Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad2016-08-31

Uppsala slutar remittera till Vidarkliniken

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Landstinget i Uppsala län har inte haft något eget avtal med Vidarkliniken, men har sedan 2007 remitterat en handfull patienter per år via Stockholms avtal. I och med att Stockholms läns landsting nu avslutar sitt avtal med det antroposofiska sjukhuset kommer även Uppsala upphöra med att sända patienter från och med årsskiftet. Man kommer alltså sluta remittera patienter redan innan Stockholms avtal löper ut i mars 2017. Detta beslutade Sjukhusstyrelsen vid sitt möte härom dagen.

Sjukhusstyrelsen begrundade märkligt nog detta med att den nuvarande praxisen inte var en jämlik vård eftersom så ytterligt få patienter kunde få några veckors konvalescens i Järna. Styrelsen duckade därmed från det mer principiella resonemang som Liberalerna efterlyst när de krävt att Uppsala slutar köpa alternativmedicin.

Lina Nordquist är liberalt oppositionslandstingsråd, och har en bakgrund som doktorerad apotekare, diabetesforskare, docent i fysiologi. Hon har skrivit debattartiklar om detta i Upsala Nya Tidning och skrädde inte orden när hon talade med Sveriges Radio: ”Jag ser ju inte riktigt hur vi kan försvara att vi i modern sjukvård skickar patienter till någon slags Harry Potter-sjukhus”.

Någon politisk strid var väl inte att vänta, inget parti stödjer idag ovetenskaplig antroposofisk medicin. Enstaka miljöpartistiska landstingsråd värnar fortfarande alternativmedicinen, som Anders Åkesson i Skåne och Jessica Rydell i Kalmar, men i Uppsala är miljöpartisterna tydliga. I en debattartikel här i Dagens Medicin skriver tre gröna uppländska landstingsråd att ”ett parti som värnar forskning och vetenskap vilket inte minst är tydligt i klimatfrågan, vill att samma tydlighet också ska gälla vad som omfattas av läkemedelsbegreppet. Det måste stå utom allt tvivel vad som är läkemedel och vad som inte är det.”

Vidarkliniken har än så länge hävdat att de står och faller med sina oregistrerade läkemedel, vars verkan knappast skiljer sig från placebo. (Undantaget är mistelextraktet Iscador som uppdoseras tills patienten får tecken på inflammation med subfebrilitet och rodnad på stickstället. Iscador blev märkligt nog registrerat trots att biverkningarna är betydligt bättre dokumenterade än effekten, men det är en annan historia.) 

Men om den biodynamiska rörelsens flaggskepp Saltå Kvarn kan segla vidare utan att längre bry sig om ifall råvarorna är biodynamiskt odlade enligt Steiners instruktioner, då kan nog Vidarkliniken överleva på sin allmänna omvårdnad och konstterapier, utan homeopatiska injektioner.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Sök i vår databas!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhetschef:
Charlotta Kjellberg 070-722 76 72

Redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

VALUPPTAKT

Vilken sjukvårdsfråga borde vara viktigast i valet nästa år?


Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra utbildningar