Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2016-02-18

Miljöpartist arrangerar åter elallergimöte i riksdagen

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Riksdagsman Jan Lindholm kallar åter till ett möte i riksdagens lokaler där en inbjuden föreläsare skall tala om alla de sjukdomar man menar orsakas av mobiltelefoni och andra elfält. Denna gång är det en professor emeritus i kemi, Martin Pall, som är dragplåstret.

Professorn har en teori att det finns en gemensam bakgrund till så skilda sjukdomar som hjärtsvikt, grön starr, MS, ALS, parkinson, autism, ADHD, astma, tinnitus, kronisk whiplash, alzheimer, infertilitet och postherpetisk smärta.

Att det inom Miljöpartiet fortfarande finns förtroendevalda som propagerar för de elöverkänsligas sak generar förmodligen partiledningen. Även om Åsa Romson i P3 häromåret svarade att hon ”trodde på” elallergi, så menade hon inte att hon tror att människor blir sjuka av svaga elektromagnetiska fält i vår närmiljö.

Via sin pressekreterare förtydligade vice statsminister att: ”Det som brukar kallas för elallergi är ett verkligt, vetenskapligt belagt tillstånd. De som är drabbade mår dåligt på riktigt, och förtjänar att få en god vård. Det finns inga vetenskapliga belägg för att deras problem beror på elektromagnetisk strålning, men tillståndet som sådant är i högsta grad verkligt”.

Inte heller Socialstyrelsen anser att elöverkänslighet finns på riktigt. Men det hindrar inte samma myndighet att även i år utbetala 1,7 miljoner kronor till Elöverkänsligas förbund som statsbidrag till en godkänd handikapporganisation.

Epitetet foliehatt används ofta nedsättande om personer med paranoida idéer om att storebror utsätter oss för strålning eller värre, men det är faktiskt sant att en del som fruktar svaga elektromagnetiska fält tapetserar sina rum med kopparfoliesover med sänghimmel av silvernät eller bär huvudbonader fodrade med metall

Liberalernas riksdagsledamot Fredrik Malm har en gång använt detta förklenande epitet om Miljöpartiets Jan Lindholm. Malm uttalade sig till media efter att Lindholm i höstas hade massmejlat alla riksdagsledamöter och tipsat om en GMO-artikel på en svensk webbplats känd för att sprida konspirationsteorier.

Jan Lindholm har också gjort sig känd för att ha gett riksdagens utredningstjänst i uppdrag att utreda konspirationsteorin att flygplanens kondensstrimmor i själva verket är avsiktlig besprutning med gifter. Vidare har han i en riksdagsdebatt 2013 menat att batteridrivna armbandsur kan vara skadliga för elöverkänsliga personer, och Jan Lindholm är riksdagens överlägset flitigaste motionär i ämnet elöverkänslighet.

Förra året bjöd Jan Lindholm och kristdemokraten Roland Utbult in till ett möte i riksdagen där Mona Nilsson talade om ”hälsorisker med trådlös teknik”. I år är det bara Jan Lindholm som står för den inbjudan som 8/2 mailats ut till alla riksdagsledamöter. Lindholm berättar i mailet om professor emeritus Martin Palls hypotes om hur ”en obalans i cellernas calciumsignalering kan förklara varför exponering för elektromagnetisk strålning långt under gällande gränsvärden kan orsaka en lång rad sjukdomar och ohälsotillstånd”.

Enligt Jan Lindholm kan teorin sammanfattas som att ”mikrovågor öppnar jonkanaler i cellväggarna -> överskott av calcium i cellerna  -> förhöjning av NO -> oxidativ stress -> inflammatoriska processer”. Teorin kan enligt Lindholm förklara ”en stor del av den skenande ohälsan i Sverige idag”. Ett litet problem med resonemanget är att vi tvärtom blir friskare, vilket visas genom att medellivslängden fortsätter öka, samtidigt som vi omges av allt mer radiovågor från trådlösa nätverk.

För att visa vilken framstående forskare Martin Pall är framhåller Lindholm i sitt mail att Pall bland annat skrivit ”en artikel som blev prisbelönt som en av världens viktigaste medicinska artiklar år 2013”. Med prisbelönad verkar Jan Lindholm avse att Martin Pall har fått sin artikels abstract återpublicerat via företaget Global Medical Discovery, som mot betalning gör detta. Betalar man 49 dollar extra får man ett fint diplom.

Global Medical Discovery can provide upon request prestigious Key Scientific Article Certificate to the featured scientists and professors. The Certificate is printed on a beautiful parchment paper embellished with a classic color border in an elegant style. It also Includes golden foil seal of Global Medical Discovery Research Excellence which add a polished and professional appearance.”

Jan Lindholm verkar vara den siste att lämna det sjunkande skeppet. Andra miljöpartister vill nog helst glömma att de tidigare motionerat om elöverkänslighet: Gustav Fridolin, Per Bolund, Mehmet Kaplan, Birger Schlaug, Mats Pertoft, Bodil (Ceballos) Valero, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand, Yvonne Ruwaida, Claes Roxbergh, Åsa Domeij, Mikaela Valtersson, Karin Svensson Smith, Ragnhild Pohanka, Eva Goës, Gunvor G Ericson, Agneta Luttropp, Tina Ehn, Ulf Holm, Helena Leander, Esabelle Reshdouni, Max Andersson, Peter Rådberg med flera.

(Om ni saknar Carl Schlyter i uppräkningen ovan beror det på att han inte som riksdagsledamot motionerat om elallergi. Däremot undertecknade han år 2012 en skriftlig förklaring från EU-parlamentets gröna grupp med uppmaningen att medlemsstaterna bör införa elöverkänslighet och "multipel kemisk överkänslighet" som godkända diagnoser i ländernas nationella klassifikationer, och WHO borde göra sammalunda när ICD-11 håller på att färdigställas.)

Kommentarer

 • Mats Reimer 2016-04-30 13:58:57

  Man får skilja på möjliga långtidseffekter och på de akuta besvär som elöverkänsliga upplever. De senare har visat vara nocebo orelaterat till ändringar i EMF-nivå.

 • Johnson 2016-04-29 16:32:19

  Byggstandarder för olika typer av strålning fr 2003 Kolla sida 3 http://www.baubiologie.de/downloads/english/SBM2003_engl_neu.pdf Mats, jag hade gärna önskat att båda lägren konkret definierar elallergi och inte baraanvända ordet som slagträ i debaclet. Att det finns av försiktighet gränsvärden för all typ av strålning för milböer där människor vistas/bör kunna vistas är inget konstigt. Mobilmaster och mobiler avger viss energimängd. Det gäller att begränsa exponeringen under både fag och nattetid. Max 100 millvolt energimängd per dag är klokt att INTE överstiga dagtid, betydligt lägre nattetid...

 • Mats Reimer 2016-03-28 22:56:35

  Dalarnas Tidning är i luven med JL. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6391164 http://www.dt.se/opinion/ledare/dalariksdagsman-pastar-att-mobilstralning-kommer-att-oka-hjarntumorerna-med-1000-procent-pa-tio-ar

 • Michael 2016-03-23 13:49:20

  @DrWho Liknelserna du ger... Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Otroligt infantilt resonerat.

 • IB 2016-03-13 16:54:37

  Mats med skeptiker kommer aldrig att kunna övertygas, lika lite som dem som tror på precis allting. Sanningen Mår bra av både sund skepticism och öppet akademiskt sinne för att vi kommer nog inte hitta alla de definitiva svaren. Man har nog lite mer kunskap om ditt eller datt över historiens gång. Men ingen betongdogmatiker ömse sidor om frågan kommer att ge de viktiga svaren. Det är de som har ögonen öppna och ej fastlåsta i sin övertygelse som kan föra kunskapsmassan framåt.

 • Dr Who 2016-03-11 09:36:45

  Re: Fredric Alvelöv. Det beror ju hur man gör testerna. Och skulle man använda din argumentation kan man ju tillåta vad som helst. En människa i ett rum fullt med DDT kan inte säga om rummet är fullt av gift eller inte. Och en människa i ett mörkt rum kan inte avgöra om hen befinner sig i ett tryggt sovrum eller kärnkraftverk med härdsmälta. Du får heller inte cancer av att röka eller kröka i 20 år, alltså är det ofarligt. Du kan alltså ta gift på att vi om 40 år inte skrattar åt dagens reklam för mobiltelefoner och trådlösa nätverk som vi nu kan skratta åt reklam som t.ex. denna fina annons för tapeter till barnrum insmetade med DDT för att döda flugor och myggor? https://atomicscout.files.wordpress.com/2014/03/trimz-ddt-childrens-room-wallpaer.jpg Eller denna fina för thalidomid (neurosedyn i Sverige): http://www.bonkersinstitute.org/showpics/thalidomide.gif

 • Fredrik Alvelöv 2016-03-10 23:49:56

  Global Medical Discovery väljer inte ut artiklar. De betalas av den som vill publicera. Inget opartiskt pris man vinner.

 • Fredrik Alvelöv 2016-03-10 23:46:00

  Argument som "vetenskapen har haft fel förr" är ett nonsensargument. Det har tydligt konstaterats att s.k. elöverkänsliga inte kan avgöra om en elektrisk anordning är på eller av. De har med andra ord en sjukdom som beror på något annat, som missas och inte blir utrett, tack vare missledande personer som Pall, som dessutom utnyttjar situationen och säljer kosttillskott som påstås hjälpa mot det påhittade tillståndet. Bluffmakare brukar vi kalla dem. Hur kan det bli en debatt när alla fakta redan är på bordet? Som att debattera om den röda väggen är röd!

 • Gunilla Ladberg 2016-03-09 22:57:24

  Mats! Eftersom du är skeptisk till Martin Pall vill Vågbrytaren ge dig chansen att debattera med honom. Du inbjuds härmed till debatt på ABF-huset fredag 11 mars kl 13. Eftersom vi inte hittat någon mejladress till dig så inbjuds du på detta sätt. Vi hoppas att du har möjlighet att ta den här unika chansen, och professor Pall ser fram emot att få debattera frågan. Du är naturligtvis varmt välkommen även till de föredraget den 10 mars kl 18.45 på GIH.

 • Lena Andersson 2016-03-09 22:55:55

  Mats Reimer beskriver Martin Pall som professor emeritus i kemi. Detta är verkligen inte hela sanningen. Han har en bred akademisk bakgrund inom biokemi, genetik, molekylärbiologi, cellbiologi och medicinska ämnen. Dessutom har han en kandidatexamen i fysik. För sitt arbete inom miljömedicin, och om effekterna av kemisk exponering på människors hälsa, har han fått sju internationella utmärkelser. Martin Palls artikel ”Electromagnetic fields act via activation of voltage-gated calcium channels to produce beneficial or adverse effects”, valdes ut av Global Medical Discovery som en av 2013 års mest intressanta medicinska artiklar och presenterades därför på deras hemsida – det är en stor ära som inte kan köpas för pengar. Artikeln har redan citerats i 69 andra vetenskapliga artiklar.

 • DonQuixote 2016-03-08 11:51:08

  Att argumentera på internet är som att ställa upp i en korvätartävling. Även om du vinner så har du egentligen inte gjort något annat än att äta väldigt mycket korv.

 • Mats Reimer 2016-03-04 23:56:21

  Jag använder inte foliehatt. Aluminium orsakar Alzheimer, det hör man på namnet.

 • Dr Who 2016-03-04 15:52:53

  Alltid lika kul att läsa Reimer och alla andra läkare med foliehatt och skygglappar stora som mindre örlogsfartyg, hur de innerligt verkar tro att dagens vetenskap kan förklara allt. Det var inte länge sedan som alla vetenskapliga studier (och det fanns hundratals från ansedda forskare) kom fram till att kvicksilver var ofarligt. Och rökning. Och alkohol, Och DDT. Och bilavgaser. Och... Men när det framkommer oklanderliga bevis för att något är farligt, kommer Reimer och hans PK-polare, låtsas som det regnar och vägra tala om den sak (vad det än blir) de tidigare hävdade var ofarligt. Eller bara ruska på axlarna och säga att "läget är förändrat", men själva har de aldrig gjort fel.

 • Mats Reimer 2016-02-26 15:13:13

  Det som är extra illa i detta fall är ironin i att statsbidraget till patientföreningen blir ett bidrag till spridande av desinformation som riskerar att få fler att insjukna...

 • Prof 2016-02-26 10:24:39

  Det går inte att övertyga konspirationsteoretiker, spelar ingen roll hur mycket vetenskapliga bevis som läggs fram och många av dem som förfäktar att radiovågor, elektricitet etc är skadligt är just konspirationsteoretiker. Sådana har alltid funnits men från att förr endast kunnat sprida sina tokigheter till den närmsta kretsen har man nu möjlighet att låta sina okritiska idéer få stor spridning. Vi lever på många sätt i dumhetens tidsålder där kunskap och eftertänksamhet inte värderas. Än värre är när våra skattepengar som så väl behövs till annat går till stollerier arrangerade av folkvalda politiker eller till organisationer som elallergiskas förening. Tack Mats för ditt engagemang att jobba med detta.

 • Mats Reimer 2016-02-23 06:47:06

  Ingen förnekar att växter kan innehålla farmakologiskt potenta ämnen. Men akupunktur är sannolikt bara en kraftfull placebo.

 • IB 2016-02-23 02:53:35

  Nog är läkar"vetenskapen" också full av skelett i garderoben, från stjärnkirurgens strupar till insulinshock av psykosdrabbade osv Men För att tex kunna förklara något som gulf war syndrome, måste man beakta at stridsspetsar kan ha tillverkats av utarmat uran, att aluminum i nanopartikel har helt andra egenskaper än i metallstruktur, att tungmetaller är nervgifter är väl inte så stor oenighet kring, ens bland hälsovetare, och om triptaner går att administrera nasalt, kanske även kurkumin går. (Viss forskning ger iaf stöd för kurkumins effekt mot Alzheimer-btw). NNT av Alzheimerpatienter för att få tydlig effekt hos EN patient med Rivastigmin ligger runt 42(!). Wow...fantastisk effekt eller hur? Och till vilken kostnad...jämfört med kurkumin. TÄNK om det visar sig om 10 år att en viss kurkuminprodukt blir standardbehandling vid Alzheimer?? VEM vet? Eller TENS apparat var humbugg för sådär 25-30år sen, akupunktur i alla dess former dito. Men nog är allt man inte förstår sig på bara foliehattar och dumstrut.. Eller vem vågar tänka sig torkad cyklamenpulver som suspension mot bihåleinflammation. Humbugg det med... Eller saft från "knarkplanta" droppat i öga 1800-talets slut som lokalbedövning- rent charlatanskap...inga höga hästar imponerar, måste jag medge. Men jag skojar inte-möjligen bara du, Mats. För med alltför strama "principer" kastar man ut barnet med badvattnet. Om man nu skulle subventionera endast läkemedel med NNT på 3, skulle kanske bara Viagra kvala in på den listan...

 • Mats Reimer 2016-02-22 23:03:54

  Hej IB, intressant med patent på en metod att bota Alzheimer genom att ta med elektrolys ta bort metall ur hjärnan... samme uppfinnare har patenterat en annan metod för att bota Alzheimer: Intranasally administering curcumin in a bolus of helium gas to treat alzheimer's disease - gurkmeja i helium via näsan, tänka sig. - https://www.google.com/patents/WO2008131059A3 --- En annan uppfinning av samme man skall bota degenerande mellankotskivor genom att belysa dem med rött ljus - https://www.google.com/patents/US7465313 - I kid You not.

 • IB 2016-02-22 22:49:19

  Ellverkänslighet, Gulf War syndrom (tror jag det heter) osv. Gemensam nämnare är att inte enskild faktor men flera i kombo förändrar troligtvis immunförsvar, substans P nivå mm Inga quick-fix förklaringar duger egentligen. Tänk att med iontofores kan man leda ut metaller som t ex aluminium och tungmetaller ur hjärnan, patent finns... http://www.google.com/patents/US8010201 Man ska vara ödmjuka inför vår tolkning av all påverkan vi totalt utsätts för. Vidare har partikelstorlek stor betydelse för förmågan att penetrera vävnad. Nano-aluminium att inandas är livsfarlig medan i deodoranter ingår aluminiumsalter och aluminium i den formen har mycket svårt att penetrera huden... Lite skillnad alltså. Chemtrails är verkliga fast inte i den sensationella formen som beskrivs. I Israel används bl a silverpartiklar för att framkalla nederbörd. Geoengineering som chemtrail egentligen heter är ingen konspiration https://wikileaks.org/gifiles/docs/16/168733_-os-econ-energy-tech-geoengineering-and-bill-gates-.html Allt vi äter, andas in och exponeras för, totalt kan onekligen ge någon sorts påverkan. En seriös analys, monitorering och vetenskaplig diskussion är att föredra före ord som foliehatt och nocebo tas i mun.

 • Mats Reimer 2016-02-22 14:16:35

  Krasse-skördande, en ny variant av körsbärsplockning...

 • Dr Who 2016-02-22 13:17:12

  Till och med mellanstadieelever lyckas konstatera att allt inte står rätt till med strålning: http://www.scribd.com/doc/142049520/Team-Karses-Finale-Poster Här har man tagit krassefrön och lagt dem på olika tallrikar och utsatt en del för wifi, andra inte. Bilderna talar sitt tydliga språk, och resultatet har också upprepats av flera andra. Nu är människor inga krassefrön, men vi har väl i alla fall 60% samma DNA. Att kategoriskt avfärda strålningsfara och hojta om foliehattar är bara tjoller. Risken att man om 20 år skrattar rått om dagens kunskaper, både vad gäller detta och många andra saker, är väl ungefär 100%. Så har det alltid varit genom historien.

 • leg läk 2016-02-22 10:06:52

  ja denna debatt kommer fortgå eftersom svensk vård och kunskapsnivån är begränsad, smal och rädd för att se helheterna. är det utbildningens fel jag vet inte? eller krävs det att utbildade läkare själv vågar tänka utanför boxen i Sverige? när det finns hundratals ja säkert tusentals seriösa forskningsresultat och vissa nedan säger det inte finns något som visar riskerna då vill man inte se, av någon konstig anledning... man försöker istället fokusera enbart på termen elöverkänslighet och tar bara upp studier som inte kunnat bevisa skaderiskerna. smalspårigt och ingen vilja att se helheten. Jag vill iaf se en ändring inom vårt område...ett heltänk

 • VC Danne 2016-02-21 22:51:09

  Att denna debatt uppstår hela tiden... Det finns inte elallergi, fibromyalgi, snea kotor eller en pågående konspiration genom chemtrails etc. Folk mår inte bra och vi försöker hitta på diagnoser och förklaringsmodeller för att hjälpa patienterna eller tjäna pengar på andras olycka.

 • Mats Reimer 2016-02-21 20:15:20

  De flesta verkar vara överens om att det som "elöverkänsliga" upplever när de (tror att de) utsätts för ökade EMF är symtom orsakade av negativa förväntanseffekter, även kallat nocebo. Det är en rimliga tolkningen av de blindprovokationer som gjorts.

 • Leg läk 2016-02-21 20:09:44

  @ Ericsson. Det du nämner är trams. Oral galvanism har ingen vetenskaplig grund. Anledningen till att amalgam inte ges längre är att det förgiftar djur i naturen och kan leda till hormonella störningar hos barn. Men ingen de facto skada i form av "överkänslighet" hos individen som har det. Tandläkare vill nog helst glömma masshysterin på 90-talet. Men visst var det bra att amalgam försvann. Lika mycket som vi bör undvika aluminium i deodoranter av samma anledning - hormonstörande på cellnivå. Vad gäller elektromagnetiska fält så har försök gjorts där enorma mängder (större än i en MR) getts över sår för att testa om det går att fördröja eller snabba på läkningsprocess. Resultatet: 0. Ingen effekt alls. På något vis. Piloter som utsätts för JONISERANDE STRÅLNING däremot har en ökad risk för astrocytom men det säger sig självt att om du är ute i rymden eller högt upp i luften så bombarderas kroppen av just joniserande strålning vilket vi alla vet påverkar vårt DNA. Det finns INGET vetenskapligt stöd för vare sig oral galvanism eller elöverkänslighet. Wifi strålning som orsak till dåligt mående eller sjukdom finns det inget som helst vetenskapligt stöd för. Däremot att värmen från en laptop i knät kan vara spermiedödande. Det är alltså inte strålningen.

 • Mats Reimer 2016-02-21 08:13:44

  Det verkar som om järn till den gravida minskar risken för att barnet skall bli underviktigt. Men sista ordet är nog inte sagt eftersom de gör en ny stor studie i Spanien. http://www.bmj.com/content/346/bmj.f3443 --- http://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2393-14-33

 • Mats Reimer 2016-02-21 07:55:06

  Hej Johan, nu förstår jag inte. BVC mäter väl aldrig järnvärdet på barnen? Men du kanske menar MVC. Jag vet inte hur vetenskapligt underbyggt det är att ge järntabletter till gravida med små järndepåer, men det låter i mina öron rimligt. Men det behöver inte vara rätt för det. --- En motfråga: om vi inte blir friskare, varför ökar stadigt medellivslängden?

 • Johan 2016-02-21 07:26:41

  Man måste nästan vara läkare för att tro på att vi blir friskare. Sanningen är att vi blir sjukare allt tidigare. Ett konkret exempel på hur sjukvården "tänker" är att om du blir gravid så vill BVC ha ett bra järnvärde. Men istället för att ge råd om vad du ska äta för att få upp ditt järnvärde rekommenderas järntabletter. Blir du sen hård i magen av järntabletterna så har vi en annan tablett du kan ta mot det. Sen rekommenderar vi att du tar influensa vaccinet fast det inte är testat på gravida, biverkningarna kan va att du blir lite röd runt insticket... Som sagt, man måste vara läkare för att tro på detta

 • Mats Reimer 2016-02-20 10:03:02

  Om EMF i de nivåer vi vistas i till vardags vore farliga borde det vara lätt att visa i djurförsök eller epidemiologiska studier. SSM gör nog inte så mycket egen forskning, men följer med säkerhet med på vad som publiceras. Vad är då elöverkänslighet? Ja, det korta svaret är... nocebo.

 • ericsson wistle 2016-02-20 09:22:32

  ... @mats reimer - Mats, löv som faller mot våra hjässor, ja men aldrig förr har det fallit så mycket löv -dygnet runt- ...kan man inte begravas av ett ton löv tror du...? - ingen undersökning som säger det är riskfritt finns väl heller under dessa omständigheter ovan, känner du till någon? - om Strålskyddsmyndighetens undersökningar är baserade på korttidsexponering på 30minuter och -dessutom- enbart gällande -upphettning- hur kan du eller någon ta den på allvar? - att WHO klassat något som möjligen cancerogent betyder att de -inte- kan bevisa att det är ofarligt... - undersökningar har visat att kombinationer av EMF/trådlöst och miljögifter (som alla på jordklotet har i alldeles för höga doser i sitt blod och olika organ/fettdepåer) och även tungmetaller (som säkerligen 50-75% av svenskarna har i sina tänder och som bevisats läcka ut extra mkt kvicksilver av magnetfält och trådlös strålning) ger en giftcocktail och fara som inte många undersöker. tror inte SSM gjort liknande studier vet du? där har du även en förklaring på att psykologiska diagnoser ges felaktigt ibland, kvicksilver ett nervgift som penetrerar hjärnan) ...

 • Michael 2016-02-20 04:51:54

  Vi tror inte ett endaste dugg på SSM förrän de lever som de lär. Låt dem visa att de i sina hem och på sin arbetsplats har strålning på de nivåer de påstår vara ofarliga. Tills de åstadkommit detta så tar vi dem för vad de verkar vara, betalda jäviga troll som endast går monilinudstrins ärenden.

 • Mats Reimer 2016-02-19 18:20:48

  @DL Stockholm: Onödigt plump kommentar. Redaktionen tar förhoppningsvis bort den. --- @Kia Hollbrink: Jag ser på nätet att du är aktiv även mot chemtrails. Varför litar du inte på våra myndigheter? De svenska tjänstemännen och sakkunniga, och deras barn, utsätts för precis samma WiFi och lever under samma himmel.

 • Kia Hollbrink 2016-02-19 17:32:25

  3 min video -- 190 experter - idag har 215 skrivit på - har skickat in en appell till UN och WHO där man säger att debatten är avslutad gränsvärdena måste sänkas - man varnar för allvarliga hälsorisker - barnen är allra känsligast - det finns miljontals människor i Europa som är strålskadade/elöverkänsliga/mikrovågssyndromet - detta beskrevs i forskning redan på 50-talet i Ryssland vad det gäller radar - det är samma symptom idag - jag har kontakt dagligen med människor i alla åldrar som är drabbade - Här talar PHD Martin Blanc från Colombia University - han säger att vi har skapat något som skadar oss och det är OUT OF CONTROL - allt levande skadas -- https://vimeo.com/123468632

 • Mats Reimer 2016-02-19 16:40:15

  @Mamman: Tack för din kommentar. Om vi skall gå efter WHO-definitionen av hälsa är vi alla sjuka, åtminstone en stor del av tiden. Läkare brukar skoja om att den som anses frisk är bara inte undersökt tillräckligt noga. Sjukskrivning har mycket lite med objektiv sjukdom att göra, det är därför de skiljer sig så mycket mellan länder och därför kan ohälsotalen variera så mycket från ett årtionde till nästa. Ett rimligare sätt att se på objektivt på hälsoläget tycker jag att medellivslängden är, och den ökar hela tiden. Eftersom vi lever allt längre (i huvudsak beroende på att befolkningen numera är friskare i blodkärlen) hinner vi ofta få en eller till och med flera cancerdiagnoser. Ökningen av cancerfallen (och demens) beror på denna effekt, och på screening. Men åldersstandardiserat dör inte fler av cancer nu jämfört med förr. Patienters upplevelse av ohälsa kan man aldrig förneka dem, men det är svårt för läkare att hjälpa patienter som känner sig sjuka utan att läkaren kan hitta en "riktig" sjukdom. Man skall inte skylla allt oförklarligt på "psyket", men min erfarenhet är att det sker betydligt mer underdiagnostik av psykisk sjukdom än av fysisk sjukdom.

 • Lars 2016-02-19 16:17:06

  @Mamma. Bra. Vissa delar inom sjukvården verkar spårat ur sitt uppdrag. Vi ser i siffror vad de klarar av. Sen kan man hitta på saker för försvara sitt agerande det gör alla som förnekar. Vi vet kroppar är olika och reagerar olika. Idag vi big pharma med säljande läkare vilja skapa allt psykiskt. Något de ej kan visa i prover men duktiga på lura i folk saker som är sjuka. Vården kan neka bra utredningar och pressa sjuka så de mår dåligt psykiskt. Se då får läkaren rätt.

 • Mamman 2016-02-19 14:39:27

  Bara för att sjukvården förnekar patienternas upplevelser av ohälsa, så betyder det inte att folket blir friskare. Tvärtom så sägs alla sjukdomar öka. Så vem som hittat på sagan om ett friskare folk kan man undra hur noggrant denne gjort sin undersökning. För var hittar man folket som drabbats av ohälsa? Ja inte springer det på stan på väg till eller från jobbet. Är det på centralen som intervjun gjordes? Diabetes 2, bröst och prostatacancer, demenssjukdomar, hjärt och kärlsjukdomar inkl stroke, fibromyalgi.. allt ökar. Om de inte räknas, vad är då kriterierna till undersökningen?! Vad räknas som "hälsa" ? Och du Mats, när ska du börja skriva konstruktivt iställer för kränkande? Eller har du ett behov av att, likt en rädd mobbare, hävda dig genom att försöka trycka ner andra? Börja göra någon nytta ist och följa upp till de förväntningar som yrket har. Ett humanistiskt synsätt är en bra start.

 • Johan 2016-02-19 14:29:53

  Rolig artikel med mycket åsikter. Mycket mer än så blir det inte. Att wifi-strålning är skadlig är inte ens kontroversiellt utom för kanske socialstyrelsen och lekmän som inte vet bättre. Forskningen finns bara man tittar: http://www.bioinitiative.org/ Wifistrålningen vi omger oss med är konstant på och forskning visar att låg strålning på lång sikt är mycket farligare än hög strålning på kort sikt. Strålskyddsmyndighetens undersökningar är baserade på korttidsexponering på 30minuter, hur kan man ens ta det seriöst? Sen skyndar vi på att införa surfplattor till barn under 6 år på förskolor med wifi. Dom som är absolut känsligast för strålningen. EU går i mobilindustrins ledband, det är dags att vakna till det.

 • Ingrid Berggren 2016-02-19 13:43:52

  Jag drabbades av EMS 2012. Det var/är som att byta från ett rikt liv till ett fattigt "icke-liv". Min fantasi skulle inte räcka till att kunna fabulera de syndrom som uppstår som många gör gällande. Under de två senaste åren har jag försökt ta del av den forskning som direkt ger belägg för EMS och min högsta önskan i livet är att Svenska Läkarsällskapets medlemmar skall lära sig allt som går av vad som händer i våra kroppar när vi drabbats av detta. Ett är helt tydligt. Det är ytterst komplext och dessutom varierande utifrån individuella perspektiv. Den som verkar ytterst kunnig är Professor Martin Pall och jag vill varmt rekommendera hans föreläsning. Jag vill också tacka Riksdagsman Jan Lindholm för hans goda initiativförmåga! F.d. narkos- och operationssköterska, vårdlärare, utbildningsledare, vård- och säkerhetsutvecklare.

 • Björn Bäckström 2016-02-19 10:31:06

  http://hesselbom.blogspot.se/2016/02/miljopartiets-galningar-tar-sig-ton-igen.html?showComment=1455860073019

 • Mats Reimer 2016-02-19 09:55:52

  Precis, vad som är giftigt (eller effektivt) beror på dosen. Man kan ta livet av sig genom att dricka vatten och syrgas i för stor mängd skadar prematura barn. Frågan om EMF i vår vardag är noga undersökt och vad jag förstått är den enda kvarstående oron en liten möjlig riskökning för barnleukemi för de som växer upp nära högspänningsledningar. Jag ser ingen anledning att misstro våra myndigheter i denna fråga.

 • Björn Bäckström 2016-02-19 08:49:11

  Jag trodde aldrig att jag skulle komma till att försvara "vidskepelse"... Vet inte om jag gör det här. Men för att expandera din liknelse; Om du ideligen blir bombarderad med löv blir du till slut begravd? Anser du att det finns någon fara med långvarig användning av t.ex., mobiltelefon sedd i ljuset av att magnetfält används vid korttidsbehandling av hjärnan både vid depression och tinnitus? Många bäckar små...?

 • Mats Reimer 2016-02-19 07:34:10

  Låt mig svara med en fråga: är det någon skillnad mellan att få ett fallande träd i skallen och att ett löv landar din hjässa?

 • Björn Bäckström 2016-02-19 06:28:24

  Som tidigare kommentar men info från källa: https://www.ohsu.edu/xd/about/news_events/news/2015/07-16-magnetic-pulses-to-the-b.cfm

 • Björn Bäckström 2016-02-19 06:01:25

  Mats Reimers. Är det inte lite oroande att elektromagnetiska vågor tydligen används för att påverka hjärnan inom medicinen? Eller är det bara frågan om styrkan? Vore tacksam för din kommentar här i fältet. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150716124118.htm

 • DL Stockholm 2016-02-18 20:15:21

  Problemet med vår riksdag är att det är en av världens minst utbildade samlingar av representanter. Såväl höger som vänster består av diverse broilerplebs (något mer på vänstersidan) och det är ofta personer som aldrig vistats i den riktiga världen. Det åligger dessutom en riksdagsman att återväljas i ett val. För vänsterpartister är det enkelt "vi gillar dig som är arbetslös eller lågutbildad invandrare rösta på oss och särskilt mig som bor i en förort". SD "invandrare är dåliga det vet jag för jag bor som du i en sliten stad där det drar runt mystiska människor rösta på mig". Moderaten säger "jag har aldrig haft ett företag men jag känner för dig arme människa rösta på mig för lägre bolagsskatt som vi ändå aldrig genomför ändå". Miljöpartisten "allting modernt är farligt. Förutom tåg med högspänning de är bra men all annan elektronik är farlig för det är en särskilt magisk ström. Dessutom är jorden förgiftad med chemtrailsgifter så röstar du på mig så blir det ingen imperialistisk amerikans GMO mat och dessutom ska endast jag få åka bil till jobbet varje dag". MP folk har identitetsproblem. Ingen vettig människa gillar dem, än mindre i regeringsställning. Inte ens Maggan pallar med Mehmet.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier