Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2013-11-09

Dagens Nyheter ångrar att man skrämde upp borreliapatienter

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I radioprogrammet Medierna i P1 kommenterade några av massmedias makthavare frågan om de väger in vilka konsekvenser medias rapportering om medicinska nyheter kan leda till. Bryr man sig om ifall publicering leder till obefogat ökad oro hos patienter eller hävdar man att journalistiken skall ha konsekvensneutralitet som ledstjärna?

Med facit i hand menade Eva Hamilton, VD på SVT, att de snarare borde ha varit mer kritiska i rapporteringen om vaccineringen inför svininfluensan, men hon poängterade att det är svårt att "lägga ribban rätt". Och det är förstås lätt att i backspegeln se att det hade varit ett klokare beslut, och betydligt billigare, att bara rekommendera vaccination till riskgrupper. Då hade vi nog sluppit nästan alla fallen av narkolepsi, även om priset sannolikt hade varit att några fler barn dog av H1N1.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski var mer självkritisk. "Det var ett fall uppmärksammat i somras om vår rapportering kring borrelia, alternativa behandlingsmetoder för borrelia och människors rädsla för borrelia där vår artikel utlöste en hel del rädsla. Den rapporteringen skapade en oro som vi inte riktigt hade förutsett. Det blev inte bra."

Kanske var DN:s okritiska artikel om den alternativa borreliadiagnostik och -behandling som bedrivs i tyska Augsburg ett olycksfall i arbetet, en sommarvikarie som fick för fria tyglar? Wolodarski konstaterade att man måste säkerställa att man har kompetens på redaktionen, och han känner sig nu trygg när DN har fått en vetenskapsredaktör med naturvetenskaplig doktorsexamen i bagaget.

En av de första saker som teknisk doktor Maria Gunther Axelsson gjorde sedan hon började på DN efter sommaren var också att försöka reparera tidningens borreliarapportering. Hon intervjuade statsepidemiolog Anders Tegnell om Smittskyddsinstitutets nya rapport under rubriken "Diagnostiken för borrelia i Sverige den bästa möjliga".

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är för tillfället avstängd

 • eric 2013-11-17 19:44:00

  http://www.nature.com/news/lyme-bacteria-show-that-evolvability-is-evolvable-1.14176 http://www.plospathogens.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.ppat.1003766

 • Mats Reimer 2013-11-16 23:52:00

  Hej Elias, det är lite förvirrande att du kallar mig "Doktor Y"? Jag tror du misstar dig när du vill skylla MS, ALS och andra kroniska sjukdomar på borrelia.

 • Elias Björck 2013-11-16 00:41:00

  När man läser sarkastiska antydningar fulla av prestige kring ämnet mår man bara illa och när man läser inläggen från Doktor Y utan att läsa in sarkasmen så blir det bara ironiskt med bakgrund av all spetsforskning hens kollegor bidrar med i sammanhanget. För den oinvigde spelar hens blogg ingen annan roll än att den avspeglar en stoppkloss och ett onödigt hinder i vägen att bli friskare. För faktumet är att allt fler (och inom en snar framtid majoriteten) av de drabbade ändå inte kommer lyssna till hens ord. En drabbad lägger ingen prestige i att ta till medel för att bli frisk från brutala och förödande symptom för att få sitt liv tillbaka. Det kallas självbevarelsedrift och det är förmodligen också det som, av någon anledning (jag nämner inga möjliga exempel), driver Doktor Y i den linje hen antar. Anledningen till konflikt är oliktänkande och Doktor Y representerar en sida i borreliakonflikten. Den andra sidan har inte ens valt att vara en sida i konflikten. Men konflikten som sådan är OERHÖRT förvillande. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta och vad du ej klart kan säga det vet du ej och under tiden går livet vidare tills det oavsett ålder är så ovärdigt att definitionen kan ifrågasättas (kanske inte rent vetenskapligt).

 • Elias Björck 2013-11-16 00:40:00

  Borreliakriget är förvillande och oförsvarbart för, många gånger väldigt unga, svårt sjuka människor som älskar livet och minns hur det var att vara frisk utan symptom som t.ex. ”tremor”, vandrande värk i kroppen, yrsel, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, förändrad personlighet, utbrändhet, synrubbningar etc. Dessa människor orkar inte med att gång på gång bollas fram och tillbaka mellan akuten, vårdcentralen, neurologen och reumatologen för att sedan bli hemskickade IGEN med ledorden ”vi vet inte vad det kan handla om (läs den här gången heller) eller vad orsaken är, du får återkomma om symptomen blir värre”. Det är den verkliga bilden av hur det ser ut för en borreliasjuk, för blodprov och ryggmärgsprov för Borrelia visade ju sig nämligen vara negativt. Hjulspåren som sida vid sida gräver sig djupare i sina spår beror på den stora tyngd som ämnet äger. Ämnet är större än Lyme Disease/Borrelia, det är för stort för att vidgas inom den medicinskt smått obetydliga sjukdomens ramar. Spetsforskningen kring bakterien Borrelia Burgdorferi ger inte bara en bild av bakterien specifikt utan även om kroniska sjukdomstillstånd generellt. Det är klart att det är svårt att lära gamla hundar att sitta, men att tänka nytt och se det i ett annat sammanhang hade öppnat upp för ett mindre låst läge. Vad hade hänt om man gnuggade sömnen ur ögonen, stod på ruta ett igen och öppnade upp mappar och filer med forskning igen? fortsättning följer

 • Elias Björck 2013-11-16 00:37:00

  Det luktar kejsarens nya kläder lång väg över vad Doktor Y förespråkar och det svider i hjärtat över all det onödiga mänskliga lidande som krävs p.g.a. den fokus som läggs på att blogga i informellt syfte och med en illaluktande underton av sarkasm om nyvunnen livsviktig kunskap. Kan man så mycket om Borrelia som Doktor Y verkar kunna, eller inte kunna (beroende på vilka referensramar man använder sig av), så vore det en dygd att ha det som inriktning i sin yrkesroll. Likväl vore det humant nog om de forskare som viger all sin tid till spetsforskning om Borrelia istället ägnar sig åt t.ex. barnpsykologi om de har så pass relevanta kanaler och ledande kunskap att de, av någon anledning, kan tillföra övervägande allmännytta. Gällande seriösa bloggar hoppas man i varje fall innerligt att vetenskapligt tvivelaktiga uttryck som ”under googlingen inför denna blogg” inte går läsarna förbi så att innehållet ger fantasifulla idéer om en vanställd föreställning ämnet i fråga. fortsättning följer

 • Elias Björck 2013-11-16 00:36:00

  Jag har läst en del av de, i raden av, blogginlägg skrivna av Doktor Y (pseudonym). Bloggens adress vill jag inte lämna ut. Det är förvillande lätt att läsa inläggen med ironiska glasögon och roas av det perspektiv som skildras; verkligheten har verkligen lyckats springa ifrån författaren. Jag undrar vad folk kommer tänka om det som skrivs i bloggen om låt oss säg bara fem år. Jorden är ju inte platt längre, men dilemmat har en tidlöst metaforisk innebörd. ALS, Parkinson och MS; exempel på paketerade symptombilder utan klar orsak med kroniska sjukdomstillstånd som inte går att bota. Det är ett rådande faktum och en skrämmande och mystisk verklighet vi känner till och fruktar. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta… Jag skulle vilja rikta en fråga angående bakterien Borrelia till alla som läser just den här bloggen (det är alltså inte den här bloggen jag hänvisar min kommentar till). Är det någon som vet hur många olika former av borreliastammar som finns i Europa och resten av i världen och hur många av de som de svenska testerna baseras på? Tänk om vår värld skulle bli invaderad av en, för vår mänsklighet, destruktiv art och den enda referens vi använder oss av för indikation är bilden en liten grön varelse med stort avlångt huvud. fortsättning följer

 • C Olsson 2013-11-13 02:15:00

  Dom Tyska läkarna skrev väl, vilket man tog upp i SMI:s rapport att även om man använder "det bästa" ELISA-testet (C6), så missas ca 15 % av borreliafallen? Jag räknar givetvis med att dom menar fall som har haft borreliainfektionen så lång tid att antikroppar har hunnit bildas. Och så här säger dom på Åland: "C6 Lyme ELISA (Immunetics) mäter antikroppar i serum av IgG och IgM-typ riktade mot rekombinant C6-peptid från borrelians VlsE-protein och nivån anges numeriskt med LI ( Lyme index). I ca 10 % av borreliainfektioner kan denna metod ge negativa resultat." http://www.bimelix.ax/sv/vara-analyser/borreliadiagnostik Dom kompletterar därför även med ett annat borreliatest (läs mer på länken). Men, här i Sverige så "duger" det (om vi nu skall tro på vad DN eller AT försöker hävda) med ett enda borreliatest, oavsett VILKET borreliatest som labbet använder?

 • C Olsson 2013-11-11 21:35:00

  Var det månne en (citat från inlägget) "sommarvikarie som fick för fria tyglar" gällande nedanstående också (och även då det dom påstod i dom svenska nyheterna)? ”Att behandla kronisk borrelia är oetiskt” http://www.svt.se/nyheter/15-00-chatta-med-preben-aavitsland-om-kronisk-borrelia Nu har ju Aavitsland själv lagt in info/länkar där man hittar VAD kronisk borrelia/kronisk borreliose står för i det norska forumet nedan (scrolla upp lite för mer info): http://friends-forum.mosken.com/viewtopic.php?f=95&t=28242#p138671 Kanske det är journalister som tar sig lite för stora friheter och som heller inte riktigt vet vad dom faktiskt påstår i alla lägen?

 • Mats Reimer 2013-11-11 17:35:00

  Men om ELISA är negativt trots långdragna symtom så kan det så gott som helt utesluta att symtomen beror på borreliainfektion. Så här menar norska neurologer: "Ved hjelp av ELISA teknikk kan vi påvise antistoffer mot borrelia i blod og/eller spinalvæske. I tidlig fase av borreliainfeksjoner kan antistoffene være vanskelig å påvise, men når sykdommen har vart i minst 6 uker har forskning vist at bortimot alle har antistoffer i blodet (100% diagnostisk sensitivitet). Etter å ha vært smittet av borreliabakterien (mange har vært smittet uten å bli syke) har man ofte positive antistoffer i mange år, kanskje hele livet. Derfor kan man ikke ta en positiv antistoffprøve til inntekt for pågående infeksjon (lav diagnostisk spesifisitet). Western Blot teknikk er en annen måte å måle antistoffer på. Denne metoden brukes kun for å bekrefte at en positiv ELISA test virkelig er positiv. Isolert positiv Western Blot er et usikker funn som vi ikke kan bruke i diagnostikken. "

 • C Olsson 2013-11-11 17:17:00

  Jaså, har du startat YTTERLIGARE ett blogginlägg om (bland annat) borrelia, Mats. Ja, då får jag väl lägga in denna info även här. Preben Aavitsland postade idag några bra länkar till info om borrelia från Norge i ett norskt borreliaforum. Jag ger er nu ett klipp från en av dessa länkar (resten hittar ni på länken nedan): "Det finnes ingen laboratorietest som helt sikkert kan si om det foreligger aktiv borreliainfeksjon. Det finnes ingen laboratorietest som kan brukes som «aktivitetsmarkør» som kan skille mellom pågående infeksjon og «arr i blodet» etter tidligere gjennomgått infeksjon eller smitte med boreliabakterien. Det finnes ingen laboratorietest som kan brukes til å måle effekt av behandling (bortsett fra at antall betennelsesceller normaliseres etter vellykket behandling av nevroborreliose). Det er viktig at vi fortsetter å forske slik at vi kan finne tester som har noen av disse egenskapene. Inntil videre må diagnostikken basere seg på en samlet vurdering av prøvesvar, sykehistorie og funn ved undersøkelse av pasienten som angitt over." http://friends-forum.mosken.com/viewtopic.php?f=95&t=28242

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier