Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2016-10-02

Dansk Tv2 avslöjar tysk borreliabluff

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Nyligen sändes den danska tv-dokumentären Snyd eller borrelia; det danske ordet snyd betyder bluff eller bedrägeri, släkt med vårt verb snylta. Danska patienter som inte upplever sig hjälpta av den offentliga vården ges vid tyska privatkliniker felaktiga infektionsdiagnoser efter icke validerade blodtester eller blodmikroskopi. Vissa patienter har betalat hundratusentals kronor för månader eller år med antibiotika. Det ges även mer fantasifullabehandlingar som homeopati eller ozonbehandling.

Tv2 valde att Wallraffa genom att sända in flera friska programledares blod. Fyra påstods av de tyska laboratorierna ha tecken på aktiv infektion med borrelia och andra mikrober, och en femte reste till Tyskland och fick diagnosen via blodmikroskopi.

Programmet följer också upp några danska patienter som betalt stora pengar till de tyska läkarna, bland annat ett tragiskt fall med en ung småbarnsmamma som inte vill acceptera sin ALS-diagnos. Hon upplevde sig något bättre av behandlingen i Tyskland, ”jeg tror stadig, at jeg er syg af borrelia og ikke af ALS”.

Tv2 låter danska infektionsläkare redogöra för hur den normala vården ställer diagnos och behandlar borrelia. Programmet har lett till olika reaktioner. Christel Schaldemose, dansk socialdemokrat i EU-parlamentet, meddelar att hon kommer ta upp frågan om de tyska ovetenskapliga testerna med EU-kommissionen. Och danska Styrelsen for patientsikkerhed säger till media att de kommer granska Nordic Clinic i Köpenhamn, som sänder prover till de kritiserade tyska laboratorierna.

Patienter med svårförklarade symtom (eller med neurologiska diagnoser de fruktar) riskerar alltså att få felaktiga infektionsdiagnoser av oseriösa privatläkare. Även om det kanske är vanligare i Danmark än i Sverige, finns det även här patienter som tror att deras symtom beror på fästingburen smitta. Akademiska sjukhusets specialmottagning på infektionskliniken har hunnit utreda omkring hundra sådana patienter det senaste året. Bara en enda bedömdes ha en aktiv infektion i behov av antibiotika.  

Nu får vi se om SVT:s dokumentärredaktion kommer köpa in detta danska granskande reportage. SVT sände för några år sedan en helt annan sorts film om borrelia, en fransk propagandafilm från den alternativa borreliarörelsen, full av faktafel. Det programmet fälldes också av granskningsnämnden på grund av att det strider mot kravet på opartiskhet. Nu har SVT chansen att korrigera sitt misstag.

Kommentarer

 • Dorthe Ankeraa 2016-10-11 16:29:27

  Hej Mats En borreliosdiagnos givas på grundlag av blodprövar tilsamman med också kliniska symptomer som är mycket viktig. Begga delar är viktigt.

 • C Olsson 2016-10-10 17:28:48

  Jag måste nog också säga att det var riktigt trevligt att slippa förklara om och om igen att kronisk borrelios (skrivet utan kaninöron) är synonymt med sen borrelios (dvs, stadium 3) även i Tyskland (precis som i Sverige och Norge alltså) denna gång. :)

 • Mats Reimer 2016-10-10 14:06:34

  Hej Dorthe, jag förstår inte hur du kan kalla det för nonsens. Även bortsett från att Tv2 lurades, så är det uppenbart att BCAs tester alltför ofta är falskt positiva. Och till detta kommer de ovetenskapliga, och ibland farliga, behandlingarna som BCA ger.

 • Dorthe Ankeraa 2016-10-10 11:02:32

  Testens metode som blev gennomfört är rent nonsens . Det bevisar ingenting. Det er framgår också av diskusisonen efter TV programmet hvor andra journalister kritiserar TV programmet och iknte har samma mening. De andra journalister distancerar sig från de journalister som var de falske patienter og de illegale skjulte camera. De har också sammamblandet en normal infektion med borrelia och sjukdommen borrelios hele tiden. På Bca-clinics Facebookside har mange tidligera patienter skrevit at BCA-clinic har givit dem mycke hjälp. Titta bca-clinics link: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1182963961749974&id=822798387766535

 • Dorthe Ankeraa 2016-10-10 10:33:00

  Titta hva BCA-CLINIC har postet på Facebooksiden: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1182963961749974&id=822798387766535

 • C Olsson 2016-10-09 08:21:01

  Jag måste nog säga att det var riktigt trevligt att slippa förklara om och om igen att kronisk borrelios (skrivet utan kaninöron) är synonymt med sen borrelios (dvs, stadium 3) i Sverige denna gång. :)

 • Mats Reimer 2016-10-03 19:25:00

  Om blodproven: Följer du länken jag gav så ser du att i den ena av proven till Arminlabs (för runt 4000 SEK) bedömdes att ”Resultaterne af EliSpot-testen er en indikation for en nuværende cellulær aktivitet mod Borrelia”. När Tv2 frågade vad det betydde svarade Dr. Armin Schwarzbach: "Dine laboratorieresultater viser en nuværende, aktiv multi-infektion med borrelia. Så der er 1 viral og 2 (3) bakterie-infektioner. Dine symptomer bør blive behandlet af en erfaren terapeut." Detta trots att läkaren inte visste någon om patienten eller några symtom. Det femte provet var visserligen negativt för borrelia, men påstods ha låga CD57 vilket tolkades som att "Celle-tallet indikerer en kronisk immun-undertrykkende situation, som kan være forårsaget af Borrelia eller andre bakterier". Man rekommenderas söka någon av de kliniker som Arminlabs rekommenderar och hos en läkare i Köln fick den Tv2-anställde diagnos borrelia genom direktmikroskopi av kapillärblod. Alla dessa var helt friska personer.

 • Mats Reimer 2016-10-03 19:11:51

  Hej Hans, tack för rättelse. Det stämmer att granskningsnämndens beslut var att "programmet strider mot kravet på opartiskhet. Eventuella brister i saklighet får tillskrivas den påtalade partiskheten." Jag ber redaktionen ändra.

 • Hans Sandblom 2016-10-03 15:37:58

  Hej Mats. Vet inte om du gör dt på flit eller bara är slarvig. Men din text innehåller en del fakta fel. Det skickades in 5 blodprov. 3 styck till BCA som kom tillbaka som positiva. 2 skickades till Arminlabs varav ett var borderline för borrelia och ett var negativt. Den franska dokumenträren fälldes för opartiskhet och INTE osaklighet. Även bloggare borde hålla sig till fakta kan man tycka.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier