Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2015-08-16

Behandling av ”kronisk borrelia” tas upp i norsk domstol

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

En läkare stämmer norska staten för att få tillbaka sin legitimation. För två år sedan fick Norsk Borreliose Senter stänga efter att ägaren förlorat sin legitimation. Helsetilsynet ”avskyltade” läkaren när denne inte rättat sig efter en varning han fick då han dels ställt lättvindiga borreliadiagnoser, dels felbehandlat med farligt långa antibiotikakurer. Borrelialäkaren påstår själv att han behandlat över 2000 patienter för vad han bedömt som borrelia, och andra infektioner överförda via fästingbett.

Han skrev till dåvarande helseministern Jonas Gahr Støre (numera oppositionsledare för Arbeiderpartiet), och därefter till den nya borgerliga regeringen. Statsminister Erna Solberg gav först signaler som borrelialäkaren tolkade positivt, men därefter har han blivit besviken på Solberg och hennes helseminister Bent Høie som vägrat träffa läkaren och inte velat påverka sakens handläggning. (Ministerstyre är annars inte ovanligt i Norge där mediadrev då och då får ministrar att lägga sig i enskilda myndighetsbeslut.) 

Borrelialäkaren beklagar att patienter i Norge inte längre kan få långtidsantibiotika mot det han menar är svårbehandlad borrelia. ”Staten har altså forårsaket er betydelig strøm av HELSEFLYKTNINGER ut av Norge. Og det skjer under en blåblå regjering som har latt seg presse av sterke aktører i fagmiljøene til taushet og passivitet.

Läkaren överklagade Helsetilsynets beslut, men förgävesUtan legitimation började han (med stöd i den liberala lagen om alternativmedicinsk behandling) i stället med hälsorådgivning för 1500 kronor per timme. Inriktningen var inte längre borrelia utan ”forskjellige helseplager som kroniske mage- og tarmplager, allergier, utmattelse/ME, matoverfølsomhet og matintoleranser, tilbakevendende soppinfeksjoner og systemisk candidainfeksjon, betennelser og smerter i ledd og muskulatur, hudplager og eksemer, tilstander som berører søvnforstyrrelser, hormonelle forstyrrelser og andre kroniske tilstander”.

I år har borrelialäkaren stämt Statens Helsepersonellnemnd för att få tillbaka sin legitimation, och han har engagerat den kände advokaten Geir Lippestad (som var terroristen Anders Behring Breiviks försvarare). Rättegången börjar om ett par veckor. En stödförening driver crowdfunding till advokaträkningen men det är långt kvar till målet på en och en halv miljon. I skrivande stund har 480 personer skänkt drygt 280 000 kronor.

Sannolikheten för att borrelialäkaren skall vinna mot staten verkar liten. Helstilsynet har fortsatt att markera mot de läkare som går emot riktlinjerna och behandlar påstådd borreliainfektion med långa antibiotikakurer. En annan läkare som arbetat deltid på Norsk Borreliose Senter har fått en varning efter att ha behandlat en borreliapatient med flera olika antibiotika, inklusive tuberkulosmedel. Trots att behandlingen inte verkade hjälpa fortgick den i 10 månader och kostade patienten 50 000 norska kronor.

Ytterligare en läkare, som inte varit kopplad till Norsk Borreliose Senter, har fått en mildare erinran för att ha behandlat två tonåringar med orimligt långa kurer. 16-åringen fick fyra månader med antibiotika på misstanke om borrelia och en 14-åring som redan fått en kur mot mykoplasma gavs ytterligare nio veckor med antibiotika. Att denna läkare slapp undan utan varning beror nog på att vederbörande, till skillnad från borrelialäkaren, valt att ändra sin praxis. Till NRK säger en ångerfull läkare att ”Jeg er ikke tilhenger av langvarig og unødvendig antibiotika og støtter myndighetenes innsats på dette området”.

I Sverige anses en läkare i Örebro sysslat med motsvarande extrema antibiotikabehandlingar efter tveksamma borreliadiagnoser. Handläggningen hos Ivo har dragit ut på tiden och efter över ett år är den utredningen fortfarande inte klar.

 

(Om terminiologin: med ”kronisk borrelia” inom citationstecken avses pseudoborrelios, en felaktig diagnos där patienten inte alls har någon aktiv pågående borreliainfektion. En riktig borreliainfektion kan förstås om den inte behandlas ibland gå vidare till en långdragen infektion i hud, led eller någon gång nervsystemet. Sådan äkta kronisk borreliainfektion är sällsynt eftersom borrelia ofta självläker och annars lätt behandlas med ett lämpligt antibiotikum i några veckor.)

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är för tillfället avstängd

 • Moderator 2015-08-30 10:09:18

  Tack för kommentarer till den här artikeln! Eftersom vi inte har möjlighet att moderera alla inlägg som kommer in stänger vi kommentarsfunktionen för denna text tills vidare. Vi vill också påminna om att Dagens Medicins kommentarsfunktion endast är avsedd för personer som arbetar i sjukvården.

 • C Olsson 2015-08-29 23:37:10

  @Jones, har alla med en sen borrelios (dvs, en borreliainfektion som har pågått i mer än 6 månader) MSIDS? Om inte, så tycker jag nog att man bör tillåta läkare världen över (vilket _inkluderar_ tyska ILADS-utbildade läkare) att diagnosticera sina patienter med kronisk borrelios i betydelsen sen borrelios.

 • Jones 2015-08-29 21:49:52

  Jag gillar inte terminologin kronisk borrelios och sen-borrelios för jag tror de underbeskriver problematiken. En bättre modell vore att efterlikna det vid HIV/AIDS, där det ibland är co-infektionerna som med tiden ställer till med mest problem. Det är svårt för immunförsvaret att eliminera infektioner när man redan är immunsupprimerad eller kanske har ett överaktivt immunförsvar. Immunförsvaret gör ett ganska dåligt jobb när den vid multipla infektioner skapar ytterligare inflammation så att det till slut blir kontraproduktivt. Att tackla detta med enbart antibiotika kanske inte är optimalt och det låter inte helt ologiskt att det då kan uppstå behandlingssvikt, även om t ex doxycyklin har en stark anti-inflammatorisk effekt i sig. Om man nu skulle ta lärdom av ILADS så har dr Richard Horowitz skapat en väldigt intressant och beskrivande modell, s k Multi-Systemic Infectious Disease Syndrome (MSIDS) som beskriver 16 olika orsaker till de symptom man har. Ber er att se hans föreläsning på https://www.youtube.com/watch?v=SXxWxMuUh8w. Visserligen är en del integrativ medicin som kanske tänjer lite på de vetenskapliga gränserna men tycker ändå detta koncept är tämligen intressant.

 • C Olsson 2015-08-29 19:34:50

  @Mats, du skriver i bloggtexten ovan: "Sådan äkta kronisk borreliainfektion är sällsynt eftersom borrelia ofta självläker och annars lätt behandlas med ett lämpligt antibiotikum i några veckor.)" På länken nedan från Halperin (postad tidigare bland kommentarerna av dig själv) så hittar du info om hur fall med behandlingssvikt (recurrent neuroborreliosis) skall behandlas, vilket då följaktligen borde existera (Table 2): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440423/

 • C Olsson 2015-08-28 16:08:51

  Men Jones, förstår du inte? Man kan ju inte kalla "persistent disease" (se ILADS nya riktlinjer) _efter_ behandling för en kronisk borrelios. Dom allra flesta som diagnosticeras med kronisk (dvs, sen) borrelios har ju inte fått någon behandlings alls.

 • Syster 2015-08-28 15:11:33

  @Jones, nu är det ju faktiskt inte så att alla som haft borrelia i mer än 6 månader har en komplicerad och svårbehandlad borrelios. Och dom svenska behandlingsrekommendationerna ges ut av Läkemedelsverket och inte SMI (numera Folkhälsomyndigheten).

 • Jones 2015-08-27 23:16:36

  Jag tror man tänker för snävt, och det gör också Halperin i den publikation som nämndes nedan. Om man med kronisk borrelios menar en strikt långtgången borreliainfektion där inga andra patogener eller orsaker påverkar, så tror jag infektionen är relativt lättbehandlad så att SMI:s behandlingsriktlinjer oftast kan efterföljas. Men denna modell är för snäv för att stämma in på de som anser sig ha sen-borrelios. För dessa patienter har inte bara borrelia utan förmodligen också andra patogener (större symptommängd korrelerade med att man hade fler patogener enligt studier). Och framförallt, måste man också ta hänsyn till att kroppen påverkats efter en längre tids sjukdom. Till min kännedom har man inte tagit hänsyn till detta när man drog slutsatsen att långtidsbehandling inte fungerar på de med sena manifestationer (noterar dock att en del symptom visst avtog med långtidsbehandling enligt Fallons studie). Varför tog man inte hänsyn till att de med sen-borrelios kanske hade hormonell påverkan så att om man hade återjusterat detta hade antibiotikabehandlingen varit effektivare? Eller andra enkla saker som att man sov dåligt vilket ytterligare bidrog till cytokinproduktionen? Eller att man var co-infekterad med babeosis vilket starkt drar ner immunförsvaret så att andra infektioner inte släpper. Studier där man tar hänsyn till detta är det jag väntar på men förstår att det kanske helt enkelt blir för komplext med för många beroende faktorer hos olika individer.

 • C Olsson 2015-08-27 17:12:59

  Får även tacka Mats för länken från Halperin (se tidigare kommentar gällande borreliatester), där även han klargör att en kronisk borreliainfektion är det samma som en sen borreliainfektion.

 • C Olsson 2015-08-27 16:15:48

  @Mats och @Lars W. När vi talar om dom ELISA-test som används i Sverige, så måste ju även den info som ges gälla dom svenska ELISA-testerna, eller hur? Och nu har jag gett info om (se tidigare kommentar) som säger att det ELISA-test som används i Göteborg bara hittar drygt 70% av ACA-fallen.

 • Lars W 2015-08-26 21:06:38

  Ursäkta, såg ej inlägget nedan med länken http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440423/. Inte lätt att förstå vad man bör tro när prof. X säger 100% och prof. Y säger 70% osv på samma sätt som prof Z säger att mättade fettsyror från mjölkprodukter är livsfarliga och prof Å som säger att samma fettsyror rent av kan vara nyttiga (från tv-program igår) eller att vi bör äta 6-8 skivor bröd per dag. Jo jo.

 • Lars W 2015-08-26 11:35:22

  Om nu ELISA i Sverige träffar 100% rätt så måste man väl med säkerhet kunna bekräfta att de som är negativa faktiskt också är negativa, eller? Hur går det till? Varför används inte den metoden i så fall jämnt? Eller används ELISA själv som facit? Blir det inte en cirkulär bevisföring i så fall?

 • Lars W 2015-08-26 08:26:16

  En sak som jag inte heller förstår är hur Mats kan hävda att sensitiviteten för ELISA är 100% när det finns mängder med studier som anger ca 35-70% vid kombination av ELISA och Western Blot? Ligger vi långt före här i Sverige?

 • C Olsson 2015-08-26 05:14:20

  Ok, men då "drar jag fram" den svenska behandlingsrekommendationen istället, Mats. :) Professor Dag Nyman (se länk nedan) skriver: "Även efter en initialt lyckad behandling av erytem kan sena disseminerade former av Lyme borrelios uppstå hos 1–3 % (2)." https://lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/bakg_dok/Borrelia-bakgrund_webb_bokm%C3%A4rken.pdf

 • C Olsson 2015-08-26 04:57:51

  Nåja, kanske Dr Björn Olsen själv läser här i bloggen och kan ge oss svar på vad han menar, Mats. Men jag tror faktiskt inte att han talar om kvarstående symptom, för då hade ju siffran varit högre än 1%, eller hur?

 • Mats Reimer 2015-08-25 23:15:22

  Ja inte vet jag, det var du som drog fram radioprogrammet...

 • C Olsson 2015-08-25 22:29:10

  Mats skriver: "Vad gäller radioinslaget med Björn Olsen så hör jag honom INTE säga att behandlingssvikt är 1% utan att ca 1% inte verkar bli bra..." Så nu har alltså antal fall med kvarstående symptom efter behandling minskat från 5-20 % (enligt SBU) till ca 1 %?

 • Mats Reimer 2015-08-25 21:48:38

  En amerikansk auktoritets färska genomgång. "In patients with Lyme arthritis, sensitivity of serologic testing is for all intents and purposes 100%, so diagnosis requires a positive serology. ... in individuals with Lyme disease of more than a month or two duration, sensitivity of serologic testing is over 95%." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440423/

 • Mats Reimer 2015-08-25 21:43:57

  @Carina: inget prov här världen är 100 %. Jag läste din referens, och finner det märkligt att Virotech i det lilla materialet med ACA eller artrit hade en sensitivitet på 100 % medan Diasorin Liaison bara låg kring 70 %. Hemifrån kan jag inte läsa fulltext på originalartikeln så jag kan inte som om samtliga patienters prov togs innan behandling. Försöker kolla på jobbet imorgon. Vad gäller radioinslaget med Björn Olsen så hör jag honom INTE säga att behandlingssvikt är 1% utan att ca 1% inte verkar bli bra, vilket i en del fall skulle kunna bero på behandlingssvikt, vilket hans nya mottagning avser att reda ut.

 • Lars W 2015-08-25 20:25:48

  Tack @C Olsson för viktiga klargöranden. Problemet @Mats Reimer med din retorik är att du redogör för den hållning som gällt ganska länge i Sverige som om den vore sann när den endast är den karta som vi för närvarande orienterar efter. I mina ögon vore det mycket bättre och seriösare att upplysa om att detta är nuvarande hållning i den svenska vårdapparaten (även om du ju lyckas twista till även den - läs @C Olssons kommentarer nedan). Någon absolut sanning är dina påståenden inte. Du väljer dessutom alltid att aktivt bortse från bevisföring/studier som motsäger din egen och gängse uppfattning i Sverige. Det allvarligaste med din, i mitt tycke, oseriösa och populistiska retorik och självpåtagna sanningsmonopol är att människor som lyssnar och tror på vad du säger kan få sina liv ödelagda eftersom de som inte botas enligt din ordination överges av vården och får klara sig själva med stort lidande som följd.

 • C Olsson 2015-08-25 18:55:15

  Mats, jag vill även påpeka att Dr Björn Olsen har sagt i media (hör själv på länken nedan) att behandlingssvikt förekommer i ca 1 fall av 100, och även om jag tror att det är fler fall med behandlingssvikt vid en sen (dvs, kronisk) borrelios, så har han faktiskt inte sagt att behandlingssvikt inte förekommer alls, vilket du själv verkar påstå. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4058&artikel=6020506

 • C Olsson 2015-08-25 18:32:27

  Mats skrev: "ELISA är känslig nog efter 4-6 veckors infektion - negativ ELISA då utesluter aktiv borrelios..." Minns så väl att du påstått här i bloggen att dom ELISA-test som används i Sverige hittar 100% av ACA-fallen. På länken nedan från Ivar Tjernberg så ser du att det ELISA-test som används i Göteborg bara hittar drygt 70% av fallen (sid 69). http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:398541/FULLTEXT01.pdf

 • C Olsson 2015-08-25 18:17:32

  Mats skrev: "symtom efter behandling beror (vad vi vet idag) INTE på kronisk aktiv infektion" Det beror på vad du talar om. Kvarstående symptom efter en tidig behandling behöver ju inte alls vara behandlingssvikt och därmed utvecklas alltså ingen kronisk (dvs, sen) borrelios. Men behandlingssvikt vid kronisk aktiv borrelios är ju fortfarande en kronisk borrelios.

 • Mats Reimer 2015-08-25 12:13:47

  Jag säger det igen: jag företräder inte någon extrem ståndpunkt i borreliafrågan utan tror på det som infektionsläkare i alla land anser vara konsensus. Ni kan säkert hitta detaljer som skiljer olika länder åt men gemensamt är: - ELISA är känslig nog efter 4-6 veckors infektion - negativ ELISA då utesluter aktiv borrelios - positiv ELISA kan komma från en gammal utläkt infektion - 2-4 veckor med lämpligt antibiotikum räcker gott som behandling. - symtom efter behandling beror (vad vi vet idag) INTE på kronisk aktiv infektion

 • Lars W 2015-08-25 08:53:23

  Skriften http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/3/Borrelia/Behandlingstid_Borrelia_201305_smf.pdf är ovanligt nyanserad för att komma från officiellt håll i Sverige. Där pratas bland annat om osäkerheter när det gäller att bedöma kostnadseffektiviteten av längre behandling. Däremot är man tydlig med (till skillnad från vad t ex Mats Reimer verkar hävda) att det behövs bättre forskning. Personligen håller jag med @C Olsson om att det är sorgligt att man krampaktigt håller fast vid nuvarande riktlinjer enligt den svenska standardmodellen, dvs "om kartan och verkligheten inte stämmer överens så gäller kartan" . Det är också sorgligt att kunskapsnivån, speciellt i primärvården, där första gallringen normalt sker, verkar vara så fruktansvärt låg. Det verkar finnas specialister i allmänmedicin som knappt hört talas om sjukdomen. En generalisering och personligt tyckande, jag vet. Men jag står för det. Prove me wrong...

 • C Olsson 2015-08-25 00:47:47

  Själv tycker jag även att det är sorgligt att svensk sjukvård verkar anse att svensk rekommenderad behandling för sen (dvs, kronisk) borrelios (vilket är 14-21 dagars antibiotika) anses vara tillräcklig oavsett vilka komplikationer (som tex immunbrist, ytterligare infektioner osv) som patienten har. Behandlingen av sen (dvs, kronisk) borrelios baseras dessutom på ett så dåligt vetenskapligt underlag att man faktiskt inte ens riktigt vet vilken behandling som krävs. Detta informeras man om i norska riktlinjer, men jag har aldrig sett att man har varit lika ärlig i någon svensk info.

 • Lars W 2015-08-24 20:03:43

  När det gäller persisters så har jag sett in vitro-studier där tydligen en kombination av Daptomycin och andra antibiotika har effekt, t ex http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25806811. Jag är inte kunnig nog att bedöma kvaliteten i dessa studier, men "ingen rök utan eld"... Ett som är säkert är att tron att sista ordet redan är sagt (verkar gälla delar av svensk sjukvård på detta område) tenderar att bli självuppfyllande, dvs drivet att hitta lösningar försvinner.

 • C Olsson 2015-08-24 19:24:52

  Jag själv anser definitivt att ytterligare antibiotikabehandling har effekt vid behandlingssvikt (_felaktigt_ benämnt "chronic Lyme" av vissa personer i USA). Men om vi enbart talar om sk "persisters" (som misstänks vara orsaken till sk "post-borrelios" i vissa fall) så kan det krävas andra antibiotikasorter. Jag menar alltså att ge långvarig behandling med antibiotika som har dålig effekt på sk "persisters" är kanske inte en så god ide? Det jag skrev nu bevisar förstås inte på minsta vis att alla har fått en riktig diagnos, eller ibland diagnoser (dvs, ytterligare infektioner osv) av den norske läkaren.

 • C Olsson 2015-08-24 17:58:16

  För dom av er som ännu inte vet hur kvarstående symptom (oavsett orsak) _efter_ behandling benämns av ILADS, så hittas ILADS nya riktlinjer (från 2014) på den svenska borreliaföreningens hemsida.

 • C Olsson 2015-08-24 17:41:30

  @Lars W, enligt vad som har bekräftats vara riktigt på annat ställe här i bloggen så har ca 5-10% av svenska borreliadrabbade en sen (dvs, kronisk) borrelios vid diagnos. Den senaste uppskattningen av antal borreliadrabbade i Sverige var 40 000 fall/år. Resten får du räkna ut själv.

 • Lars W 2015-08-24 16:26:52

  Vad gäller långtidsbehandling så har jag personligen upplevt anhörig och andra som i princip fått livet tillbaka efter längre och annorlunda (kombinationer av antibiotika) behandling av utländsk "humbug-läkare" efter att ha befunnit sig i konstant utförsbacke (inkluderande svensk fastställning av borrelia-diagnos och 2v. standardbehandling). Med "fått livet tillbaka" menar jag även för omgivningen mycket synbara förbättringar. En av dessa användes till och med som typfall för ME-diagnos av svenska specialister. Självklart inser även jag att det finns en mängd faktorer inklusive placebo som kan påverka utfallet i varje enskilt fall, men jag skulle personligen akta mig för att ha en mycket bestämd uppfattning i frågan och dessutom driva den offentligt på det sätt som Mats Reimer gör. Det är lätt att måla in sig i ett hörn där personlig prestige får prioritet över människors väl och ve.

 • Lars W 2015-08-24 14:48:32

  ...sedan kanske det även går att diskutera hur pass sällsynt äkta kronisk borreliainfektion är eftersom det statistiska underlaget, vad jag kan förstå, torde vara ganska bristfälligt. Detta eftersom vi saknar registreringsplikt samt att de metoder för diagnos som används verkar tämligen osäkra. Dessutom verkar de flesta vara överens om att en borreliainfektion som "den stora imitatören" lätt kan feltolkas. Jag skulle gärna se en faktisk siffra på "sällsynt" med angivande av konfidens gärna uppdelad på kön, geografi och diverse andra parametrar som kan tänkas påverka utfallet.

 • Lars W 2015-08-24 14:30:16

  Hej. Synd att det inte finns möjlighet att "gilla" kommentarer här på bloggen. @Jones uppvisar en öppen och saklig hållning till detta som jag tror att fler prestigefyllda och allvetande (=obildbara - hur ska man kunna lära sig något om man redan är fullärd?) läkare skulle behöva en slev av. Det är bedrövligt att lidande människor ska behöva mötas av en profession som (mot bättre vetande?) är lika säker på sin sak nu som man var på åderlåtningens dagar. Håller dock med @C Olsson att @Mats Reimer faktiskt förtjänar beröm för sitt klarläggande kring "kronisk borrelia" (med citationstecken) och kronisk borrelia (utan citationstecken). Nästa steg blir kanske att vara ännu tydligare och prata/skriva i klartext vad som avses, utan citationstecken.

 • Mats Reimer 2015-08-22 11:57:43

  Snopet: rättegången skjuts upp.... "NY VENDING - RETTSSAKEN UTSATT INNTIL VIDERE 2015-08-22 Regjeringsadvokaten og Advokat Geir Lippestad har kommet fram til en enighet om at saken stanses i minst 6 måneder, jf.tvisteloven § 16-17. Intensjonsavtalen er ment å ivareta alle forhold i saken og ta hensyn til pasientene og deres situasjon. Saksøker har startet en dialog om en retrospektiv studie med Sørlandet sykehus HF."

 • C Olsson 2015-08-21 17:29:15

  Mats, du får faktiskt beröm i ett norsk borreliaforum för att du klargör vad citationstecknen på "kronisk borrelia" står för samt att du klargör att kronisk borrelios är exakt samma sak som benämns late Lyme disease i USA.

 • Anna-Bella 2015-08-20 21:09:40

  Det finns tydligen tre olika förhållningssätt till kronisk borrelia (utan citationstecken): ETT Vi vet inte, vi förstår inte, det finns ingen entydig forskning och därför avvaktar vi i X antal år. TVÅ Ingenting tyder på att infektion skulle kunna kvarstå efter behandling, dessutom är borrelia för det mesta självläkande. TRE Erfarenhetsmässigt blir människor med trolig persisterande borrelia, alltifrån invalidiserande symtom till lättare, friskare eller friska av långtidsbehandling med antibiotika och då förstår vi att det vore fel att undanhålla behandling.

 • Jones 2015-08-20 17:29:04

  Tazobaktam, med tanke på din något vidlyftiga kommentar hoppas jag du själv satt dig in ämnet. Själv har jag någorlunda börjat få koll men upplever det som komplext och inväntar fler studier. Jag skulle iaf aldrig våga säga rätt och slätt att kronisk borrelios är ren humbug. Vidare tillhör jag de som faktiskt tror jag att långtidsbehandling faktiskt har effekt. Tag t ex Fallons dubbelblindsstudie som du antagligen känner till om du är insatt, där en välutvald population med s k restsymptom fick antibiotika i ytterligare 90 dagar. Man såg tydligt att bl a encefalopati och fatigue avtog jämfört med kontrollgruppen. Symptomlindringen höll också i sig vid en senare kontroll. Däremot blev man inte fri från alla symptom och här kan man diskutera varför. Här har jag inget svar men förstår att långtgångna infektioner påverkar kroppen och att enbart antibiotika således inte löser alla problem. Jag tror dock att kalla återstående symptom som restsymptom är ganska farligt med tanke på hur lite man känner till. Vidare tycker jag det är intressant att P. Auwaerter et al publicerar en studie om borrelia persisters där man med traditionella antibiotika inte lyckades eradiktera patogenen (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0117207). Auwaerter tillhör ju trots allt IDSA och har varit med och utformat gällande behandlingsriklinjer i USA. Visserligen är det bara en in vitro-studie men kanske ett steg i att så småningom börja förstå problematiken.

 • Tazobaktam 2015-08-20 15:01:54

  Medo, det du skriver stämmer helt enkelt inte. Mats kritiserar förvisso internationella profiler - men att de skulle vara världsledande professorer inom mikrobiologi och infektionsmedicin är inte sant. Att som pseudoborrelia-troende läkare inte känna kognitiv dissonans inför det flagranta humbug som förs fram av dessa s.k. experter är för mig obegripligt, när man ändock genomfört en hel läkarutbildning. Man blir inte expert för att man säger det, man blir expert för att andra har repekt för ens kunnande inom ämnet. De faktiska experterna håller inte med om din syn på borrelia.

 • Medo 2015-08-20 14:45:37

  Mats Reimer! Du anklagar dessa läkare for allt möjligt i borrelia och co infection, mycket har vissat att proverna som görs i svenk sjukhus är gammal dags till och med många svenska förskare har påtalat detta! Du talar ila om Örebro läkaren samt norska läkare! Ok dem har lägt över 500 timmar var på nya studier, de åker på egen bekostnad föratt lära sig nya saker om denna sjukdom och bacterie, var och när har du läst sist om detta? Ge mig mer evidenses som motsat vad du kan men det ska vara nya studier!!! Så snälla läg av med smuts kastning! Du kan inte vara pro på allt, ge dig nu! Kom med nya bevise och studier! Du kritiserar världs professorer i mikrobiologi och infektion! Har du sutit och förskat?

 • Tor Stray 2015-08-20 14:20:00

  Heldigvis finnes det fagmiljøer utenfor Skandinavia med større kunnskap enn Mats Reimer. Mats Reimer forholder seg standhaftig til ISDA, finansiert av den amerikanske firsikringsbransjen. Offisielt er det 300.000 smittede pr. År i USA , et stort antall i Skandinavia. Problemet er at anerkjente forskere sier at det er mye vi fortsatt ikke vet om denne sykdommen. Folk som Mats Reimer er tydeligvis at de vet mere enn verdens fremste forskere på området. Er det for at det nå har blitt et prinsipp? Kan det være frykten for å bli saksøkt? Vi har en like stor ekspert i Norge som heter Preben Aavitsland, til tross for at han uttaler om og om igjen i ulike medier og på Twitter om Borrelia så har han aldri behandlet noen med sykdommen, heller har han heller ikke forsket på Borreliose.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier