Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2017-04-11

Ivo tillåter ovetenskaplig borreliadiagnostik

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Tidningen Sydöstran i Blekinge rapporterade nyligen att en privatpraktiserande biomedicinsk analytiker i Dalarna stoppats av Ivo från att ge felaktiga behandlingsråd mot borreliainfektion. Men tyvärr låter Ivo samtidigt den felaktiga diagnostiken av borrelia fortgå. 

Till Ivo hade inkommit anmälningar från olika ställen i landet; från Blekingesjukhuset, en vårdcentral någonstans och från sjukhuset i Sundsvall. Den behandling som rekommenderats till patienter ansåg Ivo:s utredning vara ovetenskaplig.

Enligt Sydöstran rekommenderade hon två sorters antibiotika över längre tid, vitaminer, mineraler och ”ett speciellt vatten som påstods innehålla en särskild sorts molekyler”. Antagligen är att detta speciella vatten humbugprodukten ASEAi princip saltvatten med en smula klorin. I varje fall anger BMA:n på sin hemsida att hennes egen borreliainfektion botats med hjälp av bland annat ASEA.

Den biomedicinska analytikern lovade att inte längre ge sina patienter behandlingsråd, och med det lät sig Ivo nöja. Därmed verkar Ivo tycka att det är i sin ordning att företagets låtsasdiagnostik av infektioner i blod medelst mörkfältsmikroskopi fortsätter som förut.

Två norska biologer vid Oslo Universitet bedrev under en tid borreliadiagnostik via blodmikroskopi. De tvingades sluta med sin verksamhet och metoden utvärderades i blindtest som jämfördes med PCR. ”The structures interpreted as Borrelia and Babesia by the LM-method [mikroskopi] could not be verified by PCR. The method was, thus, falsified.” Inget talar för att den metod som används vid den privata kliniken i Dalarna skulle vara bättre.

Den biomedicinska analytikern tycks se borreliainfektion bakom nästan alla slags besvär. På hemsidan har hon lagt ut en symtomlista för patienter att fylla i och summera sina poäng. Bland symtom hon menar talar för borrelia finns håravfall, tandproblem, harklingar, heshet, snuva, lock för öronen, diarré, förstoppning, karpaltunnelsyndrom, tennisarmbåge, manodepressivitet, narkolepsi, låg kroppstemperatur och överkänslighet för kemikalier, för att nämna några.

När nu HSAN äntligen satt ner foten och delegitimerat en läkare som sysslat med farligt långvarig antibiotikabehandling efter felaktiga borreliadiagnoser är det märkligt att Ivo samtidigt låter pseudodiagnostik via blodmikroskopi fortgå utan kritik.

Kommentarer

 • Mats Reimer 2017-07-03 21:09:33

  Replik från BMAn: http://fsi-sverige.se/nyheter/titti-alvarsson-ger-mats-reimer-svar-pa-tal/

 • C Olsson 2017-04-20 13:49:35

  Svar (via mail) från en svensk infektionsspecialist och mikrobiolog (som tillfrågades av en person på Läkemedelsverket för min räkning): “I behandlingsrekommendationen, vilket anger riktlinjer för diagnostik och behandling, ”avfärdas” mikrobiologisk diagnostik som rutinmetod på grund av låg sensitivitet, dvs att man ofta missar befintliga bakterier. Som du mycket riktigt påpekar så ger ett positivt fynd i blod av korrekt identifierad borrelia en definitiv diagnos, detta motsägs inte av rekommendationerna.”

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhetschef:
Charlotta Kjellberg 070-722 76 72

Redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Sök i vår databas!

VALUPPTAKT

Vilken sjukvårdsfråga borde vara viktigast i valet nästa år?


Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

ALMEDALEN 2018

placeholder

Var med i debatten i Almedalen.

Med start måndag morgon den 2 juli ger Dagens Medicin Agenda plats för seminarier, debatter och utfrågningar om sjukvårdens viktigaste framtidsfrågor på Vårdtorget i Almedalen. Välkomna!

Våra seminarier

Våra utbildningar