Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2015-02-02

EU-representanter för LO och HSO tror på elallergi

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I SVT Aktuellt tisdag 20/1 debatterade Sonja Åkerberg, ordförande i Elöverkänsligas riksförbund, och Mona Nilsson från lobbyorganistationen Strålskyddsstiftelsen mot läkarförbundets Heidi Stensmyren. Jag tyckte att Stensmyren var alltför försiktig i sina uttalanden, men Mona Nilsson, som varnar för både mobiltelefoner och ”chemtrails”, sa något jag fann intressant:

Just imorgon kommer den ekonomiska och sociala kommittén ta ställning till ett yttrande om att det här är ett växande problem inom EU och att vi måste vidta åtgärder för att minska allmänhetens exponering och öka informationen till allmänheten om hälsoriskerna med strålning från bland annat trådlös teknik och lågfrekventa elektromagnetiska fält för att förhindra att allt fler blir sjuka och för att hjälpa dem som redan är drabbade och ställts helt utanför samhället.”

EU-komissionen har flera olika kommittéer som ger den råd, bland annat EESC, europeiska ekonomiska och sociala kommittén.Till kommittén utser varje land representanter i förhållande till sin storlek, och de väljs från fackföreningar, arbetsgivarrepresentanter och andra icke-statliga organisationer med ekonomisk eller social agenda.

Mona Nilsson hoppades och trodde nog att åsiktsförklaringen TEN/559 Electromagnetic hypersensitivity skulle få bifall, men det blev en ganska jämn omröstning. Låt oss se på de två förslag som ställdes mot varandra i denna rådgivande EU-kommitté.

Spanjoren Bernardo Hernàndez Bataller hade skrivit en ”own-initiative opinion” med budskapet att elallergi finns på riktigt och att zoner fria från ”elektromagnetisk smog” måste inrättas.

There are more and more people suffering from electromagnetic and environmental hypersensitivity syndrome [EHS]. In addition, these people may sometimes suffer the incomprehension and scepticism of doctors who do not deal with the problem professionally.”

The possible symptoms include headaches, chronic fatigue, recurring infections, difficulties concentrating, memory loss, inexplicable unhappiness, dermatological symptoms, irritability or sleeplessness, heart problems, poor blood circulation, disorientation, nasal congestion, reduced libido, thyroid disorders, eye discomfort, tinnitus, increased need to urinate, listlessness, capillary fragility, cold hands and feet, and stiff muscles.

I sista minuten lyckades engelsmannen Richard Adams samla ytterligare sjutton namn bakom en counter-opinion med mer förnuftiga och vetenskapsbaserade konklusioner. Detta motförslag ville att uttalandet från EESC inte skulle gå helt på tvärs med den vetenskapliga EU-kommittén Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR).

The great majority of independent trials to date have found that self-described sufferers from EHS cannot distinguish between exposure to real and false (meaning zero) electromagnetic fields. … However, this is not to deny the reality of EHS-attributed symptoms; clearly many people self-diagnose as suffering from a range of disconnected health problems which they link with electromagnetic fields.

Richard Adams counter-opinion ligger förstås i linje med vad Socialstyrelsen, SBU och Strålsäkerhetsmyndigheten anser vara fakta. Vilket inte hindrade att i varje fall några svenska medlemmar av EESC ändå röstade mot denna counter-opinion som vann med 136 röster mot 110 (och 19 nedlagda röster).

Sekretariatet på EESC ville inte meddela hur de olika delegaterna röstat så jag mailade samtliga svenska EESC-medlemmar och frågade hur de röstade i frågan. Bara sju av de tretton medlemmarna har svarat på mina mail. (Listan på hemsidan innehåller tretton namn, plus en som svarat att han redan slutat, men Sverige har bara tolv röster i kommittén så jag antar att en är ersättare.)

De som jag inte (ännu) har lyckats fått svar från är Thomas Janson från TCO, Thomas Abrahamsson på SEKO, Erik Svensson på ALMEGA, Erica Sjölander från IF Metall, Ariane Rodert på FORUM –Idéburna organisationer med social inriktning och Christian Ardhe som representerar Svenskt Näringsliv.

Stefan Back på Transportgruppen, Staffan Nilsson från LRF och Jonas Berggren från Svenskt Näringsliv röstade för den segrande counter-opinion och Inger Persson från Sveriges Konsumentråd hade också röstat för den vetenskapliga sidan om hon inte hade varit sjuk denna dag.

Paul Lidehäll som företräder Sveriges ingenjörer lade ned sin röst medan LO:s representant Lise-Lotte Lenberg och Ingrid Kössler från Handikapporganisationernas Samarbetsorgan (där Elöverkänsligas Riksförbund ingår) röstade för den ursprungliga motionen som hävdade att elöverkänslighet finns på riktigt.

Snart kommer EU:s vetenskapliga kommitté om hälsorisker med sitt uppdaterade uttalande om hälsoeffekter av elektromagnetiska fält. Jag återkommer nog om i det i en framtida bloggtext.

Kommentarer

 • Henrik Harding 2015-02-17 10:14:34

  Enligt skriften som Solveig hänvisar till används laser i Laserklass 4 för skärande bearbetning. Och den enda begränsningen på dem är att de ska vara över 0,5 W.

 • Mats Reimer 2015-02-12 19:01:43

  En laserpenna som kan skära i plåt med så låg effekt som en halv watt - den vill jag har, var köper man den?

 • Solveig Silverin 2015-02-09 22:24:59

  När det gäller SSM har jag mejlsvar från dem, att det inte vet hur den artificiella sändartekniken är uppbyggd och hur mycket energi de olika systemen innehåller. Man nyttjar fotoner som bärare av ettor och nollor. Genom att minska rummet mellan fotonerna får man plats med mer information, men strålningen innehåller också mer energi. Jämför med laserpenna som med 0,5 watt kan skära plåt (Arbetsmiljöverket, artificiella optisk strålning). Alltså det behövs inte mycket tillförd energi, för att öka antalet fotoner som är energipaket. I jämförelse med bakgrundsstrålningen har mikrovågsstrålningen ökat i vår livsmiljö runt 2,3 miljarder - 67 miljarder beroende på var man bor. Det frekvensområde som mobilindustrin nyttjar runt 2,5 GHz väglängd runt 10 cm absorberas till 100 % inne i kroppens organ. Tål vi då ens 1 miljard högre strålning dygnet runt? De elöverkänsliga är så många nu, att de har en politisk makt i småpartierna. Både V 0ch MP har förlorat många röster på att de låtit lobbyister typ VoF trakassera de elöverkänsliga.

 • Mats Reimer 2015-02-09 09:00:51

  Hej Solveig, står jag inte med längre? Så bra! Det visste jag inte, jag stod med förr men har avböjt att finnas med i en databas vars syfte egentligen är att skicka riktad läkemedelsreklam.

 • Solveig Silverin 2015-02-08 10:20:10

  Varför står du Reimer inte med i läkarmatrikeln? Är man läkare vill man väl stå där?

 • Mats Reimer 2015-02-06 20:57:55

  Berätta gärna vilka missbedömningar du menar att SSM gjort.

 • Lasse 2015-02-06 09:08:23

  Även denna myndighet har haft fel tidigare. (Strålskyddsmyndigheten). Det kan ibland finnas ekonomiska intressen för ej forska eller visa eller ta med forskning som visar motsatsen vad de vill ha med i sina bedömningar. Folk får symtom och blir sjuka först och ofta hänt myndigheter förnekar det tills de tvingas erkänna de har fel. Pengar styr det mesta.

 • Mats Reimer 2015-02-05 19:16:46

  Hej Lasse, du behöver inte tro på mig. Men jag tycker du kan tro på Strålskyddsmyndigheten.

 • lasse 2015-02-03 21:13:35

  Har alla fel och du rätt ? Varför har du ej fått nobelpris när du är expert på allt. Varför lyckas du inte bota alla sjuka du vet ju allt. Har alla ADHD och behöver droger som gör dem beroende för all framtid ?

 • Mats Reimer 2015-02-03 21:09:00

  Jag heter inte Reinmer.

 • Solveig Silverin 2015-02-03 19:41:14

  Mats Reinmer, varför står du inte med i Läkarmatrikeln? Är man läkare vill man väl stå där, eller har du något att dölja?

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!