Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2014-04-14

Bakpulver mot cancer

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Bakpulver, eller snarare bikarbonat, påstås av en del alternativmedicinare vara en verksam behandling mot maligna tumörer. Resonemanget bakom är att cancer skulle bero på svampinfektion och svamp gillar sur miljö, om kroppen görs basisk med bikarbonat så försvinner cancern med svampen.

Det är inte vilka alternativare som helst som kommer turnera runt landet och sprida detta okonventionella budskap, det är två läkare, en svensk och en italiensk. Eller snarare två före detta läkare, Erik Enby från Göteborg och Tullio Simoncini från Italien. Från Skåne i söder till Stockholm i öst går föreläsningsturen via Ronneby, Partille, Falköping och Örebro.

Giro di Svezia” hoppas bli ”ett romerskt triumftåg genom Sverige som ger eko rakt in i hjärtat på den förstenade dogmatism som i dag förlamar våra vetenskapliga eminenser”. Som sponsorer bakom girot står den alternativa tidskriften 2000-talets Vetenskap och trenne försäljare av alternativmediciner: Ion-Silver, Holistic och Alpha Plus.

Tullio Simoncini jämför sig med läkekonstens gud Askleipos: ”physicians, drug companies and academic societies that could not eradicate cancer ... suffered enormous cuts in profits because of the Simoncini Protocol ... As a result, Simoncini had his doctor's license revoked. The similarities between the Greek mythological God of Medicine Asclepius are striking. Because Asclepius used his abilities to help too many patients, mankind was healthy and no one died. Hades, god of the underworld, had him killed for his accomplishments.”

Turnén kommer avslutas i Stockholm med en heldag på temat ”Alternativa synsätt på cancer”. Förutom Simoncini kommer åhörarna få lyssna till näringsterapeut Bertil Wosk (Holistic), naturläkaren Peter Wilhelmsson (IFM-kliniken) och helhetsterapeuten Lise-Lott Zetterström från Dr Donsbachs klinik Santa Monica i Falköping. Åhörarna, som betalar närmare tusenlappen för denna dag, kommer även att kunna lyssna till föreställningens ende legitimerade läkare Henning Saupe.

Saupe är vad jag förstår delägare i Arcadiakliniken som under 2005-2006 behandlade cancerpatienter med hypertermi i Stockholm. Socialstyrelsen ingrep och verksamheten flyttade till Kassel i Tyskland dit en del svenska patienter i dag reser. Nyligen kom Kim Anderzon hem efter behandlingar på Arcadia Praxisklinik. Förutom värmebehandlingar lär skådespelerskan ha fått intravenös behandling med malörtspreparat och injektioner med ”vitamin B17” (amygdalin från aprikoskärnor som i kroppen metaboliseras till giftet cyanid).

Man kanske kan kalla alternativmedicinen för eklektisk. Helt olika riktningar förenas i sitt avståndstagande till konventionell medicin, och därför kan föreläsningar med Simoncini, Enby och Saupe sponsras av företag som säljer kosttillskott och ”kolloidalt silver”.

Kommentarer

 • Ann Björklund 2015-12-12 21:04:01

  1000 kr i inträde för föreläsningen som relateras. Ja det är tur att alternativmedicinare inte är intresserade av pengar... Visa upp en patient, med sjukjournaler, som har haft en dödlig cancerform, som inte använt riktiga mediciner, utan enbart ätit bikarbonat. Och tillfrisknat.

 • Mats Reimer 2014-04-16 16:38:00

  @evalotta Eftersom inte alla resonerar som du så har vi lyckats utrota smittkopporna och är på väg att göra det med polio.

 • Evalotta 2014-04-16 14:42:00

  Då riskerna med att vaccinera monumentalt överstiger risken att insjukna i de olika sjukdomarna, har jag valt att avstå vaccin. Att barn i tredje världen drabbas handlar ju allt som oftast om undernäring och en i allmänhet, bristande hygien till följd av de levnadsvillkor de lever under. Fler barn skulle klara sig om man inte klippte navelsträngen förrän moderkakan lossnat och krystats fram av mamman(fast det vet du ju redan, du som är läkare) i USA har IOM beordratsav regeringen att sammanställa de vanligaste biverkningarna till följd av vaccin mot Difteri, stelkramp, mässling, polio, kikhosta, påssjuka, hepatit B, röda hund och Hib: Akut hjärninflammation Kronisk underfunktion av nervsystemet, ibland ledande till döden (inkluderande neurologiska, motoriska, sensoriska, inlärningsmässiga, beteendemässiga och egenvårdsproblem) Anafylax (utbredd allergisk reaktion) Feberkramper Ihållande otröstlig gråt Brachial neurit (inflammation av armnerverna) Guillian Barres Syndrom (utbredd nervinflammation resulterande i förlamning) Akut artrit Kronisk artrit Trombocytopeni (brist på blodplättar) Mässling Död i mässling Polioförlamning Död i polioförlamning Jag skulle uppskatta något liknande i Sverige. När ni som jobbar med detta börjar tänka större och höjer era blickar något :)

 • Anita Andersson 2014-04-16 13:12:00

  Vem sponsrar Läkemedelsindustrin Mats Reimer? Jag hoppas att du aldrig blir sjuk eftersom du tydligen inte kan se några fördelar med alternativa behandlingar eller ens sätta dig in i frågorna kring detta. / Anita

 • Nyfiken 2014-04-16 13:04:00

  Lite konstigt att smutskasta saker ni själva använder: När inget annat har hjälpt har ni själva använd bikarbonat vid operationer. Silvertejp används flitigt vid brännskador. Om nu kolloidalt silver är så farlig så varför använder ni själva det när inget annat biter. Apropå läkarna : oftast är läkarens 1 fråga "vad tror du skulle vilja jag skriver ut till dig?" Är det så det ska vara? Inte konstigt att man hittar andra vägar att medicinera sig eftersom allt ni skriver ut är med 2 m långa biverkningslista på bipacksedel. Varför vaccinerade sig inte 85% läkarna mot svininfluensan om det nu var så ren och bra? Om regeringen hade ren mjöl i påsen så skulle de inte tillåta Monsanto i Sverige som förpestar allt och alla (tydligen tror regeringen att de själva slipper att äta det och förblir friska) samt skulle de tillåta alternativmedicin om inte pengar/girighet styrde.

 • Gråsten 2014-04-16 12:26:00

  Efter 13 år i kanten av onkologisk forskning kan jag inte annat än att undra varför folk tror att vi saknar nyfikenhet inför saker som påstås fungera? Det är klart att vi är intresserade - tyvärr visar också våra möjligheter att kontroller uppgifter och hypoteser vad som faktiskt har mycket dåligt stöd eller stark evidens för att inte ha någon effekt. Vem är det egentligen som behöver vara lite nyfiken? Bikarbonat är en otroligt viktig bufferkomponent i kroppen, men att den selektivt och specifikt skulle behandla cancer är ingenting som det finns evidens för! Basala fysiologi-, biokemi- och farmakologitexter har inte missat något - till skillnad från många av de här kommenterande...

 • Robert 2014-04-16 12:05:00

  Kör på med och bränna sönder kroppens celler och gnäll inte så mycket om andra inte riktigt anser detta vara den enda sanningen. Lite nyfikenhet som läkare skulle göra att jag direkt skulle köpa mig en biljett, lyssna och sen göra egna efterforskningar. Men det blev ju jobbigt kanske? Eller dras sponsorpengarna in och ni svartlistas som läkare om ni visar intresse?

 • Lena 2014-04-16 11:37:00

  Tordes du inte skriva att det BIKARBONAT som används, inte bakpulver? Är det för att bikarbonat ingår i vissa cellgifter?

 • Olle 2014-04-16 11:35:00

  Bra Mats att du belyser detta. Ju fler som vågar tala om alternativa metoder mot allvarliga sjukdomar desto bättre. Du har visserligen en viss skeptisk vinkling på det hela nu, men alla är vi barn i början!

 • Lollo Vestlund 2014-04-16 11:14:00

  Ja, vad skulle cancerforskningen och cancersjukvården ta sig till göra om bakpulver och andra ofarliga biverkningsfria metoder fungerar? Och vad skulle skolmedicinen ta sig till om den accepterade att de senaste 5 000 årens växtbaserade och naturorienterade medicin - man skulle kunna drista sig till att säga att det är välbeprövat - är ett väl så bra medicinskt system?

 • Ingvar 2014-04-16 11:04:00

  Det blir mer och mer tydligt att de anser sg tillhöra samma "bransch" och har gemensamma intressen. Kan någon komma med ett bättre förklaring till att Erik Enby hyllas. De anser att han borde få nobelpris. Det finns till och med politiker som hyllar honom.

 • Anders Persson 2014-04-16 09:12:00

  Hypertermi är ett välbekant sätt att döda cancer ,detta görs vid tex prostatacancer Det finns studier som säger att aprikoskärnor fungerar kanske inte på all cancer . Studien är gjord i califonien

 • Mathias 2014-04-16 09:06:00

  Jag tycker det är lustigt, eller snarare olustigt, att alternativa metoder till behandling möts med sådan skepsis och smutskastning. Varför möter man inte dessa påståenden med åtminstone en liten gnutta nyfikenhet då man i dagens "läkar"vetenskap uppenbarligen har misslyckats med att hitta ett botemedel? Vad hände med den sk "beprövade vetenskapen" då man idag inte verkar vara intresserad av faktisk fakta utan snarare självvald fakta? Är inte målet att hitta en lösning på problemet ändå? Att sedan smutskasta de personer som vi visa sina resultat istället för "läkemedel"industrin som mer och mer vill jobba i det dolda är ytterst märkligt!

 • Daniel 2014-04-16 08:52:00

  Man kan kanske kalla dagens cancermediciner kapitalistiska. Läkemedelsindustrin ihop med MR:s och andra läkares goda minne är inte intresserade av att bota. Läkemedelsindustrin kan ju inte få patent och ensamrätt på det alternativa som som faktiskt kan fungera och ge cancersjuka livet åter. Varför fick forskarna med sitt cancerätande virus inget anslag för vidare försök?

 • Gärna alternativt 2014-04-16 07:46:00

  Kommer ihåg hur mkt skeptisk och skitsnack det var om alternativa metoder som akupunktur tex och hur annorlunda vi ser på det idag......vidga vyerna kära läkare....gudskelov har jag en läkare som gjort det o med hans hjälp o råd, utanför 'ramen' har i alla fall jag fått ett bättre liv....min läkare har mycket erfarenhet och mycket lång sådan......Guld värd i den annars så otroligt trånga värld som många läkare lever i....där läkarna.skriver ut mediciner som ger otroligt mkt biverkningar och det är minsann legalt....hmmmm...

 • Lars Andersson 2014-04-16 06:49:00

  Fantastiskt att någon läkare våga ställa sig rak och säga att bikarbonat är bra vid cancer. Det finns så mycket som är bra och ett samarbete mellan läkare och alternativ medicin är något vi alla skulle vinna på men det är ju uppenbart att det vill man inte i vinstsyfte. ohc-health.com

 • Exilapotekare 2014-04-16 06:07:00

  Uppenbarligen finns bland kommentarerna inte någon utom Mats Reimer som har genomgått ens en grundläggande naturvetenskaplig medicinsk utbildning. Att vara skeptisk är här helt frikopplat från fakta och vetenskaplighet - huvudpoängen är att man måste vara emot för man tycker illa om MR, BigPharma eller VoF, och jag som gick på infon om att registrering för att kunna kommentera DMs bloggar skulle rensa lite bland de ovederhäftigaste kommentarerna... 1. Vi vet otroligt mycket om vad som skiljer många cancerceller från sina funktionella motsvarigheter - det är inte närvaron av Candida eller annan svamp! Pröva basal cellbiologi-litteratur, eller varför inte som introduktion googla p53, Philadelphia-kromosom, HER2, retinoblastom... För den avancerade kan The Biology of Cancer av RA Weinberg rekommenderas. 2. Vuxna människor får välja helt fritt hur de vill behandla sig - på villkor att de finansierar det själva. Offentligt finansierad sjukvård ska utgå från hälso- och sjukvårdslagstiftningen varpå bevisbördan för "naturlliga" och andra "mirakelkurer" ligger på förespråkaren! I fallen som nämnts i bloggen och kommentarerna krävs synnerligen dålig litteraturgenomgång för att hålla uppe skenet av att bikarbonat, "vitamin 17", antineoplastoner, etc. utgör några framkomliga behandlingsalternativ.

 • Sohlis 2014-04-16 02:25:00

  Som vanligt har mats reimer inget att säga om det vetenskapliga dessa Läkare kommit fram till. mats reimer vet att OM han skulle göra det är han ute på väldigt djupt vatten, som han inte behärskar, det vill säga vetenskap. Därför gör han det alla voffare i koppel gör, attackera alternativmedicin. Inte för att de vet varför, utan för att deras ledare sagt att de skall göra det. mats, kan du inte för en gångs skull kommentera det vetenskapliga dessa Läkare kommit fram till, istället för att predika vad dina ledare propagerar och visa din egna tro och övertygelse. Det börjar bli tröttsamt att läsa. Det är inte konstigt att alternativmedicin växer så det knakar, med "motståndare" som mats reimer, anna bäse'n och VoF...

 • Margareta 2014-04-16 01:31:00

  Mycket intressant läsning bland kommentarerna som var "läsvärdet" på den här sidan! Vetenskap och Folkbildning fäktar desperat nu på olika sätt för att debunka alla alternativ som kan vara ett hot mot den penningstinna läkemedelsindustrin (det räcker att besöka deras Fb-sida för att bli mörkrädd). Det gäller att hålla en patient vid liv och beroende av medicin livet ut. Det är ju smartare än att bota sjukdomen. Men det är också cyniskt!

 • Cina 2014-04-16 00:08:00

  Dagens Medicin! Hmm, jag är uppväxt med att medicin är något som botar men nu som vuxen och kritiskt tänkande så har jag förstått att medicin är något som en del tjänar massor med pengar på och de som inmundigar denna blir ännu sjukare och måste äta ännu mera mediciner. Mats Reimer är dessutom lite av en ledstjärna i allt detta för allt som han förkastar brukar jag ta till mig, då vet jag att det blir bra! ;)

 • marcus 2014-04-15 23:41:00

  Jag låter dig och din manér tala för sig självt herr Mats , behöver inte/kan inte skriva så mycket då du gör det bra självt, du behöver en kram tror jag , din negativitet genomsyrar hela vägen fram till mig och det säger mig väldans mycket, i LITET format :( , kram på dig :/

 • Elisabeth 2014-04-15 23:36:00

  Skulle väldigt gärna vilja delta!!! Mycket intressant.

 • Nano Silver Partikel 2014-04-15 23:26:00

  Hmm.. Titta - här står det om nano-silver - även känt som "kolloidalt silver" - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19473014 " The antibacterial spectrum of S-gel was found to be comparable to that of a commercial formulation of silver sulfadiazine, albeit at a 30-fold less silver concentration. As part of toxicity studies, localization of SNP in Hep G2 cell line, cell viability, biochemical effects and apoptotic/necrotic potential were assessed. It was found that SNP get localized in the mitochondria and have an IC(50) value of 251 microg/mL. Even though they elicit an oxidative stress, cellular antioxidant systems (reduced glutathione content, superoxide dismutase, catalase) get triggered and prevent oxidative damage. Further, SNP induce apoptosis at concentrations up to 250 microg/mL, which could favor scarless wound healing. Acute dermal toxicity studies on SNP gel formulation (S-gel) in Sprague-Dawley rats showed complete safety for topical application. These results clearly indicate that silver nanoparticles could provide a safer alternative to conventional antimicrobial agents in the form of a topical antimicrobial formulation."

 • Susanne 2014-04-15 23:11:00

  Så fantastiskt att det finns läkare som arbetar alternativt. Jag med många många fler längtar efter att få lyssna till dessa föredrag.

 • Frank Nilsson 2014-04-15 23:00:00

  50% av cancerpatienter som söker sig till skolmedicinen dör. Är det cancern eller behandlingsmetoderna som dödar dem? Cancervården har förbrukat rätt mycket pengar genom åren. Hur mycket behöver ni för att vara säkra på att få ihjäl alla?

 • Anne Busck 2014-04-15 22:44:00

  Låt människor själva bestämma vad dom vill satsa på för behandlingar. Sådana artiklar som den här, Mats Reimer, misstänker man är sponsrade av Läkemedelsföretagen. MVH Anne Busck

 • Claes 2014-04-15 22:23:00

  Det du skriver negativt om B17 vitaminet och Cyanid är ren desinformation som togs fram för att misskreditera metoden Laetrile (näringsterapi) av cancermyndighet i USA. 1974 fanns det 26 artiklar av läkare publicerade om att metoden var/är framgångsrik, men som andra metoder motarbetades den. Samma som dom nu säger(cyanidkopplingen) finns i B 12 och det får säljas som kosttillskott. B 17 finns naturligt i många produkter som äts och mer i bl a aprikoskärnor och där har man försökt begränsa tillgången... Mig veterligen så är B 17 helt ofarlig för kroppens celler, men inte för cancerceller!

 • Claes 2014-04-15 15:02:00

  Varken bikarbonat eller socker är patenterbart och används inte i sjukvårdens cancerbehandling. Jo, socker används förstås vid CT, då man undersöker om cancern metastaserats.... Det är ju bra! Det här med bikarbonat, Detta "allmedel" verkar intressant och att sen inte blodsockersänkande kost ingår i behandlingen vid en så allvarlig sjukdom som cancer verkar vara ett systemfel! Det är ju inte bara dessa två herrar som är inne på det här med svamp/cancer. Fler är ju inne på detta. Sen å andra sidan, har ju svårt att tänka mig att denna Italienska läkare inte fått resultat när han nu håller föredrag i ämnet. Intressant fråga du ställer, Kristoffer, men vilket läkemedelsbolag skulle vilja deltaga i sådan studie? Dom pengarna får nog komma från annat håll.

 • Kristoffer Lidengren 2014-04-15 13:15:00

  Finns det data som undersökt effektiviteten av behandling med bikarbonat mot cancer? Funkar det eller funkar det inte? Hur ser det ut om man jämför effekten av behandling med bikarbonat med andra behandlingar för cancer? Finns det data som jämfört effektiviteten av olika behandlingar för cancer där sådana här typer av alternativa behandlingar tagits med i jämförelsen? Frågar eftersom det är just den här typen av information man vill kunna lyfta fram vid diskussion med alternativmedicinare.

 • Mats Reimer 2014-04-15 12:01:00

  Det visar sig att min rubrik på bloggen redan använts av en annan bloggare... http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/bakpulver_mot_cancer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!