Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2014-03-01

Finländsk public service desinformerar om borrelia

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Få journalister skulle skriva en artikel om global uppvärmning och ”klimat-skeptiker” utan att ge läsarna information om vilken verklighetsbeskrivning som har den överväldigande delen av vetenskapssamhället på sin sida. Men när det rapporteras om andra ämnen ramlar allt för många journalister i fallgropen ”falsk balans”. Den ena forskaren säger si, den andra forskaren säger så, men journalisten tar inte ställning och läsaren lämnas med ett intryck av att sanningen nog ligger någonstans mitt emellan eftersom forskarna är delade i frågan.

Sådan slapp journalistik har nyhetsredaktionen på YLE förfallit till. I reportaget Patienterna som glömdes bort ges röst åt patienter som upplever sig missförstådda av den offentliga vården, och därför har sökt sig till en privatklinik i Helsingfors för att få kurer med intravenös antibiotika mot påstått svårbehandlad ”kronisk borrelios”.

Reportern berättar att ”Det finns två skolor när det gäller borrelios”, och att den behandling som ges på Dr Toni Vännis klinik Lähilääkärit inte är den som ges i den offentliga vården. Privatkliniken lär vara den enda i Finland som behandlar patienter som fått den alternativa diagnosen ”kronisk borrelios”. Om de tar emot patienter från Sverige vet jag inte.

I den uppföljande artikeln Sjukdomen som delar forskarna refereras två finländska forskare som vore de lika välmeriterade representanter för en splittrad vetenskapskår. Molekylärbiolog Leona Gilbert från Jyväskylä universitet berättar att hennes grupp ”nått lovande resultat som tyder på ett samband mellan kronisk smärta och borrelios”. Den andra sidan får professor Jarmo Oksi stå för: ”Det finns ingen orsak att tala om kronisk borrelios. Det handlar om symptom som patienterna har fått av olika orsaker efter en borreliainfektion”.

Jag tycker inte att det är fel att rapportera om att det finns missnöjda patienter som söker alternativ till den offentliga vården. Men det är två viktiga saker som YLE underlåter att berätta. För det första sägs inget om de faror som finns med långvarig antibiotikabehandling, både för kollektivet med resistensutveckling och för den enskilde med risk för clostridiuminfektioner och andra allvarliga biverkningar. För det andra borde YLE berättat att medan professor Oksi har skrivit många vetenskapliga artiklar om borreliainfektion så har Leona Gilbert hittills inte publicerat en enda.

Kommentarer

 • Merja Vallinoja 2014-03-20 14:36:00

  Hej och tack för att du uppmärksammar våra artiklar om borrelios. Du har helt rätt i att vi borde ha kunnat berätta att Leona Gilbert inte har publicerat artiklar om borreliainfektion. Däremot har svenska yle fler gånger tidigare skrivit om faror med långvariga antibiotikabehandlingar, senast i dag. Du kan skriva in antibiotika i sökmaskinen på svenska yles sidor, så hittar du en lång rad med artiklar om det här. Mvh Merja Vallinoja, producent, Yle Huvudstadsregionen

 • Mats Reimer 2014-03-11 23:06:00

  Hej Anna-Bella, så vitt jag förstår behandlas syfilis med 2-3 injektioner penicillin eller vid Pc-allergi med doxycyklin tabletter i max en månad.

 • Mats Reimer 2014-03-06 06:27:00

  Signatur Syster har rätt, jag har nog skrivit över 30 texter om påhittad borreliainfektion, och ett par om riktig infektion. Det kommer säkert fler. Tack för all respons, det blir sällan lika många kommnentarer när jag skriver im andra tema.

 • Informationsspridare 2014-03-05 23:55:00

  @Ingvar frågade om kronisk borrelios. Lite info: I Norge (klipp från länken nedan): "Kronisk borreliose Pågående infeksjon med borreliabakterien som har vart mer enn 6 mnd." http://nevro.legehandboka.no/sykdommer-og-symptomer/kronisk-borreliose-pasientinformasjon-41458.html I Sverige (klipp från länken nedan): "Kronisk borreliainfektion Kronisk BI förekommer inte enbart som ACA och kronisk artrit, utan även som sen (kronisk) NB med persisterande symptom och objektiva infektionstecken i ryggmärgsvätska (csv) och blod med en varaktighet på över sex månader." http://www.anvisningar.se/PageFiles/2331/Laboratoriediagnostik%20av%20borreliainfektion-2013-101-28_tryck.pdf

 • Ingvar 2014-03-05 16:26:00

  Hur stort är detta med kronisk borelia? Lika stort som elfobi? Är det någon som vet. Kronisk borelia diskuteras nästan bara på konspirationsteorisidorna på nätet. Man ser det inte någon annan stans. Lite pinsamt för de som tror på detta.

 • Undrar 2014-03-05 15:05:00

  Var detta den 36:e bloggtexten där det (på det ena eller andra sättet) handlar om borrelia, Dr Reimer?

 • Ingvar 2014-03-04 23:51:00

  Jag var mera intresserad av varför media inte kan ge en riktigt balanserad bild av de olika parterna. Men den debatten föll bort. Den kanske är svårare. Det beror kanske på att journalisterna har dåliga kunskaper och att de är stressade av krav på att producera nyheter så snabbt som möjlig. De hinner inte riktigt med allt. Det vore dessutom intressant att titta närmare på hur Svenska Yle fungerar. De verkar lite partiska.

 • Nyfiken 2014-03-04 18:57:00

  Parkinson var Borrelia, anmälan HSAN. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=2604155 Källa P4 Halland. Mvh Nyfiken

 • C Olsson 2014-03-04 10:13:00

  Hur man gör för att "bevisa" att mer svårbehandlad borrelios (oftast gäller detta långvarig/sen borrelios innan behandling) inte existerar. Här kommer "receptet". "Recurrent Lyme Disease Is Due to Reinfection, Not Relapse" http://www.medscape.com/viewarticle/803333 Ett citat: "These findings add to the mounting clinical evidence that the traditionally recommended courses of antibiotics are sufficient to eradicate B. burgdorferi and lend further support to guidelines endorsed by the Infectious Diseases Society of America, which posit that prolonged antibiotic therapy for Lyme disease is not helpful." Jo, man tager några TIDIGA borreliafall som har blivit botade med föregående behandling och som återigen har fått en TIDIG borrelios. Och, så är detta "bevisat". Och, vi är alla väldigt korkade, är vi inte? :)

 • Noger 2014-03-03 12:35:00

  Irländske komikern Dara O'Briain tar upp ämnet på ett förtjänstfullt sätt: http://www.youtube.com/watch?v=uDYba0m6ztE

 • Syster 2014-03-01 20:47:00

  Jag tycker nog att det hittas annan "desinformation" i den artikeln också. Ett citat: "Det handlar om patienter som har fått borrelios efter ett fästingbett och som fått kronisk smärta och neurologiska problem. Yle Huvudstadsregionen har tidigare berättat om deras situation. Inom finländsk sjukvård anser man att det inte handlar om en sjukdom som man kan diagnostisera, utan snarare om en rad följdsymtom. Då det inte finns någon diagnos, är det svårt för de drabbade att få vård." Påstår man att man inte kan diagnosticera sen borrelios i Finland? Påstår man att denna sjukdom som dom påstår inte kan diagnosticeras har orsakat följdsymptom? Vet man inte hur dessa "följdsymptom" benämns?. Vet man inte vad kallas när det fortfarande är en aktiv, pågående borreliainfektion efter föregående behandling eller enbart restsymptom utan minsta tecken på en aktiv, pågående infektion efter behandling? Då har dom nog stora problem i Finland skulle jag tro!

 • Ingvar 2014-03-01 18:47:00

  http://svenska.yle.fi/artikel/2010/04/21/zonterapi Ett program om zonterapi där man har med en läkare som tror på homeopati (?) och alternativmedicin som expert. Balanserat? Väldigt possitivt om zonterapi utan kritik.

 • Ingvar 2014-03-01 18:16:00

  Göteborgsposten gör samma misstag när de beskriver Uffe Ravnskov et al som en jämbördig part i debatten om kolesterol.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier