Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-10-14

Ex-professor inviger antipsykiatrisk utställning i Lund

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Scientologikyrkans antipsykiatriska frontorganisation KMR öppnade nyss en utställning i Lund om "Psykiatri - Dödens industri". KMR är förkortningen för det vilseledande namnet Kommittén för Mänskliga Rättigheter, grundad i USA 1969 av Church of Scientology och psykiatriprofessor Thomas Szasz, "världens mest kända psykiatrikritiker¨.

Utställningen invigdes med ett öppningsanförande av Milena Penkowa från Danmark. Hon presenteras i scientologernas pressrelease som "läkare och professor i neurologi". Men hon är faktiskt en ex-professor och det är i mitt tycke passande att just Penkowa inviger en utställning som är mer fantasi än fakta.

Milena Penkowa har efter en snabb och medialt uppmärksammad karrriär som neurovetenskaplig forskare avslöjats med fusk och bedrägeri. Hennes artiklar dras in en efter en av de vetenskapliga tidskrifterna. Hon har dömts i domstol, fråntagits vetenskapliga priser och förlorat sin professorstitel.

Redan vid hennes disputation hade tvivel väckts om vissa råttförsök alls genomförts. Till slut lämnade Milena Penkowa in dokumentation som påstods visa att ett privat laboratorium i Spanien utfört hennes försök. Men labbet fanns inte på riktigt och dokumenten var förfalskningar.

Som ursäkt för att hon inkommit lite sent med handlingar som Köpenhamns universitet begärt in angav hon en familjetragedi där hennes mor och syster skulle ha dött i en bilolycka. Vilket inte hindrade mamma att återuppstånden delta i festligheterna när kronprinsessan Mary överlämnade Eliteforsk-prisen till Penkowa några år senare.

Milena Penkowa jobbar idag som personlig hälsorådgivare. På hemsidan hjerneeksperten.dk erbjuder hon patienter en second opinion och vägledning i sjukvårdssystemets djungel. "Jeg kan hjælpe dig til at forbedre din hjernefunktion og indlæringsevne. Jeg guider dig gennem klagesystemet og forsikringssager." Nyligen har hon gett ut boken Hund på recept (inte att förväxla med den svenska boken med samma namn). Om Penkowa får betalt av scientologerna eller föreläser pro bono vet jag inte.

Jävsdeklaration: Jag jobbar som barnläkare och skolläkare ofta med neuropsykiatriska funktionshinder och deltar under del av min arbetstid (utan att få någon extra personlig ersättning) i läkemedelsstudier av bland annat ADHD-läkemedel. Jag vet inte om Scientologikyrkan listar mig som "fair game", men det är en möjlighet.

Kommentarer

 • Ulf Brettstam 2013-10-25 14:51:00

  Apropå DM:s regler, vad med alla dessa kommentatorer, varav vissa är kända scientologer, som ej arbetar inom vården men postar hej vilt utan att raderas av Moderator?

 • Mats Reimer 2013-10-25 12:24:00

  Olov, jag har inget att tillägga till det jag skrivit tidigare: http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/i-fas-4-kan-det-vara-svart-att-skilja-lakemedelsforskning-fran-marknadsforing/

 • Olov 2013-10-25 09:24:00

  Som du såg nedan (22/10, 21:18) tyckte jag det var mycket viktigt att få din syn på läkemedelsstudier utformade, utförda, analyserade och sammanställda av läkemedelsbolag. Du såg inte dessa som marknadsföring utan som en vetenskaplig verksamhet, där du inte behövde "skämmas" över att delta. Kan du inte utveckla din syn och svara på mina frågor - det är ju oerhört viktig med tanke på din jävsdeklaration.

 • Mats Reimer 2013-10-24 23:10:00

  @Ovret Du som verkar insatt i Narconons behandling; är inte bastubad och stora doser vitaminer unika element i er missbruksvård?

 • Mats Reimer 2013-10-24 08:17:00

  @Ulf Tack för erbjudandet. Ett tips på en bok jag planerat läsa: http://en.wikipedia.org/wiki/Going_Clear:_Scientology,_Hollywood,_and_the_Prison_of_Belief

 • Olov 2013-10-22 21:18:00

  Du skrev nedan Mats - apropå jävsdeklarationen om vilken kommentarer lär vara relevanta - att du "deltar i läkemedelsstudier .. inte i marknadsföring" och att du "skäms inte för att delta i fas-3-studier" sponsrade och utformade av läkemedelsbolag. Det vore intressant att fortsätta den diskussionen. Vi har en process som helt och hållet styrs av läkemedelsindustrins profithunger, där bolagen kontrollerar ALLT: design, genomförande, statistisk analys, presentation (eller fullständig mörkläggning). Du har tydligen en helt annan syn på läkemedelsindustrins kliniska studier. Det här inlägget görs för att sätta saker i lite större perspektiv: Undvikbara skador och dödsfall för många hundratusen patienter, en läkemedelsindustri som utan diskussion tagit över första platsen från vapenindustrin vad gäller kriminalitet (se rapporten från Public Citizen). Du skäms alltså inte för att utföra studier helt kontrollerade av denna industri. Kan du utveckla saken.

 • Mats Reimer 2013-10-22 18:06:00

  För den som inte vet vad Hubbard skrivit om orsaken till att vi människor ibland inte mår bra: thetanerna... http://www.southparkstudios.com/clips/104274/what-scientologist-actually-believe

 • Admin1 viska.se 2013-10-21 13:19:00

  Scientologerna har ganska stora ekonomiska resurser och har varit aktiva i säkert 50 år. De anser den psykiatriska vården felaktig. Varför startar de inte egen vård av psykiska sjukdomar och dokumenterar den vetenskapligt och bevisar effekten? På så sätt kan de bevisa att de har rätt i alla fall.

 • Ulf Brettstam 2013-10-20 18:54:00

  Hej Mats! Känn dig fri att använda vad du vill där jag har copyright från nedan sidor när du skriver om Narconon. Hälsningar Ulf http://brettstamsdebattsidor.com/brettstams-debattsidor/narconon-debatt/

 • Dr. Gustav 2013-10-20 17:02:00

  @Haqvin. Visst är det lite besynnerligt att det helt saknas kritiska grupper mot migränmedicin och narkosmedel? Det dör trots allt rätt många i samband med operativa ingrepp, och då måste man ju med samma logik som KMR dra slutsatsen att det beror på narkosmedlet och ingenting annat. Får scientologer ens använda narkos under operationer? Är fysisk smärta helt skild från psykisk? Är psykisk smärta mindre "värd" att behandlas med läkemedel än psykisk? En person som är manisk och inte sovit på fem dygn (ett livshotande tillstånd), hur behandlar man en sådan patient utan läkemedel enligt dig? Man kan som sagt hitta både bra och dåliga studier. Att serotonin är inblandat vid ångestdepressiva besvär tror jag dock att få tvivlar på längre (bortsett från den lilla skaran knäppgökar i KMR). Frågan är väl att förstå exakt hur.

 • Mats Reimer 2013-10-20 01:16:00

  Europas länder ser helt olika på Scientologin. I Nederländerna blev de skattebefriade, men i Frankrike bötfällda för bedrägeri. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/10384877/Scientologys-fraud-conviction-upheld-in-France.html

 • Mats Reimer 2013-10-20 01:12:00

  Utställningen i Lund är bara en svensk översättning av en utställning producerad i USA. http://www.cbc.ca/news/canada/ottawa/scientology-backed-ottawa-exhibit-takes-aim-at-psychiatry-1.1932078

 • Mats Reimer 2013-10-19 19:54:00

  @Haqvin Vilka vanliga somatiska tillstånd är det du menar kan missuppfattas som "icke-somatisk psykiatri" (eller vad vi skall kalla det)? Jag kan själv bara minnas ha sett en handfull sådana fall under 30 år i yrket: hjärnblödning, stroke-in-progress, hyperkalcemi, narkolepsi.

 • Mats Reimer 2013-10-19 19:49:00

  Hej Gustav, jag har tänkt att skriva om Narconon men det har inte blivit av än. Fast man får erkänna att en och annan blir drogfri av bastubad och megadoser av vitaminer...

 • Dr. Gustav 2013-10-19 15:55:00

  Icke att förglömma är att Scientologin Sverige bedriver en rad verksamheter där man verkar rikta sig till skolbarn och missbrukare via drogfritt.nu och narconon. På Facebook skryter drogfritt.nu om hur bra man är genom att publicera beröm från intet ont anande grundskoleelever. Läs gärna: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stora-faktafel-i-drogundervisning_7189453.svd

 • Ulf Brettstam.Öl 2013-10-18 15:55:00

  Man kan bli less på de ständiga påhopp psykiatrin och våra patienter drabbas av från alla dessa självutnämnt "lärde/a" med sina fördomsfulla pekpinnar i högsta hugg. Visst finns fog för kritik, inte tal om annat, men de flesta kritiker skulle tjäna på ett större mått av saklighet och mindre antal nypor av de rena vanföreställningar som de sprider om psykiatrin. Vi ska inte heller glömma de som in absurdum förnekar att psykologiska fenomen de facto äger rum i ett biologiskt substrat - vår hjärna och att sjukdomstillstånd kan bero på felaktigheter i hjärnan själv och inte uteslutande orsakas av olika livshändelser eller miljöfaktorer. Ex.vis. Det stora flertalet depressioner föregås av besvärande livshändelser som "förorsakar" depressionen, problem med sin partner, chef, familj, eller ekonomiska bekymmer, somatiska sjukdomar o.s.v. Men hur förstå de depressioner som saknar dylik föregående livshändelse, eller de 90% av befolkningen med samma typ av livshändelser som ej utvecklar klinisk depression? Tydligen finns andra än psykologiska och miljömässiga faktorer bakom psykiska sjukdomstillstånd. Trots "psykologiserarnas" oruckbara förhoppningar och (van)föreställningar finns det biologiska förklaringar också. "Hjärnan är en rationaliseringsmaskin vi kommer alltid på förklaringar till allting". Ibland har vi rätt, ibland fel.(M. Gazzaniga) Men när något annat än vad "sunda förnuftet" säger oss pågår, hamnar förnuftet fel.

 • Mats Reimer 2013-10-17 12:13:00

  @roger Jag är intresserad av din referens till att 280000 spädbarn får psykofarmaka. Är det sant vill jag veta det. Min gissning är att det till en del handlar om korrekt behandling av epilepsi men säkert också tveksam behandling med tex Lergigan till barn som inte kan sova på natten. Om det alls är sant. Upp till bevis.

 • Mats Reimer 2013-10-16 22:35:00

  @torbjörn Sassersson Är det inte du som skrivit denna text och satt rubrik? http://newsvoice.se/2012/09/01/mats-reimer-som-angriper-alternativvard-snart-miljonar-pa-adhd-medicin/

 • Mats Reimer 2013-10-16 20:37:00

  Penkowa gjorde det mot betalning. Hon är inte scientolog. http://videnskab.dk/kultur-samfund/penkowa-overrasker-abningstaler-ved-scientology-udstilling

 • Roger Andreasson 2013-10-16 09:32:00

  En miljon barn i USA i åldrarna 0-5 år får psykofarmaka, en kvarts miljon amfetamin. En annan kvarts miljon som bedövas kan inte ens står eller gå ännu. Många tusen får antipsykotika. 10 miljoner barn och ungdomar upp till 18 år går på psykdroger. Och eländet håller på att exporteras till övriga länder - tack vara spin doctors. I Sverige håller psykiatriker på att gå in i livmodern för att screena potentiella ADHD-barn. Sparkar de för mycket riskerar de diagnos - och amfetamin. Den internationella psykindustrin med Psyko Pharma omsätter 330 miljarder dollar per år. Självklart attackerar de all kritik och motstånd. I Sverige håller Gökboet på att återuppstå - ca 50 000 får elchocker varje år - många med tvång. Psykiatrin producerar minnesförluster på löpande band. Eftersom de vägrar rapportera är det ingen som noterar vansinnet. Annars kan man se det på: www.elchocker.se Senaste undersökningen från Norge visar att antipsykotika ökar dödligheten bland dementa med 30 procent. Det kallas kemisk eutanasi. Inte en rad i svenska tidningar - och naturligtvis ingen kommentar från Reimer - apologisten. Detta är lite vad utställningen: Psykiatrin - Dödens Industri i Lund handlar om. Känner inte till Milena Penkowa, mer än att hon blev vansinnigt attackerad när hon offentligt uttalade sig om att antidepressiva skadar hjärnan. Sedan får man selektera bland informationen på internet som Reimer så flitigt citerar, vetenskaplig som han är.

 • Ulf Brettstam "Fair Gamed" 2013-10-16 08:41:00

  Ja nu får du passa dig Mats! Sekten har säkert redan en mapp med din information om din bakgrund. Eventuella "skelett i garderoben" gör de allt för att gräva fram och offentliggöra. Sekten har en mindre armé av IT och dataspecialister t.ex.. i Clearwater Florida bl.a. med uppdraget att optimera hitlistan i diverse sökmotorer med positiv PR för sekten och negativ smutskastningspropaganda över sina kritiker. En annan metod de använder mot kritiker är att göra falska anmälningar av olika slag till olika myndigheter, bara för att ställa till så mycket besvär och obehag som möjligt. All metodik är enligt Hubbards direktiv. Att just psykiatrin står i skottgluggen för denna den mest maligna av världens sekter beror på att Hubbard tyckte sig veta vem som förföljde honom och hans anhängare på vår planet - det vara en skara av 12 män som var medlemmar av Bank of England och som låg bakom alla jordens psykologiska och psykiatriska instutitioner. Psykiatrikerna enligt Hubbard var en förtrupp till en utomjordisk invasionsstyrka som ska ta över jorden. Så attackerna mot psykiatrin blir mot denna faktabakgrund fullt begriplig. Att sekten dessutom siktar in sig på och ekonomiskt exploaterar våra mest sårbara medmänniskor, gör också psykiatrin till en konkurrerande verksamhet.

 • Gråsten 2013-10-15 21:34:00

  Utställningen har till och med fått uppmärksamhet på andra bloggar - men av en helt annan anledning... http://retractionwatch.wordpress.com/2013/10/15/danish-neuroscientist-penkowa-found-guilty-of-misconduct-reappears-as-scientology-group-headliner/

 • Olov 2013-10-15 20:40:00

  Jag tror jävsdeklarationen för att vara lite mer informativ bör innehålla: Ansvarig prövare för läkemedelsbolaget Shire i deras studier syftande till att få amfetaminet Vyvanse (Elvanse) godkänt i Europa, vilket bolaget nu fått. Ansvarig prövare för läkemedelsbolaget Eli Lilly i deras studier syftande till att få Strattera godkänt i Sverige, vilket bolaget också fick 2006. Sekretessavtal med båda bolagen om att inte yppa något om vad som framkommit i studierna utan bolagens uttryckliga godkännande. I tillägg kan sägas att resultatet av Eli Lillys studier på barn i Sverige visade att dessa inte själva ansåg att de förbättrats i något område av Strattera; däremot var barnen klara över att de drabbats av väldigt många skadeverkningar av preparatet. Den nyheten har av förklarliga skäl inte blivit föremål för någon krönika i Dagens Medicin; inte heller för något pressmeddelande av Eli Lilly. För att sätta saker i sitt rätta perspektiv kan det vara på sin plats att påpeka att läkemedelsindustrins kriminalitet och korruptionen i området nu nått så långt att läkemedelsindustrin tagit över förstaplatsen från försvarsindustrin vad gäller bedrägerierna i USA. Bedräglig marknadsföring, förfalskade studier av läkemedel, mutor av gigantiska mått. Som sagt, för att sätta saker i sitt rätta perspektiv.

 • Kate 2013-10-15 20:39:00

  Har aldrig förstått varför det skulle vara ok med läkemedel mot blodtryck, diabetes, cancer, astma, allergi etc men inte mot psykiatriska diagnoser?? Jag vet inte vad Haqvin tycker om andra terapieområden och läkemedel?

 • Admin1 viska.se 2013-10-15 15:54:00

  Psykiatrin är inte mer kemisk än någon annan medicinsk disciplin. De som skriver ut mest läkemedel är distriktsläkarna faktiskt och de som har mest läkemedel är äldre multisjuka, som kan ha 20-25 olika preparat från dem. En person med schizofreni har nog oftast 1-3 olika preparat. Ett antipsykotika, ett sömnmedel och ett antidepressiva är det vanliga. Inte så mycket. Idag används också psykosociala behandlingar inom psykiatrin, eftersom man vet att miljöfaktorer påverkar och kan trigga psykoser. Psykiatrin är nog mer psykosocialt och beteende-inriktad än andra delar av medicinen. Tyvärr så löser varken psykosociala eller antipsykotika alla problem som finns vad gäller psykiska sjukdomar. T.ex psykoterapi har ganska begränsad effekt vid schizofreni och KBT ger bara 30-50 % symptomreduktion och det är den psykoterapi med bäst dokumentation. Dessutom finns det ett problem vid schizofreni som stör psykosociala behandlingar och psykoterapi och det är kognitiv nedsättning. Inte så lätt för en psykolog att instruera en person som har dåligt minne, inte kan koncentrera sig, lösa problem eller komma sig för att göra saker. Jag tror faktiskt att det är så Haqvin att den psykiatri som du företräder har sitt största hopp i den kemiska psykiatrin dvs effektiva läkemedel mot kognitiv nedsättning. Jag menar klarar man inte av ett vanligt arbete, så kan man också ha problem med att jobba med sig själv, vilket din typ av psykiatri kräver.

 • Haqvin 2013-10-15 14:49:00

  Det är sorgligt att scientologi-kyrkan nästinitill har "kapat" den så nödvändiga kritiken mot dagens kemiska psykiatri. Det gör det lätt för kemietablissemanget att avfärda kritiken.

 • Ingvar 2013-10-15 13:15:00

  Jag har för mig att alla udda grupper tar avstånd Scientologerna. De är ganska isolerade. Infowars, Vaken.se och homeopaterna vill inte förknippas med dem? Jag tror att även Torbjörn Sasserson helst vill slippa bli förknippad med dem.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier