Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2016-11-29

Kanal 5 och Expressen desinformerar om ”kronisk borrelia”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Tv-kändisen Sofia Wistam har en serie på Kanal 5 där hon och ett gäng hantverkare åker landet runt och hjälper behövande familjer att få ordning på hus och hem. Tyvärr innehåller det senaste avsnittet medicinska påståenden som kan få tittarna att tro att svensk sjukvård är oförmögen att ställa rätt diagnos på borrelia och andra infektioner. Och Expressens nöjesredaktion hänger aningslöst på och upprepar desinformationen.

Det är ingen tvekan om att den unga tvåbarnsmamma som ses i programmet är svårt funktionshindrad, och man förstår att den vanliga vården misslyckats med att ställa diagnos på symtomen, eller så har vården kommit fram till en diagnos som familjen inte kunnat tro på. Vården är sällan bra på att ta hand om personer med MOS, medicinskt oförklarade symtomoch en del patienter söker därför svar hos mer alternativa vårdgivare.

I det aktuella fallet blev familjen tipsade om en legitimerad biomedicinsk analytiker i Dalarna som driver privat diagnostik med mörkfältsmikroskopi av blodPå hemsidan listar denna BMA symtom som enligt henne talar för borreliainfektion. En del på listan är rimligt, men riktig borrelia brukar inte alls ge symtom som ”håravfall … anfall med konvulsioner … tandproblem … halsont, ständigt behov av att harkla, mycket slem, heshet, rinnande näsa … oförklarade bilder sedda i ögonvrån … diarré, förstoppning, irriterad urinblåsa … manodepressivitet … narkolepsi … allergi mot kemikalier”.

I den drabbade kvinnans prov påstod sig BMA-praktikern identifiera spiroketer, cystformer av borrelia och ytterligare andra mikrober fritt simmande i blodet. Därefter sökte sig patienten vidare till den allmänläkare i Örebro som ibland kallas Dr X. På nätet sägs det att Dr X på bara 10 minuter kunde ställa diagnos: borrelia, virus och andra ”co-infektioner”. När blodprover för många tusen kronor sänts till ett alternativt labb i Tyskland utökades listan med agens, och Kanal 5 levererar det orimliga påståendet att kvinnan skulle ha ”elva aktiva infektioner i kroppen”.

Någon behandling av dessa elva infektioner verkar inte Dr X ha stått för; sedan Ivo började granska honom har hans tidigare enorma förskrivning av antibiotika minskat betydligt. Vänner till patienten samlade ihop över hundratusen kronor för att bekosta en månads behandling med intravenös antibiotika och virusmedicin på en alternativ tysk privatklinik. I tv-programmet berättas att den dyra behandlingen hjälpt något, men patienten är fortfarande mycket sjuk och utredningar i den svenska sjukvården fortsätter.

Kanal 5 bjuder på en känslosam men okritisk berättelse om hur dålig svensk sjukvård är samtidigt som alternativ diagnostik och behandling av (sannolikt fiktiva) infektioner presenteras som effektiv. Expressens nöjesredaktion hänger på och skriver i två artiklar att kvinnan lider av en mycket allvarlig variant av borrelia som gör henne extremt ljud- och ljuskänslig och till slut sökte [de] hjälp på en klinik i Tyskland och bekostade själva massvis med prover. Då fick de äntligen svar på vad det var för fel på [henne] – hon var sjuk i en svår variant av borrelia

Det är högst osannolikt att patientens sjukdom förklaras av borrelia, familjen skriver själva att upprepade vanliga prover i den svenska vården varit negativa. Det är djupt förståeligt att kämpande familjemedlemmar och oroliga vänner griper varje halmstrå för att hjälpa, men desto mer allvarligt att slappa media leder sjuka patienter i händerna på oseriösa charlataner som tar stora summor för ovetenskapliga metoder som ibland är ren bluff. Expressen har en bra medicinreporter, det är när andra journalister börjar skriva om medicinska frågor som det ofta blir tokigt.

Kommentarer

 • C Olsson 2016-12-18 15:52:13

  Här är en svensk patient med sen (dvs, kronisk/stadium 3) borrelios diagnosticerad av svensk läkare: "Thomas, 61, ordinerades salva, fotinlägg och stödstrumpa mot borrelia" http://fsi-sverige.se/nyheter/thomas-61-ordinerades-salva-fotinlagg-och-stodstrumpa-mot-borrelia/

 • C Olsson 2016-12-02 16:55:15

  Kanske svensk media kan göra en artikelserie om några av alla dom som blir diagnosticerade med sen borrelios (även benämnt kronisk borrelios eller stadium 3) av svenska läkare så att alla i Sverige blir informerade om att man (än så länge i alla fall) anser att sen borrelios existerar i Sverige. Det sprids nämligen nu tom ut att svenska läkare inte får lov att antibiotikabehandla sen borrelios, vilket jag tycker är rent gräsligt.

 • Mats Lindström 2016-11-30 10:49:34

  Jag skulle önska att det fanns mer lösningsfokus. BMA-praktikern fann spiroketer samt misstänkt mycoplasma och rickettsia vid mörkfältsmikroskopi. Mycoplasma och borrelia bekräftades av ArminLabs. Blod skickades även till Akademiska sjukhuset i Uppsala som bekräftade rickettsia. De fick dock till svar att vänta i 3-4 veckor och ta ett nytt prov, trots hennes mycket dåliga tillstånd. Det föranledde att de tog saken i egna händer och åkte till Tyskland. Den unga tvåbarnsmamman kan nu äntligen umgås med sin familj. Från hennes offentliga blogg: "Tack vare långvarig antibiotika sitter jag idag i soffan. Jag kan fortfarande inte åka ut pga stimulanskänslighet, men jag sitter upp själv, jag äter själv, tvättar mig själv, förflyttar mig korta bitar utan rullstol. Igår slog jag in julklappar som JAG beställt!! Det var inte tänkbart att ens kunna titta på mobilen förra julen. Nu klarar jag ganska långa stunder. "

 • Lars Wikström 2016-11-30 09:15:31

  Tack Mats. Då måste jag säga att jag anser att det är mycket besynnerligt att du verkar så ointresserad att ta till dig modern forskning som erbjuder plausibla förklaringar på många av dessa symptom. Hur kommer det sig? Jag tycker inte att din blog post här är speciellt konstruktiv på det sättet att den erbjuder några tänkbara alternativa lösningar i det specifika fallet utan den utgår bara från att slutsatserna som redan dragits är felaktiga. Jag vill också påstå att fallet inte är unikt på något sätt, utan ganska representativt för en relativt stor grupp patienter. Jag antar att du inte vill att dessa symptom förblir oförklarade, eller?

 • Mats Reimer 2016-11-29 19:31:01

  Tack Lars Wikström, du har helt rätt. Jag menar ju "unexplained" inte "inexplicable". Jag ber redaktionen ändra och lovar att i fortsättningen försöka skriva rätt term.

 • Mats Reimer 2016-11-29 19:27:35

  Hej Mats Lindström, de symtom jag räknade upp var från BMA-praktikerns hemsida där det inte stod något om mögel. BMA-praktikern (som du vad jag förstår samarbetat med) granskas nu av IVO medan Dr X' fall ligger hos HSAN efter IVOs utredning.

 • Lars Wikström 2016-11-29 12:58:05

  Mats använder konsekvent begreppet "Medicinskt Oförklarliga Symptom" där det egentligen ska stå "Medicinskt Oförklarade Symptom" (eng. "Medically Unexplained Symptoms"). Jag vet inte om det är avsiktligt eller bara slarv. Skillnaden är liten men avgörande.

 • Mats Lindström 2016-11-29 10:33:28

  Eftersom jag känner familjen sedan tidigare har jag sett att hennes förbättring inte enbart ”hjälpt något”, Det är en fantastisk förbättring som skett, även om hon fortfarande är svårt sjuk. Om man följt den senaste forskningen är det inte alls konstigt ”att upprepade vanliga prover i den svenska vården varit negativa”. Borrelia är en infektion som i huvudsak diagnostiseras kliniskt, just på grund av att provtagningsmetoderna är högst osäkra, i synnerhet när man gått med infektionen under längre tid. Angående de symtom som räknas upp - har du funderat på om det inte enbart är borrelia, då symtomen verkar vara överlappande mögeltoxitet? Såvitt jag förstod var det den huvudsakliga anledningen till renoveringen av huset – det vill säga att det var mögelskadat.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier