Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2015-06-18

Aftonbladets och Expressens sportredaktioner gör rättelse om borrelia

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Amyotrofisk lateralskleros är en svår sjukdom, och än finns ingen botande behandling. Nyhetsankaret Ulla-Karin Lindquist insjuknade 49 år gammal och under sin relativt korta sjukdomstid skrev hon en bok och lät göra en dokumentärfilm för att skildra sjukdomen och vad den gör med en människa och hennes familj. Hon gav sjukdomen ALS ett ansikte i Sverige.

En del som får veta att de lider av en dödlig obotlig sjukdom drabbas också av det djupt mänskliga att gripa efter halmstrån i form av alternativa behandlingar eller alternativa diagnoser. Några personer med ALS hamnar då i missuppfattningen att läkarna måste ha fel, att sjukvården skulle ha missat att de egentligen drabbats av ”kronisk borrelia”. Alternativa kliniker står till tjänst med otillförlitliga prover och dyra behandlingar, men det hopp de tillfälligt skänker är fåfängt. ALS går inte att bota, men det är stor variation från patient till patient i hur snabbt det går utför.

Nyligen avled en känd dansk fotbollsspelare som lagt hundratusentals kronor på behandling av en borreliainfektion han förmodligen inte hade. Spelaren och hans familj har berättat till media att de inte accepterade den danska sjukvårdens ALS-diagnos och via alternativmedicinska Nordic Clinic sökte man sig till BCA, Borreliose Centrum Augsburg. BCA är en tysk privatklinik vars affärsidé att diagnostisera och behandla ”kronisk borrelia”, en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar.

Flera danska tidningar sprider nu den med all sannolikhet felaktiga uppgiften att fotbollsspelaren efter några års sjukdom avlidit på grund av borreliainfektion. Och våra lokala tabloider Expressen (Dansk fotbollsspelare död – efter fästingbettoch Aftonbladet (Avled efter flera års kamp mot borrelia) hakar på med var sin rewrite där desinformationen upprepas. Av Aftonbladet kan man få intrycket att de hämtat sina upplysningar från fotbollsklubbens hemsida. Men klubben har faktiskt valt att inte skriva något om dödsorsaken, sannolikt för att det är mer kontroversiellt än Aftonbladet anade.

Sanningen är att även om 100.000-tals människor varje år infekteras med borrelia i Europa och Nordamerika självläker de flesta och de som får symtom kan botas med några veckors behandling med lämplig antibiotika. Om diagnosen fördröjs kan sjukdomen ibland ge permanenta skador på nerver, hud eller leder i första hand. Dödsfall är extremt sällsynta ens vid obehandlad infektion, men enstaka fall av fatal kardit eller kronisk meningoencefalit förekommer sannolikt.

Nyligen var det Expressens nöjesredaktion som spred myter om ”kronisk borrelia” och nu är det tabloidernas sportredaktioner. Jag tror inte att journalister inriktade på sjukvård sätts att skriva om fotboll, och det är nog bra om någon hjälper nöjesreportrar och sportjournalister med faktakollen när de skriver om medicinska diagnoser.

När sportredaktionerna fått information om sakernas tillstånd har både Expressen och Aftonbladet kommit med rättelser. Det förefaller som om sportredaktionerna är mer noga med fakta än vad Expressens nöjesredaktion är. Den som vill läsa en sammanhängade berättelse om denna historia kan gå till norske läkaren Preben Aavitslands hemsida epidemi.

(En tidigare version av denna text har tidigare publicerats som debattartikel av Dagens Media.)

Kommentarer

 • Lars W 2015-07-15 20:54:20

  Mats: Man kan faktiskt tolka retoriken i din artikel ovan som att du, via ett konstaterat och ett förmodat fall av ALS, vill försöka "bevisa" att förmodad borrelia faktiskt är ALS. Jag tycker att din övertolkning av Alex fråga nedan styrker min tolkning av budskapet i artikeln. Eller vilket är egentligen budskapet du vill föra fram? Jag noterar också fortsatt att du inte gärna vill försöka ge ett klarläggande kring betydelsen av det obegripliga påståendet att "kronisk borrelia" (dvs pseudoborrelia enligt ett tidigare klargörande) är en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar. Eftersom citationstecknen är en negation i sig så tycker jag att det blir det väldigt svårt när det sedan dyker upp ytterligare en negation i samma mening. Tycker du inte det? Jag är förvånad att inte flera reagerar över det (t ex en redaktör hos dagens medicin).

 • Mats Reimer 2015-07-14 16:51:33

  Hej Alex, jag vet inte vad du menar. Finns det trovärdig forskning som tyder på att ALS orsakas av borrelia, eller vad?

 • Alex 2015-07-14 12:53:29

  Mats, En kort fråga: Varför är du brinnande engagerad i frågan, men så ointresserad av att följa forskningsresultaten inom området?

 • Bo Fink 2015-07-02 16:59:58

  Tycker att det är alldeles enastående att man inte tycks ha behandlingsvikt alls i Finland (se föregående kommentar). Kanske man har mycket effektivare behandling för sen (dvs, kronisk) borrelios i Finland, jämfört med tex Sverige? Man kanske tom har ett mycket bättre vetenskapligt underlag gällande behandlingen av sen (dvs, kronisk) borrelios än det rätt så dåliga underlag som används i resten av världen?

 • Carina Olsson 2015-07-02 16:35:22

  Nåja, det finns tydligen forskare i Finland som anser att sen (dvs, kronisk) borrelios inte existerar, eller snarare han använder nog istället någon _felaktig_ amerikansk variant av "chronic Lyme". "Forskare: Kronisk borrelios finns inte alls" http://svenska.yle.fi/artikel/2015/07/02/forskare-kronisk-borrelios-finns-inte-alls

 • Carina Olsson 2015-07-01 21:03:45

  @Lars W skrev: " Men neurologer och infektionsläkare anser alltså även enligt din uppfattning att kronisk borrelia faktiskt existerar?" Nu heter jag iofs inte Mats :), men alla läkare i hela världen (om dom nu inte är extremt okunniga förstås) anser definitivt att kronisk borrelios (vilket heter chronic eller late Lyme borreliosis på engelska) existerar. Detta benämns dock oftast late Lyme disease i USA.

 • Carina Olsson 2015-07-01 20:23:28

  @Bo Fink, dom riktlinjerna (från 2010) postades nog först i år på den svenska föreningens hemsida, så det kan vara rätt så många personer som har missat dom. Men den ena norska borreliaföreningen har både informerat om att kronisk borrelios = sen borrelios och haft dessa tyska läkares riktlinjer på sin hemsida ända sedan 2009. Dom tyska läkarnas riktlinjer från 2008 (dvs, dom gamla) finns även i norsk översättning.

 • Bo Fink 2015-07-01 19:13:08

  @Lars W: "... inte varit med sedan 2010..." Dom tyska ILADS-utbildade läkarnas _senaste_ riktlinjer som _gavs ut_ 2010 finns definitivt fortfarande. Dom hittas på den svenska borreliaföreningens hemsida.

 • Lars W 2015-07-01 15:53:51

  Då antar jag att du egentligen menar att pseudoborrelia existerar, dvs att det händer att patienter felaktigt får diagnosen borrelia när det egentligen för sig om något annat. Då kanske man också kan anta att det även finns exempelvis pseudo-ME/CFS där det egentligen rör sig om borrelia eller förekommer inte det? Man kan ju läsa att borrelia är den stora imitatören eller är det en myt?

 • Lars W 2015-07-01 11:06:14

  Det är inte lätt att förstå. Som jag skrev nedan kan det vara klokt att försöka se dina texter ur läsarens perspektiv. Skriv då hellre pseudoborrelia om det är det du menar istället för att kryptera texten. Om man läser det du faktiskt skriver, dvs översätter "kronisk borrelia" med pseudoborrelia så lyder alltså meningen "pseudoborrelia, en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar". Att den inte existerar framgår väl i så fall av att du kallar den för pseudo, eller? Men neurologer och infektionsläkare anser alltså även enligt din uppfattning att kronisk borrelia faktiskt existerar?

 • Mats Reimer 2015-07-01 10:45:36

  När jag skriver "kronisk borrelia" så menar jag pseudoborrelia, eller borreliadiagnos via alternativa (icke erkända) metoder. Det tror jag de flesta förstår. Ny artikel från Kanada: Lyme Disease Diagnosed by Alternative Methods: A Common Phenotype with Chronic Fatigue Syndrome http://cid.oxfordjournals.org/content/early/2015/06/16/cid.civ470.short

 • Lars W 2015-07-01 09:25:07

  Det kan också vara klokt att sätta sig in i en situation där någon är ny i "branchen" , dvs inte varit med sedan 2010 som anges nedan. Då tolkar man nog detta med att ""kronisk borrelia" enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar" som att Mats faktiskt far med osanning. Enligt mitt sätt att se det är det mycket olämpligt beteende av en läkare. Sedan kanske det inte heller är lämpligt att använda diverse "kryptering", t ex dessa magiska citationstecken, när man är ute och pratar/skriver i offentliga sammanhang eftersom det helt säkert kommer att missförstås. Tack för mig.

 • Lars W 2015-06-29 23:06:39

  "”kronisk borrelia”, en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar". Vad exakt är det som inte existerar?

 • Bo Fink 2015-06-29 22:46:12

  Helt riktigt @Lisa. Att kronisk borrelios står för sen borrelios har dom europeiska ILADS-utbildade läkarna informerat om åtminstone sedan 2010 i sina riktlinjer och att exakt samma definition av kronisk borrelios gäller i Sverige klargjorde Folkhälsomyndigheten (fd SMI) hösten 2013.

 • Bo Fink 2015-06-29 22:10:38

  Nu har jag gått igenom vad Mats har skrivit tidigare om vad citationstecknen står för och han har inte någonstans skrivit, om jag nu inte har missat något, att citationstecken på "kronisk borrelia" betyder att han förnekar behandlingsvikt, vilket felaktigt benämns "chronic Lyme" av vissa personer i USA. Men ändå är det den allra vanligaste tolkningen av citationstecknen på "kronisk borrelia". Mycket besynnerligt.

 • Carina Olsson 2015-06-29 16:00:18

  @Eller hur, lägg sedan till att Mats sätter kaninöron på "kronisk borrelia" när han menar att folk har blivit _feldiagnosticerade_ med sen borrelios av _vissa_ europeiska läkare eller när Mats menar att man inte kunnat påvisa några borreliabakterier med mikroskopi. Riktigt rörigt faktiskt.

 • Eller hur? 2015-06-29 15:23:28

  Då någon tyckte att "frågan om namndefinitioner" inte längre är aktuell, så kom jag att tänka på hur det kan bli om man _inte_ använder den europeiska definitionen av kronisk borrelios. I USA så kan man först bli diagnosticerad med "chronic Lyme" (dvs, sen borrelios) och sedan när man får återfall så benämns detta "chronic Lyme" och när man är färdigbehandlad men har kvar restsymptom så benämns detta "chronic Lyme". Tycker nog problemen med hur olika saker faktiskt benämns kvarstår i högst grad.

 • Lisa 2015-06-29 14:07:51

  Stå på dej, Lasse, frågan om namndefinitioner är utredd för länge sedan och det var år och dag sedan den var intressant i sig.

 • Frågvis 2015-06-28 17:45:26

  Att kaninöronen på "kronisk borrelia" betyder att man förnekar behandlingssvikt, vilket istället benämns persistent Lyme disease, i alla fall enligt tyska ILADS-utbildade läkare, är inte det en hypotes?

 • Lars W 2015-06-28 12:33:44

  Och sedan kanske vi inte behöver debattera skillnaden mellan sanning och sannolikhet. Jag är övertygad om att Mats Reimer är duktig på sånt även om han oftast väljer att bortse från det i sina blogginlägg.

 • Sannonym 2015-06-28 02:48:55

  SBU: "Kvarstående symtom efter behandlad borreliainfektion ses i 5–20 procent av fallen. Vanligast är ospecifika symtom som trötthet, ledvärk, muskelvärk och koncentrationssvårigheter [23–25]. Objektiva symtom som kvarstående ansiktsförlamning vid neuroborrelios och synovit (ledhinneinflammation) vid borreliaartrit kan innebära längre konvalescenstid [26]." http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/3/Borrelia/Behandlingstid_Borrelia_201305.pdf

 • Lars W 2015-06-28 01:36:52

  Och till @Syster vill jag bara säga att jo, siffror beskriver fakta. Man bör dock vara noga med att skilja på dessa siffror/data och tolkningen av dessa. T ex kan man ju dra slutsatsen att bruna fingrar ger lungcancer om man inte visste bättre. I fallet som diskuteras nedan kan det ju även vara så att olika studier givit olika siffror vilket är fullt möjligt.

 • Bo Fink 2015-06-28 01:02:28

  @Lars W, nu mindes jag din fråga från ett annat ställe i bloggen, och trodde att jag hade hittat ett svar på din fråga och postade detta i en kommentar.. Det var absolut inte var min avsikt att göra dig ledsen.

 • Lars W 2015-06-28 00:50:11

  @Bo Fink: Är du allvarlig? Du vill inte förstå, eller hur? Varför du och @Syster anser att ni har rätt att bete er som "Bill och Bull" förstår jag inte och det gör mig ledsen, ungefär lika ledsen som det gjort mig att följa Mats Reimers osakliga bloggande i detta ämne.

 • Bo Fink 2015-06-27 23:56:46

  @Lars W, du ville alltså bara påpeka att ordet "oftast" inte betyder "alltid"? Har jag förstått saken rätt?

 • Lars W 2015-06-27 23:16:19

  Men snälla @Bo Fink. Jag har väl aldrig påstått någonting om att inte Borrelia skulle kunna ge skador,eller? Det kan jag inte göra eftersom jag inte vet. Men att så kan ske betyder väl inte heller att så är fallet till 100%. Läkemedelsverket säger "oftast" vad det nu betyder. Jag är i alla fall rätt säker på att "oftast" inte är samma sak som "alltid" vilket Mats Reimer verkar tro. @Syster: Jag förväntar mig korrekta fakta från den svenska vårdapparaten och dess anställda. Jag förstår inte vad dessa uppgifter om Borrelia-föreningens siffror har med mig att göra?

 • Bo Fink 2015-06-27 22:57:06

  "In conclusion, 5.4% of people with tick bites developed a rise in borrelia-specific antibodies above the 2.5% percentile in either ELISA assay, but only 40 (2.1%) developed clinical Lyme borreliosis." http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=20455 "Dom flesta" som utsätts för borreliasmitta och som utvecklar antikroppar självläker alltså.

 • Bo Fink 2015-06-27 21:54:24

  @Lars W, du upprepade ju ganska så envist samma "kärnfråga" gällande en formulering i den svenska behandlingsrekommendationen bland kommentarerna i en av Mats bloggtexter som istället handlade om en mikroskopimetod vill jag minnas. Då kunde jag inte ge dig något svar, men kanske Dag Nyman har ett svar att ge dig? Ett klipp: "- Om vi har en allvarlig borreliainfektion i vår hjärna som hinner ge förändring i hjärnans cirkulation så att man kan få områden i hjärnan med syrebrist, då kan det uppstå en skada. Och den skadan kan inte försvinna." http://svenska.yle.fi/artikel/2015/06/25/skjutna-radjur-minskar-inte-fastingburna-sjukdomar

 • Syster 2015-06-27 21:01:26

  Lars W: "@Syster: Var det ett svar på min fråga eller ville du egentligen säga att det finns motstridiga uppgifter hos borrelia-föreningen?" Jag ville nog säga att en del siffror kan betraktas som hypoteser, samt att vissa siffror baseras på fakta. :)

 • Carina Olsson 2015-06-27 20:24:55

  Se där ja, professor Dag Nyman håller med mig. :) "Borreliosen har ett lömskt rykte och kan blomma upp långt efter att man blivit biten av en fästing – därför är kanske många så rädda för fästingarna? - Ja det är klart. Borreliabakterierna kan under en lång tid ligga tysta och stilla i kroppen. Men då är de inte heller farliga och gör ingen skada. Sedan om man får symptom så ska det utredas. Har man varit i borreliaområden så blir det naturligt att utreda om det kan vara borrelios som förorsakar symptomen, säger Nyman." http://svenska.yle.fi/artikel/2015/06/25/skjutna-radjur-minskar-inte-fastingburna-sjukdomar

 • Sannonym 2015-06-27 18:15:43

  Professor Dag Nyman, Åland: "Många är oroade för att symptomen ibland är så lindriga att man inte ens vet om att man har smittats och i och med det inte heller behandlat borreliosen som senare ger svåra symptom. Hur ser du på det? - Enbart det att man kommit i kontakt med borreliabakterien betyder inte att man får en sjukdom, säger Nyman. Vi kan säga att det är ungefär 50 procent av dem som blivit smittade av borreliabakterien som överhuvudtaget utvecklar sjukdom. Det kan vara ännu färre, säger Nyman. Det är ett vanligt fenomen bland infektionssjukdomar att en stor del av smittorna tas om hand av kroppen. Då blir man inte heller sjuk. Då har du inte märkt något heller och då har du ju ingen sjukdom, konstaterar Nyman. En sjukdom ger symptom, har du inga symptom har du inte heller en sjukdom." http://svenska.yle.fi/artikel/2015/06/25/skjutna-radjur-minskar-inte-fastingburna-sjukdomar

 • Bo Fink 2015-06-27 16:15:46

  @LW och A-B. @Mats skriver: "100.000-tals människor varje år infekteras med borrelia i Europa och Nordamerika självläker de flesta och de som får symtom kan botas med några veckors behandling med lämplig antibiotika." Jag kan helt klart se att Mats anser att dom som _blir sjuka_ skall ha antibiotikabehandling. Är det möjligen istället antalet, dvs "dom flesta" som någon/några personer inte håller med om? I så fall så borde ju "dom flesta" friska blodgivare som har borreliaantikroppar vara sjuka? Håller fortfarande med Mats om att "dom flesta" som utsätts för borreliasmitta självläker. Det låter absolut inte som någon "hypotes" baserad på dom _fakta_, vilket även är postat av en annan person i en kommentar som redan finns om detta. Trodde dessutom att det var tillåtet att ha en egen åsikt här i bloggen utan att bli misstänkt för att vara någon annan.

 • Carina Olsson 2015-06-27 15:25:48

  Man kan ha kvarstående symptom efter behandling som _inte_ yttrar sig som en aktiv borrelios, detta kallas för restsymptom. Detta är mycket vanligare vid en sent insatt behandling. Man kan ha kvarstående symptom som yttrar sig som en _aktiv_ borrelios (symptom kommer tillbaka, nya dyker upp), detta kallas för persisterande borrelios. Detta är också vanligare vid en sent insatt behandling. En latent borrelios kan också "bryta ut" senare.

 • Lars W 2015-06-27 12:47:56

  Förslag: "Sanningen är att 100.000-tals människor varje år infekteras med borrelia i Europa och Nordamerika. Ca xx% av dessa insjuknar och behöver behandling. Om diagnosen fördröjs riskerar man långvariga symptom. Huruvida anledningen till detta är underbehandling eller permanenta skador råder det inom vetenskapen delade meningar" En liten omskrivning av sanningarna ovan. Sant eller falskt? En fråga om perspektiv.

 • Lars W 2015-06-27 10:53:28

  Ett litet tillägg. I slutänden anser jag att det egentligen är relativt ointressant hur många som självläker. Mera intressant för vården borde vara hur många som inte gör det och hur många som har problem trots behandling och hur man på bästa sätt hjälper dessa. Sedan finns det ju också en möjlighet kanske att de som "självläkt" i själva verket har en latent sjukdom som väntar på ett tillfälle att bryta ut. Vad vet jag?

 • Lars W 2015-06-27 10:42:43

  Tack @Carina Olsson för ett klart och tydligt svar. @Syster: Var det ett svar på min fråga eller ville du egentligen säga att det finns motstridiga uppgifter hos borrelia-föreningen? Jag anser väl generellt att professionen borde ha bättre ordning på dessa fakta än de som man är satt att vårda. @Bo Fink: Frågan var ställd till @Mats Reimer. Är du densamme fast under pseudonym, eller kände du att @MR behövde hjälp att svara? Om vi tittar på din hänvisning så utgör väl varken statistiken från Lisö eller en försäkran från Leif Dotewall någon uttömmande bevisföring i relation till frågorna. Min hela poäng är att det är bra om läkare talar om vad man faktiskt vet respektive inte vet. Jag tror att många fortfarande bokstavligen tror läkaren på dennes ord. Summa summarum så anser jag att Mats, när han sprider "sanningar", verkligen ska hålla sig till vad som är obestridligen sant och samtidigt vara tydlig med vad som är bara hypoteser.

 • Carina Olsson 2015-06-26 19:47:42

  Om jag själv inte har räknat helt fel, så är det upp emot en tredjedel av dom med kvarstående symptom efter behandling och jag använder själv CDC:s siffror (se tidigare kommentar) som fortfarande lider av en aktiv borrelios efter behandling.

 • Syster 2015-06-26 19:00:44

  @Lars W frågade: " Hur stor andel av de som behandlats har någon typ av symptom efter behandling (oavsett vad dessa symptom anses tyda på)?" Om du gör en sökning på nätet så informerar folk i den svenska borreliaföreningen om att det är 5-10% av fallen på ett ställe, att det är 10-15% av fallen på ett annat ställe, att det är 10-20% av fallen på ett tredje ställe (med hänvisning till CDC) och att det är 25% av fallen på ett fjärde ställe. Kanske du kan få ytterligare hjälp av den svenska borreliaföreningen gällande vilka siffror som är dom faktiskt är dom rätta?

 • Carina Olsson 2015-06-26 16:40:45

  "Karin Rønning, avdelingsdirektør for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, sier at det er anerkjent at en del mennesker som har blitt smittet av borreliabakterie kan være syke i lang tid dersom de ikke har fått diagnose og behandling. - Diagnosen kronisk borreliose finnes...." http://www.vg.no/nyheter/innenriks/ingen-gode-tester-for-flaatt-sykdom/a/10103328/ Men tydligen inte enligt några experter som Mats anser sig känna till.

 • Bo Fink 2015-06-25 17:53:58

  Så länge ingen obduktion är gjord på personen som dog, så kan nog ingen säkert säga vad han dog av.

 • Carina Olsson 2015-06-25 17:39:30

  @Lars W, om du tittar i studier gällande fall med sen borrelios istället för att titta i info gällande behandling av neuroborrelios, vilket ju i majoriteten av fallen är en tidig, stadium 2-borrelios och därmed en oftast mycket lättbehandlad borrelios, så hittar du säkerligen svar på hur vanligt behandlingssvikt kan vara vid en kronisk borrelios. Visst, behandlingssvikt förekommer ju förstås även vid en tidig borrelios, men det är ju rätt så sällan som dom utländska ILADS-utbildade europeiska läkarna behandlar en tidig och lättbehandlad borrelios, något som du kanske redan har förstått?

 • Bo Fink 2015-06-25 17:19:45

  @Lars W skrev: "En följdfråga: Hur stor andel självläker inte och behöver behandling?" Den frågan har redan Mats besvarat i två kommentarer som hittas långt ner bland kommentarerna. Så varför ställer Lars W och en annan deltagare frågan igen, och en person tom "menar" att dessa bevisade fakta skulle vara en hypotes? Jag är helt enig med Mats, dom flesta som utsätts för borreliasmitta självläker, dock bör det då handla om personer som inte haft några symptom alls eller som kanske enbart haft lindriga yttringar. Se även min fråga gällande stadium 3-borrelios i en tidigare kommentar.

 • Carina Olsson 2015-06-25 16:40:56

  Jag behöver kanske inte tala om att även i Finland (källa bland annat: professor Dag Nyman) så står begreppet kronisk borrelios för sen borrelios. Och nu är alltså frågan, varför tycker Mats att vissa personer som har fått diagnosen kronisk/sen borrelios har fått en diagnos som inte existerar?

 • Carina Olsson 2015-06-25 16:32:25

  @Mats skriver: "..”kronisk borrelia”, en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar." @Mats kanske inte menar några danska infektionsläkare eller neurologer heller? Ett klipp (från dom danska riktlinjerna där man också skriver att kronisk/sen borreliose finns): "Forfattergruppen er nedsat af Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi, Dansk Selskab for Infektionsmedicin og Dansk Neurologisk Selskab." http://www.infmed.dk/guidelines

 • Carina Olsson 2015-06-25 16:07:25

  @Mats skriver: "..”kronisk borrelia”, en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar." @Mats kanske inte menar några svenska infektionsläkare? Ett klipp: "Neuroborrelios, inklusive kronisk neuroborrelios (obehandlad infektion med duration mer än 6 månader)..." http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=8371

 • Carina Olsson 2015-06-25 16:01:58

  @Mats skriver: "..”kronisk borrelia”, en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar." @Mats kanske inte menar några norska neurologer? http://nevro.legehandboka.no/sykdommer-og-symptomer/kronisk-borreliose-pasientinformasjon-41458.html

 • Frågvis 2015-06-25 15:49:41

  Det är kanske ovanligt, men även sekundär SIADH kan väl orsaka dödsfall? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1781324/

 • Bo Fink 2015-06-25 15:27:32

  @Mats har angett några möjliga orsaker till att dödsfall kan inträffa pga borrelios. Att man även skulle kunna dö av fästingorsakad köttallergi är dock inte nämnt. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/allt-fler-upptacker-att-de-ar-allergiska-mot-kott

 • Bo Fink 2015-06-25 15:06:34

  Hur vanligt är det att stadium 3-borrelios självläker? Är det någon som vet?

 • Sannonym 2015-06-21 20:00:47

  Ett citat (under rubriken: Hvordan går man fram for å få påvist en Borrelia-infeksjon?): "I Agder er det påvist at opptil 18 % av blodgivere har antistoffer mot Borrelia. Det kan være vanskelig å fastslå om antistoffene skyldes en gammel infeksjon som man kanskje ikke har merket engang, eller en pågående aktiv infeksjon. I slike tilfeller kan det også være nyttig å ta andre undersøkelser som prøver fra hud, leddvæske eller spinalvæsken, for å se etter andre betennelsestegn eller finne DNA fra Borrelia-bakterien." http://xn--flttsenteret-ucb.no/ofte-stilte-sporsmal/

 • Lars W 2015-06-21 15:38:11

  Fel och helt onödigt av mig att dra in justitiekanslern i denna jämförelse. Jag vill även påpeka att mitt föregående inlägg är mina personliga åsikter, men jag har svårt att tolka detta med "i en annen kjellere" och liknande som någonting annat än just en typ av härskarteknik. På samma sätt så menar jag att myntandet av begreppet "patientaktivist" gjorts av samma skäl. Lär ni er inte att patienten alltid är i ett underläge gentemot vården? Det finns ingen anledning att förstärka detta genom ytterligare härskartekniker.

 • Lars W 2015-06-21 14:29:06

  Fascinerande att Mats Reimer hänvisar till artikeln av Preben Aavitsland. När det gäller användande av diverse härskartekniker framstår till och med Mats Reimer som en skolgosse i jämförelse. Preben Aavitslands obekymrade användande av dessa tekniker kan väl ungefär jämföras med att släppa in en elefant på en finare middag. Normalt använder man dessa tekniker när man inte vill föra en faktabaserad argumentation utan istället försöka få oppinionen att framstå som icke värdig att debattera med och för att slippa att hålla sig till fakta. Jag tror till och med att justitiekansler Göran Lambertz har försökt detta med mindre lyckat resultat när till sist sanningen börjar krypa fram.

 • jesper 2015-06-21 11:15:24

  Når ingen andre vil Dette bloggindlæg overskrider enhver grænse for moral og etik. Det kan hverken forfatteren eller redaktøren forstå. Jeg vil opfordre til at man ikke forsætter en debat med denne skribent. Der må være grænser.

 • Sannonym 2015-06-21 07:04:39

  Mats siffror på antalet personer per år som har självläkt efter att ha utsatts för borreliasmitta i Europa och USA är nog minst 10 ggr för låg.

 • Carina Olsson 2015-06-20 21:28:32

  @Anna-Bella, jag gissade att Mats tog med den tämligen irrelevanta infon om självläkning och antikroppar bland friska personer i detta blogginlägg för att han kanske räknande med att vissa personer skulle misstolka infon. Det var alltså istället Mats som jag "argumenterade" med.

 • Lars W 2015-06-20 21:27:41

  Blogginlägget handlar väl även om de sanningar som Mats Reimer redogör för och som jag uppfattar att både jag och signaturen Anna-Bella har befogade frågor kring. En annan iakttagelse är att när så kallade aktivister kommer dragandes med anekdoter (sådana finns det många) så tas det inte på allvar av vetenskapen. Jag kan förstå det även om dessa anekdoter också kan indikera brister i "vetenskap och beprövad erfarenhet". I detta blogginlägg faller dock vad jag kan förstå Mats Reimer själv i samma fälla och försöker bevisa sin hypotes med en anekdot.

 • Anna-Bella 2015-06-20 20:20:15

  Jag är nog lite synsk, Carina Olsson, för jag visste att du rätt snart efter min kommentar skulle komma med någon form av motargument :-) :-) :-)

 • fjakäadkjso 2015-06-20 19:03:44

  Mats Reimer: med begreppet plankning menar jag förmodligen precis samma som du gör, se SAOL. FÖ är det förbryllande att du ägnar ett helt blogginlägg åt något du är osäker på: "en borreliainfektion han f ö r m o d l i g e n inte hade". Det framstår som klokare att skriva i Dagensmedicin om ett förhållande som du med säkerhet vet något om, och att inte utgå från rena gissningar.

 • Mats Reimer 2015-06-20 16:31:25

  @ fjakäadkjso: plankning? Vad menar du?

 • Carina Olsson 2015-06-20 16:09:39

  Fick för mig att detta blogginlägg handlade om en person som varit sjuk under lång tid och och när ett danskt borreliatest till slut togs så visade detta test negativt. Trodde dessutom att det handlade om en person som antingen led av ALS eller sen/kronisk, _aktiv_ borrelios eller som möjligen led av båda två. Men kanske inlägget handlar om antikroppar hos den friska befolkningen istället? Att väldigt många friska personer, vilket mig veterligen även inkluderar blodgivare, har borreliaantikroppar det är dock ett välkänt faktum.

 • Anna-Bella 2015-06-20 14:29:02

  MR@ Som svar på min fråga om vilket stöd du har för påståendet att de flesta av de 100000-tals personer som infekteras av borrelia skulle självläka visar du ett par länkar. Jag kan inte se att de länkarna stödjer din hypotes. 1) Om personer med kvarstående antikroppar mot borrelia inte anses ha eller ha haft några symtom alls kan det ju bero på att symtomen inte är så starka, att man missat något/några av de 300 som faktiskt är borreliarelaterade http://www.nutramedix.ec/ns/science-library/168-300-medical-conditions-related-to-lyme-borreliosissymtom eller att symtomen går under annan diagnos. Om man även kan vara helt, totalt symtomfri vet inte jag , men det är väl möjligt. 2) Hur man sedan kostaterat att folk inte längre har de bakterier i kroppen som orsakat antikropparna, det vill säga att de har "självläkt" och är helt rena, är väl den största frågan. Det vanligt anlitade ELISA-testet lär ju inte vara till någon hjälp. Så jag sällar mig till Lars W, som haft många kloka kommentarer på dina bloggar om borrelia, med samma fråga "Vilken statistik ligger till grund för sanningen att de flesta självläker från en borreliainfektion?"

 • Sannonym 2015-06-19 22:29:00

  När det gäller rekommenderad svensk behandling för borrelios, så räcker denna till i dom allra flesta fall, men när borreliainfektionen har pågått länge (ca 1-2 år och oavsett var i kroppen infektionen sitter) så kan det i många fall (dock inte i varenda fall) krävas en längre behandling tex pga att immunförsvaret har blivit nedsatt och/eller pga att kroniska (dvs, långvariga) infektioner kan vara mer svårbehandlade då bakterierna (nu tänker jag inte enbart på borrelia) kan ha bildat sk biofilmskolonier. En del personer har dessutom ytterligare infektioner (inte nödvändigtvis fästingburna), samt latenta infektioner (tex virus) kan ha aktiverats. Men givetvis förekommer även behandlingssvikt i ett tidigt stadium också.

 • Carina Olsson 2015-06-19 21:38:05

  Jag förstår att Mats menar att en person kan ha antikroppar från att ha varit utsatt för borreliasmitta tidigare, men inte sjutton är dessa personer (som alltså har antikroppar) fortfarande sjuka, som ju alltså den danska personen som dog var. Visst, det kan ju vara så att den danska personen inte alls led av borrelios, men enligt info i en dansk artikel så hade han tydligen effekt av antibiotikabehandling, vilket borde innebära att det rört sig om en misstänkt infektion. Och man kan ju faktiskt lida _både_ av ALS _och_ en infektion, det ena utesluter ju faktiskt inte det andra.

 • Lars W 2015-06-19 20:43:45

  @MR skriver ovan att "de som får symtom kan botas med några veckors behandling". I läkemedelsverkets behandlingsrekommendation för exempelvis neuroborrelios gäller att man anses botad efter 14 dagar doxycyklin (200 mg/dag). Varken mer eller mindre. Enligt EUCALB gäller vid samma diagnos 21 dagar som standard med ett angivet intervall på 14-30 dagar. Jag undrar vad det är som gör att vi anser oss mera "lättbotade" här i Sverige? En annan fråga: Vilken statistik ligger till grund för sanningen att de flesta självläker från en borreliainfektion? En följdfråga: Hur stor andel självläker inte och behöver behandling? En annan följdfråga: Hur stor andel av de som behandlats har någon typ av symptom efter behandling (oavsett vad dessa symptom anses tyda på)?

 • Sannonym 2015-06-19 19:49:45

  Mats skriver följande i bloggtexten: "”kronisk borrelia”, en sjukdom som enligt neurologer och infektionsläkare inte existerar." Från den svenska behandlingsrekommendationen (bakgrundsdokumentationen), Professor Dag Nyman skriver: "Kronisk aktiv borrelios: En långvarig, under månader till år, aktiv borreliainfektion..." Så nog finns kronisk borrelia alltid!

 • Carina Olsson 2015-06-19 16:54:59

  EUCALB skriver följande om dom som får en borreliainfektion, dvs dom som inte enbart har utsatts för smittan utan att bli sjuka: "If not treated the majority of patients progress from an early to a late stage."

 • Carina Olsson 2015-06-19 16:45:19

  Norska specialister skriver: "Chronic Lyme may virtually mimic almost any neurological disorder, and vice versa may patients suffering from other neurological disorders like polyneuropathy, multiple sclerosis (MS), amyotrophic lateral sclerosis (ALS), Parkinsonism, and Alzheimer’s disease (AD) be misdiagnosed with chronic Lyme (63)." http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ane.12048/full

 • fjakäadkjso 2015-06-19 16:40:12

  Vilken plankning av "smittar via internet", har du inga egna idéer MR?

 • Mats Reimer 2015-06-18 22:58:59

  En studie till http://jid.oxfordjournals.org/content/163/2/305.short 26% av orienterare i Schweiz hade genomgått borrelia enligt serologi, men av de som serokonverterade under studien fick ca 90 % inga symtom,

 • Mats Reimer 2015-06-18 22:51:06

  Hej Anna-Bella, studier på blodgivare och andra friska grupper visar att väldigt många haft en genomgången, alltså utläkt borreliainfektion utan att veta om det. Jag lät Leif Dotevall faktakolla texten ovan innan den lades ut så du kan nog lita på uppskattningen. Ett exempel: 89 av 346 personer på Lisö nära Stockholm har haft borrelia, hälften utan symtom. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/00365549009027051

 • Anna-Bella 2015-06-18 21:43:42

  Intressant det du säger att de flesta av 100000-tals borreliainfekterade människor skulle kunna självläka. Har du stöd för den uppgiften? Det skulle ju innebära att väldigt många diagnosticerade med borrelia skulle vänta med behandling för att se tiden an om det självläker, vilket verkar nog så konstigt.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier