Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2016-02-02

GcMAF - den hemliga boten vid autism och cancer?

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

För snart ett år sedan gick Läkemedelsverket ut med en kort varning för ett olagligt läkemedel tillverkat av blodprodukter, ”GcMAF - First Immune”. Brittiska läkemedelsmyndighen Medicine and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) hade stängt ned en otillåten tillverkning i Cambridgeshire och beslagtagit över 10 000 färdiga ampuller avsedda för försäljning.

MHRA gick ut med en särskild varning eftersom ampullerna, som i regel sålts via näthandel, är avsedda för injektion, och man befarade att de kunde vara farliga. Steriliteten vid tillverkningen verkade tveksam, och blodplasman som utgjorde råmaterialet var inte avsedd att göra läkemedel av. Plasman var märkt med texten “Not to be administered to humans or used in any drug products”.

En av de hemsidor som sålt dessa ampuller är firstimmune.se, en svenskspråkig sida där det står att GcMAF är ”kroppens sätt att bli cancerfri” och vid autism påstås att ”85 % svarar på behandlingen, 15 % tillfrisknar helt”.

GcMAF är ett protein, en cytokin som i varje fall i labbet aktiverar makrofager. En hypotes som förts fram är att en del former av cancer kan producera enzymet nagalase som hämmar bildningen av GcMAF och därmed hindrar makrofagerna att bekämpa tumörcellerna. Forskaren Yamamoto i USA gjorde djurförsök där injektioner av GcMAF verkade dämpa experimentell cancer hos möss, och sedan gick han raskt över till mänskliga patienter.

Yamamoto har publicerat några få och små pilotstudier: en om bröstcancer (artikeln återkallad), en om koloncancer (artikeln återkallad), en om prostatacancer och en om HIV (artikeln återkallad). Yamamoto är inte knuten till något universitet, utan han förestår det tämligen okända Socrates Institute for Therapeutic Immunology. Och det finns många tveksamheter kring hans artiklar som förts fram bland annat av Anticancer Fund

Trots avsaknaden av studier som verkligen visar om GcMAF fungerar, eller om det ens är säkert, har en del mindre ortodoxa läkare runt om i världen ordinerat GcMAF mot cancer, autism, kroniskt trötthetssyndrom och annat. Bland dem en svensk läkare som nyligen föreläst om bland annat GcMAF på ett svenskt möte med International Academy of Oral Medicine and Toxicology (läkare och tandläkare som tar amalgamsjuka på allvar).

I Norge ambulerar en omstridd belgisk medicinprofessor och har mottagning då och då i de större städerna. Han behandlar patienter med olika varianter av kroniskt trötthetssyndrom, och menar att det ofta ligger kroniska infektioner eller obalanser i immunsystemet bakom symtomen. Olika naturpreparat, månadslånga kurer med flera antibiotika och injektioner med GcMAF ingår i terapiarsenalen.

Enligt uppgifter på patientfora är det professorn själv som tar med sig GcMAF till Norge och säljer direkt till patienter. (”KDM tar alltid med seg GcMAF når han har konsultasjoner i Norge”. ”Sist eg brukte det kjøpte eg fra KDM/sjukepleiaren når han kom til Norge, og so sendte dei rekning på e-post”.)

I andra länder har myndigheterna på olika sätt börjat agera mot användningen av detta oregistrerade läkemedel. I Storbritannien försöker man stoppa den man som står bakom GcMAF-tillverkningen, David Noakes. Han har ingen medicinsk utbildning, och var tidigare mest känd för att ha förlorat mot Nigel Farrage i tävlan om vem som skulle vara partiledare i UKIP

Noakes företag Immuno Biotech Ltd har sin hemvist på kanalön Guernsey, och även där är det nu olagligt att införa eller sälja GcMAF. Men det hindrade inte en BBC-reporter på Walraffuppdrag att nyligen erbjudas produkten, bara hon kunde ange en leveransadress på Europas fastland. 

I Schweiz har privatkliniken First Immune i Bussigny stängts av myndigheterna sedan sex av deras utländska patienter dött på universitetssjukhuset i Lausanne. Förmodligen har dessa avlidit av terminal cancer, efter att de gripit efter halmstrån och betalat stora summor för att få injicerat GcMAF på privatkliniken.

Men störst mediauppmärksamhet har det varit kring den amerikanske läkaren Jeffrey Bradstreet, som hittades död i en flod i somras med skottskador i bröstet. Polisens slutsats var att detta var ett självmord. Bradstreet hittades dagen efter att FDA gjort husrannsakan i Bradstreet Wellness Center, sannolikt motiverat av att han behandlade barn med autism med olagligt GcMAF

Bradstreet stod för många pseudovetenskapliga idéer om autism. Han ansåg att vacciner orsakade autism, och förutom GcMAF försökte han bota autism med kelatering med EDTA, hyperbar syrgas, hormomer och stamceller.

På nätet sprids nu rykten om att Jeff Bradstreet egentligen blev mördad av etablissemanget för att inte ”sanningen” om mirakelmedicinen GcMAF skulle komma till allmänhetens kännedom. Även i Sverige sprids denna konspirationsteori av en del alternativmedinare.

 

Kommentarer

 • Mats Reimer 2016-02-07 00:14:45

  I rest my case...

 • Dr Grym 2016-02-05 18:46:28

  Problemet torde redan ha fått sin lösning, eftersom ett femtontal amerikanska läkare, vilka alla hade den gemnsamma faktorn koppling till GcMAF, under besynnerliga omständigheter plötsligt dött. Huruvida detta ska applåderas eller är en konspirationsteori får vara osagt, men det är det knappast för de drabbade.

 • DL Stockholm 2016-02-02 21:27:33

  @ Mats. Aj. Jag riskerar legitimationen om jag gör något grovt fel. Minsta misstanke om begått fel ger mig dessutom kval över att ha gjort någon illa. Skulle jag ha misstänkt emboli ändå? Ska jag ringa patienten och be henne åka till akuten? Osv osv. Men dessa kvacksalvare kan tydligen lalla på och de verkar inte riskera legitimationen alls. Faktiskt väldigt upprörande. Kan inte Aftonbladet skriva om detta istället för att ondgöra sig över läkare som är dryga eller en missad app?

 • Mats Reimer 2016-02-02 18:03:20

  Hej DL Sthlm, det mest skrämmande är att de tre exemplen ovan är legitimerade läkare...

 • Mats Reimer 2016-02-02 18:01:23

  @DrMotorCity: Det finns ingen anledning att tro att BigPharma är mer etiska än andra bolag. Men hur kom du fram till ditt påstående om Fortune 500? Det mest lönsamma pharmabolaget hamnar på plats 37... #37: Johnson & Johnson #56: Pfizer #71: Merck #118: Gilead Sciences #145: Amgen #146: AbbVie #151: Eli Lilly #195: Bristol-Myers Squibb #298: Biogen #369: Celgene #380: Allergan http://fortune.com/fortune500/

 • DL Stockholm 2016-02-02 15:11:26

  Detta var både rolig men också skrämmande läsning. Foliehatteriet är svårt att stoppa pga Internet. Vem som helst kan kalla sig vad som helst och göra vad som helst.

 • Dr Detroit 2016-02-02 11:50:47

  Ja se dessa foliehattar. Att de 10 största läkemedelsbolagen på Fortune 500 genererar mer i vinst än alla andra bolag tillsammans kommer sig av att de är reko, inte fifflar med forskning eller håller på med något annat fuffens, och absolut inte gör sig av med konkurrenter på tvivelaktiga sätt. Det förstår ju alla med lite förnuft.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier