Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-07-08

Kommer svenska politiker klampa in i borreliakriget?

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

En förkortad version av denna text har publicerats på Aftonbladet Debatt.

Patienter som upplever påtagliga symtom som inskränker deras liv kan ha svårt att acceptera att läkaren inte kan finna någon sjukdom som förklarar smärtan, tröttheten, magbesvären eller yrseln. Ändå är sådana medicinskt oförklarliga symtom mycket vanliga inom både primärvården och specialistvården. När jag gick min läkarutbildning på 1980-talet lärde vi mycket om sjukdomar, men (vad jag kan minnas) ingenting om hur vi skulle hjälpa patienter med medicinskt oförklarliga symtom. Förhoppningsvis är dagens grundutbildning lite bättre i detta avseende.

Finns det ingen konstaterad sjukdom finns det inte heller någon specifik behandling, och en del patienter nöjer sig inte med svaret att de besvär de söker för inte har någon farlig fysisk orsak. Besvikna på skolmedicinen, som ofta inte är bra på att bemöta dessa patienter, söker sig en del vidare till alternativa förklaringar. Detta tror jag är en viktig orsak till att vi fått en rad omtvistade pseudodiagnoser som aldrig accepterats av skolmedicinen, som amalgamsjuka, elöverkänslighet, "hypotyreos typ 2" och "kronisk borrelia". Och med internet har dessa påhittade sjukdomar blivit mer smittsamma än tidigare.

Patientgrupper som inte tycker sig få gehör i vården går till vårdens beställare, och gång efter annan har svenska politiker lagt sig i frågor som bör avgöras vetenskapligt och inte politiskt. Vi såg det med THX och amalgamsjukan, och till årets riksmöte var det pinsamt nog flera partier som motionerade om elöverkänslighet, en sjukdom som bevisligen inte existerar. Risken finns nu att politikerna gör samma misstag vad gäller den senaste i raden av pseudodiagnoser, "kronisk borreliainfektion", för även här finns en missnöjd patientgrupp som trycker på.

Borreliabakterien smittar via fästingbett, men bara hälften av patienterna minns bettet. Symtomen på infektionen kan vara många och svårtolkade, och blodprover är inte till någon hjälp förrän efter flera veckor då antikroppar hunnit bildas. Är det en infektion begränsad till huden behandlar vi med penicillin på bara misstanken om borrelia, och inga prover tas. Sätter sig istället infektionen i en led eller i nervsystemet är diagnosen svårare, och om inte läkaren i första vändan överväger borrelia kan det ta lång tid innan man förstår att tröttheten, huvudvärken eller ischiassmärtorna berodde på neuroborrelios.

Behandling med antibiotika i några veckor dödar enkelt bakterierna, men har infektionen stått länge så kan det ta tid innan den skadade vävnaden läker, och i värsta fall kan patienten få leva med restsymtom som inte går över trots att infektionen är botad. En del av de patienter som anser sig ha "kronisk aktiv borreliainfektion" är sådana som verkligen haft borrelia men har kvarstående symtom av den skada infektionen orsakade. De flesta med "kronisk borrelia" har dock utretts på vanligt sätt i den offentliga vården utan att man kunnat påvisa någon borreliainfektion, och en del har ändå fått den vanliga antibiotikabehandlingen, för säkerhets skull eller av humanitära skäl.

Men de som deltar i Borreliaupproret nöjer sig inte med det som den svenska vården erbjuder, enligt riklinjer baserade på det man bedömer vara bästa tillgängliga vetenskapliga kunskap. Dessa aktivister, som verkar finnas i alla västliga land, hävdar att borrelia inte alls går att utesluta med vårdens vanliga tester och att den normala antibiotikabehandlingen är otillräcklig. Patienter som misstänker att de fått "kronisk borrelia" söker sig till privatkliniker i Tyskland eller Norge där de kan få tester och behandlingar som den svenska vården inte använder, eftersom dessa tester är otillförlitliga och behandlingen kan vara skadlig.

Enligt ett totalt okritiskt inslag i TV4 under våren är en tiondel av patienterna vid Norsk Borreliose Senter i Oslo svenskar. I reportaget berättades hur dessa patienter kan få antibiotika i många månader, även intravenös behandling, till stora kostnader. Det som inte framgick i TV4 är att klinikens ägare varnats av norska Helsetilsynet då han ställt en felaktig borreliadiagnos på en man som sedan fick allvarliga komplikationer av antibiotikabehandlingen.

I Norge har de stridbara patientföreningarna och de enstaka läkare som behandlar "kronisk borrelia" fått stöd av tabloidpressen och av centrala politiker. När Norsk Borreliose Senter invigdes var det kommunstyrelsens ordförande Fabian Stang från Høyre som klippte bandet, och tunga oppositionspolitiker i Stortinget, som (sannolikt blivande statsminster) Erna Solberg och Laila Dovøy, lägger sig i hur den norska vården diagnosticerar och behandlar borrelia.

Svenska infektionsläkare är rädda att samma sak skall hända här, att borreliaktivisterna får med sig okunniga journalister som påverkar politikerna till att börja detaljstyra hur vården skall bedrivas för enskilda diagnoser. Till årets riksmöte tog Sverigedemokraterna upp borrelia i en motion och skrev att "En kort kur kan riskera att sjukdomen blossar upp på nytt. Det har visat sig att svenskar har fått åka till Tyskland för adekvat vård då det inte finns borreliakliniker i Sverige ... de svenskar som har uppsökt behandling där har blivit botade". Måtte inte fler riksdagspartier följa efter SD och klampa in i borreliakriget.

Jag ifrågasätter inte att personer som anser sig ha elöverkänslighet eller "kronisk borrelia" verkligen lider. Men vi hjälper dem inte i längden genom att acceptera diagnoser som inte finns på riktigt. Vi vet långt ifrån allt om borrelia, men vi vet att den vård som bedrivs på de alternativa borreliaklinikerna är oansvarig. Patienterna får där fel diagnos, ruinerar sig på behandlingarna och riskerar farliga biverkningar.

Kommentarer

 • C Olsson 2013-07-13 16:34:00

  Info (eller fakta om ni så vill) gällande kronisk neuroborrelios. "There are no comparative controlled studies of treatment length in European late LNB. A recent American openlabel randomized comparison (class III) of 14-day vs. 28-day treatment with ceftriaxone (2 g daily) for late Lyme borreliosis (143 patients, of whom a third with neurological symptoms) showed similar cure rates (76% and 70%, respectively) after 1 year, and there were more discontinuations as a result of adverse events in the 28- day group [106]. Another series (class IV) of late LNB showed disappearance of symptoms in 69/79 (87%) after 100 days regimens with various antibiotics, whereas 14 days with ceftriaxone cured four of 13 (31%) [107]." http://www.efns.org/fileadmin/user_upload/guidline_papers/EFNS_guideline_2010_European_lyme_neuroborreliosis.pdf

 • Mats Reimer 2013-07-13 16:22:00

  Hej Karin, jag angriper inte patienter och hävdar inte att de simulerar. Men jag är betryckt över den aggressivitet som en del visar när jag bara påpekar vad som enligt hälsomyndigheter och professionella sammanslutningar (infektionsläkare, neurologer) är fakta i målet. Bakom dessa övertramp synes mig ligga rädsla och ett icke uttalat förakt för psykiska sjukdomar, som om infektion skulle vara "finare".

 • Mats Reimer 2013-07-12 20:38:00

  Bara ett exempel på hur galet det har blivit: I Australien har aldrig fästningar påvisats bära borrelia, men ändå finns det patienter som anser att de har "kronisk borrelia" och några läkare som ger dem långa antibiotikakurer... http://www.abc.net.au/radionational/programs/backgroundbriefing/2013-05-12/4675072

 • David 2013-07-11 23:05:00

  Hej Mats kan du inte göra en artikel om candida står lika mycket om det på nätet som borrelia. Kan man få candida i huvudet av för mycket antibiotika?

 • Mats Reimer 2013-07-11 22:50:00

  Min replik på Borreliaupprorets svar i AB lär publiceras i helgen. Den som väntar på något gott... 43000 har läst artikeln i AB på nätet och >1700 gillar den. Ca 150 har lämnat kritiska kommentarer, bland annat menar en Björn Holmberg att jag skulle vara en kroppsöppning...

 • Mats Reimer 2013-07-11 22:47:00

  @ Engelbert Jag känner inte denne vapendragare, men vad gäller antal inlägg lär han inte hinna ifatt varken Carina här eller Benny på AB...

 • Mats Reimer 2013-07-11 22:45:00

  Hej Sköna Jenny, när argumenten tryter går lätt kritiken från sak till person. Jag jobbar inte i Skåne (men har en namne i det landskapet). Min chef (och chefens chef) tyckte artikeln i AB var bra... Bloggande är min hobby, jag får inget betalt av vare sig Dagens Medicin eller läkemedelsbolag. Det är märkligt att drabbas av dessa insinuationer även när jag AVRÅDER från läkemedelsbehandling...

 • Mats Reimer 2013-07-11 16:39:00

  Jag börjar till slut tro på att "kronisk borrelia" kan ge kognitiv påverkan...

 • C Olsson 2013-07-11 16:36:00

  Mats skriver (i inägget): "Men vi hjälper dem inte i längden genom att acceptera diagnoser som inte finns på riktigt." Och, om vi tittar på VAD diagnosen/begreppet kronisk borrelia står för, så står detta helt enkelt för en långvarig borreliainfektion. Är det diagnosen "kronisk borrelia" skrivet MED citationstecken som Mats menar inte finns? Är detta möjligen bara någon form av "ord-lek" där deltagarna själva måste upptäcka dessa citationstecken? Ja, jag vet att Mats (i någon kommentar) har förklarat vad HAN avser med "kronisk borrelia" men som ni redan har sett, så "missar" folk om och om igen dessa citationstecken, och sedan skriver dom kronisk borrelia UTAN citationstecken och menar sedan att DETTA inte finns. Rörigt minst sagt!

 • Gråsten 2013-07-11 16:30:00

  Påståendet om att miljontals är drabbade av kronisk borrelia är fascinerande. I Europa uppskattades 2011 incidensen till nästan 66000 patienter och i USA vet vi att precis över 33000 patienter diagnosticerades (i USA är borrelios en anmälningspliktig sjukdom) - alltså omkring 100000 patienter om året. http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=19906 http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6053a1.htm?s_cid=mm6053a1_e Och om vi förutsätter att 70% diagnosticering är sann ger det oss alltså cirka 40000 fall av odiagnosticerad "kronisk borrelia" per år. För att komma upp i miljontals drabbade (varav ingen får tillfriskna under tiden!) krävs alltså mer än 20 år (om vi räknar in 20% terapisvikt hos de diagnosticerade - vilket är ungefär det dubbla mot vad som synts i kliniska studier!) för att komma upp i denna patientpopulation. För mig blir detta bara ytterligare exempel på att man är inte intresserad av att sätta sig in i den kunskapsbas som finns - den är oväsentlig eftersom man redan vet att man lider av "kronisk borrelia"!

 • Mats Reimer 2013-07-11 13:40:00

  Replikförfattarens egna tragiska berättelse http://borreliaupproret.wordpress.com/berattelser/charlotte-therese/

 • Mats Reimer 2013-07-11 13:36:00

  Borreliaupproret svarar http://www.aftonbladet.se/debatt/article17116144.ab Min replik på det kommer om några dagar.

 • Nyfiken 2013-07-11 13:17:00

  Mats: Vad anser du om Luc Montagnier som bl.a. anser att Borrelia skulle kunna ge upphov till bl.a. MS och ett flertal andra neurologiska sjukdomar. Att Luc Montagnier fick Nobelpriset i medicin 2008 och är fader till upptäckten av HIV känns kanske som ett tyngre namn för flertalet med dessa meriter. Hade en ensam läkare från VistabodaNorraSkanstull lagt upp sina terorier så kanske inte det uppmärksammats, men en Nobelpristagare får man väl hoppas har lite djupare kunskap även om denne med givetvis kan ha fel. Varför tror du han anser detta och om han har helfel varför tror du han dragit denna slutsats? Nyfiken. :) Ps. Finns ett par intervjuer om hans tankar på youtube, hittas med hans namn + Lyme. Ds. Mvh

 • Erik Andersson 2013-07-11 13:15:00

  Stämmer det verkligen att alternativmedicinare är så mycket bättre på bemötande än skolmedicinare? För mig ter det sig som ett mantra som upprepats så många gånger att det allt för ofta tas för en sanning, eller är det faktiskt undersökt? Jag kan tänka mig att största skillnaden i upplevelse annars kommer sig av att vi som skolmedicinare ibland måste säga "tyvärr, vi kan inte hjälpa dig på det sätt du önskar". En alternativmedicinare har i princip alltid något i bakfickan som de säger kan hjälpa, och som de kanske ibland till och med utlovar ska hjälpa i lägen när vi säger att inget ytterligare finns att göra.

 • stig lönnqvist 2013-07-10 21:45:00

  Mats Reimers: Varför åker folk till Norge då om dom kan få samma behandling här hemma???Då är det ju ännu sämre än jag anat med den svenska läkarkåren. Ni gör er arbetslösa i längden. Om jag inte är nöjd med något så söker jag mej vidare. Ni har haft er stund, det är bara så att ni klarar inte av att läka folk. Sedan kan jag inte tänka mej att Tyskland använder amalgam i tandvården

 • Mats Reimer 2013-07-10 19:54:00

  @snusare Vilka andra västländer än de nordiska och Japan har förbjudit amalgam?

 • Ove Sundberg, immunolog 2013-07-10 19:21:00

  Mats, påstår du att alla människor reagerar på samma sätt på borrelia, även t.ex. de med fel på immunsystemet, andra abnormiteter eller typer av degeneration? Vi kan lika gärna köra det med amalgam också: Mats, påstår du att alla människor reagerar på samma sätt på amalgam, även t.ex. de med fel på immunsystemet, andra abnormiteter eller typer av degeneration?

 • stig lönnqvist 2013-07-10 17:52:00

  Mats Reimers bör skämmas. Patienter måste fly till andra länder för att bli friska. Och friska blir dom. Antagligen har den svenska utbildningen för läkare om sjukdomar "stannat på klassen".

 • pensionerad doktor 2013-07-10 17:28:00

  Om vi börjar med "amalgamsjuka", dvs. kvicksilverförgiftning, så påstår du att 0% av befolkningen är överkänslig mot ett av jordens farligaste ämnen (som nu också är förbjudet, antagligen för att det är ofarligt)? Du var tydligen inte med under 60-70-talet. Det finns mängder av vetenskapliga studier, varav en hel del svenska, som visar amalgamets farligheter. Vad gäller borrelia har man i möss visat att det finns restspiroketer, kvar efter avslutad behandling i t.ex. leder och öronbrosk, och det har visat sig att dessa kan trigga nya inflammationssvar utan fullskalig infektion. Att då kalla detta för "restsymptom" är helt klart missvisande, för det finns bevisligen "bakteriellt skräp" kvar och detta "skräp" leder till de kroniska symptomen, som inte finns enligt dig. Bevisligen tar antibiotika sakta men säkert bort restskräpet ur de flesta, men det verkar onödig overkill med antibiotika (med tanke på resistenser och annat) om det kan tas fram andra rensningsprocesser. Sen måste man vara ödmjuk att vi fortfarande vet väldigt lite om hur människan fungerar. Det är märkligt hur du som kallar dig läkare i kraftigt dogmatiska ordalag kan uttala dig om "hur allt ligger till" när det inte ens finns ett enda test någonstans i världen som är tillförlitligt. Konstigt nog dyker inte heller ditt namn upp ens på topp-25 när man talar om de mest respekterade barnläkarna i landet.

 • C Olsson 2013-07-10 16:52:00

  Klipp (från länken nedan): "I stort sett håller jag med Reimer. Men han låter säkrare än han rimligen kan vara. Dessutom bjuder han på sitt välkända ”guilt by association”-trick och försöker sammankoppla diagnosen med Sverigedemokraterna(!). 99,9% eller 100% säkerhet? Borreliadiagnostik och behandling är svår och det finns viss osäkerhet. Annars skulle inte såväl Smittskyddsinstitutet som SBU hålla på med utredningar av det vetenskapliga underlaget till diagnostik och behandling." http://www.kostdoktorn.se/kronisk-borrelia-ar-en-pahittad-sjukdom2

 • Mats Reimer 2013-07-10 16:38:00

  Hej Engelbert, positiv PCR vid borreliaartit betyder inte att levande spiroketer finns kvar, DNA är en stabil molekyl som finns kvar länge efter bakterierna har dött. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.30384/full

 • alexandra 2013-07-10 13:54:00

  Nu kanske jag är helt ute (ur diskussionen) men måste bara flika in en kommentar. Vad är det som säger att en boreliainfektion inte kan sätta immunförsvaret ur balans och ge en del symtom under en period? En harmlös maginfluensa kan ju göra att tarmarna sätts ur spel under en tid etc eller t.om med göra att vissa sjd (IBD, IBS) bryter ut. Nu tror inte jag på, så att säga "kronisk borelia", där går gränsen, men jag tror absolut att infektionen kan lämna efter sig en del långdragna restsymtom. Med en förklaring så" läker" dessa desto fortare, istället för att pat jagar upp sig och tycker sig lida av både det ena med det tredje i deras sökande på nätet.

 • Mats Reimer 2013-07-10 07:53:00

  @Karin, jag kan lugna dig med att idag ligger det korrekt information på 1177.se "Det finns inget stöd för att så kallad "kronisk borrelia", med levande eller vilande bakterier, finns kvar efter antibiotikabehandlingen."

 • Mats Reimer 2013-07-10 07:50:00

  Återkomst av ECM efter behandling är ny infektion och inte att den gamla blossar upp visas genotypning av borrelia-stammar: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23150958 Positiv PCR vid borreliaartit betyder inte att levande spiroketer finns kvar, DNA är en stabil molekyl. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.30384/full Synd att det är krångligt att analysera mRNA som bättre speglar levande aktiva bakterier.

 • Mats Reimer 2013-07-10 07:21:00

  @Eva Då har den anonyma infektionsläkaren en extrem uppfattning för att vara svensk infektionsläkare, det kan jag lova. Men om du inte vill berätta vad hen heter kan jag inte fråga personen hur hen kom fram till sitt ovanliga ställningstagande. Det kan också vara så att din vän missuppfattade en faktaupplysning som rekommendation.

 • C Olsson 2013-07-09 22:26:00

  Från en kommentar (Mats skriver): "@Karin jag vet vad jag menar. Äkta kronisk borrelia finns, i betydelsen obehandlad infektion som stått länge t.ex. ACA, men med några veckors behandling dör spiroketerna även om infektionen funnits länge." Och, återigen Mats, kan du ge oss en KÄLLA som bevisar detta (dvs, att bakterierna dör ÄVEN när behandlingen sätts in i ett sent stadium!

 • Mats Reimer 2013-07-09 21:39:00

  Den svenska wiki-sidan om borrelia är kapad av borreliaupproret... "Kronisk eller sen borrelia är sålunda en klinisk diagnos, det vill säga man diagnostiserar genom att undersöka patienten och inhämta den relevanta historiken. Symptomen varierar avsevärt från individ till individ och från tid till annan varför någon typisk sjukdomsbild inte finns. "

 • Mats Reimer 2013-07-09 21:23:00

  @John Kan du förtydliga vad i min argumentation som inte var OK? Kostdoktorn tycker att passusen om SD var gulit by association. Men jag kan inte hjälpa att det bara är SD som fört fram detta i riksdagen. De norska politiker jag nämner vid namn ovan tillhör Høyre och KrF. Hade jag använt twitter hade du säkert beskyllt mig för hashtagtekniker... http://www.kostdoktorn.se/kronisk-borrelia-ar-en-pahittad-sjukdom2

 • Mats Reimer 2013-07-09 21:19:00

  @Karin jag vet vad jag menar. Äkta kronisk borrelia finns, i betydelsen obehandlad infektion som stått länge t.ex. ACA, men med några veckors behandling dör spiroketerna även om infektionen funnits länge. När jag skriver "kronisk borrelia" med kaninöron menar jag den hittepåsjukdom som Lungen, BCA, ILADS tjänar pengar på. Jag upprepar: jag har ingen extrem uppfattning i denna fråga. Infektionsläkarna är av samma mening.

 • john 2013-07-09 19:41:00

  http://botaborrelia.wordpress.com/2013/07/09/bota-borrelia-mats-reimer-och-verkligheten/ "Igår så visade det sig att Mats Reimer trappat upp sina attacker på alla de människor som lider av tex Borrelia. HÄRSKARTEKNIKERNA haglar i hans ”debatt”artikel."

 • Karin 2013-07-09 19:12:00

  Mats skriver "Behandling med antibiotika i några veckor dödar enkelt bakterierna, men har infektionen stått länge så kan det ta tid innan den skadade vävnaden läker, och i värsta fall kan patienten få leva med restsymtom som inte går över trots att infektionen är botad. En del av de patienter som anser sig ha "kronisk aktiv borreliainfektion" är sådana som verkligen haft borrelia men har kvarstående symtom av den skada infektionen orsakade. De flesta med "kronisk borrelia" har dock utretts på vanligt sätt i den offentliga vården utan att man kunnat påvisa någon borreliainfektion, och en del har ändå fått den vanliga antibiotikabehandlingen, för säkerhets skull eller av humanitära skäl." Detta kom redan 2003 "Vi utforskar just nu en annan metod där man med hjälp av patientens immunceller ser hur dessa reagerar om de utsätts för borreliabakterien, säger Johanna Forsell. Osäkerheten är alltså stor. – De så kallade Elisatesterna kan vara negativa fast patienten har borrelia – och tvärtom, berättar Mona Widhe, medicine doktor på Linköpings universitet. Hon disputerade nyligen med en avhandling om kroppens immunförsvar och dess påverkan på borrelia. Hon har upptäckt att vissa av de patienter som får den kroniska varianten av borrelia har ett annat immunförsvar än de som blir friska efter antibiotika." http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varden-missar-fall-av-borrelia_103744.svd Jag hoppas att dom flesta läkare inser att Mats är ute och cyklar.

 • Karin 2013-07-09 19:01:00

  http://borreliablogg.wordpress.com/2013/07/09/mats-reimer-en-pseudo-lakare-som-for-ett-krig-mot-diagnosen-kronisk-borrelia/ Faktiskt riktigt bra, dom har ju en poäng. Är det bättre att gå år ut och år in utan att bli bättre utan snarare försämras. Det finns ju forskning som styrker att borrelia är persisterande men det finns ingen forskning som starkt styrker att inga bakterier finns kvar efter 14 dagars antibiotika kur. Endast studier som gång efter annan visar att alla inte blir friska av kort antibiotika behandling. Läkare som går emot forskning, SMI, Läkemedelsverket osv och påstår att kronisk borrelia inte finns är ute på djupt vatten. Allt visar att vi inte vet riktigt hur det ligger till.

 • C Olsson 2013-07-09 17:39:00

  Från inlägget: "Behandling med antibiotika i några veckor dödar enkelt bakterierna, men har infektionen stått länge så kan det ta tid innan den skadade vävnaden läker, och i värsta fall kan patienten få leva med restsymtom som inte går över trots att infektionen är botad." Skulle du vilja vara vänlig att ge oss en källa som bevisar detta påstående (dvs, gällande att man "enkelt dödar bakterierna" med "några veckors antibiotika") och då menar jag faktiskt ÄVEN i dom fall där behandlingen sätts in i ett senare stadium.

 • C Olsson 2013-07-09 17:22:00

  Från inlägget: "När jag gick min läkarutbildning på 1980-talet lärde vi mycket om sjukdomar, men (vad jag kan minnas) ingenting om hur vi skulle hjälpa patienter med medicinskt oförklarliga symtom." En god idé kan vara att "sammankalla" en grupp specialister (inom olika fält) och utreda patienten ordentligt.

 • C Olsson 2013-07-09 16:49:00

  Från inlägget: "Svenska infektionsläkare är rädda att samma sak skall hända här, att borreliaktivisterna får med sig okunniga journalister som påverkar politikerna till att börja detaljstyra hur vården skall bedrivas för enskilda diagnoser. " Det värsta tycker jag är journalister (och andra) som skriver i media att den diagnos (dvs, sen/långvarig/stadium 3-borrelia) som dessa patienter får av sina läkare, dvs kronisk borrelia inte finns. Det är ju för sjutton (ursäkta) inte DIAGNOSEN/DEFINITIONEN kronisk borrelia som avgör vilken behandling varje ENSKILD patient behöver ha.

 • C Olsson 2013-07-09 16:20:00

  Från inlägget: " Detta tror jag är en viktig orsak till att vi fått en rad omtvistade pseudodiagnoser som aldrig accepterats av skolmedicinen, som amalgamsjuka, elöverkänslighet, "hypotyreos typ 2" och "kronisk borrelia". Och med internet har dessa påhittade sjukdomar blivit mer smittsamma än tidigare." Från länken nedan: "Chronic Lyme is a rare condition caused by long-lasting and ongoing infection with the spirochete Borrelia burgdorferi (Bb)." http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ane.12048/full

 • Distrläk 2013-07-09 14:03:00

  Utmärkt artikel som jag verkligen hoppas blir spridd och läst.

 • Nyfiken 2013-07-09 11:04:00

  Detta var en bra och intressant bloggartikel Mats. Politiker är ju folkvalda och behöver ju folkets förtroende och röster, det parti eller de politiker som inte förstått detta kommer förmodligen göra en kort karriär. OM tillräckligt många patienter anser sig inte få tillräcklig hjälp/förståelse och bli tagna på allvar av vården utan inslag av förnedrande diagnoser så kommer en reaktion givetvis ske. Sen om frågan handlar om Elöverkänslighet, Hypo2 eller Fästingöverförda sjukdomar spelar nog mindre roll, dessutom är ju faktiskt även politiker människor och kan drabbas av medicinsk oförklarliga symtom och kommer ju självklart då själva fundera på vad de lider av. Så ja. Jag tror du har helt rätt i att bla denna fråga kommer växa och att den kommer få ett större utrymme, det märks i både media och i din blogg på antal inlägg. Samtidigt tycker jag frågan om VARFÖR frågan blivit så stor är lika intressant, håller delar av befolkningen på att bli psykiskt påverkade i en masspsykos eller ligger det något i denna fråga...den nöten är intressant. Själv hoppas jag på teorin masspsykos, för om det andra alternativet SKULLE visa sig stämma så står förmodligen både vårdapparaten och samhället inför en rejäl utmaning. Mvh

 • kerran 2013-07-09 10:39:00

  Mats Reimer plockar fakta som passar hans agenda vilken tydligen för tillfället ar att misskreditera en norsk läkare. Inom det svenska hälsoväsendet finns kliniker /läkare som blivit varnade för felaktig behandling/felaktig journalföring mm. Innebär det att vi inte ska använda oss av svensk sjukvård? Kanske kommer MR namnge alla dessa svenska kliniker/läkare i denna blogg också?

 • Mats Reimer 2013-07-09 09:44:00

  Hej Ika, BCA håller på med allsköns hokus-pokus, varför måste man besöka dem innan man får kritisera dem? http://www.borrelia-tbe.se/filer/Vortrag%20Schweden%202_10_10_200910.pdf

 • ST 2013-07-09 09:29:00

  Mats Reimer skulle du kunna utforska lite om Morbus Dercum. Detta är ett syndrom som många lider av och folk har till och med blivit förtidspensionerade för. Det var eller är en ny typ av inne diagnos. Symptomen är ökad smärta i subcutana fetttet.

 • Ika 2013-07-09 08:53:00

  Jag har en fråga, har du vart på kliniken i augsburg? Tycker du ska ta en resa dit och öppna upp ögonen INNAN du utalar dig om det verkligen handlar om att du bryr dig om dina med människor! Jag förstår att du vill ha uppmärksamhet men det går att fås på andra sätt än nedvärderande och kränkande sätt gentemot människor som faktiskt är i behov sv hjälp. Mycket har hänt sedan 80 talet på många fronter och kanske dags stöpens dina stängda ögon annars satsa på annat yrke? Pension? Ett besök till augsburg tycker jag är det minsta du kunde göra innan du öppnar munnen.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier