Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2015-12-28

Gabriel Wikström förhalar beslutet om antroposofiska mediciner

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Finns det någon annan regeringen i hela världen som så regelbundet fattar beslut om (delvis) homeopatiska mediciner? Nu har vår röd-gröna ministär vid sitt sammanträde den 18 december åter beslutat att ge Vidarkliniken undantag från läkemedelslagstiftningen, en respit på ytterligare ett halvår. Det var därmed trettonde gången som en svensk regering ger sitt godkännande till att man i Järna kan fortsätta använda läkemedel utan dokumenterad verkan, medel som i vissa fall är utspädda miljarder gånger och därmed saknar aktiva ingredienser.

I avvaktan på att regeringen ytterligare berett frågan [om] vilket regelverk de antroposofiska läkemedlen bör regleras inom, förlängs försäljningstillståndet för Vidarkliniken, som längst till och med 30 juni 2016.”

Man kan tycka att Gabriel Wikström i dessa tider skulle ha viktigare saker att syssla med än låtsasmediciner. Alla tunga remissinstanser har avvisat en speciallagstiftning för antroposofisk religiös medicin. Det enda rationella beslutet vore att sluta med dispenser, och i stället låta de antroposofiska läkemedelsbolagen verka på samma villkor som andra läkemedelsbolag.

Har bolagen Wala och Weleda dokumenterat verksamma läkemedel kan de ansöka om registrering av dessa som helt vanliga (riktiga) läkemedel. I övrigt finns goda möjligheter att registrera ofarliga homeopatiska medel, eller mindre utspädda naturläkemedel, enligt redan befintliga regelverk. Det är trist att regeringen inte kunde sätta punkt för denna farmakologiska fars.

Kommentarer

 • Mats Reimer 2015-12-28 22:10:10

  Hej Normann, även om det var s-ministrar som en gång inledde extra statligt stöd till Vidarkliniken, och mp har varit det mest antro-vänliga partiet, så har också borgerliga regeringar förlängt Vidarklinikens dispens, både Bildt och Reinfeldt 1 och 2.

 • Normann Iversen 2015-12-28 21:10:55

  Ofattbart att (S) inte vågar sätta ner foten och om inte förbjuda dessa mediciner så i det minsta kräva normal vetenskaplig dokumentation för eventuell effekt. Sjukvårdsministern har med sitt beslut desavuerat sig själv samt sina ministerkollegor och hur skall sjukvården i framtiden kunna ha förtroende för en minister som trots nästan unisont motstånd från samtliga tunga remissinstanser ännu en gång förlänger stödet till en sekterisk, religiös kvasivetenskap?

 • Mats Reimer 2015-12-28 18:28:07

  Hej Justus, jag tänker mig att homeopati kan ses som lackmuspapper, ett test som får personer att bekänna färg. Den som inte kan tänka rationellt kring en 200 år gammal uppenbarligen felaktig idé, kan nog inte tänka särskilt klart i andra frågor heller.

 • Justus 2015-12-28 17:55:59

  Mats, denna regering förhalar det mesta just nu. Antroposof-farsen är nog den minst allvarliga..

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier