Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-09-04

Tror Norges blivande statsminister på vetenskapen?

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Den mest aktive alternative borrelialäkaren i Norge, Rolf Luneng, har förlorat sin legitimation efter beslut av Helsetilsynet. Han fick en varning efter att ha ordinerat en långvarig antibiotikabehandling till en man med MS, i tron att de neurologiska symtomen egentligen berodde på "kronisk borrelia". Trots varningen fortsatte Luneng att vid sin klinik Norsk Borreliose Senter skriva ut långa behandlingar med antibiotika och malariamedel efter att med icke-validerade tester ha ställt tveksamma infektionsdiagnoser. Ibland undersökte han inte patienterna utan nöjde sig med telefonkonsultation.

Norge går nu till stortingsval om några få dagar, och det förväntas att Erna Solberg från Høyre blir ny statsminister efter Jens Stoltenberg. Solberg har trott på Luneng och på de patientaktivister som hävdar att "kronisk borrelia" är en infektionssjukdom den vanliga vården missar. Det är därför ironiskt att i tidningen VG flankerar politisk reklam med Erna Solberg tidningens artikel om Rolf Lunengs delegitimering. Buskapet från höger (med ett blått hjärta) lyder: Kvalitet og valfrihet i helsevesenet...

Grundaren av Norsk Borreliose Senter kan söka om att få tillbaka sin legitimation på prov om han finner sig en anställning som underläkare, där han kan jobba under överinseende av specialistläkare. Min gissning är att han antingen söker jobb som kommunelege 2 på landsbygden, eller att han fortsätter att som ren alternativmedicinare behandla borrelia med de medel han fortsatt förfogar över: Cowdens örtprotokoll och frekvensmedicin.

Jag tror inte att frågan om behandling av "kronisk borrelia" kommer få betydelse i det norska valet: pseudovetenskapliga vanföreställningar är ingen höger-vänster-fråga. Den förra kvinnliga norska statsministern trodde fullt och fast på elallergi, medan hennes partivänner i dagens regering försöker lugna landets kommuner att WiFi är ofarligt.

Kommentarer

 • C Olsson 2013-09-12 21:48:00

  "Vårdfokus - Norge vill öka kunskapen om borrelia" https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2013/September/Norge-vill-oka-kunskapen-om-borrelia/ Ett klipp: "Ett nationellt kompetenscentrum håller på att byggas upp på Sorlandets sjukhus, som från och med nyår ska kunna bistå norska sjukhus och vårdcentraler med expertkunskap. Helsedirektoratet har även kontaktat svenska myndigheter i hopp om att inleda ett samarbete för att utveckla kunskapen om fästingburna sjukdomar, skriver myndigheten på sin hemsida."

 • Mats Reimer 2013-09-12 20:35:00

  Imorgon kommer Luneng en något alternativ laboratorieläkare och patientrepresentanter träffa Helsedirektoratet. http://www.helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/aktiv-innsats-for-a-oke-kunnskapen-om-flattsykdommer.aspx

 • Mats Reimer 2013-09-12 16:50:00

  Erna kommer inte lägga sig i fallet Luneng enligt vad hon skriver på twitter. damounnassehi: Mener dere at #Luneng skal ha lov å behandle pasienter med antibiotika på pseudovitenskapeligt grunnlag? Erna Solberg: de faglige kravene og vurderingene av en leges praksis er helsetilsynets ansvar , ikke politikk.

 • C Olsson 2013-09-11 16:18:00

  Från länken nedan (Anders Tegnell efter 30:20 min): "Sen kan det ju även finnas specialfall...." http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1272 Tyvärr gick man inte närmare in på dessa "specialfall" senare i programmet. Men på länken nedan kan ni hitta "specialfall" (under punkt 3): http://friends-forum.mosken.com/viewtopic.php?f=95&t=11121 Och på länken ovan så hittar ni även det som Dag Nyman talar om, dvs punkt 2.

 • ST 2013-09-11 11:26:00

  Enligt nedan står det att pat som behandlas enligt BCA blir till 70% friska. Vad händer med de övriga 30%? Det är ändå rätt stor andel av de "borrelia sjuka som ej blir friska med dessa behandlingar. Vad får de som ej svart för behandling därefter? Hur länge skall de behandlas med antibiotika och örter tills man insett att det inte hjälper? Enligt tidigare blogginlägg så är det MÅNGA "borrelia sjuka" i sverige flera tusentals varje år och om då 30% ej blir friska vad skall man göra då?

 • Mats Reimer 2013-09-10 20:02:00

  Jag skall lyssna klart på dagens Kropp&Själ i P1. Återkommer.

 • l j 2013-09-10 12:26:00

  CDC: "Recent animal studies have given rise to questions that require further research, and clinical studies...in humans are ongoing."

 • Mats Reimer 2013-09-10 06:18:00

  @Pelle Det jag för fram om borrelia är en mainstreamuppfattning. Det är Luneng och BCA som är extrema. Jag väntar spänt på de nya bedömningarna av det vetenskapliga läget som SBU och SMI snart kommer med, vi får se om de kommer med något nytt om diagnostik eller behandling.

 • C Olsson 2013-09-09 23:56:00

  Tänk vad enkelt allt hade varit om dom svar som så ofta ges i denna debatt ÄVEN hade gällt just dom fall som debatten faktiskt handlar om.

 • Pelle 2013-09-09 22:38:00

  Finns det någon patient som är missnöjd med behandlingen som de har fått i t.e.x Augsburg eller Norge? Jag har sökt och sökt, men inte hittat någon, kanske behöver jag bli bättre på att googla? Jag har fått diagnosen Twar, Mykoplasma och Borrelia hos BCA. De skrev ut en behandlingsplan som innefattar åtta veckor med 500 mg Azithromycin mot Twar och Mykoplasma förmodar jag? Och sju veckor med 200 mg Minocycline mot Borrelia. De gav mig även en lista på olika vitaminer och tillskott. D-vitamin, B-vitamin, Q10, reservetrol och probiotics. Det var absolut inget som jag behövde köpa hos dem. Eftersom att BCA vill att man gör regelbundna kontroller under behandlingen, så måste en läkare i Sverige skriva ut dessa mediciner om jag vill göra behandlingen här. Har fått en remiss till en infektionsläkare i Sverige, ska bli intressant att se vad de säger. Två band gav utslag på WB för Borrelia, LTT var positivt och jag hade lågt CD57-värde enligt dem. Chlamydia pneumoniae var positivt, IgG och IgA (ELISA), samma för Mykoplasma. Det Mats säger om Luneng känns väldigt extremt om man jämför med min upplevelse i Augsburg.

 • Engelbert 2013-09-09 21:07:00

  Det ser ut som att Erna & Co vinner ikväll, hoppet lever för de borreliasjuka!

 • Mats Reimer 2013-09-09 20:36:00

  @syster Vart vill du komma? Antingen är det sant att NBS skrivit ut TBC-medicin i strid med norska regler eller också är det osant. På flera patientbloggar och fora beskrivs att man fått utskrivet rifampicin, så förmodligen är det sant. Det är i och för sig illa att man gödslar med antibiotika, men värre är att NBS ställer infektionsdiagnoser på patienter som med all sannolikhet inte har aktiv infektion, och i många fall aldrig haft borrelia tidigare heller.

 • jesper 2013-09-09 20:22:00

  Jeg har i kommentarerne til denne blog flere gange forsøgt at rette fokus på specielt en af de mulige patogener flåter kan overføre.Nemlig bartonella spp.I den sammenhæng skal jeg gøre opmærksom på en ny publikation fra Ch.Dehio m.fl i hvilken denne infektion perspektiveres ift Brucellose.

 • Mats Reimer 2013-09-09 17:28:00

  @syster Jag har själv talat med den svenske farmaceuten som jobbar i Norge. Eftersom han inte givit sådana detaljer att patienter kan identifieras har han inte brutit någon tystnadsplikt. http://epidemi.no/?p=774

 • C Olsson 2013-09-09 15:51:00

  "The diagnostic difficulties of Lyme disease and co-infections always concern chronic Lyme disease (late Lyme disease, stage III). The synergic-pathological mechanism requires that co-infections are also present in chronic persistent form." http://www.benthamscience.com/open/toneuj/articles/V006/SI0078TONEUJ/158TONEUJ.pdf Här kommer även vad Mats själv har skrivit: "Jjag nog en av de få i denna debattråd som då och då diagnosticerar och behandlar ritkig borrelia. ECM, lymfocytom, neuroborrelios." Om ovanstående (dvs, stadium 1 och stadium 2-borrelia) skulle vara någon form av "specialist-kompetens" då har vi nog en ganska lång väg att gå här i Sverige.

 • Syster 2013-09-09 14:59:00

  Klipp (från länken nedan): "Aktiv innsats for å øke kunnskapen om flåttsykdommer ​Mange pasienter med plager knyttet til flåttbårne sykdommer opplever at de ikke får god nok hjelp i helsetjenesten. Helsedirektoratet vil 13. september møte representanter for pasientene. En nasjonal kompetansetjeneste skal også bygges opp." http://helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/aktiv-innsats-for-a-oke-kunnskapen-om-flattsykdommer.aspx

 • Syster 2013-09-09 14:53:00

  Klipp (från länken nedan): "- Borreliose er ikke en bakterie, den har 300 ulike variasjoner. Et flåttbitt kan bære både bakterie, parasitter og virus. Den kan gi utallige tilleggs infeksjoner og betennelser. Den gjemmer seg i kroppen og kan overleve lenge. Det er viktig at norske helsemyndigheter setter seg inn i det, sier legen til VG." http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10151294

 • Vårdcentral 2013-09-09 12:54:00

  Generellt. Om man börjar behandla människor med oklara och diffusa symptom kommer man inte vinna så mycket. Om vi har någon med säg städfobi då kommer denna må bättre om vi tokstädar lägenheten. Problemet kvarstår kan förvärras och uppstå i annan skepnad (ångest rädd för något annat). Behandlar/utreder man tillräckligt många på dessa grunder kommer man bli förvirrad tro att så ser "sjukdomen" ut. Sedan kan man ge sig fan på att man kommer missa de allvarliga fallen. De blir ju atypiska och leder inte tanken rätt. Tex den gången man inte tog d-dimer/spiral ct jag just då var det den diagnosen. Eller när patienten verkligen led av neuroborrelios just då kom man inte på tanken att ta prover. Jag har sett det hända flera gånger. Även mig själv har det hänt.

 • l j 2013-09-08 17:14:00

  Kanske Dr. Luneng kan jobba i USA hos Columbia University Medical Center: http://www.columbia-lyme.org/research/scientific.html

 • Vet Enskap 2013-09-07 23:52:00

  "Sometimes you win, sometimes you learn."

 • C Olsson 2013-09-07 23:35:00

  Info som jag tror att Mats behöver: "Pleocytosis with a predominance of lymphocytes was established for 19 (83%) of 23 patients with B. garinii isolated from CSF samples, whereas in the B. afzelii group, all but 2 patients had ⩽ 5 × 106 cells/L in CSF samples. Also, protein concentrations in CSF samples were more frequently elevated and were higher for patients in the B. garinii group, compared with patients in the B. afzelii group. In addition, 2 of 4 patients in the B. garinii group who had normal routine CSF findings but positive CSF culture results had had lymphocytic pleocytosis and elevated protein concentrations at examination 2–3 months earlier." http://cid.oxfordjournals.org/content/43/6/704.full

 • Vet Enskap 2013-09-07 19:57:00

  Om man sopar problemet under mattan under lång tid, gör att man till slut behöver ha tillgång till en mycket STOR matta.

 • Syster 2013-09-07 15:05:00

  Jag sammanfattar lite: Mats skrev: "Det finns inga randomiserade studier som visar meningsfylld effekt av förlängd behandling." Jag frågade (och jag upprepade även frågan flera ggr): "Finns det några randomiserade studier som används när gäller behandlingen vid sen/kronisk borrelia, Mats?" Sedan fick jag "instruktioner" (av en annan person) hur JAG skulle kunna hitta dessa studier. Men frågan var ju faktiskt ställd till Mats! Nu har en tredje person skrivit följande: "Syster är dessutom inte intresserad av att läsa studier utan nöjer sig med uttalanden från auktoriteter som hon antingen gillar eller ogillar." Har vi möjligen några deltagare här som inte tycker att MATS skall besvara frågan? Är frågan jag ställde kanske obekväm?

 • Mats Reimer 2013-09-07 14:19:00

  Erna Solberg twittrar: "...vi ser at grupper kroniske syke, ME, borreliose,fibromyalgi trenger bedre behandling" Jag är enig med Erna att de två övriga diagnoser hon nämner har många symtom gemensamt med det som de som upplever sig ha "kronisk borrelia" rapporterar. Men hon har (enligt vetenskapskonsensus) fel om hon menar att deras symtom beror på aktiv borreliainfektion.

 • Träter 2013-09-07 13:18:00

  Syster och Karin (och en del andra) argumenterar att eftersom borrelia inte kan uteslutas är det borrelia... Någon annan än jag som ser den uppenbara bristen - den undgår ju tydligen de själva. Syster är dessutom inte intresserad av att läsa studier utan nöjer sig med uttalanden från auktoriteter som hon antingen gillar eller ogillar. Att Läkemedelsverkets riktlinjer publicerades i juli 2009 och de yngsta referenserna i bakgrundsinfon är från 2008 tycks heller inte spela någon roll för Syster... Men det är klart - vad ska man med literaturstudier till när man redan vet och har bestämt sig för hur det ligger till?

 • Mats Reimer 2013-09-07 07:10:00

  Det blir spännande att se om nästa norska regering kommer lägga sig i enskilda infektioners diagnostik och behandling. http://m.db.no/2013/09/06/nyheter/flatt/innenriks/politikk/29125582/?www=1

 • Mats Reimer 2013-09-06 22:59:00

  @syster När ILADS talar som chronic Lyme så verkar de mena "vilka konstellationer av symtom som helst som vi känner på oss kan vara Lyme oavsett vad prover visar". http://www.ilads.org/lyme_disease/Psychiatric_Brochure_08_08.pdf Luneng har patienter som fått borreliadiagnos baserat enbart på symtom och lite låga CD57...

 • Litoklas2 2013-09-06 21:42:00

  @Syster Ja det finns flera randomiserade studier för sen borrelia med artrit, ACA och neuro-manifestationer. Behandlingsframgången (mätt som andel utan upprepad behandling) ligger i storleksordningen 80-100%. GoogleScholar ger dig referenserna med adekvata söktermer.

 • Mia 2013-09-06 18:06:00

  Men mannen med MS kanske hade borrelia OCH MS... !?

 • Mats Reimer 2013-09-06 16:57:00

  Norsk mediarapportering http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10151269 http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10143383 http://www.nrk.no/ostlandssendingen/_-ingen-andre-har-fatt-meg-frisk-1.11219731

 • Mats Reimer 2013-09-06 15:31:00

  @vårdcentral Jag tycker du säger många bra saker här nedan i olika inlägg. Men det jag menar att vi är inte bara offer för optiska illusioner utan även för kognitiva illusioner. Den bild vi i hjärnan skapar av världen omkring oss är inte en "sann" bild, vår hjärna fyller i det som fattas så att det ser ut som om det hänger ihop. Det upplevs som om vi har en hyfsat skarp bild av hela synfältet, men vi ser bara skarpt i fovea och retuscherar bort blinda fläcken. På liknande sätt kan olika typer av bias få oss och att uppfatta verkligheten fel, dra fel slutsatser om orsak och verkan. Tex att vi gärna tror att det var vår intervention som hjälpte när det bara var regression mot medelvärdet. Och omedvetna processer styr mycket och medvetandet hittar korsakoviskt på förklaringar i efterhand. Två boktips, av Leonard Mlodinov The Drunkard's Walk: How Randomness Rules our Lives Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior

 • Mats Reimer 2013-09-06 13:03:00

  Idag demonstrerade Lunengs patienter i Oslo, kändis Lars Monsen deltog och Jag tror (av twitterbilder att döma) att Erna Solberg kom ut och gav demonstranterna sitt stöd... http://www.nrk.no/ostlandssendingen/borrelia-markering-ved-stortinget-1.11225562

 • Øistein Jansen 2013-09-05 20:57:00

  Har Mats Reimer en vitenskapelig utprøvd behandling for disse pasientene som ikke får nødvendig behandling ved norske sykehus?

 • Mats Reimer 2013-09-05 20:07:00

  https://t.co/njBInyniA2 Erna twittrar om medicinsk forskning

 • Mats Reimer 2013-09-05 19:09:00

  Hej Peter, min lön kommer helt från mitt vardagsjobb som offentligt anställd barnläkare. Skrivandet sker utan ersättning. Jag twittrar inte.

 • peter magnusson 2013-09-05 17:19:00

  När läkare som Mats Reimer som intensivt bloggar, twittrar och skriver debattartiklar där han hårt fördömer en behandling som hjälpt tusentals så uppstår frågan varför? Är det så att vissa läkare lobbar åt läkemedelsindustrin och därigenom fått detta som uppgift? Det handlar kanske helt krasst om girighet. Bara en undran

 • Jan Elvsén 2013-09-05 15:46:00

  Och den förra kvinnliga norska statsministern var dessutom legitimerad läkare...

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier