Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2015-07-16

Varning för Dr Sannas sololja

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Dr Sanna Anandala Ehdin, disputerad inom bioteknik, är en av Sveriges bäst säljande författare inom alternativ hälsorådgivning. Nu har hon expanderat och är nybliven producent av läkemedel och hudvårdsprodukter. Denna blogg har tidigare kommenterat olika medicinska påståenden Ehdin gjort om sin ”hälsosåpa”, och nu är det dags igen. Dr Sanna lanserar en ”Sunmilk” som marknadsförs som en solskyddsprodukt.

Denna nya unika produkt skyddar huden före och efter solning med naturliga, näringsrika ämnen och antioxidanter.… ett helt nytt koncept där antioxidanterna i oljorna absorberar skadlig strålning och motverkar den inflammation (rodnad) som solbränna ger. Helt unik produkt och fungerar suveränt som hudlotion också.” Läkemedelsverket kommer knappast sitta med armarna i kors eftersom sololjan så uppenbart strider mot flera av de regler som finns för produkter avsedda att applicera på huden.

För att skydda konsumenterna finns EU-lagstiftning kring kosmetika och hudvårdsprodukter; en viktig regel är att ingredienserna är testade och trygga att smörja på huden. Dr Sannas Sunmilks huvudbeståndsdel är vanlig talloljesåpa, och jag ställer mig tveksam till om det finns data som visar att det är ofarligt att smörja såpa på huden. Andra tillverkare av skursåpa anger i sina säkerhetsdatablad att såpa ”Kan verka uttorkande på huden, samt ge upphov till hudirritation vid upprepad eller långvarig kontakt”.

När det kommer till solskyddsprodukter är reglerna ännu strängare, det måste finnas dokumentation på att ett solskydd verkligen skyddar mot UV-strålning och det skall vara angivet vilken solskyddsfaktor (SPF, Sun Protection Factor) produkten har. Vidare måste det ingående UV-filtrerande ämnet finnas på en lista med idag 26 olika godkända UV-filter.

Dr Sannas Sunmilk är en blandning av talloljesåpa, kokosolja, tistelolja, avocadoolja, aprikoskärnolja, hallonfröolja, morotsextrakt, karotin och E-vitamin. Ingen av dessa finns så vitt jag kan se med på listan över godkända UV-filter. Och när det gäller solskyddsfaktorn slingrar sig Dr Sanna och hävdar att hon ”kan inte ange det och begreppet är felaktigt eftersom ens känslighet för sol varierar med kroppstyp. Folk smörjer sig med solfaktor 10 och tror de kan vara tio gånger längre i solen, när det faktiskt kan ge brännskada i huden som blir riktigt het i solskenet. Därför rekommenderar jag att man smörjer in sig med min och solar en timme och ser hur huden reagerar”.

Ehdin tycks här ha missförstått hur hudskador uppstår vid solning, det är UV-strålningen som skadar cellerna, inte uppvärmningen. Min hud blir varmare i bastun än under skidåkningen i mars, men det är ute på fjället jag behöver skydda huden, inte inne i bastun. Solskyddsfaktorn SPF grundar sig på ett empiriskt skydd mot solbränna, den märkbara inflammation som ytligare UVB-strålar orsakar, men numera måste fabrikanten också se till, och ange på produkten, att den skyddar mot UVA som tränger djupare.

Om Dr Sannas Sunmilk verkligen har genomgått någon systematisk testning så framgår det i varje fall inte av hemsidan där den säljsInstället redovisas endast en anekdotisk erfarenhet från tillverkaren själv. Hon berättar om när hon var i Grekland i juni, och insmord med sin produkt blev hon fint brun, inte alls bränd; n=1.

När jag får frågor av patienter om receptfria krämer och salvor brukar mitt råd vara att hålla sig till saker som säljs på apotek. Det blir säkrare och i detta fallet inte alls dyrare. Dr Sannas Sunmilk kostar 355 kronor för en halvliter vilket ligger i samma nivå som riktiga solskydd.

Kommentarer

 • Linda 2016-04-19 11:14:27

  Det är ju skillnad på såpa och såpa. Exv Grumme grönsåpa innehåller både färgämnen, parfym och syntetiska tensider till skillnad från en naturlig såpa som exv Hälsingesåpa vilken varken innehåller parfym, färgämnen eller några syntetiska ämnen. Prova själv och upplev skillnaden 😀

 • Thomas 2015-08-11 23:28:31

  Allt hänger ihop verkar det som. Via sköldkörtelföreningens Facebooksida länkas det till en Sanna Ehdin...

 • Mats Reimer 2015-08-07 15:19:25

  Solskyddet blev hudlotion... "Ej i lager :( Jag (Sanna) behöver göra en hudallergitest innan jag åter kan släppa produkten på marknaden. Därför att det är världsnytt och unikt att ha såpa i en hudlotion och finns ingen dokumentation att falla tillbaka på. Så ha tålamod så kommer denna härliga hudlotion igen! :)"

 • Mats Reimer 2015-07-28 21:08:51

  Dr Sanna gör nya upptäckter: "Vill du ha vita tänder? Skär en citronklyfta och gnugga tänderna med den o låt vara en minut. Ta ut och borsta sen tänderna med dr Sannas Såpa - funkar suveränt och tar bort skadlig bakteriefilm! Citron är basiskt trots sin syrlighet."

 • Mats Reimer 2015-07-21 18:13:13

  Läkemedelsverket har öppnat ett tillsynsärende av solmjölken.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Klicka här för att tipsa krypterat och säkert!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier