Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2016-08-18

Professor på KI låter patienter knacka på sina ”meridianer”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Hur kan det komma sig att en professor i medicin ansvarar för en forskningsstudie där en av behandlingarna är att patienter med hormonbrist ska lära sig knacka fingertopparna mot hjässan för att bli mindre stressade? Och varför vill Skandia och Länsförsäkringar betala för detta? Studien av ”Personanpassad livsstilsmedicin vid läkemedelsbehandlad primär hypotyreos med kvarstående symtom” visar sig vara en del av den nya flugan från USA: ”funktionell medicin”.

Patienter med hypotyreos blir ibland besvikna över att deras symtom inte försvinner trots att substitution med T4 normaliserat TSH. De rimliga förklaringarna till detta är antingen att själva inflammationen vid Hashimoto-tyroidit förklarar en del symtom som inte beror på hormonbrist, eller vanligare att symtom som trötthet, nedstämdhet och övervikt faktiskt inte berodde på sköldkörtelproblemet.

Som läkare ska man vara försiktig med att lova att Levaxin ska ta bort de symtom som föranledde den provtagning som avslöjade hypotyreos; det kan vara en lindrig latent hypotyreos som inte hunnit ge symtom medan besvären berodde på något annat. Hypotyreos är ganska vanligt, men trötthet och nedstämdhet av annan anledning är mycket vanligare.

Till en studie på Sophiahemmet söker man nu efter hypotyreospatienter som inte upplever sig hjälpta av T4. Kerstin Brismar, som har en professur på Karolinska institutet, KI, ska i samarbete med ett företag dels inventera symtompanoramat via en anonym webbenkät, dels göra en liten pilotstudie där 15 patienter skall få ett antal samtidiga interventioner. Bolaget NNPLM AB vill introducera ”funktionell medicin” i Sverige, och bakom står bland annat Capios grundare Per Båtelson. Tydligen finansieras studien av Skandia, Länsförsäkringar och EuroAccident, men tyvärr är detta ett projekt fullt av pseudovetenskap och alternativmedicin. Låt oss se på några exempel.

Alla patienter kommer sättas på diet fri från gluten och mjölk, av oklara grunder. I tillägg kan dieten begränsas ytterligare utifrån resultatet av ”IgG födoämneskänslighetstest”. Det finns knappast någon allergolog i detta land som anser att IgG-titrar mot födoämnen är en tillförlitlig metod för diagnostik. Utifrån olika labtester kommer pilotpatienterna också få ”individualiserat intag av kosttillskott”, i enligt med den ”funktionella” medicinens övertro på att det enkelt går att manipulera kroppens metabolism.

Andra tveksamma prover som patienter kommer lämna är saliv för mätning av olika hormoner, som kortisol, progesteron och östradiol. Salivkortisol kan inte användas för att bedöma hormonbrist och att mäta kvinnliga könshormon i saliv är inget som används av endokrinologer i klinisk verksamhet.

Det hälsoformulär som patienterna ska fylla i innehåller en hel del frågor som man känner igen från alternativmedicinska riktningar. Det finns frågor om man lider av ”nattätningssyndrom”, socker-/brödberoende, ”miljöallergier” eller multipel kemisk överkänslighet. Det frågas efter antal amalgamfyllningar och om man reagerar negativt på glutamat, aspartam, koffein, bananer, vitlök med mera.

I en bilaga till etikansökan ger professor Brismar och NNPLM några fiktiva exempel på hur man tänker hjälpa patienterna. Hos en 50-årig deprimerad kvinna med hypotyreos, hittades IgG-titer mot både mjölk och ägg samtidigt som utandningstest diagnostiserat SIBO (bakteriell överväxt i tunntarmen). Behandlingen blir då uteslutningsdiet och mot oönskad tunntarmsflora ges tillskott med vitlöksextrakt och druvskalsextrakt, eventuellt också antibiotika.

En 35-årig orolig kvinna med hypotyreos och sjukskrivning på halvtid visade sig i salivprov ha ”högt dygnskortisol”. Behandlingen blev ”medelhavskost med fokus på antiinflammatoriska livsmedel som ingefära och gurkmeja [och] ... tillskott av näringsämnen med lugnande verkan som L-teanin och magnesium”. Notera att detta är påståenden om farmakologiska effekter av kosttillskott som hade varit olagliga för tillverkaren att framföra i Europa; i USA verkar myndigheterna godta reklam om att teanin kan göra dig "ultra calm". 

Det mest häpnadsväckande är dock den metod för stresshantering som patienterna skall få lära sig: Emotional Freedom TechniqueDenna alternativmedicinska egenbehandling kan förstås som en pop-variant av traditionell kinesisk medicin med påhittade energiflöden i kroppens ”meridianer”, men i stället för akupunkturnålar vill man påverka känslolivet genom att med fingertopparna knacka på bestämda punkter på kroppen. I hans senaste variant, Optimal EFT, har metodens grundare Gary Craig gått ännu längre och verkar hävda att man med EFT helt kan befria själen och lämna kroppen bakom sig.

Det är anmärkningsvärt att etikprövningsnämnden bortsett från riskerna med att sätta patienter på dieter som utesluter viktiga födoämnen, och att detta får göras utan grund i vedertagen diagnostik. Dessutom borde patienterna fått information om att ”personanpassad livsstilsmedicin” är vitt skilt från den vetenskapsbaserade medicin vi får hoppas att Sophiahemmet normalt praktiserar. Och när patienter erbjuds en psykologisk placebo-terapi, där de knackar sig själva i huvudet, vet man inte om man ska skratta eller gråta.

Professor Kerstin Brismar svarar på kritiken i ett inlägg här.

Kommentarer

 • Mats Reimer 2016-08-30 18:58:56

  Debatten fortsätter här www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/2016/08/22/fran-sahlgrenska-capio-och-karolinska-till-funktionell-alternativmedicin/

 • Hans Eriksson 2016-08-29 18:50:29

  Det är extremt överraskande att Karolinska har professorer som är så ignoranta avseende basal forskningsmetodik. Förnedrande för ett forskningsinstitut med ambitioner. Det kanske vore befogat att studera professor Brismars meritlista. Är hon verkligen den stjärna hon tycker sig vara? Ska hon tillåtas vara Karolinskas ansikte utåt? Hans

 • Mats Reimer 2016-08-27 15:03:06

  Det går ofta att körsbärsplocka studier som stödjer ens redan uppgjorda åsikt. Halva styrelsen i NNPLM är dokumenterade alternativmedicinare, jag hoppas kunna återkomma till det i en kommande bloggtext. "Funktionell medicin" är bara den senaste falska flagg som alternativmedicinen försöker använda för att nästla sig in i skolmedicinen.

 • Helene Sandström 2016-08-25 09:43:54

  (forts) Kosten kan mycket riktigt komma att justeras för en eller flera patienter om mycket höga nivåer av specifika IgG-antikroppar påträffas. Studieupplägget beträffande kosten har tagits fram i samråd med ansvarig dietist och bygger som redan påpekats på tidigare forskning. Jag avslutar nu den här diskussionen eftersom den verkar röra sig mot mig personligen. Vad jag, som NNPLM:s pressansvarige, tycker är inte relevant. Däremot är det NNPLM:s förhoppning att den aktuella studien ska bidra till ökad förståelse för behandlingen av primär hypotyreos.

 • Helene Sandström 2016-08-25 09:43:21

  Hej Mats. Fenomenen ”non-celiac gluten/wheat sensitivity” och ”non-celiac wheat sensitivity” anses som kontroversiella, men ny forskning tyder på att de kan ha samband med försvagad tarmbarriär. (Se http://newsroom.cumc.columbia.edu/blog/2016/07/26/columbia-researchers-find-biological-explanation-wheat-sensitivity-2/). Försvagad tarmbarriär tas i beaktning i högsta grad i den här studien, och eftersom glutenprodukter, komjölk och soja innehåller vanliga allergener som kan påverka patienter med så kallad läckande tarm, är avsikten att avlägsna dessa födoämnen ur kosten under en begränsad period och observera eventuella symtomförändringar hos patienterna. Referensen till laktosintolerans gällde en direkt koppling till hypotyreos.

 • Mats Reimer 2016-08-22 18:29:53

  Hej Helene, du svarar undvikande. Punkt 1: Att olika autoimmuna sjukdomar drabbar i samma familjer, och ibland flera sjukdomar hos samma patient, är välkänt, som att det inte är ovanligt att både ha celiaki och samtidigt hypotyreos eller diabetes typ 1. Men det finns ingen trovärdig forskning som visar att hypotyreospatienter _utan_ celiaki skulle ha nytta av glutenfri kost. Du lämnar referenser till "Non-Celiac Gluten Sensitivity" som är en minst sagt kontroversiell diagnos, och till laktosintolernas som har nada med komjölksprotein att göra. Och ni tar bort även soja? Punkt 2: Här stämmer inte ditt svar med vad ni sagt till etikkommitten. I forskningsplanen kan skriver ni och Brismar "Om födoämnessensibileringsanalyser visar att det finns fler födoämnen som bör uteslutas justeras kosten ytterligare" PS Tror du att gluten är skadligt för oss utan celiaki? Jag ser att du översatt flera artiklar i det ämnet. http://friskvardsmagasinet.axelsons.se/gluten-en-osynlig-halsofara

 • Helene Sandström 2016-08-22 16:00:38

  @Mats: Anledningen till att patienterna sätts på gluten- och mjölkfri kost anges i repliken på http://nnplm.se: ”[Eliminationsd]ieten används under studiens åtta första veckor eftersom tidigare forskning tyder på att det kan finnas samband mellan kroniska sjukdomar, inklusive hypotyreos, och livsmedelsöverkänslighet. (2)” Svaren från IgG-proverna kommer (om de uppvisar reproducerbarhet) att användas som kompletterande information om studiedeltagarnas immunförsvar och tarmhälsa i enlighet med forskning som indikerar att hög andel IgG-antikroppar i serum som reagerar med olika proteiner i kosten kan ha koppling till ett antal inflammatoriska sjukdomar samt typ 1-diabetes.

 • Helene Sandström 2016-08-22 15:58:30

  @Apotekare: Att pröva ett helt livsstilskoncept på kronisk sjukdom har gjorts flera gånger tidigare med goda resultat. Neurolog Dale Bredesen förklarar fördelarna med ett individanpassat livsstilsprogram i en kommentar om sin Alzheimer-pilot: ”Imagine having a roof with 36 holes in it, and your drug patched one hole very well--the drug may have worked, a single 'hole' may have been fixed, but you still have 35 other leaks, and so the underlying process may not be affected much --- We think addressing multiple targets within the molecular network may be additive, or even synergistic, and that such a combinatorial approach may enhance drug candidate performance, as well." http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/bifr-pap061516.php

 • Dr.Arnold 2016-08-22 15:45:12

  Om man tror att monoterapier medelst ett enda läkemedel är lösningen på alla sjukdomar kan jag förstå ert tankesätt. Trodde dock vi hade kommit förbi lekisstadiet för länge sen och insett att lösningen för många svåra och kroniska sjukdomar är komboterapier med flera angreppssätt samtidigt, men hur görs sådana studier på ett vetenskapligt sätt om man inte ens får försöka och lära? Tror ni på fullt allvar att t.ex. alzheimer och parkinson och vissa cancrar kommer att kunna hållas i schack med ett läkemedel? Och ni Hilllary-älskare, vad tror ni hon har: https://www.youtube.com/watch?v=OqbDBRWb63s och vore det inte ärligt mot väljarna att berätta det? Fas-studier: Jag menade snarare problemet med att läkemedelsbolagen underrapporterar fas 3-4-biverkningar när det är skarpa lägen med de verkliga fokusgrupperna det handlar om, Finns hur många fall som helst. Och handen på hjärtat, hur många gånger har du rapporterat in biverkningar från dina patienter?

 • Apotekare 2016-08-22 09:57:01

  @Helenes Sandström: Jag har ingen åsikt kring varje enskild intervention, men att pröva alla samtidigt är som att ge en patient 10 läkemedel av olika slag och sedan hävda att det är cocktailen som varit verksam. Eller att sätta ut alla läkemedel direkt när någon patient upplever biverkningar. I praktiken brukar ett medel sättas in i taget eller ett sättas ut, för att utvärdera effekten och därmed undvika onödig behandling eller avsaknad av nödvändig behandling. Att enbart testa glutenfri diet eller stress är ok, men att testa alla gemensamt kommer endast leda till att alla saker måste användas i sin helhet vid signifikans, och därmed kan det finnas stora risker att flera delar är onödiga och därmed hälsoekonomiskt belastande och även ökar till onödigt lidande för patienten (t ex ändrad kost/felaktigt uttalande om sjukdom). @Dr Arnold: Hade det endast handlat om motion eller yoga eller mindfulness hade det inte varit något att anmärka kring. Men alla tillsammans, och 10 saker till?

 • Mats Reimer 2016-08-22 08:56:59

  Hej Arnold, du verkar mena att alla är lika goda kålsupare. Det blir absurt när du hävdar att man är måste vara för onödiga artroskopier om man ogillar en alternativmedicinsk studie som blandar en massa olika behandlingar i en soppa som blir omöjlig att utvärdera ingredienserna i. Självklart är det värdefullt att hitta behandlingar som kan hjälpa personer som känner sig sjuka men där vården inte hittar fysisk sjukdom. Kanske kan yoga, mindfulness, ACT eller KBT fungera, och jag skulle välkomna en sådan studie. Men inte en studie som samtidigt blandar in knackningar på icke-existerande meridianer, onödiga dieter och labtester vi redan vet är meningslösa. PS Du påstår att det bara rapporteras biverkningar från läkemedelsstudier i fas 1, men inte från fas 2-4. Har du gått grundkursen i farmakologi?

 • Dr Arnold 2016-08-21 21:46:05

  Det var ju inte speciellt många år sedan som den samlade läkarkåren, forskare och andra förståsigpåare ansåg att motion egentligen inte alls var så viktigt för överlevnad. Tvärtom ansågs det vara farligt att träna för mycket. Nu visar det sig att bra kondition är viktigare för överlevnad än högt blodtryck, högt kolesterol och alkoholintag. Hur kommer det sig att man då måste vara motståndare till att göra udda studier som denna när vi inte egentligen vet? Ingen kan väl idag tvivla på att yoga och mindfulness fungerar på både det ena och det andra. Är det placebo Mats? Bättre att lägga några hundra miljoner per år på shaving vid artroskopi. Det har ju visat sig fungera ypperligt och vara väldigt vetenskapligt. Eller tycka det är ok att läkemedelsbolagen fortsätter rapportera in biverkningar för nya läkemedel bara för friska försökspersoner istället för de som har själva sjukdomen deras piller ska bota. Vad vet du egentligen om de piller du skriver ut Mats?

 • Mats Reimer 2016-08-20 13:25:03

  Inte ens om man hade gjort en större studie och jämfört med obehandlad kontrollgrupp hade det gått att utvärdera enskilda komponenter i detta "multimodala livsstilsprogram". I sin kommentar på hemsidan svarar inte NNPLM på _varför_ man sätter patienterna på glutenfri kost, och _varför_ man använder IgG-analyser av födoämnesallergi när detta normalt avråds från. De kopierar bara ett amerikanskt alternativmedicinskt koncept vars rötter finns hos BigVitamin, se http://tinyurl.com/funkmedwoo 

 • Helene Sandström 2016-08-19 18:09:49

  @Apotekare: Studieprotokollet bygger på tidigare forskning av kroniska sjukdomar där liknande multimodala livsstilsbehandlingsprogram använts, bland annat följande: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160616071933.htm (case ex: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4221920/table/T1/) . NNPLM avser att pröva ett sådant flerkomponentsprogram på primär hypotyreos i syfte att undersöka vilka komponenter som är praktiskt genomförbara och som accepteras av den aktuella patientgruppen, samt i vilken grad patienternas symtombörda och livskvalitet förändras under interventionen.

 • Apotekare 2016-08-19 08:51:17

  Om studieprotokollet är som Mats beskriver det, delar jag hans reaktion. Att man väljer att lägga in flera olika interventioner i en pilotstudie på 15 personer låter för mig underligt. Vad förväntar man sig att finna vid signifikant resultat (i huvudstudien, ej i piloten)? Att paketet med quasimedicinska interventioner måste användas i sin helhet? Och vid icke-signifikans, ska man då avfärda hela paketet och säga att allt är humbug? Låter nästan som ett försök att misslyckas på förhand. Blir sedan intressant hur de ska kunna påvisa att effekterna inte är kognitiva (placebo). Men med tanke på de seriösa diskussioner som förs från Harvard att införa placebotabletter, så kan detta säkert vara något i tiden. Att helt enkelt få någon som lyssnar, oavsett diagnos. Folk har ju velat betala för det i århundraden. Kanske någon som vill betala en lite högre försäkringspremie för det...

 • Helene Sandström 2016-08-18 19:36:24

  Den aktuella pilotstudien har egentligen ingenting med meridianer att göra. EFT (Emotional Freedom Technique) inkluderades som ett stresshanteringsalternativ eftersom studier av den här metoden visat på goda avslappningsresultat. Deltagarna i studien kan välja andra stresshanteringstekniker om de föredrar det.

 • Elvira 2016-08-18 19:25:42

  @Klinisk Apotekare Anledningen till Reimers "gnäll" är antagligen en djupt rotad rädsla att studien ska visa att det finns meridianer. Du kan ju tänka själv; vilka omvälvningar det skulle bli! Håller med dig, denna forskning behövs, men ta med i beräkningen att den kan visa det många är rädda för, nämligen att andra metoder än "godkänd medicin" kan fungera.

 • Helene Sandström 2016-08-18 16:45:52

  En replik på Mats blogginlägg finns här: http://nnplm.se/2016/08/18/barnlakare-reducerar-livsstilsforskning-till-knackningar/

 • Klinisk Apotekare 2016-08-18 14:28:34

  Alla som är övertygade om att vi bara skall ge evidensbaserad vård brukar fråga efter källor och vetenskapliga bevis när diverse humbug-metoder kommer upp på tapeten. Här görs äntligen en studie, där man får förmoda att studien är upplagd på ett vetenskapligt sätt, på humbug-metoder. ÄNTLIGEN borde man ropa. ÄNTLIGEN kommer vi kunna bevisa att det är humbug - inte bara visa att bevis saknas och därmed anta att det är humbug. Men då gnäller man istället på att forskningen görs överhuvudtaget. Slappna av.

 • Dr Dängrot 2016-08-18 14:09:34

  Jag knackar alltid mig själv på huvudet för att se om någon är hemma......

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier