Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2017-06-30

Sveriges Radio sprider fake news om ”kronisk borrelia”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

 Det började med att en journalist vid Sveriges Radio P4 Väst intervjuade en familj där både pappa och dotter spenderat flera hundra tusen kronor på alternativ borreliabehandling vid en tysk privatklinik. Fadern, som redan innan han sökte sig till alternativkliniken fått sedvanlig antibiotikabehandling i Sverige, sägs ha blivit tillfälligt bättre men inte bra av den dyra tyska behandlingen. Dottern hade visserligen blivit symtomfri, men var inte säker på att hon blivit helt fri från borrelia: ”som jag har lärt mig att den här sjukdomen fungerar, så är det inte säkert att jag är frisk. Skulle det bli konstiga symtom på oss eller barnen, så kommer jag att utgå ifrån att det är borrelia”.

Journalister med för lite tid, eller för lite kunskap, hemfaller ofta till falsk balans. Genom att ge utrymme för båda sidor i en kontrovers tror journalisten att man opartiskt speglat ämnet; en del tror att jorden är rund, andra att den är platt, en del tror att global uppvärmning är ett reellt problem skapat av människan, andra tror att det är normala variationer, en del tror att BVC-vaccinen är säkra men andra menar att de skadar barnen, och så vidare.

I ett tafatt försök att vara opartiska balanserade därför P4 Väst med att låta min gamle kurskamrat Bert-Ove Larsson komma till tals. Bert-Ove är överläkare vid infektionskliniken på Norra Älvsborgs Länssjukhus, en trygg och eftertänksam doktor. Utan att kommentera det enskilda fallet som P4 tagit upp redogjorde han för hur svenska infektionsläkare menar att borrelia ska behandlas, och att den upprepade eller långvariga antibiotikabehandling som ges vid utländska privatkliniker inte har något stöd i vetenskaplig litteratur.

Reportern tycktes tro att att detta handlar om att infektionsläkare i Tyskland och Sverige ser helt olika på vad som är rätt behandling av borrelia, och i intervjun verkar reportern få Bert-Ove Larsson att gå med på att ”här tänker man tydligen olika i Sverige och Tyskland”. Men det är inte riktigt så.

Officiella tyska rekommendationer från Robert Koch Institut skiljer sig inte nämnvärt från de skandinaviska i val av antibiotika eller behandlingslängd. Att ge flera olika antibiotika under många månader är inte normalt i Tyskland heller. Och borreliadiagnosen ställs på samma sätt vid tyska universitetssjukhus som vid våra svenska. Den största skillnaden mellan Sverige och Tyskland verkar vara att våra myndigheter inte låter de ”alternativa borrelialäkarna” fortsätta med dålig diagnostik och farlig behandling. Varför tyskarna är mer släpphänta vet jag inte.

P4 Väst avslutade sin utflykt i infektionsmedicinen med ett elva minuter långt inslag kallat ”debatt om borrelia” där ordföranden i en patientförening i direktsändning fick lägga ut texten. Denna förening tror att ”kronisk borrelia” bara är en av tjugo (SIC) olika infektioner fästingar sprider i Sverige och under trycket av dessa infektioner tillkommer miljögifter, mögel och tungmetaller som påstås kunna reaktivera herpesvirus, twar och mycoplasma.

Även jag fanns med i radio, men bara i några korta klipp från en längre intervju journalisten tidigare under dagen gjort med mig. Någon riktig debatt var det verkligen inte, bara den pseudovetenskapliga synen på fästingburna infektioner fick komma till tals i direktsändning och servera den ena osanningen efter den andra. Journalisten som inte var inläst på ämnet hade svårt att leverera några skarpa motfrågor.

Vad får lyssnarna för bild av detta? P4 Väst speglar "kontrovers" och har intervjuat en aktivist och en familj, som är medlemmar i samma förening, och två läkare som redovisar den svenska vårdens ståndpunkt, men mest tid fick aktivisten. Lyssnarna kan i värsta fall få bilden att det bara handlar om olika åsikter och att sanningen nog ligger någonstans mitt emellan. Falsk balans blir fake news. Journalister som inte orkar ta reda på vilken sida som verkar ha fakta på sin sida borde byta jobb.

Kommentarer

 • Mats Reimer 2017-07-19 16:55:37

  Hej Lars, förlåt att jag dröjt med svaret. Du kan maila via redaktionen@dagensmedicin.se

 • Lars 2017-07-11 22:49:19

  Hej Mats. Vad har du för email?

 • C Olsson 2017-07-10 14:20:40

  Efter dom två radioprogrammen som har sänts så sprids det nu ut både i en lekmannablogg och på facebook att svenska läkare anser att sen (dvs, kronisk) borrelios inte finns. Jag gissar att personen med detta påhitt vill tvinga fram en ändring av svensk rekommenderad antibiotikabehandling för sen borrelios. Men tyvärr finns det nog även en del personer som blir lurade att tro att alla som har varit sjuka i mer än 6 månader måste åka utomlands.

 • Mats Reimer 2017-07-02 18:12:51

  P4 Dalarna var nästan ännu värre ute för ett år sedan, då intervjuade man en BMA som gått över till privatpraxis där hon med direktmikrosopi påstår sig hitta mikrober i mängder i sina kunders blod. Inte en kritiskt fråga, inte ens någon från den vanliga vården för att "balansera". http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6479554

 • C Olsson 2017-07-01 12:48:58

  Du har så rätt Mats, begreppet kronisk borrelios (skrivet utan citationstecken) är synonymt med sen borrelios (stadium 3) i Sverige och inte något 'samlingsnamn' för allt mellan himmel och jord som en patient med en mer svårbehandlad borreliainfektion också kan lida av.

 • Mats Reimer 2017-06-30 23:17:31

  För att få en bild av ilskan och förtvivlan hos de som tror sig drabbade av "kronisk borrelia", läs kommentarerna på Dagens Medicins facebook. https://www.facebook.com/dagensmedicin.se/posts/10154862095354370

 • Lasse 2017-06-30 11:57:24

  Helt rätt. Alla diffusa åkommor har sin tid och förstås utrymme media. Vem kan man lita på?Kommer alltid finnas mer o mindre seriösa kollegor o journalister. Med fragmenteringen av vård blir fenomenen tydligare. Motmedel ? Ja kan finnas , Träffsäkra ICT system möjliggör effectiveness research....5 eller 10 år bort ?

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier