Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2015-02-02

Malou von Sivers ser bajs som medicin mot autism

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

TV4:as inhemska svar på Oprah Winfrey, den nyss prisbelönade Malou von Sivers, har liksom förebilden Oprah en tendens att i sitt program komma med alternativmedicinska eller pseudovetenskapliga påståenden. Malou twittrade i helgen att ”Imorgon säsongspremiär på #maloueftertio. Tema:bajs. Bajstransplantationer kan bota diabetes, autism mm. Ny forskning.” På hemsidan skriver TV4 ”Bajstransplantation kan vara lösningen på våra stora folksjukdomar övervikt, diabetes, Parkinson, IBS och kanske till och med autism. Professor Fredrik Bäckhed blandar en bajs-cocktail och förklarar varför det kan vara botemedel.” Men finns det verkligen ny forskning på bajs och autism?

Jag har sökt men inte kunnat hitta en enda publicerad vetenskaplig studie eller fallbeskrivning där fekal transplantation utförts på barn med autism. Men jag fann en färsk review från januari i år där författarna går igenom vad man vet som de olika föreslagna indikationerna för överföring av tarmflora. Endast för clostridiuminfektion finns en randomiserad studie och metaanalyser. I övrigt är det djurförsök, små studier på försökspersoner eller små fallstudier.

För autism finns endast hypoteser och en fjorton år gammal studie på elva barn med s.k. ”regressive-onset” autism som efter antibiotikabehandling drabbats av både kronisk diarré, autistiska beteenden och tillbakagång i sin psykomotoriska utveckling. Hos denna mycket speciella subgrupp ansåg sig forskarna se en övergående förbättring av beteendet efter att barnen behandlats med peroralt vancomycin.

Malou ville gärna få läkarna i studion att ta ut svängarna och inbjöd till spekulationer: "Vad man hör då är att det har gjorts spännande försök, som är väldigt hoppingivande och ger höga förväntningar, att man skulle kunna hjälpa barn och människor med autism, diabetes har vi pratat om, Parkinson hörde jag, och en hel del annat. Och då är det kanske rätt desperata människor som söker, vi hittade en annons 'jag köper ditt bajs för 2 000 kronor'…”. Men professor Fredrik Bäckhed nappade först inte utan betonade att det är för tidigt att se fekal överföring som behandling för något annat än långvarig clostridiuminfektion, och att det kan finnas risker med att överföra bakterier. Don’t try this at home.

Malou von Sivers försökte en gång till och lyckades bättre nu: "Kopplingen till hjärnan, det är det som är spännande också, det har man inte heller vetat om tidigare, att det är så kopplat till hjärnan?"

Professor Fredrik Bäckhed: "Det är en studie från Karolinska här för ett par år sedan som visade att tarmbakterierna kan påverka hur vi uppför oss, rädsla, och nu ser man att tarmbakterierna påverkar blod-hjärn-barriären. Så det är ju väldigt spännande."

Barnläkaren Johan Kaarme: "Precis, och the gut-brain-axis, det finns också studier som talar för att (återigen, vad som är hönan och ägget är oklart, men) det finns en koppling med signaleringen upp till hjärnan för uppkomsten av depressioner och autism."

Och Malou kunde så avsluta med den konklusion hon verkar ha eftersträvat: "De psykiska sjukdomarna kan också ha sitt ursprung där [i tarmarna] och man kan påverka dem från tarmarna".

Det är inte första gången den senaste vinnaren av Stora Journalistpriset kommer med hälsopåståenden som är långt från vetenskapsbaserade. Hon har varnat för de vita gifterna (mjölk, mjöl och socker), haft drömtydning, andningscoacher som vill att vi skall tejpa igen munnen, talat alternativmedicin med Torkel Falkenberg, intervjuat sportkändisar med ”kronisk twar”, okritiskt redovisat traditionell kinesisk medicin, fört fram ”bioidentiska hormoner” mot klimakteriebesvär och (min egen favorit) visat kinesiologisk testning av födoämnesöverkänslighet.

I ett studiosamtal om faror med vetemjöl där Anki Sundin, med fil mag i näringslära, tappert försökte försvara vetenskapen kontrade kinesiologen Ulf Kilman med att alla klienter han träffade var överkänsliga för vetemjöl. (Den som är otålig kan spola fram 20 minuter i klippet.) Ulf Kilman lät en frivillig från TV4 ligga på rygg och Kilman kände manuellt på styrkan i olika muskler. Försökspersonen fick sedan sätta tänderna i en torr fralla och plötsligt verkade armen, nacken och benet svagare, vilket ansågs bevisa att vetet i frallan genast gjort sin giftverkan. Professor Stig Bengmark duckade tyvärr när Malou bad honom kommentera. Marknadsgyckel! tycker jag att han borde ha svarat.

Är det verkligen rimligt att Vårdguiden 1177 är en av sponsorerna av Malou efter tio? 1177 vill ju ge korrekt information om sjukdomar.

Kommentarer

 • Marc 2015-06-27 12:34:37

  Mats, Läs och lär här http://www.theatlantic.com/health/archive/2015/06/gut-bacteria-on-the-brain/395918/ Detta är resultatet av den pågående forskning som görs av mikrobiomets verkan på psykiatriska åkommor. Däribland autism. Uppenbarligen så är du inte så uppdaterad som du vill få folk att tro, ge dig inte in på djupa vatten utan kompass. Var lite mer öppen för att det kan finnas lösningar som du inte råkar ha koll på. En fekal transplantation är ett snabbt sätt att ändra floran i tarm och konkurrera ut "farliga" bakterier m.m. Därav så skulle en fekal transplantation eventuellt kunna hjälpa de åkommor du beskriver. Ditt korståg mot kronisk borrelia är hopplöst det också. Även om du skulle ha rätt eller möjligtvis fel (science is falsifiable, remember?) så kan man fråga sig vad din poäng är när det gäller att klanka ner på andra, för det är så man kan tolka din blogg. My way or the highway. Tråkigt med läkare som inte har någon som helst öppenhet måste jag säga. Till sist, vore det inte fantastiskt om en transplantation av bajs/probiotika skulle kunna bota ett barn med en svår sjukdom?Även om forskningen inte är där än så pekar den åt det hållet, why not entertain the idea and hope for great results?

 • Tom 2015-02-08 10:07:19

  Jag ansluter mig till Paracelsus som själv var helt öppen för att det kunde vara något bra med magi och alkemi - men kom på den banbrytande tanken att kontrollerade experiment skulle verifiera eller förkasta alla idéer och sorterade ut det som inte fungerade. Kanske är det direkt farligt att dricka bajscocktails. Någon kan komma att utveckla sepsis av E.coli eller liknande? En läkemedelskonsulent tillhålls noga att korrekt redovisa både biverkning och effekt och de åker på böter och andra sanktioner (+ stor prestigeförlust) om de avslöjas med att fuska med detta. Det händer av och till - men är inte efrämjande för deras karriär. Varför ska det vara annorlunda spelregler för allt det där "alternativa"?

 • Mats Reimer 2015-02-06 17:08:37

  Hej Ylva, hälsan behöver väl varken behandlas eller förebyggas? Och när Bäckhed (enligt Malou) menar att fekal transplantation kommer bli lika stort som penicillin så tänker jag att professorn kanske har blivit lite väl okritiskt förälskad i sitt eget lilla medicinska område.

 • vårdcentral 2015-02-06 11:33:41

  Jag har inte fått någon sådan idee angående "bajs"... Jag undrar på vilka grunder en sådan tanke uppstår i hjärnan på någon. Tror inte att det är något som följer av läkarutbildningen och erfarenhet, bot och behandling av sjukdomar och lidande.. Att många är medvetna om tarmarnas signaler jo förvisso, frågan är hur ska man göra för dessa? Att dämpa dem med mer invecklade och komplicerade levnadsmönster, behandlingar, metoder osv... Ja till slut finns det väl bara detta problem kvar i livet.. I stället bör man bli medveten om det som är gott i livet enligt min uppfattning... Då sköter magen sig självt, obemärkt...

 • Ylva 2015-02-06 10:42:44

  "Jag är övertygad om att tarmfloran i framtiden kommer erbjuda fantastiska möjligheter att behandla och förebygga vår hälsa." säger professor i Molekylär Medicin Fredrik Bäckhed. http://www.svt.se/opinion/article2648841.svt

 • Ingegerd Wahl, psykiater 2015-02-04 18:14:36

  Antalet absurda inslag i tillvaron ökar alltmer. Hur kan MvS få fortsätta? Vem påpekar att Sanna Ehdin kommer med farliga (fr a för barn) felaktigheter? Och hur kommer det sig att så mycket beskrivs som antingen-eller när det gäller kost? Följde diskussionerna i DM ofta förr och det var dieter eller psykiatrin som orsakade mesta rabaldret.

 • Mats Reimer 2015-02-03 20:13:53

  Tack stephan, jag glömde saltet. Varför hackar alla på kolhydraterna? Utan vete ingen medelhavskultur, utan ris inget kejserligt Kina, utan majs inga azteker, utan potatis inget Inkarike...

 • stephan rössner 2015-02-03 17:53:37

  Utmärkt, jag minns TV-inslaget med frallan och muskelsvagheten som ett vetenskapligt bottennapp. MvS hade inte bara 3 utan 4 vita gifter: salt var nr 4, samtidigt som flera studier har påvisat osäkerheten kring natriumkloridens egentliga farlighet.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhetschef:
Jens Krey 070-735 16 61

Teamledare nyheter:
Linda Berglund 073 558 66 66

 

 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier