Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2015-08-12

Enligt DN är mjölk och bröd beroendeframkallande

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Något gick snett på Dagens Nyheter den gångna helgen. En märklig artikel som inte höll måttet lades ändå ut på nätet 8 augusti (jag vet inte om den kom i tryck på papper). När ansvariga på DN uppmärksammades på detta togs artikeln genast bort från webben, men budskapet hade redan fått spridning via sociala medier.

Barn med autism eller adhd bör undvika bröd och mjölk för att lindra sina symtom. Livsmedlen innehåller beroendeframkallande ämnen som påverkar hjärnans belöningssystem. Det menar måltidsprofessor Charlotte Erlansson-Albertsson som stöder sig på flera internationella vetenskapliga studier.”

Detta är varken rätt eller nytt. Professorn i fråga har larmat om faran med kasein och gluten i många år, till exempel i radioprogrammet P4 Dalarna 11 oktober 2012.

Dessa barn [med autism eller adhd] har problem med sin matsmältning, smälter maten långsammare, och det gör att de blir särskilt känsliga för två matvaror, nämligen mjölk och bröd. … när så dessa proteiner [mjölkprotein och gluten] bryts ned väldigt långsamt får man effekter av dessa ämnen som kan påverka hjärnan. De kommer in i blodbanan och beger sig till hjärnan, och där kan de framkalla fenomen som social isolering, svårigheter att kommunicera, och allt det som karakteriserar dessa barn med adhd och autistiska störningar.”

Professorn hävdar att när mjölkprotein och gluten bryts ned i tarmen bildas kortare peptidkedjor som via blodet tar sig till hjärnan och påverkar opiatreceptorerna i hjärnans belöningssystem. Därmed skulle barnen dels bli sjukare av dessa födoämnen, dels utveckla ett beroende som gör att de vill fortsätta äta dem.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi i Lund. Hon har forskat på aptitreglering och tillsammans med sin make som är biokemist har hon utvecklat ett bantningspiller baserat på spenatextrakt. Patenten har sålts vidare till Greenleaf Medical AB som marknadsför produkten Aptiless (eller Appethyl). Erlanson-Albertsson har inte publicerat några vetenskapliga artiklar om kostens påverkan vid psykiatriska tillstånd, men hon håller föredrag och uttalar sig gärna i frågan.

Hypotesen att hjärnan förgiftas av opioida peptider från födan har mycket ringa stöd i forskning. I artikeln i DN lämnas en länk som går till en översiktsartikel där författare som själva är övertygade om autism-opioid-hypotesen refererar studier som stödjer deras uppfatting, speciellt en studie som de själva gjort på diet mot autism.

En färskare och mer systematisk genomgång av forskningen publicerades förra året i Journal of Child Neurology. Man gick igenom alla artiklar om gluten- och mjölkfri kost till personer med autism och fann att ”the evidence on this topic is currently limited and weak”. Författarna konkluderar med att diet fri från kasein respektive gluten inte bör ordineras till barn med autism (förutom om de i tillägg till autism även har mjölkallergi eller celiaki). Vad gäller ADHD och kasein/gluten kan jag inte hitta några behandlingsstudier alls.

Tyvärr hade DN-reportern Katarina Lagerwall inte intervjuat någon sakkunnig i barnneuropsykiatri utan istället frågat en vuxenpsykiater som är utredare på Socialstyrelsen. ”Man ska prova alla saker som går och det här är inte något farligt” citeras Astrid Lindstrand som inte kunde säga när dietbehandlingen kan få Socialstyrelsens välsignelse, men det skulle kunna ske redan inom något år.

Men dietinterventioner till barn är inte riskfria. I och med att man tar bort födoämnen finns fara för att man inte fullt ut lyckas ersätta dessa, och vi ser att barn på dieter ibland får för lite kalorier eller näringsämnen. Speciellt vanskligt kan det bli om barnet har autism, eftersom de ofta redan har ett mycket begränsat urval av födoämnen de accepterar att äta.

Professor Erlanson-Albertsson verkar tycka att vi alla borde sluta med mjölk och gluten, att dessa födoämnen via morfinliknade effekter påverkar våra hjärnor och gör oss beroende lite till mans. Till DN sade hon att ”ett matberoende på grund av opioida peptider i bröd och mjölk kan alla människor drabbas av". Som exempel tog hon att om man har svårt att sluta äta exempelvis pizza bör det tolkas som tecken på ett matberoende. Jag är tacksam för att DN tog bort artikeln.

Kommentarer

 • Ayad 2015-09-29 00:51:37

  Men hur är de med Ekologisk mjölk? Är de samma sak problem?

 • Mats Reimer 2015-08-15 10:56:13

  @Lisen: Du ifrågasätter min utbildning (men berättar inget om din egen) och länkar till en konferens som inte avhållits än? Att brist på rätt bakterier i rätt tid skulle kunna vara en del av förklaringen till ökningen av allergier och autoimmunitet, det låter som rimliga hypoteser, men så vitt jag vet finns det ännu inte klara bevis, än mindre har det lett till behandlingar vi kan använda. Att vår normalflora skulle påverka våra hjärnor eller fostrets nervsystem synes mer fantasifullt. Men länka gärna till några vettiga vetenskapliga artiklar du har läst i ämnet!

 • Mats Reimer 2015-08-15 10:48:28

  Jag läste denna kloka kommentar på twitter. @kvistelhallo: "Om professor Charlotte Erlansson-Albertsson säger att bröd och mjölk är beroendeframkallande, så förklarar det jordbrukssamhällets framväxt."

 • Stefan 2015-08-14 18:42:04

  Detta blogginlägg påminner mig om den brittiske komikern David Mitchells rant på samma ämne, https://youtu.be/qTn3eJG87IQ?t=27s . :)

 • Lekaren 2015-08-14 17:28:43

  Det går en bisarr trend i övertolkningar av vad kosthållning och tarmflora betyder för flera olika sjukdomar, huvudsakligen driven av amatörtyckare och - skrämmande nog - prekliniska forskare. Erlansson-Albertsson slänger ut sig de mest vansinniga slutsatser utifrån cellbiologiskt hypotesskaperi, gång på gång! Att inte medicinska fakulteten i Lund markerar? Tack Mats för denna artikel och tack Maria Gunther för din kommentar!

 • Lisen 2015-08-14 14:50:09

  Jag trodde du var läkare Mats Reimer, läs: http://ki.se/nyheter/manniskan-en-superorganism-styrd-av-bakterier Ang bloggtexten, det som är sanning i dag kan vara något helt annat i morgon, troligtvis är deras hypotes ej relevant men man ska akta sig för att helt avfärda kostens betydelse för vår mentala utveckling. Det var väl ingen som trodde att fostret behöver bakterier för att utveckas heller.

 • Mats Reimer 2015-08-14 09:49:17

  Hej Lisen, hur menar du att foster skall utsättas för bakterier, det låter inte så bra? Du kanske menar att hur och med vad den nyfödde koloniseras. Men hur det skall kopplas till bloggtexten ovan får su gärna utveckla ytterligare.

 • Lisen 2015-08-14 06:29:54

  Alla dessa hysteriska kostråd som en dag är skadligt och den andra dagen inte. Det finns folkgrupper som lever utan mjölk och bröd, så nog kan vi klara oss utan det. Kan bara konstatera att vår tarm och dess flora är mer komplicerad än vi tror. Att det behövs bakterier för att fostret ska utvecklas och barnets immunförsvar aktiveras är det väl ingen som ifrågasätter i dag. Det bedrivs forskning på Salgrenska i Göteborg som ingen i Stockholm har hört talas om, bla om Histaminintollerans, så låt oss inte helt förkasta kostens betydelse, kostråd tycks ändras nästan dag för dag i dessa tider. Så vad vet vi, det är så många tyckare som tror sig ha rätt om både det ena och det andra. Framtiden forskning får utvisa vad som är bra och inte.

 • ST-läkare Skåne 2015-08-13 12:20:26

  Jag är inte förvånad. I Lund handlar det inte så mycket om kompetens när man ska få fina jobb i universitetsmaffians korridorer - det handlar om kontakter. Det sitter riktigt hårt i väggarna. Kontakter, och/eller att man är besatt av genusfrågor. Det sammanfattar Lund alldeles ypperligt.

 • Cecilia Hedström 2015-08-13 10:43:08

  Tack Mats för detta kloka och pålästa inlägg. Hälsningar Cecilia Hedström, leg dietist

 • Mats Reimer 2015-08-12 23:22:22

  Tack för kommentarer! Vill ni läsa mer av professorns kostråd finns här en intressant chat på TV4 där hon lämnar intressanta besked om diet vid olika sjukdomar: http://www.tv4.se/efter-tio/artiklar/chatt-med-charlotte-erlanson-albertsson-4fbfecac04bf725194009821

 • Kandidaten 2015-08-12 19:57:55

  Jag läste artikeln som länkades, tror på allvar att jag blev lite dummare... Att denna person, som någon nämnde, dessutom föreläser på läkarutbildningen är skandal. Tacka vet jag Uppsala och Dan Larhammar.

 • Maria Gunther 2015-08-12 19:39:37

  Artikeln skulle aldrig ha publicerats. Att artikeln ändå lades ut på nätet berodde på ett missförstånd, och den togs bort så fort misstaget upptäcktes. Alla inblandade beklagar djupt det inträffade. Maria Gunther, vetenskapsredaktör, DN

 • Karin Torpadie 2015-08-12 18:31:15

  Bra, Mats! Tack!

 • Svar på tal 2015-08-12 16:38:27

  Jag är en av dem som prånglats ut genom Lunds universitets läkarutbildning och den goda professorn var en flitig föreläsare på de prekliniska terminerna. Det kom upp emellanåt lite fakta på föreläsningen som jag inte tror jag hade svalt med hull och hår idag (man kan skylla på att man var en vetgirig student).

 • Mats Reimer 2015-08-12 16:27:25

  En LCHF-blogg har lagt ut hela den indragna DN-artikeln. Knappast lagligt, men den som vill kan läsa här: http://www.smartadiabetiker.com/wp/okategoriserade/professor-barn-med-adhd-bor-undvika-brod-och-mjolk-dn-se/

 • Birgitta 2015-08-12 13:35:06

  När jag blrjade mitt yrkesliv som anstaltspedagog träffade jag många människor som bodde på institutioner o var Autister på en nivå som inte finns idag Min icke vetenskapliga tes är således att Anstalter är både vanebildande o gravt Autismframkallande ( vet inte om det finns peptider i det) Jag funderar på att börja föreläsa om detta

 • Exilapotekare 2015-08-12 11:55:36

  Tack Mats - nu kan jag sluta fila på min egen bloggtext om varför 20 enkelblindade försöksobjekt och 15 personer i en kortare cross-over studie inte är tillräkcligt för att "utgå från de studier som finns och ta till sig det som står i dessa artiklar." Och varför extrapolering från beteendestudier och in vitro-försök inte kan extrapoleras till en behandlingssituation, särskilt inte en kostomläggning. Med citat som "Att lägga om kosten behöver heller inte vara en jätteuppoffring för familjerna eftersom det i dag finns många bra alternativ för att hålla en gluten- och mjölkfri diet, menar Erlansson-Albertsson." undrar man ju dessutom om hon läst studierna hon själv lutar sig mot där det förs fram att det största problemet är compliance...

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier