipp på youtube och insåg att felet ligger hos dig Reimer http://www.youtube.com/watch?v=XTIF0LWtHc0 lyssna 10,20 in i klippet. Det finns solida fakta som talar för att långvarig borreliainfektion är vanligare än vad man tidigare trott. Du vill bara inte ta åt dig fakta!!

 • Engelbert 2013-07-03 06:57:00

  Redan idag informerar svenska infektionsläkare sina borreliapatienter om möjligheten att behandla sin borrelia i Tyskland med längre intravenösa behandlingar. Oavsett vad SMI etc. kommer fram till i höst är det på sin plats att uppdatera den konventionella svenska behandlingen av borrelia så att de Sveriges borreliasjuka får den landstingsbaserade vård de moraliskt är berättigade till.

 • Mats Reimer 2013-07-03 06:17:00

  @Håkan Jag angriper verkligen inte patienter, och påstår aldrig att de simulerar. Patienten är expert på att veta hur det känns. Men i en del fall har patienter fått helt fel diagnos. Det är inte mycket solida fakta som talar för att patienter går runt och lider av långdragna svårbehandlade borreliainfektioner. Visa mig en enda svensk infektionsläkare som tror på "kronisk borrelia". Ser du inte att de enda läkare som behandlar "kronisk borrelia" är läkare som har märkliga ovetenskapliga idéer även om annat.

 • C Olsson 2013-07-03 02:21:00

  Jag har även "flyttat" lite info (skrivet av sign Helle) från en kommentar i detta blogginlägg, till nedanstående blogginlägg (där jag tyckte att det "hör hemma"), och där jag också ställer några frågor. http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/oslo-universitet-mikroskoperar-borrelia/

 • C Olsson 2013-07-03 01:16:00

  Från länken nedan: "C.Olsson fortsätter argumentera om att definitionerna mellan Nordamerika och Europa är så olika att erfarenheterna från USA och Kanada inte kan användas i eruopeiska behandlingsrekommendationer." Läs mina svar här: http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/borrelia-pa-hjarnan---doktorsguiden-tappar-huvudet/ Obs! Jag själv föredrar att vara lite mer hederlig, så jag informerar er alltså nu om jag även har skrivit på ett annat ställe i denna blogg, dvs gällande det som själv trodde var en diskussion som pågick här i DETTA blogginlägg.

 • Håkan 2013-07-03 01:11:00

  Mats har du någonsin funderat lite djupare på vad dina attacker på borreliasjuka och deras behandlande läkare leder till? Har sett patienter med konstaterad kronisk borrelia kunna gå igen, prata vanligt, slutat ha kramper, tremors, inre organ som börjat fungera igen osv. När inte vården kunnat få dom bättre på många år trots att patienten känt sig väl omhändertagen och genomgått otaliga undersökningar som lett till diagnoser som uppenbart varit felaktiga så måste man inse att det finns saker vi inte kan när det gäller borrelia (spirokete). Att folk blir hjälpta av längre behandling råder det inget tvivel om och att det inte är placebo, antiinflammatorisk effekt råder det inte heller tvivel om. Dom får helt enkelt ordning på en långvarig infektion orsakad av borrelia och dess co infections.

 • Mats Reimer 2013-07-02 21:17:00

  Dunning–Kruger effekten...

 • C Olsson 2013-07-02 18:53:00

  Med anledning av sign Helles fråga till mig (i annan kommentar). Vilka amerikanska studier är relevanta i en debatt om den europeiska definitionen av kronisk borrelia, dvs chronic eller late Lyme BORRELIOSIS? Vilka amerikanska studier är relevanta gällande dom rätt så vanliga kombinationer av olika kroniska infektioner som svenskar med en mer svårbehandlad (oftast) långvarig borrelia, har? Jag tar ett exempel: Chronic (eller late) Lyme BORRELIOSIS ihop med kronisk TWAR/Cpn.

 • Mats Reimer 2013-07-02 16:39:00

  Spåren förskräcker: "Long term antibiotic therapy was initiated and patients were treated continuously for at least 6 months, in some cases several years of intermittent therapy was administered. About 38,8% of the patients experienced full remission of symptoms" Och det är en (icke peer-reviewed) partsinlaga från BCA som tjänar pengar på att sälja in "kronisk borrelia"...

 • Mats Reimer 2013-07-02 13:07:00

  Vad jag vet har Luneng aldrig publicerat hur det går med hans patienter.

 • Bo 2013-07-02 12:16:00

  https://www.facebook.com/Borreliaupproret Flera tusen drabbade som behöver hjälp mot kronisk borrelia kan man inte bara avfärda. När 94% blir bättre eller helt bra av specialist klinikernas behandling så inser ju alla normalt funtade att vi inom vården har hamnat fel och behöver lära oss med om dessa komplicerade spiroketer.

 • Bo 2013-07-02 12:09:00

  Mitt problem med MR och hans fans är att dom hänvisar till vetenskap men har en oförmåga att ta till sig nya studier, forskning som talar emot deras föreställningar. Det finns flera sidor på nätet där svårt drabbade försöker hjälpa varann (för att vården svikit dom) och få ut info från studier så att även fler läkare förstår att dagens behandlingsrekommendationer är föråldrade. Det finns enorma mängder med forskning som helt sågar MR påståenden gällande diagnostisering och behandling vid långvarig/kronisk borrelia. http://borreliablogg.wordpress.com/artiklar/

 • Helle 2013-07-02 09:14:00

  Mitt problem med C.Olssons argumentation: hon argumenterar mot MRs bloggar som i princip säger att symtom som hävdas vara en infektion utan påvisbar förekomst av infektiös agens mycket sällan bör behandlas med antibiotika eftersom patienterna inte blir bättre av det (rätta mig gärna MR om kärnbudskapet är ett annat). Exakt vad hon har emot detta budskap är otroligt svårt att förstå - enveten hänvisning till Eucalb leder ingenstans eftersom de tycks stödja MRs budskap när man läser deras behandlingsrekommendationer. C.Olsson hänvisar då till förekomsten av co-infektioner och komplicerande faktorer, men tycks vara emot vidare forskning om diagnosmetoder för att särskilja dessa, [hennes definition av] kronisk borrelia (som jag fortfarande inte lyckats bena ut) och icke-relaterade tillstånd med samma/liknande symtombild. Jag tillhör de som tror att patienter är ärliga när de hävdar att de har hälsoproblem, och jag försöker möta varje individ. Men jag är också övertygad om att jag tack vare min utbildning, mitt yrkesliv och därmed förenad erfarenhet har betydligt bättre förutsättningar för att ta reda på vad som orsakar problemen och vad som är lämpligast behandling. Jag är den första att erkänna när det blir fel i det enskilda fallet, och då har det nästan alltid varit enkelt att inse varför och på vilket sätt. Jag har flera gånger bytt behandlingsrekommendationer till stora patientgrupper, men då alltid baserat på god evidens med vetenskaplig förankring. Mer vetenskap, tack!

 • Mats Reimer 2013-07-02 06:25:00

  Man kan få borrelia på hjärnan på flera sätt... http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/borrelia-pa-hjarnan---doktorsguiden-tappar-huvudet/

 • C Olsson 2013-07-01 17:58:00

  Nej, nu har jag fått nog av denna blogg! Här finns det alldeles för få personer som vill ha en SERIÖS debatt utifrån rätt Europeiska definitioner. Dom som ENVIST håller fast vid någon "amerikansk definition" av "chronic Lyme" kommer nämligen aldrig att förstå vad jag skriver! Och, jag kan inte ideligen hålla på att försöka "räkna ut" vad det är som vissa personer inte förstår! Lycka till med bloggen, Mats!

 • Kate 2013-07-01 17:13:00

  C Olsson Nu har du lagt in så många kommentarer att även du inte hänger med i dina egna resonemang. Sitter ej vi datorn så jag kan klistra in dina egna motsägelser om Mats o Helles frågor/svar.

 • C Olsson 2013-07-01 16:14:00

  Jag har tydligen inte riktigt lyckats att få alla deltagare här att förstå vad jag, EUCALB och mer pålästa Europeiska läkare menar med kronisk borrelia, så jag får väl för "femtielfte" gången ge er lite info! Klipp (från länken nedan): "This condition is termed late Lyme or chronic Lyme (hereinafter in this review we equate these terms)." http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ane.12048/pdf

 • C Olsson 2013-07-01 15:48:00

  Ett klipp (från länken nedan): "The diagnostic difficulties of Lyme disease and co-infections always concern chronic Lyme disease (late Lyme disease, stage III). The synergic-pathological mechanism requires that co-infections are also present in chronic persistent form. Anamnestic consideration of the acute form of co-infections may be helpful to recognize their persistence in the chronic stage." http://www.benthamscience.com/open/toneuj/articles/V006/SI0078TONEUJ/158TONEUJ.pdf

 • Mats Reimer 2013-06-30 17:15:00

  Lycka till, Helle.

 • ST 2013-06-28 09:02:00

  Jag träffade igår ett par som sedan 6 månader hade diffust värk i kroppen. Misstänkter neuroborrelios så jag rekommenderade Cow.... nä det hade varit det sista jag hade rekommenderat... fy fan... De fick doxyferm som kostar dem 200 kr var.... Jag kan acceptera att folk tror på örter men inte att de tar betalat minst 10000 kr för örterna. Örterna per gram är nog dyrare än Saffran och Guld

 • Mats Reimer 2013-06-27 20:14:00

  Hollands färska försök till en kompromiss i borreliakriget, engelsk sammanfattning på sidor 19-25. http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/201312_Lyme_onder_de_loep.pdf

 • l j 2013-06-27 14:50:00

  Kronisk Borrelia: Straubinger et al - dog model (1997); Bockenstedt et al - mouse model (2002); Yrjanainen et al - mouse model (2007); Hodzic et al - mouse model (2008); http://columbia-lyme.org/research/keyarticles.html

 • jacs 2013-06-26 22:39:00

  ”These products have been energetically imprinted with a proprietary process using a scalar generator...." Är det någon mer än jag som tror att den som skrev detta hade riktigt riktigt roligt åt hur lättlurade folk är?

 • Mats Reimer 2013-06-26 17:24:00

  Hej Annelie, det här blir off-topic men... Patienter med RA har ofta tydlig inflammatorisk reaktion i blodprover, men om en patient med diagnos fibromyalgi har sådana tecken till inflammation är sannolikt diagnosen fel. Så skulle nog de allra flesta läkare resonera.

 • Mats Reimer 2013-06-26 12:53:00

  Hej Solen, vad hade ditt inlägg med fiktiv borrelia att göra? Du drar för stora växlar på en enskild studie, som du förmodligen inte ens tittat på. Antagligen inte SVT heller, eftersom de kallar monoklonala anti-TNF-antikroppar för "en värktablett"... Jag är inte nog insatt för att avfärda Miller, men man skall vara skeptisk till studier där primärmåttet är negativt och man i efterhand trålar data efter subgrupper. Om CRP är under 5 hjälper placebo bättre än drogen... http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1356541 Är personer med RA (inflammation) oftare deprimerade än patienter med fibromyalgi (utan inflammation), jag gissar att det är tvärtom.

 • Solen 2013-06-26 09:53:00

  Läs om studien, som nu är klar, av psykiatrikern Andrew Miller som visar att många depressioner beror på inflammationer. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/varktablett-kan-stoppa-depressioner Lite om Andrew Miller (någon som du, Mats Reimer, nog säkert känner (borde känna) till. "Andrew H Miller Andrew H Miller är en amerikansk psykiatriker och forskare verksam vid Emory University. Miller är professor i psykiatri och betendevetenskap och räknas som en världsledande auktoritet inom samspelet mellan hjärna och immunsystem och hur dessa reagerar på stress och depression. Millers forskning har visat hur inflammatoriska signalämnen (cytokiner) är aktiverade vid depression och hur dessa ämnen även kan orsaka depression när sådana ingår i annan medicinsk behandling. Miller genomför för närvarande prövningar där depression behandlas med läkemedel som specifikt inriktas sig på att blockera cytokiner snarare än att påverka tillgänglighet till serotonin som vid traditionell antidepressiv behandling."

 • ST 2013-06-26 08:51:00

  Ang. Lee Cowden så stod detta om honom Dr. Cowden is accomplished in applied kinesiology, electrodermal screening, homeopathy, reflexology, acupuncture, acupressure, biofeedback, as well as color, sound, neural, magnetic, electromagnetic, and detoxification therapies. Jag skulle säga Dr Cowden is accoplished in kvacksalveri.

 • Mats Reimer 2013-06-26 08:06:00

  Hej Karin, jag har behandlat ett rätt stort antal barn med ECM, lymfoctom och gjort LP på flera med neuroborrelios. Om det var rätt av Dr P att ge antibiotika kan jag inte säga, men att efter denna antibiotika "stärka upp kroppen" med örter som kan "hålla kvarvarande bakterier i schack" då jobbar man inte med modern vetenskapsbaserad medicin. Om Dr P gör detta så är han antingen fåkunnig eller oärlig. För den som ger patienter något man vet bara verkar genom placebo utan att berätta det, då är man enligt min mening oärlig. Tror du verkligen att man kan prägla örtlösningar med specifika energien?

 • Karin 2013-06-25 23:47:00

  En vän har fått hjälp av en Läkare i södra Sverige vi kan kalla honom dr P. Då gavs antibiotika behandling tills patienten blev mycket bättre, ja kunde gå igen, ingen smärta, inga restless legs osv. Patienten fick rådet att söka efter olika örtprotokoll som stärker upp kroppen och som håller ev kvarvarande bakterier i schack. Vari ligger problemen i detta, örter har i många fall en påvisad effekt som styrks i vetenskapliga artiklar. Remier varför ser du problem i allt som du inte vet något om?

 • david 2013-06-25 13:38:00

  Mycket bra artikel! Håller fullständigt med om att detta är bluff. Man blir bra mycket fattigare och frisk blir man inte!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier