Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2014-02-20

New German Medicine - dödlig alternativmedicin

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

De flesta alternativa medicinska behandlingar är rätt harmlösa i sig själva, och den skada de ibland kan åsamka är genom att få patienter med allvarlig sjukdom att avstå från verksam konventionell behandling. En sådan potentiellt farlig alternativmedicinsk behandling kallas New German Medicine, Germanische Neue Medizin, grundad av den sedermera delegitimerade tyske läkaren Ryke Geerd Hamer.

En av bloggens läsare kontaktade mig nyligen för att tipsa om en inbjudan kollegan via e-post fått från föreningen Kreaprenör (registrerat varumärke). I mailet ville ordföranden i Kreaprenör göra reklam dels för årsmötet för Läkarföreningen för Integrativ Medicin, dels för ett möte där en av kreaprenörerna kommer tala om hur hen blivit frisk från cancer med hjälp av New German Medicine.

Kreaprenör har som mål att sprida ”kunskap om vad som händer i vår tid” och stödja forskning om ”de nya vetenskaperna”, däribland kvantmedicin och energimedicin. Hedersledamot i Kreaprenös styrelse är en professor emeritus som tidigare haft ett bolag inom kvantmedicin och som bistått företaget SaferWave som säljer en klisterlapp med hologram som ska skydda mot elektromagnetiska fält. Men åter till New German Medicine, vad är det?

Ryke Geerd Hamer behandlar cancer utan mediciner och förlorade sin tyska läkarlegitimation 1986, han har domfällts och suttit i fängelse i både Tyskland och Frankrike. Efter en sejour i Spanien verkar den nu snart 80-årige Hamer i södra Norge där han från sin bostad driver Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin. Efter att han tragiskt förlorat sin son, som blev vådaskjuten, och därefter själv drabbats av testikelcancer utvecklade Hamer på 1980-talet sina teorier om en ny germansk medicin.

I korthet går teorin ut på att allvarlig sjukdom i grunden beror på en svår händelse i personens liv. Chockens effekt på hjärnan kan Hamer se på CT-bilder och han kan även på bilden av hjärnan utläsa vilket perifert organ som samtidigt drabbats av sjukdom. Om inte personen klarar att bearbeta det psykiska traumat går den patologiska processen över från ett kallt sympatikusdominerat stadium till en varm parasympatisk fas som är farligare. Typen av sjukdom som drabbar kroppen beror på vilken del av hjärnan som styr sjukdomens utveckling, och det kopplar Hamer på något sätt samman med kroppens embryologiska utveckling.

Än märkligare är Hamers föreställning om att det vid infektioner inte är mikroberna som orsakar sjukdom. Kroppen sägs använda mikroorganismerna i sin självläkning. Vanliga läkemedel, som antibiotika, cytostatika eller smärtstillande, hämmar kroppens naturliga läkningsprocess och bör inte användas. Konventionell medicin är enligt honom en judisk konspiration för att utrota den västerländska civilisationen. Judar som får cancer undviker kemoterapi och därför dör nästan ingen i cancer i Israel, och även i Tyskland undviker judiska onkologer att ge sådan behandling till sin egen religiösa grupp.

Ytterligare bisarra vanföreställningar som Geerd Ryke Hamer propagerat för är att de nålar som används vid injektion av cytostatika i själva verket inplanterar mikrochip i patienten. Dessa mikrochip innehåller gift som via satellit kan aktiveras och döda patienten. Detta var Hamers förklaring till att en 12-årig flicka med cancer i buken avled sedan hon avbrutit vanlig behandling efter att föräldrarna fått råd av Hamer.

Men vill ni i stället höra en berättelse från en person som anser sig botad med Hamers metod så inbjuder Kreaprenör till föreläsning på en kiropraktorklinik i Gamla Stan.

Kommentarer

 • Mats Reimer 2014-04-06 20:00:00

  http://www.kreaprenor.se/index.asp?g=5&r=398 En rapport från mötet.

 • Mats Reimer 2014-03-04 20:39:00

  Kreaprenör mailade mig. Finn fem fel. Eller nåt. "När vi vet att man kan visa upp en katt på bild för en kattallergisk person, och få denne att drabbas av en anafylaktisk chock. När vi vet att en person som ingick i en studie av ett antidepressivt preparat, satte i sig hela burken och blev urdålig , trots att det visade sig att han ingick i gruppen som fick sockerpiller. Och när en man med amputerad arm ändå får fantomsmärtor i den obefintliga armen, men som nu tycks kunna botas av ny kunskap från Chalmers. När han får styra en fiktiv arm på en skärm, som motsvarar den arm han blivit av med, då försvinner fantomsmärtan. Med alla dessa fakta i åtanke och det faktum att vi har mycket lite kunskap om hur cancer uppstår, så bör man vara lite ödmjuk inför det faktum att en helt oskolad person genom att skaffa sig kunskap om sin sjukdom själv känner att [hen] har fått kontroll över den. Finns det forskning som motsäger att cancer inte kan uppstå genom psykiskt trauma? Kan man få magsår genom stress borde väl även cancer kunna vara orsakad av psykiska trauma? Varför har vi så svårt att acceptera att vi vet ganska lite? Hur kroppen får sin näring tycks det snart bara vara en del läkare och Livsmedelsverket som inte förstår. Men hur själen får sin näring är det ingen som begriper – och många som inte vill begripa."

 • Mats Reimer 2014-03-03 16:50:00

  Möjligen innehåller bloggtexten ovan ett mindre sakfel, kanske hävdar inte föredragshållaren att hen är botad utan bara att hen "mår bättre än någonsin". http://www.annaahlefeldt.se/#!about1/c1x7s

 • Mats Reimer 2014-03-03 16:40:00

  Kreaprenör och ordföranden i Läkarföreningen för Integrativ medicin svarar http://www.kreaprenor.se/index.asp?g=5&r=398 "Det är för en medicinskt skolad person inga problem att klassa det mesta av det som GNM hävdar, som totalt ovetenskapligt. På den punkten håller jag helt med Mats, skriver Dr Rune Eliasson. ... Men vilken rätt har Mats Reimer eller jag att vara domare i detta fall. Patienten lever och mår bra ("bättre än någonsin" red.anm) 15 år efter det att hon fick sin diagnos. " På det vill jag svara att jag inte alls kritiserat patienten för det val hen personligen gjort utan för att hen med Kreaprenörs hjälp propagerar för en helt galen alternativmedicin som riskerar att få andra patienter att avstå från räddande behandling.

 • Frank Nilsson 2014-02-28 22:53:00

  Ska du inte snart skriva samman en utvärdering av skolmedicinens cancerbehandling, Mats? Eller behövs det inte?

 • Anders Ottosson 2014-02-24 10:22:00

  Tack för inlägget Mats Remier. Jag kände inte till detta innan, men fann det ytterligt intressant att den åldriga "signaturläraran" hittat ännu ett avsättningsområde, och det via toppmodern teknik och gammalt freudianskt tankegods. Fantastiskt vilken överlevnadskraft den (signaturläran) har. Har vi kanske en nu medicinsk devis i antågande: "Se ditt inre och läk dig själv" (Tu vide, et animi sanitatem?). ;-)

 • B.F. 2014-02-24 07:43:00

  Britt Hellström Cassergren tilhører den delen av Ryke Geerd Hamers tilhengere som utgjør mindretallet. De aller fleste som følger hans konspirasjonsteorier om sykdomssammenhenger tilhører bevegelsen Metamedisin/Metahelse. Offisielt markedsfører de ikke sitt budskap med Hamers belastede navn, og Hamer er selv ganske bitter på disse "dissenterne". Fremst blant de svenske metamedisinerne står Susanne Billander. I likhet med de fleste andre metamedisinere er kreftpasienter det viktigste markedet for henne, og hun har utgitt boken "The Secret to Cancer and other diseases". Gjennomgangstonen i metamedisinernes retorikk er at kjemoterapi og stråleterapi er farlig og at det dreper langt flere enn det helbreder. På den annen side er det enkelt å kurere kreft bare man løser opp konflikten som utløste den. Disse teoriene støttes opp av anekdoter om pasienter som har overlevd kreft ved å følge Hamers prinsipper, hvor man unngår å nevne at de fleste av disse også har mottatt konvensjonell behandling. Resultatet er at kreftpasienter blir redde og dropper ut av sitt behandlingsopplegg hvor de kanskje hadde gode prognoser. De fleste av disse dør, men det ser ikke ut til å plage Billander og hennes kolleger så lenge det er god butikk for dem.

 • Ingvar 2014-02-23 13:55:00

  Jag påpekade tidigare att det är ganska vanligt med konspirationsteorier om judarna bland alternativmedicinarna. Men man hör aldrig någon av dem ta avstånd från detta. Tvärt om så försvarar de varandra och ser sig som kollegor oavsett vad de håller på med. Det ger ibland ett lite lusigt intryck. Antingen så tror man på allt eller så tror man inte på något. Akupunktörerna ser homeopaterna som sina kollegor.

 • Hurraren 2014-02-22 13:58:00

  Tackar Mats för dina oförtröttliga belysningar. I de supply chains vi nu har är det ju omöjligt att som ens mycket intresserad konsument hänga med i allt som kommer flytande. En del är ju definitivt inte belagt med vetenskapliga fakta, och en del kanske inte längre framställs enligt de tidigare fastställda metoderna och specifikationerna. Lika illa i båda fallen. Vi får ju förlita oss på att alla professionella sköter sina befattningar oförvitligt å våra vägnar såsom skattebetalande slutkunder. Och som du också påvisat har vissa myndigheter och befattningshavare en tendens att välja minsta motståndets lag på det sluttande planet. Keep up the good work!

 • Leg Kiropraktor 2014-02-21 23:36:00

  Socialstyrelsen borde ta sig en titt på denna klinik, låter som legget borde ryka.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier

Våra utbildningar