Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2014-12-07

SD går in när MP överger de elöverkänsliga

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I den parlamentariska dramatiken kring årets statsbudget har riksdagsledamöternas drygt 3 000 motioner kommit i skymundan. Jag brukar varje år se vilka motioner som lämnats in till stöd för alternativmedicin, amalgamsjuka, elöverkänslighet och andra ovetenskapliga företeelser. I år är det glädjande nog färre sådana motioner än tidigare.

Miljöpartiet har systematiskt arbetat för att bli mer vetenskapligt förankrade, och i år kom det inte en enda motion om elallergi från det nya regeringspartiet. Däremot repriserar två av alliansens ledamöter sina årligen återkommande motioner om elöverkänslighet.

Centerpartisten Ulrika Carlsson i Skövde upprepar sina varningar om att "Elöverkänslighet är på väg att bli ett stort folkhälsoproblem." Carlsson påstår att nästan 30 000 svenskar lider av svår elöverkänslighet, och propagerar för att "lågstrålande områden i varje kommun" och för att elöverkänslighet skall bli erkänd som arbetsskada.

Även Roland Utbult från Kristdemokraterna återkommer årligen med motioner i denna fråga, i år med titeln Underlätta för personer med elöverkänslighet. Där menar Utbult att "avsaknaden av bevisning om samband mellan exponering av elektromagnetiska fält och besvär inte får leda till att enskilda undanhålls det stöd vederbörande är i behov av."

Medan dessa borgerliga ledamöter verkar vara ensamma röster i sina partier så har parlamentets enfant terrible i en lång partimotion om Utgiftsområde 6: Försvar och samhällets krisberedskap tagit ställning för elöverkänslighet. Sverigedemokraterna vill att "De problem som elöverkänsliga upplever ska tas på allvar. Gränsvärden för när elfält blir farliga för människan ska inte förväxlas med de gränsvärden elöverkänsliga kan tänkas ha."

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier