Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Mats Reimers blogg Publicerad 2017-08-02

Ivo polisanmäler ”falsk borreliadoktor”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Som tidigare berättats i denna blogg har en norsk och en svensk läkare förlorat sina legitimationer när de trots varningar fortsatt med tveksam diagnostik och farligt långvarig antibiotikabehandling av ”kronisk borrelia”. Skandinaviska kontrollmyndigheter har varit mer resoluta än de i Finland, Polen och Tyskland där sådan oansvarig praxis fortgår vid en del privata kliniker.

Dr X, som patientföreningen kallat honom, har överklagat delegitimeringen och fallet ligger hos Förvaltningsrätten. Samtidigt fortsätter det att komma in klagomål mot Dr X. Örebro läns landsting kontaktade Ivo då Dr X fortsatte att ordinera prover och sända remisser för labanalyser, även efter att han förlorat förtroendet att verka som läkare. Ivo har därför 21/6 gjort en åtalsanmälan då de bedömer att Dr X ”är skäligen misstänkt för att obehörigen och mot ersättning bedriva läkaryrket”. Åklagarkammaren i Örebro har beslutat att inleda en förundersökning.

Under våren kom det också in en ny Ivo-anmälan mot Dr X, denna gång från en patient. Hen hade sökt sin vårdcentral med smärtor i höftlederna, men också en del mer diffusa symtom. Läkaren på VC skötte inte detta så väl, han tolkade symtomen som en misstänkt borreliainfektion och ordinerade Kåvepenin, som inte är rätt behandling vare sig det skulle vara borrelia i leder eller nervsystem. Patienten mådde bara sämre och ringde en sköterska på vårdcentralen som inte ville ge någon akut tid.

Då sökte patienten till privatpraktikern Dr X som enligt patienten ”sade sig vara expert på borrelia”. Behandlingen blev högdos Doxyferm, 100 mg morgon och kväll i 50 dagar, och azithromycin 500 mg i fem dagar och sedan tre doser per vecka. Det ordinerades också ”alternativa” borreliaprover som sändes till Arminlabs i Augsburg, det kostade patienten 6000 kronor. Efter en månad med antibiotika kände sig patienten inte bättre och kontaktade åter Dr X.

Behandlingen ändrades då till minocyklin och claritromycin, morgon och kväll i ytterligare 50 dagar. Men recepten skulle hen inte lösa in vid ett svenskt apotek utan istället beställa medicinen från Brücken-Apotheke i Pforzheim (gissningsvis för att Dr X som hade Ivo:s ögon på sig inte ville skylta med hur mycket antibiotika han skrev ut). Leveransen kom på några dagar och kostade 1800 kronor.

Efter tre veckor av den nya antibiotikabehandlingen fick patienten svårt att andas och lades in på lungkliniken med eosinofil pneumoni, sannolikt orsakad av clarithromycin, en ovanlig men tidigare känd biverkan. Med kortisonbehandling blev hen snart återställd. Borreliaserologi var negativ. Ivo konstaterar lakoniskt att den felaktiga diagnostik och behandling som förekommit i detta fall liknar de tidigare fallen man granskat och kritiserat.

Trots att Dr X nu saknar legitimation tar han fortsatt emot patienter. En artikel i Nerikes Allehanda från juni i år har rubriken ”Falska borreliadoktorn lurade Solveig på 4500 kronor”. Åter handlade det om dyra prover till Tyskland, ordinerad medicin som patienten själv skulle beställa på nätet och i ett brev till patienten titulerade sig Dr X fortfarande ”specialist i allmänmedicin”.

Till tidningen sade Dr X att han inte såg något problem med att kalla sig specialist, examen han han avlagt även om legitimationen är indragen. Han brukar dock berätta för kunderna att han inte längre har legitimation, och hävdar att han bara förmedlar kontakt med det tyska labbet och sedan ger gratis råd om naturläkemedel.

Kort efter att Dr X i mars överklagat återkallandet av legitimationen ansökte han i maj Socialstyrelsen om att åter få läkarlegitimation. I skrivelsen lovade han att, om han finge tillbaka legitimationen, i fortsättningen förbättra sin journalföring och följa officiella riktlinjer för behandling av borrelia.

Samtidigt gjorde han klart att han inte ändrat åsikt, utan ”kommer fortsätta verka internationellt inom ramen för ILADS i denna fråga” och undertecknade brevet som ”specialist i allmän medicin”. (ILADS, International Lyme and Associated Diseases Society, är en sammanslutning för de alternativa privatpraktiserande borrelialäkarna.) HSAN svarade torrt att eftersom Dr X redan överklagat till Förvaltningsrätten avgörs frågan om legitimation där, och HSAN är förhindrad att ta upp saken parallellt.

Kommentarer

  • Lasse 2017-08-03 12:02:02

    Märkligt att man titulerar sig allmänläkarspecialist när man är intresserad av bara Borrelia. Cave är när allmänläkare vill avgränsa sig.Till ME, Fibro,MB Derckum. EDS, Elallergi, Amalgam,Bara hålla på med astma, eller samtal utmattning SS Eller videosamtal som kry Medikalisera friska 2000 talets farsot och irrationella styrsystem Keep up your Good work men ta upp fler "diagnoser o fenomen inkl IT

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier